به گزارش راسخون؛ مدتی است که همه در انتظار صدور رأی فیفا درباره پرونده شکایت مارک ویلموتس علیه فدراسیون فوتبال کشورمان هستند و حالا رأی صادره از سوی فیفا محکومیت سنگین و تاریخی فدراسیون فوتبال ایران را نشان میدهد.
هرچند پس از انتشار خبر محکومیت فدراسیون فوتبال در این پرونده، سریعاً تکذیبهای روی سایت فدراسیون منتشر شد، با این حال انتشار مستندات رأی موردنظر نشان میدهد فیفا ویلموتس را برنده این پرونده اعلام کرده است. طبق این رأی فدراسیون فوتبال محکوم به پرداخت شش میلیون و 137 هزار و 500 یورو به سرمربی بلژیکی سابق تیم ملی شده و ملزم به پرداخت پنج درصد جریمه هم است.
جزئیات محکومیت فدراسیون برای پرونده ویلموتس
جدا از آنکه فدراسیون در صورت محکومیت قطعی در این پرونده باید شش میلیون و 137 هزار و 500 یورو به سرمربی بلژیکی سابق تیم ملی پرداخت کند، پنج درصد جریمه و پنج هزار فرانک هم بابت هزینه دادرسی توسط فیفا به پرداختی فدراسیون اضافه خواهد شد. که این رقم به عدد شش میلیون و 449 هزار یورو خواهد رسید که اگر دفاعیه فدراسیون در دادگاه عالی ورزش پذیرفته نشود، آنوقت فدراسیون باید این پول را به ویلموتس پرداخت کند.
اگر قیمت خرید یورو در صرافیهای بانکی را ملاک قرار دهیم( حدود 27 هزار تومان) در نظر بگیریم، فدراسیون باید حدود 176 میلیارد تومان ناقابل! به سرمربی سابق تیم ملی پرداخت کند. رقمی که البته باعث سوت کشیدن سرها خواهد شد!
ضمن اینکه فدراسیون فوتبال کشورمان باید پنج هزار فرانک سوئیس هم به فیفا بابت هزینه دادرسی پرداخت کند. در مجموع با احتساب پنج درصد جریمه و همچنین پنج هزار فرانک هزینه دادرسی، فوتبال ایران رقم سنگین شش میلیون و 449 هزار یورو باید پرداخت کند.
در شرایط موجود، تنها امیدی که فدراسیون فوتبال ایران دارد شکایت به دادگاه عالی ورزش (CAS) است تا بلکه بتواند رأی فیفا را بشکند. این در حالی است که پیروزی در دادگاه عالی ورزش هم بستگی به مستندات پرونده و دفاع فدراسیون فوتبال دارد و تنها یک شانس است و چیزی قطعی نیست.
واکنش فدراسیون فوتبال به محکومیت پرونده ویلموتس
فدراسیون فوتبال در واکنش به این شایعه در بیانیهای آن را رد کرد. متن این بیانیه به قرار زیر است:"با توجه به انتشار شایعاتی مبنی بر صدور حکم فیفا درباره پرونده سرمربی سابق تیم ملی برای تنویر افکار عمومی به اطلاع می رساند هیچ رایی در این باره از سوی فدراسیون جهانی به این فدراسیون واصل نشده است."واکنش وزارت ورزش به ماجرای قرارداد مارک ویلموتس
مهدی علینژاد معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش و جوانان در گفتوگویی تلویزیونی درباره غرامت قرارداد ویلموتس و نقش وزارت ورزش در این رابطه، گفت: مسئولیت بستن قراردادها بر عهده فدراسیون فوتبال است و وزارت ورزش نقشی در قرارداد ویلموتس ندارد. در پاسخ به حرفهای آقای پژمانفر هم باید بگویم که ما در سال ۹۸ مجموعا ۱۴۴ میلیون تومان به فدراسیونهای خود دادیم.او ادامه داد: حمایت با دخالت فرق دارد. حمایت یعنی پولی که ما به فدراسیون فوتبال در خصوص قرارداد ویلموتس قرض دادیم و این حمایتها به معنای دخالت نیست. من بعید میدانم که مبلغ قرارداد تاییدیه وزارت ورزش را داشته باشد. در وزارت ورزش ۵۰ فدراسیون وجود دارد و اگر قرار باشد به این جزئیات رسیدگی شود، کارها جلو نمیرود.
