علی حیدری: بیش از یک دهه از خلق حماسه ماندگار ملت ایران در 9دی 1388 میگذرد. مردم انقلابی ایران وقتی 11 سال پیش در 9 دی در خروشی انقلابی برای محکوم کردن هتک حرمت به ارزشها و مقدسات دینی و عاشورای حسینی به میدان آمدند، فکر نمیکردند که این حرکت آنها به یک نماد در تاریخ انقلاب اسلامی تبدیل خواهد شد و فرا رسیدن چنین روزی همه ساله، بصیرت دینی و انقلابی و ولایتمداری آنها را در اذهان زنده خواهد کرد..
حماسه نهم دی ماه کمتر از هفت ماه پس از برگزاری نهمین انتخابات ریاستجمهوری به وقوع پیوست که با حضور حداکثری و مثالزدنی مردم در پای صندوقهای رأی برگزار شد. انتخاباتی که با آن پشتوانه عظیم مردمیاش میتوانست قدرت و اقتدار سیاسی نظام را در برابر دشمنان و بدخواهان به نمایش بگذارد و زمینه و فرصت مناسبی برای احقاق حق ملت ایران در عرصههای بینالمللی باشد، با فتنهای بزرگ و پیچیده با کلیدواژه دروغین «تقلب» که ساخته و پرداخته اتاق فکرهای غربی بود، خیلی زود به اغتشاشات خیابانی تبدیل شد و موجسواری رسانههای بیگانه امید تازهای در دل دشمنان و ضدانقلاب شکست خورده از حضور مردم پدید آورد، با این فرض که الگوی تجربه شده و موفق آنها در برخی کشورها میتواند در ایران نیز به نتیجه.
9 دی نه تنها پایانی بر فتنه پس از انتخابات سال 1388 بود، بلکه الگوی نقشآفرینی مردم برای ناکام گذاشتن تحرکات و فتنههای بعدی نیز بود که در سالهای اخیر چندین بار کارآیی خود را نشان داده و به عبارتی فرصتی بود که از دل تهدید پدید آمد. حوادث دی ماه سال 1396 و آبان سال 1398 که با حضور مردم در صحنه ناکام ماند و خنثی شد، از آن جمله هستند. حماسههایی که تا بار دیگر ثابت کرد که مردم ایران در روزهای سخت انقلاب و کشور را از گردنههای صعب عبور داده و صاحبان و حافظان نظام اسلامی هستند...
خلاصه کلام اینکه حرکت کم نظیر مردم در نهم دی بیانکننده عمق راهبردی نظام جمهوری اسلامی بود که متکی بر وجود انسانهای فراوان مؤمن و معتقد به نظام سیاسی و روحیه ملی و آمادگی در راه دفاع از آرمانهای اسلامی به عنوان سرمایه اجتماعی نظام و منابع قدرت نرم و مقابله با تهدیدات نرم دشمنان در هر مقطعی است. یکی از ویژگیهای بارز جمهوری اسلامی که آن را از دیگر نظامها متمایز کرده، این است که نظام جمهوری اسلامی از پشتیبانی مردم برخوردار است و همین اعتماد و حمایت همهجانبه است که میتواند در صحنههای مختلف به کمک نظام بیاید و کاستیها را جبران کرده و به پیشرفت و ترقی کشور کمک کند. به شرطی که مسئولان و مدیران کشور هم در سطوح مختلف فضای نقشآفرینی مردم را توسعه دهند. امروز باید به جای چشم دوختن به آن سوی مرزها، ظرفیتهای موجود را دید و در پرتو آن به تقویت ساخت درونی همت کرد تا برای همیشه چشم طمع دشمنان از کشور عزیزمان دور شود.(1)
سیلی همبستگی بر اجماع شوم
محمدصادق کوشکی: حماسه مردمی 9 دی مشتی محکم و تمامکننده در پاسخ به اتفاقات انتخابات سال 1388 بود. تحولات انتخابات سال 1388 صرفاً یک منازعه و دعوای سیاسی ساده نبود؛ بلکه طرح و برنامهریزی دقیق از سوی کشورهای بیگانهای بود که به دنبال براندازی جمهوری اسلامی ایران بودند؛ خاطرات هیلاری کلینتون، وزیر خارجه کابینه اول باراک اوباما در مورد سال 1388 به عینه مباحثی را مطرح میکند که در آن مقطع زمانی آمریکا، انگلیس، رژیم صهیونیستی، عربستان و منافقین به دنبال به بنبست رساندن مشروعیت جمهوری اسلامی در مباحث سیاسی و تحمیل هزینههای سنگین بر کشور ایران بودند که پس از آن اتفاق تنها تحمیل هزینههای سنگین بر کشور از سوی قدرتهای بیگانه اعمال شد و بعد از سال 1388 شدیدترین تحریمها علیه کشور ما وضع شد.
