سه‌شنبه، 13 تير 1396
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما

سید رضا نیری

سید رضا نیری
حاج سید رضا نیری، نامی آشنا در تاریخ مبارزات انقلابی است. ایشان از خاندانی اصیل از سادات منطقه مرانک است که در نوجوانی به همراه پدر و خانواده به پیشوا ورامین هجرت کرده است. قیام پانزده خرداد مردم ورامین به نام وی پیوند خورده است. پس از انقلاب اسلامی او به همراه عده ای از یاران دیرین حضرت امام خمینی (رحمة الله علیه) مانند حاج حبیب الله عسگراولادی و حاج ابوالفضل حیدری کمیته امداد را تأسیس کردند.
 
شناسنامه
 8 آبان 1314 ه.ش   تولد
 10 تیر 1396 ه.ش  درگذشت
 -  علت درگذشت
 گلزار شهدای سوهانک  آرامگاه
 ایرانی  ملیت
 اسلام  دین
 شیعه  مذهب
 -  دیگر نام ها
 دیپلم  تحصیلات
 -  دانشگاه
 سیاسی، اجتماعی و فرهنگی  زمینه فعالیت
 -  سبک
 از دوران جوانی  سال های فعالیت
 -  آثار مهم
 -  جایزه ها
 -  وبگاه رسمی
 -  همسر
 -  فرزندان
 -  والدین

زندگی نامه

تولد
سید رضا نیری در هشتم آبان ماه سال 1314 ه.ش در مرانک دماوند و در خانواده ای اصیل و مذهبی چشم به جهان گشود. در 21 سالگی با خانواده ای متدین و شریف که مالک محل سکونتش نیز بود آشنا شده و همسرش را از این خانواده برگزید و جهت اداره زندگی و امرار معاش شغل کاسبی و داد و ستد را برگزید.
 
درگذشت
پس از سال ها مجاهدت در عرصه امور خیریه، عصر دهم تیر ماه 1396 ه.ش بعد از مراجعت از محل کار در منزل خود به دیدار معبود شتافت. پیکر سید رضا نیری دبیر کل فقید مجمع خیرین سلامت کشور از حسینیه شهدای سوهانک تشییع و در گلزار این منطقه به خاک سپرده شد. آیت الله موحدی کرمانی بر پیکر رئیس پیشین کمیته امداد امام خمینی (رحمة الله علیه) نماز اقامه کرد.
 
سید رضا نیری

سید حسن قاضی زاده، پرویز فتاح، حجت الاسلام و المسلمین رحیمیان، حجت الاسلام و المسلمین خاموشی، سردار اسکندر مومنی، عباس جعفریان، محمد انواری، محسن رفیق دوست، اسدالله بادامچیان، اسدالله جولایی، جمعی از پزشکان و جمعی از خانواده کمیته امداد و اعضای ه‍یات مدیره مجمع خیرین سلامت سراسر کشور در این مراسم حضور داشتند.

سمت و فعالیت ها

فعالیت های علمی
تحصیلات و استادان
وی پس از ازدواج، به تهران مهاجرت کرد و در یکی از محلات مذهبی اطراف بازار تهران بنام کوچه غریبان سکنی گزید. در این محله مسجدی وجود داشت که درآن یکی از شخصیت های برجسته یعنی عالم ربانی و زاهد وارسته مرحوم آیت الله حاج شیخ محمد حسین زاهد نماز اقامه می کرد و به روشنگری و هدایت مردم مشغول بود. آقای نیری که از نمازگزاران فعال این مسجد بود به شاگردی آن مرحوم مفتخر گردید و از محضر ایشان بهره های فراوانی برد به گونه ای که این آموزه ها نقش بسزایی در تکوین شخصیت وی داشت. پس از رحلت این عالم بزرگوار با هدایت حضرت آیت الله العظمی بروجردی (رحمة الله علیه) شخصیت ارزشمند دیگری یعنی حضرت آیت الله حاج شیخ عبدالکریم حق شناس راه ایشان را ادامه داد.
 
 سید رضا نیری

ایمان، درایت و حضور فعالانه آقای نیری در فعالیت های دینی موجب گردید تا ایشان از افراد مورد وثوق و اعتماد این عالم بزرگوار قرار گرفته و طبعا ایشان را در سفر به قم و شرفیابی به محضر مراجع معظم تقلید حضرت آیت الله بروجردی و حضرت امام خمینی (رحمة الله علیه) همراهی نموده و به این وسیله توفیق درک محضر این عالمان جلیل القدر و نورانی نصیبش گردید.
 
فعالیت های سیاسی
از جمله این که مبارزات فداییان اسلام به سرپرستی سید مجتبی نواب صفوی که از چند سال قبل آغاز گردیده بود همچنان جریان داشت. همچنین این ایام با آغاز نهضت عظیم حضرت امام خمینی (رحمة الله علیه) در سال 1342 ه.ش و تشکیل گروه مبارزه موتلفه اسلامی که با هدایت روحانیت مبارز به ویژه شهیدان بزرگوار مطهری و بهشتی و به منظور مبارزه با رژیم فاسد پهلوی به وجود آمده بود هم زمانی داشت. آقای نیری در این دوران همگام با افرادی همچون شهید حاج مهدی عراقی، حاج حبیب الله عسگراولادی، مرحوم حاج حبیب الله شفیق و جمع دیگری از انسان های شجاع ومومن در این تشکیلات به عنوان یکی از اعضای فعال و موثر آن وارد فعالیت های سیاسی و مبارزه با رژیم ستم شاهی گردید.
 
سید رضا نیری

به دنبال اوج گیری نهضت ودستگیری حضرت امام و انتقال ایشان به تهران که به منظور خاموش کردن شعله های قیام مردم مسلمان ایران صورت گرفت، گروه مبارز اسلامی تصمیم گرفت تا با مطلع نمودن مردم از این اقدام با این توطئه شوم و خطرناک رژیم مقابله نموده و آن راخنثی نماید. لذا افراد و هیئت هایی را به نقاط مختلف کشور گسیل نمود تا این اخبر را به اطلاع مردم برسانند. در همین راستا سید رضا نیری  از سوی گروه های مبارز ماموریت یافت تا خبر دستگیری امام را به مردم ورامین برساند. ایشان نیز این ماموریت را در شهر پیشوا به انجام رسانید و ثمره این اطلاع و آگاهی قیام خونین مردم مسلمان شهرهای پیشوا و ورامین بود.
 