علینژاد در پایان گفت: من اعتقاد دارم با کمک سازمان بازرسی کل کشور و مجلس شورای اسلامی و وزارت اطلاعات این مساله برطرف شود. روز گذشته یکی از مسوولان سابق سازمان لیگ در راستای مبارزه با فساد فوتبال هم دستگیر شد و این مساله با کمک وزارت اطلاعات ادامه پیدا میکند.
ماجرای پرانتز جنجالی که به قرارداد ویلموتس اضافه شد، چیست؟
وکیل فدراسیون فوتبال در پرونده مارک ویلموتس گفت که نمیداند چه کسی کلمات داخل پرانتز را به قرارداد سرمربی پیشین تیم ملی اضافه کرده است.
رضا شاه منصوری درباره قرارداد مارک ویلموتس و غرامت ۶ میلیون یورویی فدراسون فوتبال به این مربی گفت: ما و آقای ملیحزاده روزهایی به این پرونده اضافه شدیم که باید لایحه میفرستادیم. به همراه ملیح زاده و دلشات یک گروه را تشکیل دادیم و تا ۲۵ فوریه لایحه را تنظیم کردیم. وقتی نداشتیم و لایحه را در ۴ روز تنظیم کردیم و فرستادیم.
وی که در برنامه تلویزیونی حضور یافته بود، افزود: ویلموتس در تاریخ ۲۵ سپتامبر قراردادش را فسخ کرد بود، اما بعد به ترکیه آمد و پولش را گرفت. سپس در بازی با عراق روی نیمکت ایران نشست و بعد ایران را ترک کرد. بعد از آن هم هر چقدر مکاتبات صورت گرفت که برگردد، برنگشت و دعوایی را علیه فدراسیون در فیفا مطرح کرد. ما در دعوا هستیم و مزایا و معایب را نمیتوانیم اشاره کنیم. قطعا ما هم نظر داریم، ولی در حال حاضر معذوریم که چیزی بگوییم.
وکیل حقوقی فدراسیون فوتبال در پرونده ویلموتس گفت: من امشب آمدم که بگویم کجای پرونده هستیم و کسانی که قرارداد را نوشتهاند باید از آن دفاع کند. شاه منصوری در پاسخ به این پرسش که چه کسی قرارداد ویلموتس را تنظیم کرده است؟ گفت: در فدراسیون فوتبال روز اول دنبال این بودیم که چه کسی قرارداد را نوشته است. ظاهرا این قرارداد برگرفته از قرارداد کیروش بوده است.
وی در خصوص پرانتز بحث برانگیز در قرارداد ویلموتس که درباره شرایط فسخ بوده و پس از جمله پرداخت سه ماه در صورت فسخ نوشته شده "یا یک مبلغ مشخص" تصریح کرد: نمیدانم پرانتز از کجا آمده و خیلی عجیب است. ما در مورد شش میلیون یورو صحبت میکنیم. وضعیت قرادادهای ما در باشگاهها مگر چطور است؟ راه درستی را در شیوه قرارداد نویسی نمیرویم. اگر بهاروند و نبی نبودند و پیگیری نمیکردند حتی ما به اینجا نمیرسیدیم و شرایط میتوانست از این هم بدتر باشد و چیزهای دیگر را هم از سوی ویلموتش مطرح شود. ما در برههای به این پرونده ورود کردیم که وکلای سطح اول این پرونده را قبول نکردند.
شاه منصوری درباره اینکه چرا دلشات که در اکثر پروندهها بازنده شده برای این پرونده انتخاب شد؟ عنوان کرد: ما آمدیم و نگاه کردیم که چه حق انتخاب هایی داریم. روز اول من اعتقاد داشتم که وکیل خارجی نگیریم، چون به آنها دسترسی نداریم. ما گفتیم پتانسیل داریم و به حضور وکیل خارجی اعتقاد نداشتیم، ولی گفتند که باید وکیل خارجی باشد! مثل اینکه این حرف را در دوره قبل گفته بودند. با وکیل قبلی که صحبت شده بود حوزه کاریاش مالیات و دوپینگ بود و اصلا کارنامهای نداشت. دیدیم دلشات کارنامه خوبی دارد و از نظر دستمزد هم به توانایی ما میخورد.
«قرارداد ویلموتس را خواندید و آیا این قرارداد مشکل داشت؟» وکیل حقوقی فدراسیون فوتبال در پاسخ به این سوال گفت: بله، واقعا اگر قرار باشد درباره استاندارد صحبت کنم، قراردادها به طور کلی ساختاری دارد که ما میگویم ایده آل است. قراردادی ایده آل است که حافظ منافع باشد.
شاه منصوری در واکنش به این سوال که آیا امیدی به تغییر رأی در دادگاه CAS وجود دارد یا خیر؟ عنوان کرد: پرونده دو مرجع دیگر دارد، دادگاه عالی ورزش و دادگاه سوئیس. پرونده در CAS با قاضیهای جدید شروع میشود و روند دیگری دارد. قرارداد سه بخش دارد، شما قرارداد ایده آل هم بنویسید اما اجرا نکنید، به مشکل خواهید خورد.
وی در پاسخ به این پرسش که قرار بود به فیفا شکایت کنیم که چرا این پرونده با یک قاضی هلندی رسیدگی شده، اما این کار صورت نگرفت، گفت: بر اساس موازین قانونی از تاریخی که به ما حکم ابلاغ میشود میتوانیم قاضی را به چالش بکشیم. حالتهای مختلفی داشتیم، اما به این نتیجه رسیدیم که این کار را نکنیم. نامه اعتراض را آماده کرده بودیم، اما دلشات به ما گفت اگر این ایراد را بگیریم و نپذیرند، مشکلاتی پیش میآید. دلشات در این مورد گفت این شکایت را نفرستید. در کل هم به این اجماع رسیدیم که شکایت را نفرستیم.
«آیا کسی از فدراسیون هم گفته بود شکایت از قاضی را به فیفا نفرستید؟» وکیل حقوقی فدراسیون در پاسخ به این سوال گفت: خیر، فقط دلشات گفت.
علت محکومیت فدراسیون ایران در پرونده ویلموتس
سرمربی بلژیکی سابق تیم ملی که حدود 30 روز در ایران حضور داشت و نتایج بسیار بدی با تیم ملی کسب کرد، حالا توانسته با شکایت به فیفا، فدراسیون ایران را به پرداخت 6 میلیون و 137 هزار یورو محکوم کند.
این در حالی است که از چند ماه قبل وقتی بحث قرارداد ویلموتس و شکایت این مربی بلژیکی به میان میآمد، مسئولان فدراسیون فوتبال به صراحت میگفتند که هیچ غرامتی به این مربی نمیدهند و فیفا حکم را به سود او صادر نمیکند. مدیران فدراسیون فوتبال به بندی در قرارداد اشاره میکردند که طبق آن اگر فدراسیون قرارداد را یکطرفه فسخ کند، فقط 3 ماه از حقوق مربی را موظف است پرداخت کند.
با وجود پافشاری مدیران فدراسیون اما یک عبارت شامل 3 کلمه که داخل پرانتز هم در قرارداد آمده بود، همه چیز را تغییر داد.
مدیران فدراسیون فوتبال که حالا مشخص شده بازهم تعابیر حقوقی را در قرارداد ویلموتس در نظر نگرفتند، یکبار دیگر اشتباه کردند و در دو بند قرارداد ویلموتس عبارتی را گنجاندند که حالا به ضررشان شد.