با وجود این عدهای معتقدند، این امر صرفاً یک رقابت و دعوای سیاسی دو نامزد انتخاباتی بود و به بزرگنمایی نیازی ندارد، فارغ از اینکه فرآیند اغتشاشات سال 1388 ماهیتی چند بعدی و چندوجهی داشت که هر یک از دشمنان کشور از جمله آمریکا، رژیم صهیونیستی، اتحادیه اروپایی، رژیم صهیونیستی، منافقین و عربستان سعودی به اندازه خود در ناآرامیهای کشور در آن برهه زمانی سهیم بودند و برحسب همین پیچیدگی و چند وجهی این اتفاق، ظرفیت و توانمندی نیروهای نظامی و امنیتی ما به اندازهای نبود که قادر به حل این مسئله باشد؛ حقیقتاً اگر حرکت انقلابی و هماهنگ و خودجوش مردم در 8 و 9 دی ماه نبود، ماجرای اغتشاشات 1388 ادامه مییافت و با این اقدام مهم مردم تمام راهبردهای دشمنان منسوخ شد.
با توجه به پیچیدگی این امر عدهای به دنبال تعدیل این موضوع هستند و میخواهند این اتفاق را ذیل تحولات انقلاب مخملی تجزیه و تحلیل کنند، فارغ از اینکه همانگونه که مطرح شد این اتفاق رویکردی منطقهای و جهانی داشت که هدف اصلی آن ساقط کردن و براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران بود؛ اما با کمی تحقیق و بررسی در فرآیند انقلابهای مخملی در کشورهای اوکراین، قرقیزستان و صربستان که مبتنی بر انقلاب بدون خشونت بود، صرفاً بنیاد سوروس در آن تحولات دخیل بود؛ اما ما در فرآیند اغتشاشات سال 1388 شاهد یک همکاری منطقهای و جهانی بین بسیاری از دولتها، سازمانهای بینالملل دولتی و غیر دولتی و حتی سازمانهای اطلاعاتی این کشورها نیز بودیم.
اکنون هر از چند گاهی بعضی از رجال سیاسی کشور برای کسب رأی و حمایت سیاسی، بحث حصر خانگی را مطرح میکنند تا بتوانند از این امر موجسواری سیاسی کرده و برای خود سوخت سیاسی تأمین کنند فارغ از اینکه این اقدام یک عمل نخ نما شده و منسوخ است و هنوز اگر لازم باشد، مردم جواب قاطعتری نسبت به اینگونه موضوعات نشان خواهند داد.(2)
ملت بود که در ۹ دی کشور را نجات داد
کبری آسوپار: عاشورای ۸۸ گویی مردم را تکان داد. دیگر همه دریافتند که ماجرا انتخابات و رقابت سیاسی نیست و اگر نخواهند بروز سیاسی قوی داشته باشند، نظام که هیچ، دشمن خیمه امام حسین (ع) را هم از آنان خواهد گرفت. آشوب، توهین به رهبران انقلاب و مقامات کشور، ناامنسازی جانی و مالی و... همه را شاید تحمل کردند و گفتند سرانجام تمام میشود، اما حکایت عاشورا حکایت دیگری بود. عاشورای ۸۸ نشان داد دشمن حتی به براندازی نظام هم قانع نیست و عملاً دین و داشتههای اعتقادی و مقدسات مردم را هدف قرار گرفته است. از این احساس خطری که مردم کردند، با همه آنچه در هشت ماه قبل گذشته بود، فرق کرد و واکنش و بروز سیاسیاش شکلی متفاوت به خود گرفت.نگاه رهبر معظم انقلاب به حماسههای ۸ و ۹ دی که در پاسخ به حرمتشکنیهای روز عاشورا توسط فتنهگران ۸۸ انجام شد، نگاهی «مردممحور» است. حضرت آیتالله خامنهای همه حماسه به وجود آمده را حول حضور مردم و نقش پررنگی که ملت برای نجات کشور ایفا کرد، تحلیل میکنند. گرچه ایشان همواره در مقاطع مختلف تاریخی و اتفاقات متعدد، اصلیترین نقش را پس از عنایت خدای متعال برای «مردم» قائل بودند، اما این گزارش صرفاً نگاه ایشان به واقعه ۹ دی را بررسی میکند. اهمیت این موضوع از آن جهت است که در سال ۸۸ بسیار بیشتر از همیشه، جدایی ملت از حاکمیت تبلیغ شد و دشمنان و اهالی جنبش! سبز، محور فتنهگری خود را بر فاصله و جدایی مردم از نظام پیریزی کردند.
آزمونی برای ملت
آزمونهای دنیا برای همه ملتها پیش میآید. اینکه مردم یک کشور برابر آزمونهای سیاسی چگونه نقش ایفا کنند، آینده آنان را رقم میزند. رهبر انقلاب اتفاقات دیماه ۸۸ را یک آزمون برای ملت ایران میدانند. ۱۱ دی ۹۸ ایشان در سخنرانی عمومی در دیدار با پرستاران در مورد بزرگداشت سالگرد ۹ دی اینگونه میفرمایند: «مسئله نهم دی، پاسداشت آزمونهای بزرگ یک ملّت، یک مسئله اساسی است. آزمونهایی سر راهِ کشورها و ملتها قرار میگیرد که در آن آزمونها گاهی خوب میدرخشند؛ مخصوص ملّت ما هم نیست، منتها برای ملّتِ ما در دوران انقلاب و بعد از پیروزی انقلاب تا امروز از این آزمونها زیاد بوده است و از این درخششها هم زیاد بوده است و ملّت درخشیده که یکیاش روز نهم دی سال ۸۸ بود. یعنی حضور ملّت در عرصه فضای عمومی و در کف خیابانها توانست یک توطئه ریشهدار و مهم را از بین ببرد. پریروز مردم در سرتاسر کشور، آن روز را، آن حرکت را، آن قیام مردمی را گرامی داشتند؛ پاسداشت آن حرکت بزرگ و آزمون بزرگ بود که بسیار چیز لازمی است.»در واقع در این سخنان سه مطلب مهم متذکر شده است: اول آنکه ۹ دی همچون بسیاری دیگر از رویدادهای انقلاب اسلامی آزمونی برای ملت ایران بوده است. دوم آنکه مردم از این آزمون سربلند بیرون آمدند و درخشیدند. سوم اینکه بزرگداشت این آزمون و برپایی یادبود در سالگرد آن و گرامیداشت آن لازم است.
یوماللهی که مردم خلق کردند
روزهای بزرگی در تاریخ این مردم و این انقلاب رقم خورده که حضرت امام خمینی و نیز حضرت آیتالله خامنهای آن روزها را «یومالله» نامیدهاند، یعنی روزهایی که روز جلوه خداوند متعال است، اما خداوند از مسیرهای عادی و زمینی ارادهاش را جاری میکند. یعنی خلق این یومالله با معجزه و بیحضور و اراده مردم نیست. ۹ دی هم از آن دست اتفاقات است، یوماللهی است که با خواست و عزم مردم رقم میخورد.رهبر انقلاب در تشریح این امر در ۲۹ دی ۹۷ در دیدار عمومی با مردم استان آذربایجانشرقی میفرمایند: ««ایامالله» روزهای جلوه ویژه خدای متعال است؛ گاهی نیت مردم، همّت مردم، اراده مردم، یک چنین روزی را میآفریند. مردم تبریز در سال ۵۶ این روز را در بیستونهم بهمن با همّتشان، با بصیرتشان آفریدند... در آن روز، بعد در دفاع مقدّس، بعد در حوادث بعد، بعد در سال ۸۸، بعد در نهم دی- که همه کشور نهم دی [آمدند]، تبریز هشتم دی؛ یک روز جلوتر، زودتر- در همه جا پیشگام بودند الحمدلله.» در واقع، آنچه رهبری میگویند را میتوان برگرفته از همان آیه قرآن دانست که «إِنَّ الله لایغَیرُ ما بِقَومٍ حَتّى یغَیروا ما بِأَنفُسِهِم» بخشی از آیه ۱۱ سوره رعد که حضرت باری تعالی میفرمایند: «خدا حال هیچ قومی را دگرگون نخواهد کرد تا زمانی که خود آن قوم حالشان را تغییر دهند.»