ایشان پس از مراجعت از ورامین در بیمارستان بازرگانان تهران حضور یافت و به کمک مبارزین و مردم بیگناهی که در درگیری به مزدوران رژیم مجروح شده بودند شتافتند. متاسفانه بر اثر تبعید امام از وطن دستگیری وسیع و زندانی نمودن مبارزین و روحانیت مبارز و ایجاد جو رعب و وحشت  از طریق کشتار وسیع و بی رحمانه انسان های بی گناه برای مدتی شعله های قیام 15 خرداد به سردی گرایید و از شدت و شتاب آن کاسته شد.
 
 سید رضا نیری

پس از این دوران آقای نیری مبارزات سیاسی و فرهنگی خود را به شیوه دیگری پی گرفت ودر دهه 50 با هدایت روحانیت مبارز از جمله شخصیت های برجسته ای نظیر شهید مظلوم آیت الله دکتر شهید بهشتی، شهید باهنر، حضرت آیت الله خامنه ای و آقای هاشمی رفسنجانی و همگام با شهید رجایی و مرحوم حاج حبیب الله شفیق و برخی از خیرین بازار فعالیت های خود را در پوشش موسسه فرهنگی و رفاه ادامه دادو اقدامات موثر و مفیدی را به انجام رسانید. یکی ازمهمترین اقداماتی که در این مؤسسه و به امر امام صورت می گرفت حمایت های مادی و معنوی از تعدادی از خانواده های شهدای قیام 15 خرداد و زندانیان انقلابی بود. فعالیت های فرهنگی روشنگرانه نیز از دیگر فعالیت های این موسسه بود. ایشان همچنین در مرحله دوم نهضت امام  خمینی (رحمة الله علیه) که با شهادت حاج آقا مصطفی خمینی آغاز گردید یکی از عناصر فعال و موثر بود.
 
سید رضا نیری

برخی از فعالیت های برجسته و عمده ایشان در این دوره عبارتند از: حمایت مادی از اعتصابیون صنعت نفت و سایر اعتصابیون به همراهی جمعی از مبارزین و خیرین، مشارکت فعال در ترویج، تکثیر و و پخش پیامها و اعلامیه های حضرت امام، ایفای نقش کلیدی  در برپایی نماز باشکوه عید سعید فطر در قیطریه به امامت حضرت آیت الله شهید دکتر مفتح که در این رابطه در معرض خطر دستگیری توسط ساواک نیز قرار گرفت، لیکن پس از عدم موفقیت در دستگیری وی دختر بزرگوار ایشان که در آن موقع 16 ساله بود برای مدتی بازداشت گردید، شرکت فعال در وقایع 17 شهریور سال 1357 ه.ش به اتفاق تمامی اعضای خانواده که بعدها به جمعه سیاه مشهور گردید، با تشریف فرمایی حضرت امام در 12 بهمن سال 1357 ه.ش ایشان که عضو کمیته استقبال از امام خمینی بود، مسئولیت پشتیبانی و پذیرایی از میهمانان امام و مستقبلین را به عهده گرفت، سپس چندی بعد با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در 22 بهمن سال 1357 ه.ش مسئولیت پذیرایی از سران رژیم ستم شاهنشاهی که دستگیر شده و در مدرسه رفاه برای محاکمه نگهداری می شدند، همچنین پشتیبانی از برخی از مراکز دولتی نظیر کمیته ها و بیمارستان ها به عده ایشان نهاده شد. ایشان با بهره جستن از کمک ها و هدایای مردمی  و سایر منابع، این مسئولیت را با حسن تدبیر و برنامه ریزی دقیق به نحو مطلوب به انجام رسانید، ایشان در شب اول ورود امام به میهن اسلامی مسئولیت پذیرایی از امام و آماده نمودن محل و لوازم استراحت ایشان را بعهده داشتند.
 
سید رضا نیری

فعالیت اجتماعی
وی سپس مسئولیت جمع آوری هدایای مردمی و مصرف آن در امور ضروری مرتبط با شرایط اوایل انقلاب را بعهده گرفت و پس از صدور فرمان حضرت امام خمینی (رحمة الله علیه) مبنی بر تاسیس کمیته امداد در 14 اسفند سال 1357 ه.ش همکاری اساسی و جدی خود را با این نهاد آغاز نمود و مدتی بعد از سوی حضرت امام (رحمة الله علیه) به عضویت در شورای مرکزی کمیته امداد مفتخر گردید. همچنین به لحاظ سوابق درخشان و حسن تدبیر ایشان، مسئولیت اجرایی و سرپرستی کمیته امداد به وی محول گردید که مدت 27 سال عهده دار این سمت خطیر و تعیین کننده بوده است.
 
سابقه شکل گیری و پی ریزی تشکیلات کمیته امداد به سال های قبل از پیروزی انقلاب و حدوداً سال 1342 ه.ش بر می‌گردد که تعدادی از انقلابیون اول نهضت اسلامی که در زمره ‌همراهان و همرزمان حضرت امام خمینی (رحمة الله علیه) قرار داشتند و بعضاً مـسئولین فعلی این نهـاد هستند، از طرف مـعظم له مـأموریت رسیدگی به‌ خانواده زندانیان سیاسی و نیازمندان مبارزین را به عهده داشتند.
 
اقدامات حمایتی و امدادی این بزرگان خصوصاً در زمان اوجگیری انقلاب اسلامی یعنی سال های 56 و 57 که مبارزات امت مسلمان به اوج خود رسید و اعتصاب و تحصن همه جا را فرا گرفت‌، با حمایت گسترده و فراگیر از اعتصابیون و خانواده زندانیان سیاسی و نیازمندان جامعه سیر صعودی یافت.
 
