يکشنبه، 28 مهر 1392

پرسش :

اگر شوهر نتواند نفقه زن را بپردازد و یا به خوبى تأمین کند، تکلیف چیست؟

پاسخ :
همه مراجع (به جز امام، سیستانى، مکارم و نورى): اگر بتواند کار و یا شغل مناسبى براى خود انتخاب کند [و براى او سخت و مشقّت آور نباشد]؛ باید از این راه نفقه همسرش را تهیه کند و اگر ممکن نشد، گناهى بر او نیست. البته نسبت به هر مقدارى که نفقه زن را نپرداخته، بدهکار است1.
آیات عظام امام، سیستانى و نورى: اگر بتواند کار و یا شغل مناسبى براى خود انتخاب کند [و براى او سخت و مشقّت آور نباشد]، بنابر احتیاط واجب باید از این راه نفقه همسرش را تهیه کند و اگر ممکن نشد، گناهى بر او نیست. البته نسبت به هر مقدارى که نفقه زن را نپرداخته، بدهکار است2.
آیه اللّه مکارم: اگر بتواند با کار و یا انتخاب شغل مناسب و یا از هر راه مشروع دیگرى، درآمد کسب کند؛ باید از این راه نفقه همسرش را تهیه نماید و اگر ممکن نشد، گناهى بر او نیست. اما نسبت به هر مقدارى که نفقه زن را نپرداخته، بنابر احتیاط واجب، بدهکار است3.
تبصره. در انتخاب کار و شغل، برخى مراجع (امام، سیستانى و نورى) در این مسئله احتیاط واجب کرده اند.
پی نوشت:
1. تبریزى، منهاج الصالحین، ج 2، م 1402 و 1411 ؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 3، 14024 و 1411 ؛ صافى، هدایه العباد، ج 2، النفقات، م 10 ؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 1684 ؛ مکارم، استفتاءات، ج 2، س 844 ؛ دفتر: بهجت و خامنه اى و ر.ک: توضیح المسائل مراجع، م 2278.
2. امام، تحریرالوسیلة، ج 2، النفقات، م 10 ؛ امام، تحریرالوسیلة، ج 2، النفقات، م 10؛
3. مکارم، استفتاءات، ج 2، س 844 و توضیح المسائل مراجع، م 2277.
منبع: www.porseman.org