لزوم اعتمادسازی میان مسئولان و مردم
پیامبر(ص) دارای خلق عظیم است و خداوند ایشان را اینطور معرفی کرده است: «وَإِنَکَ لَعَلَی خُلُقٍ عَظِیمٍ» و ما ملزم هستیم به حرکت در راه ایشان. امیرالمؤمنین(ع) میفرمایند: «شما مىدانید که حاکم بر نوامیس و جان و اموال و احکام نباید بخیل باشد... و نباید تعطیلکننده سنت پیامبر باشد تا به این سبب امت را به هلاکت دچار کند.»(نهجالبلاغه، خ131) پس اولین اقامهکننده سنت باید مسئولان باشند تا امت به سعادت برسد.
پنجشنبه، 21 مرداد 1400
تخمین زمان مطالعه:
نویسنده :
سید حسین خاتمی
جایگاه مرد
سنت پیامبر (ص)
مسئولان خاطی
اعتماد سازی
جلب اعتماد
مسئولان دولتی
مسئولیت دولت
مسئولیت دینی
اعتماد به دولت
موارد بیشتر برای شما
مردم همیشه بهدنبال احقاق حق بودند و آسایش، آرامش و سعادت خود را در این حقطلبی دیدهاند. اینجا دو سؤال پیش میآید؛ اول آنکه مسئولان یک جامعه میتوانند این خواسته مردم را که گویای یک مدینه طیبه است، عملی کنند؟ دوم آنکه برای عملی کردن این خواسته به چه ابزاری نیاز دارند؟ جواب آسان است؛ اگر مسئولان حقطلب باشند، میتوانند به سمت جامعه حقمدار بروند و بهترین ابزار برای این کار حقگویی و صداقت برای همراه کردن مردم است. حکومتها باید راستگویی و صداقت را پیشه کنند تا بتوانند جامعه را به سمت عدالت و سعادت ببرند.
نمونه یک مسئول و مدیر که قصد داشت جایگاه مردم در حکومت را به آنها بشناساند و حکومت را حامی مردم معرفی کند، حضرت امیرمؤمنان علی(ع) بود. ایشان سعی میکرد اعتماد مردم را جلب کند و دیوارهای مرسوم میان مسئولان و مردم را بردارد. اگر کسی میخواست جلسهای محرمانه با ایشان داشته باشد، این جواب را میشنید که من با مردمم و هیچ پنهانکاری ندارم، البته بهجز مواردی که به امنیت جامعه ضربه وارد میکرد. این نگاه به مردم احساس دوستی و نزدیکی به یک مسئول میدهد؛ پس وقتی که در چندین مورد آن مدیر یا مسئول را صادق بیابند، به او اعتماد میکنند.
مردم برای حضرت علی(ع) اهمیت ویژهای دارند و تکیهگاه اصلی حکومت هستند. حضرت علی(ع) با مردم برای مردم همراه است و نقشه راه این رابطه و تعامل را تبیین میفرماید. ایشان ابتدا شاخصههای یک مدیر قوی را برای مردم تبیین میکند و ملاکهایی برای امتیازدهی به آن مسئول نیز معرفی میفرماید و بعد خود را در معرض نقد آنان قرار میدهد. ایشان در خطبه 216 نهجالبلاغه مردم را امر میکند به دوری از چاپلوسی و تملق و میخواهد مردم رضایت دهند به کاری که در آن رضایت خداوند بوده است؛ یعنی ملاک تشخیص رفتار خوب و بد یک مسئول برای نقد و قضاوت باید نزدیک بودن آن رفتار با دستورات الهی و فرامین دینی باشد، نه منافع شخصی.
ایشان میخواهد مردم با او صمیمی باشند و احساس نکنند که امام و خلیفهشان خود را بالاتر از آنها میبیند. گاهی ایشان را نمیشناختند و در حضورش انتقادهایی به حکومت داشتند و امام فقط آنها را میشنید و حتی از خود دفاع نمیکرد؛ زیرا بهترین دفاع، عمل یک مسئول است. رسول خدا(ص) نیز خود را از طبقه پایین جامعه میدیدند و زندگی خود را به سمتی اشرافیت و تجملگرایی نبردند. وقتی از امام صادق(ع) سؤال شد: «آیا روایتی که از پدر بزرگوار شما نقل شده است که پیامبر(ص) هیچگاه از نان گندم سیر نخورد، درست است یا خیر؟ ایشان فرمود: نه، پیامبر(ص) هیچگاه نان گندم نخورد و از نان جو نیز هیچگاه سیر نخورد.»(طبرسی، ج۱، ص۳۳۵) این امساک و دوری از یک غذای کامل آن روزگار به دلیل فریب و ریا نبود، ایشان حقیقتاً از طبقه پایین جامعه بود و خود را در آنجا میدید و ضرورتی در خودبرتر دانستن نمیدید؛ زیرا این حرکت موجب بیاعتمادی و عدم اطمینان مردم به یک مدیر، مسئول یا رهبر میشود.