سید رضا نیری

وی در شب اول ورود امام به میهن اسلامی مسئولیت پذیرائی از امام و آماده کردن محل و لوازم استراحت ایشان را بعهده داشتند که مایه مباهات وی بوده و سپس مسئولیت جمع‌آوری هدایای مردمی و مصرف آن در امور ضروری مرتبط با شرایط اوایل انقلاب را بعهده گرفت و پس از صدور فرمان حضرت امام خمینی (رحمة الله علیه) مبنی بر تأسیس کمیته امداد در 14 اسفند سال 1357 ه.ش همکاری اساسی و جدی خود را با این نهاد آغاز کرد و مدتی بعد از سوی حضرت امام (رحمة الله علیه) به عضویت در شورای مرکزی کمیته امداد مفتخر شد. همچنین به‌لحاظ سوابق درخشان و حسن تدبیر وی، مسئولیت اجرایی و سرپرستی کمیته امداد به وی محول شد.
 
طی 27 سال سید رضا نیری عهده دار این سمت خطیر و تعیین کننده بودند، با مدیریتی تحسین برانگیز و همگام با شورای مرکزی کمیته امداد، موفق گردید در جهت تحقق اهداف اسلام و منویات رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(رحمة الله علیه) و مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای (مدظله العالی)، در زمینه فقرزدایی و رفع فقر و محرومیت از جامعه اسلامی، خالصانه و صادقانه گامهایی مؤثر و اساسی بردارند، بگونه ای که در سایه این تلاش‌ها و زحمات، اکنون کمیته امداد با تحت پوشش داشتن بیش از چند میلیون نفر از محرومین و نیازمندان جامعه در بیش از 35 زمینه مختلف خدمات رسانی، چتر حمایتی وسیعی را بر سر محرومان گسترده و در نقش بال رحمت نظام اسلامی، بعنوان بزرگترین نهاد حمایتی کشور، ارائه خدمت می‌کند. بنحوی که به اقرار همگان، در سطح جهانی نیز چنین سازمان و تشکیلاتی با این گستردگی و حجم و تنوع خدمات رسانی کم نظیر عنوان شده است.
 
 سید رضا نیری

 نیری با تشریح فعالیت های کمیته امداد امام خمینی (رحمة الله علیه) در داخل و خارج از کشور برای حمایت از محرومان گفته بود: گذران زندگی مردم هر کشور یک اصل است و واقعأ این مسئله صحیح است که دولت‌ها با کفر می‌توانند حکومت کنند ولی با ظلم نمی‌توانند پابرجا باشند و اگر مردم رفاه نسبی داشته باشند کشور می‌تواند برای برنامه‌ریزی‌های آینده و پیشرفت خود با آرامش اقدام کند ولی کشوری که مردم آن نگرانی و ناراحتی داشته باشند و گرسنگی و فقر در آن کشور حاکم باشد پیشرفت برای آن کشور صورت نمی‌پذیرد. حضرت  امام خمینی (رحمة الله علیه) از سال 42 نگران فقرا بودند و توصیه می‌کردند بروید و به فقرا رسیدگی کنید و پس از پیروزی انقلاب و بعد از 22 روز نخستین تشکیلاتی که در آن زمان با وجود عدم حضور دولت؛ حضرت امام (رحمة الله علیه) دستور دادند تشکیل کمیته امداد بود و فرموده بودند که افراد بروند به نقاط محرومی که صدای مردم آنجا به گوش مسئولان نمی‌رسد تا برای کمک به آنان اقدام شود.

نیری در خصوص مقابله کمیته امداد با منافقین نیز گفته بود: در اوج اقدامات خرابکارانه منافقین کمیته امداد امام (رحمة الله علیه) توانست با فعالیت‌ها و حمایت‌های گسترده خود بسیاری از شعارهای آنها را در خیلی از جا‌ها مانند شمال کشور و استان‌هایی مانند شهرکرد که اوج فعالیت منافقین بود را از دست آنان بگیرد. زیرا منافقین بر نقاط ضعف کشور دست می‌گذاشتند تا بتوانند اقدامات خود را به جلو ببرند و فعالیت‌های کمیته امداد حائلی شده بود برای پوشش نقاط ضعف کشور و الحمدالله این حمایت‌های کمیته امداد اثرات بسیار خوبی را در برداشت.

اندیشه / نظرات

متن سخنرانی جناب حاج آقای نیری دبیر کل محترم مجمع خیرین سلامت کشور در سومین کنگره تخصصی ساخت بیمارستان و مدیریت منابع و تجهیزات
بسم الله الرّحمن الرّحیم
با سلام و آرزوی توفیق
سلام عرض می کنم خدمت خواهران و برادران عزیز، سروران گرامی و خوشحالم از اینکه در این کنگره با اهمیت در کنار شما هستم. زیباترین لحظات زندگی ما همین جا و در جمع شماست.

شعار کنگره حاضر ایجاد عزم ملی برای هماهنگی نهادهای ذیربط وافزایش جلب مشارکتهای مردمی در جهت ساخت و تجهیز بیمارستانهای ایمن با طراحی های نو آورانه به منظور افزایش بهره وری منابع و خدمت رسانی بهتر به بیماران می باشدکه خوشبختانه در راستای منشور مجمع خیرین سلامت کشور میباشد که با هدف تحکیم ، توسعه و اشاعه هدفمند نیات و اعمال نوعدوستانه و خدا پسندانه خیرین و هم افزائی مدیریتی موسسات و تشکل های خیریه درارتقاء سلامت تأسیس گردیده است.  
 
