آنچه از فواید ماساژ برای سلامتی باید بدانید (بخش سوم)

ماساژ باعث افزایش حرکات روده و تسکین درد و ناراحتی می‌شود. ماساژ با فعال‌سازی گیرنده‌های کششی باعث ایجاد انقباض در روده‌ها و راست روده می‌شود. هم‌چنین، ماساژ با کاهش تنش در ماهیچه‌ی معده به بهبود گوارش...
جمعه، 13 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
آنچه از فواید ماساژ برای سلامتی باید بدانید (بخش سوم)
ماساژ نوزاد باعث بهبود مهارت‌های حرکتی، رفتارهای شخصی و اجتماعی و وضعیت خواب و آسایش نوزاد می‌شود.
 

فواید ماساژ برای سلامتی

۱. ماساژ فشار خون را کاهش می‌دهد و وضعیت سلامت قلب را بهبود می‌بخشد
طی یک آزمایش بالینی، ماساژ سوئدی توانست فشار خون را در ۵۰ زن مبتلا به فشار خون بالا کاهش دهد.

تغییر در فشار خون به نوع ماساژ بستگی دارد؛ برای مثال:
الف. ماساژ درمانی با نقاط ماشه‌ای باعث ایجاد درد می‌شود، و می‌تواند ضربان قلب و فشار خون را بالا ببرد.
ب. ماساژ سوئدی با جلوگیری از پاسخ به درد (از طریق تحریک عصب واگ) باعث کاهش فشار خون می‌شود.

ماساژ بافت عمیق فشار خون و ضربان قلب را در ۲۶۳ شرکت کننده‌ در یک مطالعه کاهش داد. ماساژ از طریق افزایش میزان اکسیژن ورودی به بدن باعث کاهش فشار خون و ضربان قلب می‌شود؛ و همین مسئله می‌تواند به کاهش فعالیت سامانه‌ی مربوط به فشار خون (سامانه‌ی رنین – آنژیوتانسین) منجر شود. هم‌چنین، ماساژ از طریق کاهش واکنش استرس و سطوح کورتیزول در بدن، متغیر ضربان قلب را در ۳۷ نوزاد زودرس کاهش داد.
 
2.  ماساژ باعث بهبود یبوست مزمن می‌شود
طی یک مطالعه، ماساژ معده به درمان یبوست مزمن در ۶۰ بیمار کمک کرد. ماساژ باعث افزایش حرکات روده و تسکین درد و ناراحتی می‌شود. ماساژ با فعال‌سازی گیرنده‌های کششی باعث ایجاد انقباض در روده‌ها و راست روده می‌شود. هم‌چنین، ماساژ با کاهش تنش در ماهیچه‌ی معده به بهبود گوارش و اجابت مزاج کمک می‌کند.
 
3. ماساژ به رشد نوزاد نیز کمک می‌کند
ماساژ نوزاد باعث بهبود مهارت‌های حرکتی، رفتارهای شخصی و اجتماعی، و وضعیت خواب و آسایش نوزاد می‌شود. هم‌چنین، ماساژ نوزاد هورمون‌های استرس و میزان گریه‌ی نوزاد را کاهش می‌دهد. در یک آزمایش، رفتار و تعامل ۵۲ نوزاد با مادرشان با استفاده از ماساژ بهبود یافت. ماساژ اکسی توسین را در بدن افزایش می‌دهد؛ این هورمون باعث افزایش تعلقات اجتماعی و بهبود رفتارهایی نظیر اعتماد، سخاوتمندی، و همدردی می‌شود.
 
4. ماساژ پوست سر باعث افزایش رشد مو می‌شود
در یک مطالعه، ماساژ پوست سر با افزایش جریان خون در این ناحیه و تحریک مستقیم فولیکول‌های مو باعث بهبود رشد مو در ۹ مرد سالم شد. ابتدا، پس از ۱۲ هفته ریزش مو، رشد مو و ضخامت آن ظرف ۲۴ هفته‌ی بعد به اندازه‌ی قابل توجهی بهبود یافت.
 

ترکیب ماساژ با سایر روش‌های درمانی

معمولا جهت کمک به درمان صدمات ماهیچه‌ای و تسکین درد، ماساژ سنتی چینی را با طب سوزنی ترکیب می‌کنند. بادکش، نوعی روش درمانی سنتی چینی، نیز را با ماساژ ترکیب می‌کنند تا درد مزمن گردن و شانه را تسکین دهند.

با این‌که رایحه درمانی غالبا فقط از ویژگی‌های رایحه‌ای گیاهان دارویی بهره‌ می‌گیرد، روغن‌های معطر دارای طیف گسترده‌ای از خواص دارویی از قبیل اثربخشی بر التیام زخم، عفونت، جریان خون، و گوارش هستند. روغن‌های معطر با کاهش اضطراب و بهبود کیفیت زندگی باعث افزایش اثر ماساژ در بدن می‌شوند. سونا و لجن درمانی نیز در ترکیب با ماساژ می‌توانند باعث تسکین درد و کاهش التهاب شوند.
 

عوارض جانبی و محدودیت‌های ماساژ درمانی

عوارض جانبی ماساژ بسیار محدود و نسبتا خفیف هستند. از جمله اثرات جانبی ماساژ درمانی می‌توان به کبود شدگی، سر درد، خستگی مفرط، افزایش درد و ناراحتی، حالت تهوع، و حساس شدن پوست اشاره کرد. عوارض جانبی جدی‌تر، ولی نادر ماساژ نیز شامل شکستگی استخوان، پارگی کبد، و رابدومیولیز است که در اثر تخریب فیبرهای ماهیچه‌ای ایجاد می‌شود. رابدومیولیز باعث ضعف و تب می‌شود و ممکن است به نارسایی کلیوی نیز منجر شود.

اگر دچار بثورات جلدی، عفونت، زخم، یا تب هستید، از انجام ماساژ خودداری کنید. افرادی که در معرض خونریزی هستند نیز باید از ماساژ دوری کنند. ماساژ عمیق معده نیز ممکن است به خونریزی داخلی منجر شود؛ از این رو، افرادی که به شدت در معرض ایجاد لخته‌های خونی هستند باید از این ماساژ خودداری کنند. هم‌چنین، در صورت وجود لخته‌ی خون، استنت، و اندام‌های مصنوعی در بدن نیز باید از دریافت ماساژ خودداری کنید.
 

انواع ماساژ

۱. ماساژ سوئدی
شکل کلاسیکی از ماساژ است که به رفع گرفتگی ماهیچه‌ها و بهبود گردش خون کمک می‌کند. در این روش، برای ماساژ دادن پوست و ماهیچه‌های نواحی مورد نظر از ضربه زدن آرام، ورز دادن، مالیدن، زدن ضربات آهسته و پیوسته، و لرزاندن استفاده می‌شود.
 
۲. دستکاری مفصل و ماهیچه (مانیپولاسیون)
در این روش، با استفاده از ماساژ، کشیدن، و حرکت دادن رباط‌ها، تاندون‌ها، و ماهیچه‌ها وضعیت حرکتی بیمار را بهبود و درد وی را تسکین می‌دهند. این روش را غالبا به همراه روش‌های فیزیوتراپی انجام می‌دهند.
 
۳. حرکت دادن مفصل و ماهیچه (موبیلیزاسیون)
این روش بر حرکت دادن ستون فقرات، مفاصل، و ماهیچه‌های بدن برای بهبود تحرک، آرام‌سازی ماهیچه‌‌ها، و بهبود وضعیت استقرار بدن تمرکز دارد. این روش نیز، مانند روش دستکاری مفصل و ماهیچه، به همراه روش‌های فیزیوتراپی انجام می‌شود.
 
۴. ماساژ بافت همبند
این روش، با رفع تنش و گرفتگی در بافت همبند که مسئول اتصال اندام‌ها، ماهیچه‌ها، و اعصاب به یکدیگر است، به درمان بیماری‌ها کمک می‌کند.
 
۵. ماساژ بافت عمیق
این ماساژ با وارد کردن فشار قوی بر ماهیچه‌ها و تاندون‌ها به درمان لایه‌های عمیق‌تر ماهیچه‌ها می‌پردازد.
 
۶. ماساژ میوفاسیال (نقاط ماشه‌ای)
در این روش، روی نقاط ماشه‌ای درد که شامل بافت ماهیچه‌ای پر تنش و بسیار حساس، و نواحی اتصال بافت همبند هستند، فشار خاصی وارد می‌شود. موضوع نقاط ماشه‌ای مسئله‌ای بحث‌برانگیز است و ماساژ میوفاسیال ممکن است همواره موثر نباشد.
 
۷. ماساژ سنتی چینی
در این روش، با استفاده از حرکات چرخشی نوک انگشتان فشار ملایمی بر برخی نقاط خاص طب فشاری بدن وارد می‌شود؛ غالبا این روش به همراه طب سوزنی استفاده می‌شود.
 
۸. ماساژ شیاتسو
ماساژ شیاتسو نوع ژاپنی ماساژ درمانی نقاط ماشه‌ای است که برای ماساژ نقاط طب فشاری در بدن از انگشتان شست استفاده می‌شود.
 
۹. تخلیه‌ی لنفاوی دستی
این روش، به طور طبیعی به تخلیه‌ی محصولات زائد در غدد لنفاوی کمک می‌کند.
 
۱۰. ماساژ تایلندی
این روش عبارت است از کشیدن و انجام حرکات کششی روی دست‌ها و پاها، و هم‌چنین شامل وارد کردن فشار قوی و ریتمیک بر بدن با استفاده از دست‌‌ها، آرنج‌ها، زانوها، یا پاها است. ماساژ تایلندی جهت درمان بیماری‌ها بر دستکاری “‌خطوط انرژی‌”‌ (مانند نقاط طب فشاری) که در سراسر بدن گسترده شده‌اند، تمرکز دارد.
 
۱۱. ماساژ آیورودا
ماساژ آیورودا شکل باستانی طب هندی است که شامل ماساژ آرام بدن با استفاده از روغن‌های گیاهی، و حرکات و ضربه‌های ریتمیک می‌شود.
 
۱۲. ماساژ تانتریک
نوعی ماساژ است که با استفاده از انرژی و میل جنسی، و با لمس برخی نقاط حساس به رسیدن به سطح بالایی از هوشیاری کمک می‌کند. این ماساژ باعث ایجاد حس تن‌درستی و آرامش عمیق می‌شود.

منبع: تحریریه سایت کسب و کار بازده- امیر مصطفایی


سبک زندگی مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط