شنبه، 14 ارديبهشت 1392

پرسش :

آیا شیطان همان نفس اماره است ؟ آیا شیطان هم نفس اماره داشت؟

پاسخ :
نفس اماره ی انسان همان شیطان نیست . نفس اماره همان حالتی از نفس است که انسان را به بدی ها دعوت می کند. شیطان یک موجود بیرونی است . شیطان می تواند شیاطنی جن باشند که ابلیس رئیس آنهاست که اینها وسوسه و القاء می کنند یا شیاطین انس باشند که ما را وسوسه می کنند . یک حالتی در درون ما هست که ما را به بدی ها دعوت می کند که به آن نفس اماره می گوییم . نیروی دیگری از درون ما هست که ما را به خوبی ها دعوت می کند. گاهی می خواهیم کار خوبی بکنیم و چیزی به ذهن ما خطور می کند . الهام الهی که ما را به سوی خوبی ها دعوت می کند همان نورانیت عقل است که نفس با آن نورانی شده است . آن حالتی که درنفس است به جهل تعبیر شده است که منظور از جهل نادانی نیست . جهل یک نیرویی است در نفس که می توانیم آنرا تعبیر به نفس اماره بکنیم . که بر اساس آن جهل انسان را به بدی ها دعوت می کند.
شیطانی چیزی در درونش بود که او را به بدیها دعوت می کرد . ابلیس از جنیان بود یعنی هم عقل و هم نفس داشت . لذا اجنه هم خوب و بد دارند . جن های بد شیطان هستند و شیاطین جن هستند .