سید رضا نیری

خوشبختانه در سالی به سر می‎بریم که به فرمایش رهبر معظم انقلاب مزین به نام اقتصاد مقاومتی ، اقدام و عمل است. اینجانب بر شکرگذاری از نعمت وجود شما یاران و دوستان همدل و همزبانی خدا را شاکرم و برای شما عزیزان آرزوی سلامت و عافیت دارم. از اینکه با همت و تلاش جدی جهت برگزاری این  کنگره که اساس آن بر خدمت به نیازمندان در عرصه سلامت میباشد تقدیر و تشکر می نماییم و با استعانت از آیه شریفه ی «من جاهد فینا لنهدینّهم سبلنا» توفیق دست اندرکاران عرصه کمک به نیازمندان و محرومین را از ذات اقدس حق مسئلت می نماییم.

در کشور ما در این شرایط آن چیزی که بیش از همه نیاز است همان است که پیامبر عظیم الشأن ما بخاطر آن مبعوث شد و آن ارتقاء مکارم اخلاقی است و چه اخلاقی بالاتر از این که ایرانیان به همدیگر مهر بورزند و محبت کنند و کمک به ضعفا و نیازمندان و مستمندان بکنند. در شرایط آشوب زده دنیا و همچنین غفلتی که در زندگی مدرن امروزی اتفاق می افتد داشتن این روحیه است که انسان از مال خودش بگذرد و در راه سلامت و سعادت و رفاه دیگران هزینه بکند دستور دین ما هم همین است و این میراث نیاکان ماست که کار بسیار ارزشمندی است .

همچنین تجلیل از خیرین و نیکوکاران که پاداششان جز رضوان الهی و بهشت نیست در این کنگره ، تجلیل از کسانی است که پیام شان ترویج فرهنگ ایثار و ادامه راه اولیاء و شهدا است و در تبعیت ازولایت تجلی پیدامی کند .حفظ وحراست از ارزش های آسمانی و معنوی در گرو تلاش دلسوزانه ی انسان هایی است که روح و فکر والایشان سرشار از عشق به سرزمین ، دین و ملیت شان است.

آنچه ارزش انسانی و وجهه ی اخلاقی این امور و هرگونه فعالیت خیر خواهانه و خدا پسندانه را از موارد مشابه آن متمایز می سازد علاوه بر عنصر اختیار و اراده درکمال آزادی  ، قصد و نیت الهی در انجام اینگونه فرایض دینی و اخلاقی است. با این بیان ارج و اجر کار عزیزانی که با در اختیار نهادن دارائی و مکنت خویش منشأ آثار و برکات درجامعه می باشند به خوبی نمایان می شود.
 
سید رضا نیری

بدینوسیله از تلاش های دست اندرکاران و اعضای کنگره و کوشش های وثیق و عنایت های دقیق و  ارزشمند بویژه جناب آقای دکتر میر اسماعیلی رئیس و مدیران محترم دانشگاه علوم پزشکی ایران و جناب آقای مهندس طهماسبی دبیر اجرائی کنگره و همکاران در مجمع خیرین سلامت کشور که گام بلندی در حوزه ی سلامت و بهداشت میباشد تشکر و سپاسگزاری می نماید.

امیدوارم نتیجه این کنگره بتواند با بررسی و طرح موضوعات کارشناسانه درکار گروه های تخصصی سهمی در ارتقاء سلامت و امید به زندگی در کشور عزیزمان داشته باشد و گامی در جهت پیشبرد سیاستهای کلی نظام سلامت ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری و جلب مشارکتهای مردمی در حمایت از متخصصین و مجریان حوزه سلامت کشور به ارمغان داشته باشد.

برای کلیه خدمتگزاران به جامعه اسلامی توفیقات روز افزون از درگاه الهی مسالت می نماییم.
سید رضا نیری مشاور وزیر و دبیر کل مجمع خیرین سلامت کشور

در نگاه دیگران

اشخاص

پایگاه اطلاع رسانی KHAMENEI.IR همزمان با روز بهزیستی و تأمین اجتماعی، گفتاری از آقای سیدمحمد طباطبائی، پیرامون فعالیت‌هایی خیرخواهانه و عام‌المنفعه‌ی مرحوم نیری منتشر کرد.

تربیت یافته‌ی مکتب اهل بیت
سابقه‌ی فعالیت‌های خیر مرحوم حاج آقای نیری به قبل از پیروزی انقلاب اسلامی باز می‌گردد. ایشان تربیت‌یافته‌ی خانواده‌ای اصیل و مذهبی بود و طبق گفته‌ی خودش، به‌ویژه متأثر از مادر با تقوایش بود. منش این خانواده به گونه‌ای بود که هر نیازمندی به آن خانه مراجعه می‌کرد، بدون دستگیری و اجابت از آن خانه خارج نمی‌شد.

پس از خانواده نیز ایشان متأثر از درس عارف بزرگ، مرحوم شیخ زاهد بود و پس از ایشان نیز مرحوم آیت‌الله حق‌شناس. با همین تعلیمات مذهبی و اخلاقی بود که ایشان همواره می‌گفت: «اگر به‌دنبال رستگاری هستید، بایستی در کنار روحانیت باشید و طی مسیر نمائید. » همین بینش موجب شد حاج‌آقای نیری که تاجر فرش بود، در نهضت امام خمینی رحمة‌الله‌علیه، نقش برجسته‌ای را ایفا کند و وظیفه‌ی رسیدگی به خانواده‌های انقلابی که سرپرست‌شان دستگیر شده بود را عهده‌دار شود. یکی از خاطراتی که برای ایشان جذاب بود و برای دوستان خودش هم نقل می‌کرد، سخنرانی‌اش در سال ۱۳۴۲ ه.ش در میان مردم ورامین بود که پس از او، مردم آن حرکت به یادماندنی را در تاریخ ثبت کردند. اتفاقا برای مرحوم نیری هم عجیب بود که چرا ساواک هیچ وقت سخنران آن روز را شناسایی و دستگیر نکرد.
 
۲۸ سال خدمت پاک‌ دستانه
پس از پیروزی انقلاب، ایشان همچنان حامی و دستگیر محرومان و ایتام بودند و همین روحیه باعث شد که در جلسه‌ با جمعی از خیرین مانند آقایان عسگراولادی، شفیق، حاجی‌حیدری، نهاد کمیته‌ی امداد امام خمینی رحمة‌الله‌علیه شکل‌ بگیرد. ایشان طی ۲۸ سال خدمت صادقانه و مجاهدانه در سرپرستی کمیته‌ی امداد امام خمینی، هرگز راضی نشد کلمه‌ی ریاست را در مسئولیت‌ خود به کار ببرد. او همواره کودکان و افراد تحت پوشش کمیته را فرزندان خود می‌دانست و باافتخار می‌گفت در میان دخترانم که جهیزیه و مقدمات ازدواج‌شان توسط کمیته‌ی امداد فراهم شده، یک درصد هم طلاق وجود ندارد.

نیری اعتقاد داشت که در مسائل عام‌المنفعه و رفع نیاز مخلوقان خدا، نباید محدود به مرزهای جغرافیایی شد، به‌همین دلیل دامنه‌ی فعالیت ایشان به خارج از کشور نیز گسترده شد و در امور درمان محرومین و ایتام به کشورهای همسایه نظیر افغانستان، پاکستان، آذربایجان، لبنان و... هم رسیدگی می‌کرد، تا جائی‌که ملقب به «ابوالایتام» شد و در سال ۱۳۹۵ ه.ش، مراسم تجلیل و تکریم از سوی حزب‌الله لبنان در بیروت برای او برگزار شد.

شاید ذکر این نکته خالی از لطف نباشد که حاج‌آقای نیری قبل از انقلاب به واسطه‌ی شغل‌شان که تاجر فرش بود، از تمکن و تمول مالی خوبی برخوردار بود، اما زمانی که از دنیا رفت، تنها دارایی‌اش، یک منزل مسکونی بود که در آن خانواده‌اش ساکن بود. او همه‌ی دارایی‌اش را در راه خیر صرف کرده بود و حتی در برهه‌ای از زمان، آن اندازه در مضیقه‌ی مالی قرار گرفت که حضرت امام برای ایشان حقوقی مقرر کردند. یعنی ایشان تا این اندازه در کار خیر، پاک‌دست و بلندنظر ‌بود.

البته نیری پس از تصدی کمیته‌ی امداد امام خمینی هم لحظه‌ای از فعالیت اجتماعی غافل نشد و برای همین، مؤسسه‌ی عترت فاطمی را به‌منظور تکریم و توانمندسازی ایتام سادات تشکیل داد و دامنه‌ی فعالیت‌های آن را تا جائی گسترش داد که بیش از ۵ هزار کودک یتیم را در سراسر کشور زیر چتر حمایت خود گرفت.

پس از پایان فعالیت در کمیته‌ی امداد امام خمینی (رحمة الله علیه)، ایشان در نظر داشت تا کمی بیشتر به زندگی شخصی و خانوادگی خود رسیدگی کند، اما از آنجاکه یک عنصر فعال اجتماعی بود، پس از کمیته‌ی امداد، در نهادهایی مانند ستاد دیه‌ی کشور، مسجد مقدس جمکران، امور مساجد و هرجایی‌که فعالیتی اجتماعی بود حضور یافت. همسر ایشان می‌گفت که گاهی در نیمه‌ها یا ساعات پایانی شب، محروم و نیازمندی به خانه‌ی ما مراجعه می‌کرد و ما به دلیل خواب بودن آقای نیری، ایشان را مطلع نمی‌کردیم، اما او به محض اینکه می‌فهمید نیازمندی به خانه مراجعه کرده، بسیار ناراحت می‌شد و می‌گفت اگر از لحاظ مالی هم نمی‌توانستم به او کمک کنم، حداقل می‌توانستم به حرف‌هایش گوش کنم و باری از روی دلش بردارم.
 
 سید رضا نیری

تحول در سلامت با توصیه‌ی رهبر معظم انقلاب
پس از آنکه وزیر وقت بهداشت، آقای دکتر لنکرانی به این مجاهد خستگی ناپذیر اطلاع داد که نظر رهبر انقلاب به این است که موضوع سلامت به دست مردم سپرده شود، بی‌درنگ این وظیفه را عهده‌دار شد و مجمع خیرین سلامت کشور را با دعوت از خیرین، پزشکان حاذق و فعالان اجتماعی بنیان‌گذاری کرد. نیری مطرح می‌کرد که در ابتدای کار، حتی در مواقعی حقوق کارمندان هم تأمین نبود، اما از آنجایی‌که ایشان اعتقاد واقعی داشت که اگر ما حرکت کنیم، خداوند هم برکت می‌دهد، به فعالیت در این مجمع ادامه داد تاجایی‌که در یک دهه فعالیت مجمع خیرین سلامت کشور، این مجمع  پل ارتباطی مردم و نظام سلامت شد و توانست بالغ بر ۵ هزار میلیارد تومان جذب مشارکت‌های مردمی را به عرصه‌ی سلامت کشور فراهم نماید و با ساخت و تجهیز بیش از ۴۵۰۰ مرکز درمانی و بیمارستان و اهداء تجهیزات، تحولی در نظام سلامت کشور ایجاد کند. تفاوت فعالیت‌های این مجمع با سایر نهادهای خیریه در این است که تجهیز، تکمیل، ساخت و تمامی اقدامات، با نظر و نیاز‌سنجی دانشگاه علوم پزشکی کشور انجام می‌شود تا منابع مالی با بیشترین بازدهی ممکن مصرف شوند.

نیری اعتقاد داشت که ضروری است در رأس هیأت امناء هر استان، ائمه‌ی جمعه هم حضور داشته باشند، زیرا اعتقاد داشت که اولا حضور ائمه‌ی جمعه به سلامت حرکت کمک می‌کند و ثانیا ائمه‌ی جمعه، معتمد مردم و پل ارتباطی آن‌ها هستند و ثالثا هر فعالیتی که در این مجمع صورت می‌گیرد باید منجر به تقویت نظام اسلامی شود.    

پس از آنکه رهبر معظم انقلاب با اعضای مجمع خیرین سلامت در تاریخ (۱۳۹۱/۱۰/۱۱ ه.ش) ملاقات کردند، مرحوم نیری تأکید فراوانی داشت که بایستی از دولتی‌کردن و سیاسی‌نمودن حرکت این مجموعه جداً خودداری کنیم و رهنمودهای ولی‌فقیه را نصب‌العین کار خود قرار دهیم. در این دیدار رهبر  انقلاب خطاب به اعضای مجمع خیرین سلامت کشور، بیاناتی قریب به این مضمون را فرمودند: از جنابعالی (آقای نیری) و دوستان و همکاران‌تان از ته دل تشکر می‌کنم که این کار خوب را انجام می‌دهید... این اصل مهمی است، مردمی بودن خیلی خوب و یک اصل مهمی است. این باید تفهیم شود که مردم در کارها وارد شوند همه‌ی مشکلات حل و فصل می‌شود. البته شما وارد شدید، موفق بودید چون کار را بلد بودید از مردم کمک گرفتید. در همه‌ی امور وقتی اکثر مردم وارد شدند کار به انجام می‌رسد... ما باید کاری کنیم که خیال مردم از ناحیه‌ی درمان و بیماری آسوده باشد.

مرحوم نیری همواره تأکید می‌کرد این توصیه‌ی حضرت آقا مبنی بر ورود مردم به کارهای کشور، رمز پیروزی انقلاب اسلامی بود و امام خمینی هم بر مبنای همراهی و رهبری مردم توانست این انقلاب را به پیروزی برساند و کشور را از شر گروهک‌های منافق نجات دهد. برای همین، مرحوم نیری هم به مردم اعتقاد قلبی داشت و همیشه می‌گفت: من مردمی بهتر از مردم ایران سراغ ندارم و همه‌ی مشکلات به دست مردم قابل حل است، مهم اما این است که این تفکر را واقعاً با تمام وجود قبول داشته باشیم. هر فردی با توجه به آن استعدادی که خداوند به او داده است، باید استعداد خود را به کار بگیرد و بداند اگر با هدف رضای خدا برای مردم کار کند، خداوند هم خیر کثیر را به آن فرد و آن جامعه اعطا می‌کند.

نکته‌ی دیگر اینکه مرحوم نیری از نخستین افرادی بود که دغدغه‌ی حمایت و درمان خانواده‌های مدافعان حرم را داشت، به‌ویژه مهاجرینی که سرپرست یا عضوی از آن‌ها جزو شهدای مدافع حرم بودند.
 
عاشق مردم و رهبری
مرحوم حاج سیدرضا نیری به تعبیر مقام معظم رهبری، سلالة‌ السادات، عاشق مردم، امام رحمة الله‌ علیه و رهبری بود که این عشق در وصیت نامه‌ی او نیز موج می‌زند، جایی‌که در وصیت‌نامه‌اش نوشته است: «خدای متعال نه‌تنها بر ملت ایران، بلکه بر همه‌ی مستضعفان جهان منت گذاشت که بعد از رحلت حضرت امام قدس‌سره‌ الشریف فرزند خلفش از سلاله‌ی نبی اکرم، بنده‌ی صالح خدا و فرزانه‌ای را به رهبری امت برگزید و این کشتی نجات را در اقیانوس پرتلاطم دنیا به عالم دین و دنیای مردم، مقام معظم رهبری حضرت آیت‌ الله خامنه‌ای مدظله‌ الشریف سپرد، که مجدداً به شما توصیه می‌کنم که حول شمع وجود ایشان پروانه‌ وار بگردید و گوش بفرمانش باشید.»
روحش با امام و شهدا محشور باد و راهش پر رهرو.
 
سید رضا نیری

پیام تسلیت حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در پی درگذشت سید رضا نیری
بسمه‌تعالی
درگذشت مرحوم سلاله السادات آقای حاج سید رضا نیّری رحمة الله‌ علیه را به خاندان گرامی و همه‌ی دوستان و همگامان این مرد مبارز قدیمی و فعّال اجتماعی تسلیت عرض می‌کنم. ایشان از دوران جوانی در فعالیت‌های مبارزاتی وارد و از آغاز پیروزی انقلاب در تلاش‌های گسترده‌ی اجتماعی و خدماتی فعال بودند. دامنه‌ی این فعالیت ها به بیرون از مرزهای کشور نیز کشیده می‌شد.
مجموعه‌ی خیّرین سلامت از یادگارهای ارزنده ایشان است. رحمت و مغفرت الهی بر این انسان مجاهد و پرتلاش باد.
سید علی خامنه‌ای
۹۶/۴/۱۲
 
پیام تسلیت حجت‌ الاسلام روحانی، رییس جمهور
بسم ‌الله الرحمن الرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
 درگذشت مرحوم حاج سیدرضا نیری، یار دیرین امام و انقلاب و پیشکسوت عرصه احسان و نیکوکاری، موجب تأثر و تألم خاطر شد.
آن مرحوم با ایمان عمیق دینی و عشق به مردم و محرومان، در انجام اقدامات خیرخواهانه و گره‌گشایی از مشکلات نیازمندان پیشگام بود و در این زمینه کارنامه درخشانی بر جای گذاشت که راهنمای عمل ارزشمندی برای پویندگان این مسیر خداپسندانه است.

اینجانب مصیبت وارده را به خانواده محترم این چهره خدوم تسلیت می‌گویم و برای ایشان رحمت الهی و علو درجات و برای عموم بازماندگان صبر و اجر مسألت دارم.  
حسن روحانی
رئیس‌جمهوری اسلامی ایران
 
سید رضا نیری

پیام تسلیت سید پرویز فتاح، رئیس کمیته امداد
بسم الله الرحمن الرحیم
انالله اناالیه راجعون
 
خبردرگذشت جناب آقای حاج سیدرضا نیری  علیه الرحمه موجب تاسف وتاثر قلبی شد. فقدان این شخصیت مومن وانقلابی، یار وفادار امام بزرگوار و رهبری معظم انقلاب و انسان متواضع و بااخلاق  بدون شک همه دوستداران، متدینین، امدادگران ومددجویان عزیز درسراسر کشور را داغدار و عزادار ساخت.
 
خدمات صادقانه و عاشقانه به محرومین نیازمندان دطول عمر پبرکت ایشان بی تردید ره توشه بسیار ارزشمندی برای آخرت آن بزرگوار خواهد بود. اینجانب به نمایندگی از طرف اعضا محترم هیات امنا و تمامی مدیران و امدادگران کمیته امداد امام خمینی (رحمة الله علیه) این ضایعه دردناک را به خانواده آن مرحوم و علاقه‌مندان ایشان تسلیت عرض کرده و از درگاه ایزد منان و قادر متعال برای آن عزیز سفر کرده علو درجات وبرای بازماندگان صبر جمیل مسئلت می‌کنم.
 سید پرویز فتاح
رئیس کمیته امداد
 
پیام تسلیت دکتر سیدتقی نوربخش، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی (1396 ه.ش)
انا لله و انا الیه راجعون
درگذشت بنیان گذار و دبیرکل مجمع خیرین سلامت جناب آقای سید رضا نیری را به محضر مقام معظم رهبری و مردم شریف ایران اسلامی تسلیت عرض می کنم.

آن مرحوم در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی با همتی والا؛ کمیته امداد حضرت امام خمینی(رحمة الله علیه) را بنیاد نهاد و در راستای حمایت از محرومین و مستضعفین خدمت نمود. مرحوم سید رضا نیری همچنین دبیر کلی مجمع خیرین سلامت را بر عهده داشت و نقش این مجمع در دستگیری و یاری بیماران بی بضاعت و کمک به ارتقاء و گسترش خدمات درمانی در مناطق محروم بر کسی پوشیده نیست.

از درگاه خداوند متعال برای آن فقید سعید غفران واسعه الهی مسئلت می نمایم و امیدوارم همه ما توفیق فعالیت و تلاش بی وقفه در خدمت صادقانه به محرومان و مستضعفان را داشته باشیم. همچنین فقدان آن بزرگوار را به خانواده محترم و تمامی دوست داران و علاقه مندان ایشان تسلیت عرض می کنم و برای بازماندگان از درگاه قادر متعال صبر جمیل مسئلت می نمایم.
 
سید رضا نیری

پیام تسلیت انوشیروان محسنی بندپی، رئیس سازمان بهزیستی کشور (1396 ه.ش)
«درگذشت سلاله رسول‌الله (صلی الله علیه و آله)، ازمبارزان خوشنام دوران انقلاب و از مجاهدان سختکوش در یاری رساندن به محرومان و مستضعفان حاج سید رضا نیری اندوهی بزرگ بر قلب جامعه ایرانی نهاد. خبر عروج این مرد بزرگ موجب تاثر و تاسف تمام کسانی شد که با محرومان و قشر ضعیف جامعه سروکار دارند و بی تردید مددکاران، خیرین و البته مددجویان درسراسر کشور عزادار این مصیبت گشتند.

اینجانب به نمایندگی از خانواده بزرگ بهزیستی و به نیابت از کارکنان، مددکاران، نیکوکاران و مددجویان این سازمان ضمن عرض تسلیت به محضر مقام معظم رهبری(مدظله العالی) و خاندان بزرگوار ایشان، علو درجات را برای آن فقید سعید از درگاه خداوند متعال مسالت نموده و برای بازماندگان صبر و شکیبایی آرزومندم».
 
پیام تسلیت علی لاریجانی (1396 ه.ش)
«انالله و اناالیه راجعون
درگذشت یار دیرین انقلاب مرحوم حاج سیدرضا نیری، سرپرست اسبق کمیته امداد حضرت امام خمینی (رحمة الله علیه) موجب تأسف و تأثر گردید. آن مرحوم از چهره های با سابقه و خوشنام و از پیشکسوتان امور خیریه و رسیدگی به محرومان و موسسات نیکوکار بودند و در تمام طول عمر خویش اقدامات خداپسندانه فراوانی در عرصه خدمت رسانی به مستضعفین و افراد بی بضاعت انجام داده اند که به یادگار خواهد ماند. »

لاریجانی در پیام تسلیت خود تصریح کرد: «اینجانب ضمن عرض تسلیت به دوستان و خانواده محترم ایشان، برای آن مرحوم رحمت و مغفرت و برای بازماندگان صبر و اجر جزیل از خداوند متعال مسئلت می کنم. »
 
پیام تسلیت غلامعلی حداد عادل (1396 ه.ش)
«انالله و اناالیه راجعون
درگذشت مرحوم حاج سیدرضا نیری موجب تأسف و تأثر همۀ آشنایان و دوستداران ایشان گردید. آن شادروان در همه سال‌های پس از پیروزی انقلاب با اخلاص تمام کمر به خدمت محرومان بست و در کمیتۀ امداد امام و نیز دیگر مؤسسات خیریه با کارنامه‌ای درخشان از نیکوکاری به دیدار معبود خویش شتافت.
اینجانب با عرض تسلیت به مصیبت دیدگان و بازماندگان ایشان، برای آن مرد خدوم از درگاه خداوند متعال رحمت و غفران مسئلت می‌کنم.
غلامعلی حدادعادل»
 
سید رضا نیری

پیلم تسلیت دکتر ولایتی (1396 ه.ش)
«بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
خبر درگذشت شخصیت وارسته، نیکوکار، متعهد، انقلابی و مومن حاج سید رضا نیری، یار دیرین امام و رهبری و از مبارزان نهضت بزرگ اسلامی که عمر با برکت خویش را در جهت خدمت بی منت، متواضعانه و خاضعانه به مردم شریف و بزرگوار و به ویژه محرومان و نیازمندان صرف نموده است موجب تاسف و تاثر عمیق گردید.