در دو بند از قرارداد ویلموتس آمده است: «اگر سرمربی بخواهد قرارداد خود را یک طرفه و بر اساس قوانین مورد پذیرش فیفاو دادگاه CAS فسخ کند، می تواند حقوق ثابت 3 ماه خود را یا "مبلغی مشخص" دریافت کند. همچنین اگر فدراسیون بخواهد قرارداد خود را یکطرفه و بر اساس قوانین مورد پذیرش فیفا و دادگاه CAS فسخ کند، سرمربی میتواند حقوق سه ماه خود یا مبلغی مشخص را به عنوان خسارت دریافت کند.»
اگرچه این دو بند موضوعی که مدیران فدراسیون به آن اشاره میکردند را در خود دارد، اما یک عبارت انگلیسی داخل پرانتز همه چیز را تغییر داده: « Or a certain fea». این عبارت مقابل دو بندی که در بالا به آن اشاره شد قرار داده شده تا فیفا نیز با استناد به همین ایران را محکوم کند. عبارتی شامل 3 کلمه به معنای «یا یک مبلغ مشخص» است و این اختبار را به ویلموتس داده تا بدون توجه به ماجرای پرداخت 3 ماه حقوق کل قرارداد خود از فدراسیون ایران را طلب کند.
کارنامه مرد بلژیکی در ایران
ویلموتس پس از به دست گرفتن سکان هدایت تیم ملی فوتبال ایران برای به دست آوردن آمادگی هر چه بیشتر جهت حضور در رقابتهای مقدماتی جام جهانی 2022 در دو دیدار دوستانه به ترتیب در برابر سوریه و کره جنوبی به یک پیروزی و یک تساوی دست پیداکرد، که نمایش تیم ملی در دیدار مقابل کره جنوبی در خاک این کشور باعث شد تا هواداران تیم ملی تا حد زیادی نسبت به موفقیت او در تیم ملی امیدوار شوند.
ایران در مرحله نخست مسابقات جام جهانی قطر در ابتدا تیم ملی هنگکنگ را با نتیجه 2 بر صفر شکست داد و در دومین بازی با 14 گل در ورزشگاه آزادی در هم کوبید تا همگان دیگر بر این باور برسند که او همان گمشده تیم ملی است. اما در سومین بازی ورق تیم ملی ایران کاملاً برگشت و ایران در برابر بحرین در یک بازی پرانتقاد با شکست تلخ 1 بر 0 روبرو شد.
بعدازاین شکست تلخ مقابل بحرین ویلموتس پیش از بازی عراق در اقدامی عجیب به دلیل عدم پرداخت حقوقش خواستار فسخ قرارداد و یا عقد قراردادی جدید با فدراسیون فوتبال شد که حاشیههای بسیاری را همراه داشت که درنهایت با انجام پرداختیهای وی، ویلموتس برای نشستن بر روی نیمکت ایران برابر عراق راهی اردن شد و درنهایت با یک بازی نهچندان خوب برابر این تیم با نتیجه 2 بر 1 شکست خورد تا تیم ملی ایران در مرحله اول از دور گروهی مسابقات مقدماتی جام جهانی در آسیا از گروه C بعد از عراق (11) و بحرین (9) و تنها با 6 امتیاز بالاتر هنگکنگ و کامبوج در جایگاه سوم قرار بگیرد.
او بعد از این مسابقه از تیم ملی فوتبال ایران جدا شد و شکایت خود را از آخرین کارفرمایش به راه انداخت و در نهایت برنده غرامت باورنکردنی (6.2 میلیون یورو) شد که در تاریخ ورزش ایران بی سابقه است.
منبع:
1. تسنیم/ رأی فیفا صادر شد؛ محکومیت سنگین و تاریخی فدراسیون فوتبال در ماجرای ویلموتس
2. تیتر برتر/ ماجرای محکومیت فدراسیون فوتبال در پرونده مارک ویلموتس!
3. اعتماد آنلاین/ واکنش وزارت ورزش به ماجرای قرارداد مارک ویلموتس
4. تابناک/ ماجرای پرانتز جنجالی که به قرارداد ویلموتس اضافه شد
5. ایلنا/ ماجرای ویلموتس و نقل قول جنجالی مهدی تاج (ویدئو)
6. توئیتر/ واکنش کاربران
7. ورزش سه/ خبر هولناک سال -محکومیت ایران در پرونده ویلموتس