پازل ها را کنار هم بگذارید، خیلی مسائل روشن می شود
وی در پاسخ به این سوال که آیا تلاش شما بر حفظ استقلال کمیته ی داوران باعث برکناری شما شده؟ افزود: متاسفانه جوانگرایی و برخی از اصول را برنمی تابند. مخالفتی هم با کسی نداشتم. سعی کردم در مدت حضورم در سیستمی که طبق آئین نامه وظیفه ای تعریف شده، کار کنم. سعی کردم استقلال خودمان را داشته باشیم و برای بازی ها داورانی که انتخاب می کنیم را بگذاریم. در شرایط ویژه ی کرونا فرصتی نکردیم که برنامه ی خاصی پیاده کنیم. فقط می خواستیم که لیگ را تمام کنیم. کار ما به برنامه ریزی و دیگر کارها نرسید. نمی توانم قاطع بگویم که دلیل برکناری ام تلاش برای حفظ استقلال کمیته ی داوران بوده است اما اگر بعضی مواقع مهره ها و پازل ها را کنار هم بگذارید، خیلی از مسائل روشن می شود.
کمیته ی داوران انگار میراث برخی افراد است
سرپرست سابق کمیته ی داوران تصریح کرد: نمی توانم در مورد عملکرد خودم حرف بزنم و بقیه باید نظر بدهند. من عملکردم را به تاریخ می سپارم. داوران، پیشکسوتان و کارشناسان عزیز باید در موردم نظر بدهند. وظیفه ای برگردن من بود که تا آخرین لحظه سعی کردم طبق اصول در جهت منافع داوران و داوری و مسابقات حرکت کنم. بدون در نظر گرفتن هیچ مصلحتی وظیفه ام را انجام دادم. در این شرایط اقتصادی کسی 8 ماه مجانی کار کند که از برکناری اش ناراحت نمی شود. من بدون دریافت حتی یک ریال 8 ماه در شرایط کرونایی کار کردم و فقط برای من استرس باقی ماند. وقت گذاشتن، اعصاب خردی خانواده، جوابگویی به داوران و تیم ها و همه کار ما بود بدون پول. شما باشید ناراحت می شوید اگر کار بدون پول را از شما بگیرند؟(باخنده) متاسفانه آدم ها را رها می کنند به امان خدا و وقتی کار حل شد رفقای خودشان را می آورند. بعضی از رفقا هستند که انگار کمیته ی داوران ارث و میراثشان است.
پای تعویض داور دربی ایستادم تا عوض شد
اسماعیل صفیری در پاسخ به این سوال که آیا مخالفت شما با تغییر داور دربی حذفی باعث برکناری شما شده؟ گفت: اگر که دلیل برکناری ام واقعا این بوده است، خوشحالم که برکنارم کردند. چون از اصولم کوتاه نیامدم. به هرحال کی قضاوت نکند، از اختیارات فدراسیون است اما برای کدام بازی، کی باید قضاوت کند از اختیارات کمیته ی داوران و بنده بود که پای آن ایستادم. واقعا دلیلی برای برکناری ام نگفتند. من نمی دانم واقعا سر انتخاب داور دربی چه اتفاقی افتاد و همه هم اظهار بی اطلاعی می کردند. ولی به هرحال آن داوری که برای دربی انتخاب کردند، باهماهنگی من نبود، من هم گفتم باید ما انتخاب کنیم و باید داور عوض شود. پای این حرفم بودم و داور دربی هم عوض شد. قیمت ایستادن روی اصول و مقررات هرچه که باشد، باید قبول کرد. آدم به هر قیمتی که پا روی اصولش نمی گذارد. ممکن است این پافشاری به مزاق عده ای خوش نیامده باشد. این ها حدس و گمان است. نمی توانم ایمان و وجدانم را به هر طرفی سوق بدهم. ممکن است به همین دلیل برکنار شده باشم. البته شنیدم گفته اند که به دلیل سرپرست بودن برکنار شدم. مگر در فدراسیون فقط من تنها سرپرست بودم. اگر دوری در فدراسیون بزنید، می بینید که خیلی ها سرپرست هستند! خیلی مسائل را نمی شود رسانه ای کرد. برخی مسائل باعث می شود شخصیت آدم زیرسوال برود.