خدمات بی نظیر ایشان در کمیته امداد امام خمینی(رحمة الله علیه) و بعد از آن دبیر کلی مجمع خیرین سلامت و تلاش همواره در امور خیریه و عام المنفعه یادگار ماندگاری است که برای همیشه در اذهان به نیکی باقی خواهد ماند و توشه ارزشمندی برای آن مرحوم مغفور خواهد بود. اینجانب درگذشت ایشان را به خانواده معظم، وابستگان، علاقه مندان و به ویژه جامعه خیرین و نیکوکاران ایران اسلامی تسلیت عرض نموده و از خداوند متعال برای آن مرحوم غفران الهی و برای بازماندگان صبر و اجر جمیل مسالت می نمایم.
علی اکبر ولایتی
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام»
 
سید رضا نیری

حسینعلی شهریاری در مراسم نخستین سالگرد حاج سید رضا نیری دبیر کل سابق مجمع خیرین سلامت کشور که در مسجد بقیه الله الاعظم پاسداران تهران برگزار شد، اظهار داشت: مرحوم حاجآقا نیری پیشینه زیادی در کار خیر داشت. وی افزود: ایشان علی رغم کسالت جسمی و بیماری به طور فعال در اکثر مجامع خیرین استان‌ها و شهرستان‌ها شرکت می کردند و کارهای بزرگی را انجام می‌دادند.

دبیر کل مجمع خیرین سلامت کشور با بیان اینکه نباید از نقش خانواده مرحوم نیری و همسر ایشان در حمایت از حاج آقا غافل شویم، بیان کرد: مرحوم نیری تقریبا اکثر اوقات در منزل حضور نداشتند و یقینا اگر همسر ایشان نقش مهمی ایفا نمی کردند حاج آقا نمی توانست موفق شود که در جامعه این همه خدمات اجتماعی ارزشمند ارائه دهد.

رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بابیان اینکه امروز همه دورهم جمع شده ایم تا یاد این مرحوم را گرامی بداریم و از خدمات ارزشمند وی قدردانی کنیم، تصریح کرد: خدمات شایسته ای از حاج آقا نیری در جامعه به یادگار مانده و ما باید دعا کنیم که مانند حاج مرحوم حاج آقا نیری عاقبت به خیر شویم و ایشان در تمام لحظات عمر در خدمت فقرا و مستضعفان بودند.
 
سید رضا نیری

کتاب
کتاب خاطرات سیدرضا نیری با عنوان «نیم قرن خدمت» در 18 فصل و با همت «حجت اله طاهری» توسط موسسه فرهنگی هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است.
 
مطالب مرتبط
اندیشه تأسیس مجمع خیرین سلامت کشور
دغدغه های خیرخواهانه سید رضا نیری اولین رییس کمیته امداد امام خمینی و اولین رییس مجمع خیرین کشور

منابع:
1. خبرگزاری بین المللی قدس
2. مرکز اسناد انقلاب اسلامی
3. خبرگزاری ایرنا
4. مجمع خیرین سلامت
5. خبرگزاری ایسنا
6. پایگاه اطلاع رسانی KHAMENEI.IR


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مشاهیر مرتبط
موارد بیشتر برای شما
هوس‌های نفتی ترامپ در سوریه
play_arrow
هوس‌های نفتی ترامپ در سوریه
قاب متفاوتی از دیدار صبح امروز اقشار مختلف بانوان با رهبر انقلاب
play_arrow
قاب متفاوتی از دیدار صبح امروز اقشار مختلف بانوان با رهبر انقلاب
حاشیه‌های دیدار هزاران نفر از زنان و دختران با رهبرانقلاب
play_arrow
حاشیه‌های دیدار هزاران نفر از زنان و دختران با رهبرانقلاب
آخرین وضعیت تامین سوخت نیروگاه‌ها
play_arrow
آخرین وضعیت تامین سوخت نیروگاه‌ها
سنگین ترین محموله تاریخ صنعت فضایی ایران پرتاب شد!
play_arrow
سنگین ترین محموله تاریخ صنعت فضایی ایران پرتاب شد!
وقتی کارشناس آمریکایی مناظره پخش زنده را ترک می‌کند!
play_arrow
وقتی کارشناس آمریکایی مناظره پخش زنده را ترک می‌کند!
بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اقشار مختلف بانوان
music_note
بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اقشار مختلف بانوان
بیان دیدگاه و نظرات | خانم مریم سهرابی، برگزیده جشنواره کشوری قصه‌گویی
music_note
بیان دیدگاه و نظرات | خانم مریم سهرابی، برگزیده جشنواره کشوری قصه‌گویی
بیان دیدگاه و نظرات | خانم فاطمه رایگانی، دکتری فلسفه دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره)
music_note
بیان دیدگاه و نظرات | خانم فاطمه رایگانی، دکتری فلسفه دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره)
بیان دیدگاه و نظرات | خانم سمیرا خطیب‌زاده، عضو هیئت علمی دانشگاه بین‌المللی سوره
music_note
بیان دیدگاه و نظرات | خانم سمیرا خطیب‌زاده، عضو هیئت علمی دانشگاه بین‌المللی سوره
بیان دیدگاه و نظرات | خانم فاطمه ترابی، معاون علمی مرکز مطالعات و تحقیقات زنان دانشگاه تهران
music_note
بیان دیدگاه و نظرات | خانم فاطمه ترابی، معاون علمی مرکز مطالعات و تحقیقات زنان دانشگاه تهران
بیان دیدگاه و نظرات | خانم عائده سرور، مادر دو شهید، از لبنان
music_note
بیان دیدگاه و نظرات | خانم عائده سرور، مادر دو شهید، از لبنان
این سوپرگل از گارناچو به اورتون برنده جایزه پوشکاش شد!
play_arrow
این سوپرگل از گارناچو به اورتون برنده جایزه پوشکاش شد!
ریشه کلمه «کلاهبردار» در زبان فارسی از کجا آمده است؟
play_arrow
ریشه کلمه «کلاهبردار» در زبان فارسی از کجا آمده است؟
وحیدی: ما نباید در تله جنگ روانی دشمن قرار بگیریم
play_arrow
وحیدی: ما نباید در تله جنگ روانی دشمن قرار بگیریم