شنبه، 28 ارديبهشت 1392

پرسش :

چرا در قرآن آن مقدار که راجع به نماز ، روزه ، زکات ، نیکی و ... سخن گفته شده و بسیار تکرار و تاکید شده راجع به حجاب امری که در ظاهر بسیار بسیار ضروری به نظر می رسد گفته نشده حتی در تاریخ و جنگها و سفرهایی که حضرت محمد(ص) داشتند صحبت واضح و چندانی در این مورد به چشم نمی خورد (البته غیر از احادیث)؟

پاسخ :
نخست باید دانست که حجاب زنان در طول تاریخ با توجه به فرهنگ و رسوم قبایل و ملتها به گونه هاى مختلف رعایت مى شده زیرا زنان به عنوان ناموس خانواده همیشه مورد حمایت و حفاظت بوده اند. آنچه اسلام به آن پرداخته حجاب کاملتر و برتر مى باشد که براى توضیح بیشتر به نکاتى اشاره مى‏کنیم:
1- به نظر مى‏رسد حکم ایجاب حجاب در سال ششم هجرت تشریع گردید. شاهد بر آن، آیات سوره نور است که داستان معروف افک در آن آمده است. در همین زمان بود که منافقین و اراذل و اوباش در صدد برآمدند با ایجاد شایعه درباره زنان پیامبر (ص) و با درست کردن مزاحمت‏هاى راهى براى زنان آزاده به بهانه کنیز انگاشتن آنها قلوب پیامبر و مسلمانان را جریحه‏دار بکنند. به دنبال این اوضاع و شرایط بود که خداوند آیات مربوط به پوشش را براى بازگویى به امت نازل فرمود.
2- آیات مربوط به حجاب در دو سوره از قرآن (نور و احزاب) آمده است. سوره نور، آیه 30 و 31 کیفیت پوشش را بیان مى‏کند. ابتدا مى‏فرماید: بگو (اى پیامبر) براى مؤمنین و مؤمنات که نگاه‏هایشان را کوتاه کنند یعنى هنگام نگاه به یکدیگر به صورت خیره به هم نگاه نکنند. از نگاه به گونه وراندازى و استقلالى پرهیز کنند. آنگاه به زنان مومن خطاب کرده و مى‏فرماید: «ولیضربن بخمرهن على جیوبهن» مى‏باید روسرى خود را بر روى سینه و گریبان خویش قرار دهند»،(1) هم به این مطلب اشاره دارد. در این آیه چنین آمده است: اى پیغمبر به زنان مؤمن بگو که جلباب‏هاى (روسرى) خویش را به خود نزدیک سازند.
روشن است که وقتى به زن بگویند روسرى ات را به خود نزدیک کن مقصود این است آن را رها نکن، آن را جمع و جور کن و خود را با آن بپوشان. اطلاعات بیشتر درباره کیفیت خاص پوشش را از همان آیه 31 سوره نور که گذشت بهتر مى‏توان استنباط کرد.
3- صاحب کشاف، وضع زنان را در پیش از نزول آیات حجاب چنین شرح مى‏دهد: زنان، گریبان‏هایشان گشاد و باز بود، گردن و سینه و اطراف سینه‏هاشان دیده مى‏شد و داخل روسرى‏ها را معمولًا از پشت سر برمى‏گرداندند (همان‏طور که الان بین مردان عرب متداول است) و قهراً قسمت‏هاى گردن و بناگوش و سینه دیده مى‏شد،(2)
پى‏ نوشت‏
(1)) احزاب، آیه 59).
(2)) کشاف، ج 3، ص 231