نجات کشور به دست ملت
بسیاری از افراد، حتی از خواص سیاسی خطر فتنه ۸۸ را درک نمیکردند. متوجه نبودند که کیان کشور در خطر است و شاید تصورشان این بود که صرفاً یک اختلاف سیاسی عیان شده و اعتراضاتی هم صورت میگیرد، اما رهبری جایی اشاره دارند که کشور تا لبه پرتگاه رفت و بعد هم در جایی دیگر، عامل نجات کشور را حضور ملت میدانند و قدردان این حضور هستند: «به مردم عرض میکنم که خدا از شما راضی باشد؛ خوب عمل کردید؛ خوب عمل کردید. در طول این سالها هرجا کشور نیاز داشت، شماها وارد شدید؛ بیمنّت، بیتوقّع، با بصیرت وارد میدان شدید. ملّت عزیز ما خیلی خوب عمل کرد. خداوند انشاءالله توفیقاتش را، رحمتش را، فضلش را بر این ملّت نازل کند. سینه سپر کردید، این کشور را شما نجات دادید؛ ملّت ایران نجات داد. هم در قضایای دفاع مقدّس که ملّت نجات داد، هم در قضایای سیاسی، هم در قضایای علمی. علم را [هم]جوانهای شما پیش بردند.همینطور که اشاره کردم، در این دستگاههایی که پیشرفت علمی هست، بیشتر این جوانهای مردمند، [یعنی]همه آنها جوانهای مردمند، بچّههای شما هستند که دارند کار علمی میکنند. حضور شما به کشور آبرو داده است. هرجا حضور مردم لازم است- حالا چه بیستودوّم بهمن، چه روز قدس، چه در قضایایی مثل نهم دی و امثال اینها- مردم حاضر میشوند؛ آبرو دادید به [کشور]. در انتخابات، در راهپیماییها، در هرجا که حضور مردمی لازم بوده است، حضور مردم توانسته است [تأثیر بگذارد].»
پاسخ ملت به بازی انقلابینمایی
ایشان در جایی دیگر هم حضور مردم را پاسخ به انقلابینماییهای برخی خواص و مسئولان میدانند: «انقلابینمایی غیر از انقلابیگری است؛ انقلابینمایی [یعنی]آدم جوری عمل کند که کأنّه ما [انقلابی هستیم]؛ انقلابیگری کار سختی است؛ پایبندی لازم دارد، تدین لازم دارد. نمیشود که انسان یک دهه همهکاره کشور باشد، بعد یک دهه بعدی تبدیل بشود به مخالفخوان کشور؛ این [طور]که نمیشود. نهم دی که اینقدر عظمت دارد، پاسخ ملّت به همین بازیها بود. ۹ دی دفاع از ارزشهای انقلاب بود، از ارزشهای دین بود. آنجا ایستادگیای که ما کردیم، ایستادگی در دفاع از انتخابات بود. بنده صریحاً گفتم فشار میآورند که باید انتخابات را ابطال کنید، من زیر بار ابطال انتخابات نخواهم رفت؛ این را من اعلان کردم. بحث سرِ ارزشهای انقلاب و ارزشهای نظام اسلامی است.»در واقع هم درک مردم برای فهم مسئله و هم درک آنان برای واکنش مناسب را ستایش میکنند و از سویی ایستادن مقابل انقلابینمایی و دروغهایی از این دست را هم حول محور حضور مردم تحلیل میکنند. نکته جالب تأکید رهبری بر این است که کسی از مردم نخواست به خیابانها بیایند و کسی دستاندرکار نبود، اما این قرار مردمی تبدیل به حماسه شد: «در آن حادثه بینظیر ۹ دی، هیچکس دستاندرکار نبود و قدرت فکری که شاکله اصلی نظام اسلامی است، مردم را به خیابانها کشاند و آن حادثه بینظیر پدید آمد.»(3)
منبع:
(1) و (2) صبح صادق
(3) روزنامه جوان