شنبه، 13 خرداد 1391
تخمین زمان مطالعه: 4 دقیقه
موارد بیشتر برای شما

پرسش :

براي ازدواج موقت بايد چه اقداماتي كرد؟ چگونه افرادي كه مايل به اين كار هستن رو مي شه پيدا كرد؟


پاسخ :
ازدواج موقت همچون ازدواج دائم، نوعي تشكيل خانواده است كه با شرايط ويژه ديني و تشريفات قانوني خاص خود مانند ثبت در دفتر ازدواج و طلاق انجام‏پذير است. بنابراين، هر فرد واجد شرايط مي‏تواند از شخص مورد نظرش كه او نيز شرايط ازدواج موقت را داراست، خواستگاري كند و در صورت توافق با مراجعه به دفاتر رسمي ثبت ازدواج، عقد نكاح موقت را جاري و ثبت نمايد.
ازدواج موقت هرچند از نظر شرعي و قانوني منعي ندارد، ليكن اين به معناي آن نيست كه مراكز خاصي داشته باشد و يا ارگاني متكفل اجراي آن باشد.
عقد موقت نيز نوعي ازدواج است، بنابراين هر فرد واجد شرايط، مي‏تواند از شخصي كه او نيز شرايط ازدواج موقت را دارا است خواستگاري كند و براي مدت معين و موقت، با وي ازدواج نمايد.
اما عقد موقت يا صيغه، داراى شرايط زير است:
1ـ ازدواج موقت، مانند ازدواج دائم نياز به خواندن صيغه عقد و الفاظ مخصوصه دارد و با صرف رضايت قلبى درست نمى‏شود.
2ـ فرق عمده در ازدواج موقت با دائم، اين است كه در عقد موقت حتما بايد مدت ذكر شود كه آيا مثلاً يك ساعت است يا ده سال.
3ـ مقدار مهريه هم بايد در عقد موقت مشخص شود و هنگام خواندن عقد ذكر گردد.
5ـ اگر دختر بكرى بخواهد صيغه شود، بنابر احتياط واجب بايد با اذن پدر يا جدّ پدرى باشد؛ كما اين كه در ازدواج دائم نيز اين طور است.
6ـ در عقد ازدواج موقت بعد از تمام شدن مدت، زن بايد از مرد جدا شود و در صورتى كه يائسه نباشد، عده نگه دارد، مگر اين كه عقد به وسيله همان مرد دوباره تجديد شود كه در اين صورت عده ندارد و اگر قبل از تمام شدن مدت، مرد بقيه آن را ببخشد، ازدواج موقت تمام مى‏شود. اما در عقد ازدواج دائم فقط با طلاق يا فسخ، عقد منفسخ مى‏شود.
گفتني است اگر مردي زني را موقتا عقد كرده و بعد بخواهد به طور دائم با او ازدواج كند بايد يا مدت عقد موقت تمام شده باشد يا باقيمانده مدت را به زن ببخشد و بعد عقد ازدواج دائم نمايد ولي اگر قبل از تمام شدن مدت يا بخشيدن آن عقد دائم كند باطل است.
بايد دانست که اكثر مراجع، به صورت فتوا و يا بنا بر احتياط واجب اجازه پدر يا پدربزرگ پدرى براى دختر بكر (نه بيوه) شرط صحت عقد ازدواج (دائم يا موقت) مي دانند و بدون اجازه آنها عقد صحيح نيست؛ مگر در مورد خاصى مثل اين كه دختر بالغ و رشيد بوده و نياز به ازدواج داشته باشد و همسرى مناسب و هم كفو خود پيدا كند كه در اين صورت اگر پدر و يا جد پدرى بدون دليل اذن ندهند، مى‏تواند خودش ازدواج كند و همين‏طور در صورتى كه پدر يا جد پدرى غايب بوده و دسترسى به آنها نباشد و دختر هم نياز به ازدواج فورى داشته باشد كه در اين صورت هم اگر شوهر مناسب و متدين باشد اجازه لازم نيست. گفتني است که اگر دختر بکر پدر و جد پدري ندارد، اذن کس ديگر در ازدواج او شرط نيست (توضيح‏المسائل مراجع، ج 2، ص 387).
گفتني است با زنهايي مي توان به طور دائم يا موقت ازدواج كرد كه منع شرعي نداشته باشد. مثلا شوهر ديگري نداشته و يا از محارم نسبي يا رضاعي انسان نباشند.
ازدواج موقت اگرچه در اسلام مجاز است ولي براي جوانان توصيه نمي شود چه روي آوري به اين نوع ازدواج به تشکيل خانواده اسيب مي رساند از جمله پيامدهاي اين نوع ازدواج تاخير در پرورش نسل و زياد شدن فاصله بين دو نسل ( والدين و فرزندان ) و عدم مفاهمه بين آنها است و بيش از 10 آسيب ديگر که مجال بيان انها نيست پس توصيه ما اين است که به ازدواج دايم روي آوريد که هم هزينه ي کمتري دارد و هم از آسيب هاي بيان شده بدور است.
بله در اينترنت سايت هايي هستند كه ازدواج موقت را ترويج مي كنند, ولي ما عملكرد اين سايت ها را تأييد نمي کنيم. در اين زمينه خودتان بايد تحقيق کنيد.
porseman.org


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.