پیامبر(ص) و اهلبیت(ع) طوری رفتار نکردند که مردم از آنها بترسند و نتوانند انتقاد کنند. در روایتی از ابن مسعود نقل شده است: «شخصی به محضر پیامبر گرامی(ص) شرفیاب شد، هنگامی که با آن حضرت در حال گفتوگو بود، زبانش به لکنت افتاد. آن حضرت فرمود: راحت باش! من پادشاه و سلطان نیستم، من فرزند زنی از قریش هستم که قدید (نوعی گوشت پخته که آن را بر روی سنگ قرار میدادند و در زیر آفتاب داغ میپختند) میخورد.» امام صادق(ع) یکی از غلامان خود را بهواسطه اینکه از او نمیترسید آزاد کرد و یاران ائمه مردم را در انتقاد و حسابکشی آزاد میگذاشتند و حتی توهین سهوی آنها را تحمل میکردند. نمونه بارز این نگاه نامه امام(ع) به مالک اشتر است که برای نگاه و نظر مردم احترام و اهمیت زیادی قائل است.
اگرچه ذکر این موارد برای توضیح لزوم جلب اعتماد و اطمینان مردم کافی نیست؛ اما در اینکه مسئولان باید خود را ملزم به الگوبرداری از پیامبر(ص) و ائمه طاهرین(ع) بدانند، کافی است. چه آنکه پیامبر(ص) دارای خلق عظیم است و خداوند ایشان را اینطور معرفی کرده است: «وَإِنَکَ لَعَلَی خُلُقٍ عَظِیمٍ» و ما ملزم هستیم به حرکت در راه ایشان. امیرالمؤمنین(ع) میفرمایند: «شما مىدانید که حاکم بر نوامیس و جان و اموال و احکام نباید بخیل باشد... و نباید تعطیلکننده سنت پیامبر باشد تا به این سبب امت را به هلاکت دچار کند.»(نهجالبلاغه، خ131) پس اولین اقامهکننده سنت باید مسئولان باشند تا امت به سعادت برسد.
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط
تازه های اخبار
همدلی و مهرورزی در آینه قرآن
از اهتمام ویژه اسلام تا نقش فناوریهای نوین
پاسخ طنز به پیام جدید نتانیاهو + فیلم
بسیج؛ با مردم، برای مردم + گالری تصاویر نقاشیهای جدید از خدمات بسیج
همه چیز درباره فلسفه؛ از یونان تا ایران
آیا در واقع ایام فاطمیه 20 روز است؟
مزایده انگشتر هدیه رهبری برای کمک به مردم مقاوم فلسطین و لبنان
#فراخوان| سومین جشنواره سراسری فرهنگی و هنری نماز با عنوان ” فجر تا فجر”
بازتاب سبک زندگی ایرانی یا حرکت به سمت غربیسازی؟
ادواردو آنیلی، از ارثیه ایتالیایی تا دیدار با امام خمینی (ره)
بیشترین بازدید هفته
اسامی تمام بازیگران مختار به همراه نقش آنها
تنظیم دستی فرکانس در گیرنده های دیجیتالی برای شبکه های صدا و سیما
داستانک های زیبا از امام رضا علیه السلام
ماجرای فروش کفش زنانه در سایت دیوار چیست؟!
۱۱۴ آیه پرکاربرد قرآن با ترجمه کاملا درست و البته متفاوت!
زیارت حضرت زینب سلام الله علیها + ترجمه
نام مادر امام جواد علیه السلام چیست؟
داستانک های مادر | داستان کوتاه درباره مادر
حوادث شش ماه پایانی منتهی به ظهور بر طبق تقویم سال ظهور - بخش اول
جادوی یخ زدن لحظهای آب/ فیلم
موارد بیشتر برای شما
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزبالله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تلآویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایتهای هستهای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعهنویی
رهبر انقلاب: حوزه علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیدههای جدید نظر بدهد
حملات خمپارهای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیستها