نحوه مصرف لوازم آرایشی و بهداشتی در بارداری

بسیاری از مادران باردار در مورد آرایش کردن، رنگ کردن موها، استفاده از مواد آرایشی و خطر‌ات آن در دوران بارداری نگرانی‌هایی دارند. در این مطلب می‌توانید با نحوه مصرف برخی از مواد آرایشی و بهداشتی در دوران...
دوشنبه، 30 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
نحوه مصرف لوازم آرایشی و بهداشتی در بارداری
اسپری حالت‌دهنده مو و لاک ناخن دارای مواد شیمیایی است که در صورت تماس مداوم و استنشاق می‌تواند برای جنین مضر باشد.
 

مقدمه

به گفتۀ محققان هر ماده‌ای با قرار گرفتن روی پوست می‌تواند وارد جریان خون شود و ممکن است قادر به عبور از جفت نیز باشد. بنابراین لازم است در مصرف مواد آرایشی و بهداشتی در دوران بارداری دقت بیشتری کرد. اگر مطمئن نیستید کدام محصولات برای استفاده در دوران بارداری بی‌خطر است، از پزشک خود کمک بخواهید. در این مطلب می‌توانید با نحوۀ مصرف برخی از مواد آرایشی و بهداشتی در دوران بارداری آشنا شوید.
 

استفاده از لوازم آرایشی و بهداشتی در دوران بارداری

اسپری حالت‌دهندۀ مو و لاک ناخن
اسپری حالت‌دهندۀ مو و لاک ناخن دارای مواد شیمیایی است که در صورت تماس مداوم و استنشاق می‌تواند برای جنین مضر باشد. برخی از تحقیقات نشان می‌دهد که مادۀ فتالات که در بسیاری از اسپری‌های مو و لاک ناخن وجود دارد، با نقص‌های هنگام تولد جنین در ارتباط است.

اگرچه این تحقیقات ارتباط بین استفاده از مادۀ فتالات موجود در لوازم آرایشی و بهداشتی و خطرات آن برای بارداری را برسی نکرده است، اما برای تضمین سلامتی جنین بهتر است از لاک ناخن‌های بدون فتالات استفاده کنید یا ناخن‌های خود را در محلی با تهویۀ هوای خوب و مناسب لاک بزنید تا کمتر در معرض فتالات موجود در لاک قرار بگیرند. همچنین می‌توانید به جای استفاده از اسپری حالت‌دهندۀ مو که به آسانی استنشاق می‌شود، از موس یا ژل یا سایر حالت دهنده‌های طبیعی استفاده کنید.
 
برنزه‌کننده و ضدآفتاب‌ها
تأثیر استفاده از محصولات برنزه‌کننده در زنان باردار چندان مورد مطالعه قرار نگرفته است. بر اساس برخی از تحقیقات استفادۀ گاه‌به‌گاه از محصولات برنزه‌کننده‌، آسیب بسیار کمتری از برنزه شدن توسط آفتاب یا سولاریوم دارد، اما بدون شک شما می‌توانید برای احتیاط در دوران حساس بارداری و به خصوص در سه ماهۀ اول از برنزه کردن بدن تان به هر شکلی خودداری کنید. به گفتۀ برخی محققان استفاده از کرم‌های ضدآفتاب مناسب در دوران بارداری بسیار مهم است، زیرا هورمون‌های بارداری می‌تواند پوست شما را حساس‌تر از همیشه کند.

اگر در مورد استفاده از کرم‌های ضدآفتاب نگران هستید، می‌توانید از کرم‌های ضدآفتاب غیرشیمیایی و کلاه آفتاب‌گیر استفاده کنید و زمانی را که در مقابل نور خورشید می‌گذرانید محدود کنید، به ‌ویژه بین ساعت ۱۰ صبح تا دو بعد از ظهر که اشعه‌های خورشید شدیدتر از همیشه است. پزشکان توصیه می‌کنند از کرم‌های ضدآفتابی استفاده کنید که حاوی اکسید روی و تیتانیوم دی‌اکسید است. این مواد با قرار گرفتن روی پوست، اشعۀ UV را فیلتر می‌کند و خود این مواد جذب پوست نمی‌شود.
 
کرم‌های ضدجوش صورت
نوسانات هورمونی دوران بارداری ممکن است باعث ایجاد یا شدیدتر شدن جوش‌های صورت یا آکنه شود. اگر شروع به جوش زدن کردید با پزشک خود مشورت کنید. داروهای تجویزی برای آکنه مانند ایزوترتینوئین با نام تجاری آکوتان، ترتینوئین با نام رتین A و همچنین تتراسایکلین در دوران بارداری خطرناک و ممکن است باعث نقص‌های هنگام تولد شود.

همچنین استفاده از ماسک‌های لایه‌بردار یا اسکراب‌ها در دوران توصیه نمی‌شود. شستن صورت با آب گرم و صابون مناسب با میزان خشکی یا چربی صورت تان و استفاده از یک پاک‌کنندۀ بی‌ضرر به صورت دو بار در روز خطری ندارد.
 
رنگ مو و هایلایت
محققان تأثیرهای رنگ مو در زنان باردار را به درستی بررسی نکرده‌اند، بنابراین برخی پزشکان توصیه می‌کنند که برای رعایت احتیاط، از رنگ کردن مو در دوران بارداری و به ویژه در طول سه ‌ماهه اول بارداری پرهیز کنید، زیرا جنین در سه ماهۀ اول در حساس‌ترین وضعیت ممکن است. اگر قصد رنگ کردن موی خود بعد از سه ماهۀ اول را دارید، بهتر است برای کاهش تماس و استنشاق بوی مواد موجود در رنگ این کار را در یک اتاق با تهویۀ مناسب انجام دهید و پنجره‌ها را نیز باز بگذارید.

استفاده از دستکش و ماسک نیز می‌تواند میزان تماس شما را با این مواد کاهش دهد. همچنین توصیه می‌شود در صورت امکان در دوران بارداری از رنگ‌های بدون آمونیاک یا رنگ‌های گیاهی استفاده کنید. هایلایت یا سایر روش‌های رنگ کردن مو که فقط ساقۀ مو را رنگ می‌کند خطرات کمتری دارد و به عنوان روش جایگزین در دوران بارداری توصیه می‌شود.
 
استفاده از رژ لب
گاهی برای افزایش اثر ماندگاری رژ لب‌ها مادۀ سرب به آنها اضافه می‌شود؛ مقدار این سرب خیلی کم است. برخی از تحقیقات نشان می‌دهد که میزان سرب موجود در رژ لب‌ها به میزانی نیست که باعث نگرانی و تهدیدی برای مادر و جنین شود.

تحقیقات انجام شده، همین‌طور رابطه‌ای بین رژ لب‌های حاوی سرب و مسمومیت ناشی از سرب پیدا نکرده‌اند. با این حال و از آنجا که تحقیقات کاملی در این زمینه وجود ندارد، بهتر است نگران نباشید و برای حفظ سلامت خود و جنینتان سعی کنید در صورت امکان از رژ لب‌های بدون سرب استفاده کنید. با توجه به این که سه ماهۀ اول بارداری زمان حساسی برای رشد جنین است، شاید استفاده نکردن از رژ لب در این زمان بتواند نگرانی‌های شما در مورد سلامت جنین را کاهش دهد.
 
کرم‌های ضدچروک و تزریق بوتاکس
برخی از زنان باردار تقریباً همان اندازه که از لوسیون‌ها استفاده می‌کنند، از کرم ضدچروک نیز استفاده می‌کنند. قبل از استفاده از کرم ضدچروک روی پیشانی یا خطوط خندۀ خود باید به مواد تشکیل‌دهندۀ آن توجه کنید. بسیاری از کرم‌های ضدچروک حاوی رتینول است که با نقص‌های هنگام تولد در ارتباط است و هرچند مطالعات قطعی روی آن انجام نشده است، اما اتفاق نظر بر این است که رتینول ممکن است با سقط جنین یا اختلال رشد مرتبط باشد.

اگر می‌خواهید در دوران بارداری از کرم‌های ضدچروک استفاده کنید، باید آن محصول را به پزشک خود نشان دهید تا محتویات و ترکیبات آن بررسی شود. در هر صورت استفاده از کرم‌های ضدچروک در سه ماهۀ اول بارداری توصیه نمی‌شود. در دوران باردای ممکن است بخواهید از تزریق بوتاکس برای از بین بردن خطوط اخم و رفع چروک استفاده کنید، اما کارشناسان توصیه می‌کنند در دوران بارداری از این روش استفاده نکنید. مطالعات کافی دربارۀ استفاده از بوتاکس در زنان باردار وجود ندارد، اما بهتر است برای حفظ سلامتی جنین از تزریق بوتاکس در دوران بارداری به خصوص در سه ماهۀ اول خودداری کنید.
 
سفیدکننده‌های دندان‌
محققان معتقدند پراکسید مادۀ فعال در سفیدکننده‌های دندان برای بزرگسالان بی‌خطر است، حتی اگر هنگام فرایند بلیچینگ یا سفید کردن دندان مقداری از مواد مورد استفاده را ببلعید، اما اطلاعات و تحقیقات کافی در مورد چگونگی تأثیر این مواد بر جنین وجود ندارد. کار عاقلانه این است که در این دوران از استفاده از محصولات سفیدکنندۀ دندان پرهیز کنید. به جای محصولات بلیچینگ می‌توانید از یک خمیردندان سفیدکننده استفاده کنید. مهم‌تر از همه این است که در این دوران باید همچنان به مسواک زدن و استفاده از نخ دندان ادامه دهید و به ‌طور منظم برای جرم‌گیری دندان به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید.

منبع: سایت مادرشو


مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط