سه‌شنبه، 10 ارديبهشت 1392

پرسش :

چرا آنها به این واقعیت نرسیده اند که عقل و تجربه نمی تواند پاسخگوی بخش ناشناخته ی انسان باشد ؟ چرا اگزیستانسیالیسم و نظریه ژان پل سارتر هنوز طرفدار دارد ؟

پاسخ :
بالاخره هر نظریه ای ، عده ای طرفدار دارد . اگر الان شما بگویید که ماست سیاه است عده ای هستند که می گویند که شما درست می گویید . در جوامع مختلف خودکشی طرفدارانی دارد و برای خودشان تحلیل هایی هم دارد . دنیا به این رسیده که خلایی دارد و برای حل کردن مشکل خلا هر کس راه حلی ارائه می دهد . ما نمی گوییم که از اصالت انسان دست برداریم ، اتفاقا ما می گوییم انسان این قابلیت ها را دارد . شهید بهشتی می فرماید که اسلام ما قابلیت هایی دارد که می توان از هر زاویه ای که انسانی و درست باشد، شما از همان زاویه وارد بشوید و از اسلام دفاع کنید . ما می گوییم همین پیشرفتی که غرب داشته بر اساس اصولی بوده است . اصل علم ، کار و نظم مهم است . هر جامعه ای این اصول را پیش بگیرد پیشرفت می کند . این اصول در دین ما هم هست و خیلی هم جدی تر هست . اگر جامعه ی مسلمانان یا جامعه ی غرب این اصول را بگیرند پیشرفت می کنند . ما در یک جایی راه مان از آنها جدا می شود . مرز جدایی ما و اومانیسم آنجایی است که ما می گوییم انسان بغیر از این جسم و غرایز و نیازها جسمانی ، فطرت یا حیات انسانی هم دارد . سرمایه های اصلی انسان فطرت است . آن چیزی که انسان با آن خوشبخت می شود در آنجا سرمایه گذاری شده است . حضرت علی (ع) فرمود : فطرت خزائن عقول است . اگر ما آنرا احیا بکنیم بقیه ی قسمت ها مدیریت می شود . اما اگر شما بخش انسانی و حیات فطری را بیدار نکنی ، درگیری ها و اختلافات از میان بشر بیرون نمی رود . شما با جدی ترین و قوی ترین قوانین نمی توانید مشکل بشر را حل کنید . فطرت بشر است که انسان را از گستاخی های زیادتر باز می دارد . و خیلی ها حقوق را رعایت می کنند و متین هستند . ما باید حیات فطری را جدی بگیریم و آنرا احیا کنیم .