سیستم داوری را گروگان گرفتند!
وی در ادامه ی صحبت های خود تاکید کرد: مسئولی اگر مورد انتقاد و تجزیه و تحلیل قرار نگیرد، هرکاری دلش بخواهد می کند. وقتی در سیستم خبری اگر مدیرمسئول روی کار خبرنگارانش نظارت نکند، هرکاری بخواهند می کنند. اگر مسئولی وقتی ببیند بالادستی نظارتی روی کار او ندارد، از روز اول دنبال منفعت خود می رود. اگر همه در قبال عملکرد خود پاسخگو باشیم، خیلی از مشکلات حل می شود. متاسفانه کل سیستم داوری گروگان گرفته شده است. این گروگان گیری هم توسط فوتبالی ها اتفاق افتاده است. برای جایگاه هایی که می شود توسط داوری بدست آورد.
چقدر به داوران می دهید که از آنها تعهد هم می خواهید؟
سرپرست سابق کمیته داوران فدراسیون فوتبال در خصوص جنجال اخیر داوری افزود: نامه ای از طرف دپارتمان داوری و دبیرکل فدراسیون داده بودند که داوران با تعهد خود قضاوت کنند و اگر به کرونا مبتلا شدند، به پای خودشان است! متاسفانه مشکل اصلی داوری از داخل سیستم است. مشکل عدم هماهنگی دپارتمان و کمیته داوران است که قبل از حضورم بنا نهاده بودند. این نامه را وقتی دیدم گفتم که این مصوبه ی کمیته ی داوران نیست و ما هم قبول نداریم. هیچ جای دنیا چنین چیزی نمی بینید که به داوران بگویند تعهد بدهید اگر کرونا گرفتید و مردید، به عهده ی خودتان است. چقدر حالا به داور می دهید که چنین تعهدی را هم از آنها می خواهید؟ این نامه بدون هماهنگی کمیته ی داوران بوده است.
دپارتمان وظیفه ی اجرایی دارد نه سیاست گذاری
اسماعیل صفیری با تشریح وظایف کمیته ی داوران و دپارتمان داوری گفت: فیفا می گوید که هر تشکیلات فوتبال و فدراسیون های رسمی باید کمیته و دپارتمان داوری داشته باشند. رئیس کمیته ی داوران فیفا آقای کولیناست که خوشبختانه عضو هیات اجرایی فیفا هم نیست. اما فدراسیون ایران می گوید رئیس کمیته داوران باید حتما از هیات رئیسه فدراسیون باشد. در ای اف سی هم مشخص است که گفته ترجیحا رئیس کمیته داوران از عضو هیات رئیسه باشد که بتواند از داوری حمایت کند اما الزام نکرده است. اما نمی دانند در اینجا اگر چنین اتفاقی بیافتد باید داوری از عضو هیات رئیسه حمایت کند. شرح وظایف کمیته ی داوران سیاست گذاری کلی داوری در کشور را تصویب و ابلاغ می کند. کمیته داوران مسئول تعیین و گماردن داوران برای مسابقات مختلف است. کمیته ی داوران مسئول تعیین داوران بین المللی است. دپارتمان وظیفه ی اجرایی دارد و نمی تواند از خودش چیزی را تصویب کند. به زبان ساده کمیته ی داوران قوه ی مقننه(مجلس) است و دپارتمان داوری قوی مجریه(دولت). اما هرکس می رود دپارتمان داوری فکر می کند باید خودش همه کار را بکند. به خاطر همین مسئله است که چنین ناهماهنگی ها و مشکلاتی بوجود می آید. ما (کمیته داوران) باید بگوئیم داور فلان بازی چه کسی است و او(دپارتمان داوری) به داوران ابلاغ کند. وگرنه هیچ نقش دیگری ندارد. گرفتاری ما این است که دپارتمان به وظایفش آگاه نیست یا اینکه می داند اما جور دیگری رفتار می کند.