سرو ابرکوه که کهنسالترین درخت کشورمان به حساب میآید شهرت جهانی دارد.
به گزارش راسخون به نقل از تسنیم، مسنترین درخت کشورمان و به گزارش چاینا دیلی در معرفی 10 درخت از باستانیترین درختان جهان، سرو ابرکوه است که پس از درخت مسوسلاه با 4500 سال قدمت دومین و در برخی منابع سومین درخت کهنسال در جهان محسوب میشود. این درخت که در شهر ابرکوه (ابرقوه) قرار دارد یکی از پیرترین موجودات زنده دنیا است به طوری که محیط تنهٔ این درخت در روی زمین 11.5 متر، سطح تاج پوشش، 210 مترمربع و ارتفاع آن بین 25 تا 28 متر برآورد شده است.
جالب است که در رثای این درخت زیبا، حمدالله مستوفی در کتاب نزهت القلوب که در سال 740 قمری تالیف شده مینویسد: «در آنجا سروی است که در جهان شهرتی عظیم دارد...». از طرفی برخی از افسانهها کاشتن آن را به یافث (پسر نوح) نسبت میدهند.
این درخت کهنسال که تاریخ بشر به آن مباهات میکند، از قبل از اسلام به یادگار باقی مانده و با سن زیادی که دارد با شادابی قابل قبولی در حاشیه شهر ابرکوه استقرار یافته است. این درخت به دلیل سن زیاد درون پوسیدگی دارد ولی این درون پو سیدگی از ظاهر آن چندان مشهود نیست، همچنین سطح عرصهای که این درخت در آن واقع شده است بر اثر تردد بازدیدکنندگان به شدت لگدکوب شده و ادامة این وضعیت شرایط استقرار آن را سختتر خواهد کرد.
این درخت در دشت و در حاشیه اراضی کشاورزی واقع شده است در گذشته آب قنات از کنار آن عبور میکرده، ولی امروزه شهرداری آن را توسط تانکر سیار آبیاری میکند. درخت سرو بسیار کهنسالی است که خارج از رویشگاه طبیعی خود روییده و طی قرنها به رشد خود ادامه داده و با توجه به آن که برای مردم عزیز بوده، همواره حفظ شده است.
درخت سرو ابرکوه طی مدت عمر طولانی خود عوامل نامساعد طبیعی بسیار زیادی را لمس و در مقابل آنها بخوبی مقاومت کرده، همچنان پایدار باقی مانده است. با شرح بیان شده از نظر ژنتیکی توانایی بالایی در مقابل تنش های محیطی دارد و بخاطر این توانایی حفاظت آن ضروری بوده و در صورت امکان نسبت به تولید نهال آن برای توسعه درختکاری استفاده شود.
/111/