فاجعه انسانی در نوار غزه و سکوت جهانی

این روزها اوضاع اقتصادی امنیتی و معیشتی در نوار غزه به شدت بحرانی و خطرناک است و نزدیک به دو میلیون نفر انسان بیگناه فقط بدلیل دفاع از حقوق مشروع خود به معنای کلمه با یک فاجعه انسانی روبرو هستند. محاصره نوار غزه
پنجشنبه، 12 دی 1387
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: حجت اله مومنی
موارد بیشتر برای شما
فاجعه انسانی در نوار غزه و سکوت جهانی
فاجعه انسانی در نوار غزه و سکوت جهانی
 
 
این روزها اوضاع اقتصادی امنیتی و معیشتی در نوار غزه به شدت بحرانی و خطرناک است و نزدیک به دو میلیون نفر انسان بیگناه فقط بدلیل دفاع از حقوق مشروع خود به معنای کلمه با یک فاجعه انسانی روبرو هستند. محاصره نوار غزه و تشدید تحریم های اقتصادی علیه ساکنان آن که طی پنج ماه گذشته توسط رژیم صهیونیستی به اجرا گذاشته شده است زندگی را در این منطقه غیرقابل تحمل نموده و اخبار و آمارهایی که اخیرا از جانب صلیب سرخ جهانی و نمایندگیهای سازمان ملل متحد از غزه منتشر شده حکایت از آن دارد که وخامت شرایط زیستی و امنیتی فلسطینی ها بویژه وضعیت بهداشت و معاش آنان نگران کننده و یک فاجعه انسانی تمام عیار در انتظار فلسطینی های ساکن در نوار غزه است
این در شرایطی است که غربی ها و برخی کشورهای عربی منطقه در همراهی با طرح آمریکا ـ اسرائیل برای نابودی مقاومت فلسطین (حماس ـ جهاد اسلامی ) طی پنج ماه گذشته چشمان خود را برروی آنچه در نوار غزه در شرف تکوین است بسته اند و در مقابل دستان رژیم صهیونیستی را برای بمباران پیاپی شهرهای نوار غزه و دستگیریهای گسترده فلسطینی ها باز گذاشته اند.
تازه ترین گزارش ها حاکی است رژیم صهیونیستی به بستن گذرگاه های بازرگانی و تشدید تحریم ها و محاصره ظالمانه علیه نوار غزه از پنج ماه قبل تاکنون همچنان ادامه می دهد. این تحریم ها و محاصره تاثیری بسیار منفی بر همه بخش های اقتصادی اجتماعی انسانی و بهداشتی نوار غزه گذاشته است به طوری که همه بخش های اقتصادی آن به طور کلی ویران شده است . آمارهای بین المللی و داخلی حاکی از آن است که بر اثر بسته ماندن گذرگاه های بین المللی حجم زیان های نوار غزه روزانه یک میلیون دلار بوده است . این در شرایطی است که در ابعاد انسانی آن طی این مدت دهها نفر از فلسطینی ها نیز جان خود را از دست داده اند. میزان خسارت های وارده بر بخش های مهم اقتصادی به شرح زیر است :

توقف پروژه های ساختمانی و زیرساخت ها

همه طرح ها و پروژه های ساخت و ساز و توسعه که توسط سازمان کاریابی و حمایت از پناهندگان فلسطینی « آنروا » اجرا می شد و منبع درآمد بیش از ۱۲۱ هزار نفر و یکی از بخش های حیاتی و مهم برای انواع شغل ها در نوار غزه به شمار می آمد به دلیل محاصره و بسته ماندن گذرگاه متوقف شده است و بودجه اختصاص یافته به طرح های متوقف شده ۹۳ میلیون دلار تخمین زده شده است . هم اکنون همه طرح های عمرانی و تاسیساتی خصوصی و عمومی و پروژه های زیر ساختی در نتیجه فقدان مواد اولیه از قبیل آهن ـ سیمان و ... متوقف شده اند . یکی از طرح های متوقف شده طرح توسعه خیابان « صلاح الدین » با بودجه نزدیک به ۱۸ میلیون دلار است . همچنین کار طرح توسعه خیابان النصر یکی از خیابان های اصلی بازرگانی در نوار غزه نیز متوقف شد.
روی هم رفته بودجه همه طرح های عمرانی که درنوارغزه متوقف شده اند از جمله طرح های آنروا و برنامه توسعه سازمان ملل ۱۶۰ میلیون دلار است . و در نتیجه تشدید محاصره تحریم ها تقریبا همه کارخانجات تولید سیمان بلوک بتون کاشی سنگ گرانیت لوله های فاضلاب و غیره تعطیل شده اند.
صنعت خیاطی نیز از محاصره تحمیلی در امان نماند. بسته ماندن گذرگاه ها زیان سنگینی بالغ بر ده میلیون دلار به صاحبان کارگاه های خیاطی وارد کرد و این هزینه معادل یک میلیون دست لباس است که برای فصل تابستان آماده صادرات به بازارهای « اسرائیل » بود . شایان ذکر است که در ۶۰۰ کارگاه خیاطی نزدیک به ۲۵ هزار کارگر فعالیت می کردند که هم اکنون همگی بیکار شده اند . ۹۰ درصد تولیدات کارگاه های خیاطی برای بازارهای رژیم صهیونیستی و ۱۰ درصد برای بازارهای داخلی بودند . همچنین تولیدات البسه برای بازار داخلی به علت نبود پارچه متوقف شد. حجم زیان های وارده در این صنعت در طول مدت یاد شده به بیش از بیست میلیون دلار رسید.
همچنین بخش تولید لوازم خانگی به عنوان یکی از بخش های حیاتی جامعه به طور کلی ویران گشت و میزان تولید آن به دلیل نبود مواد اولیه به میزان ۹۰ درصد کاهش یافت . همین مساله باعث شد تا شش هزار کارگر در این بخش بیکار شوند . میزان خسارت های وارده این بخش در طول این مدت بالغ بر ۱۲ میلیون دلار ذکر شده است .

صنایع و گردشگری

بسته ماندن گذرگاه ها همچنین باعث وارد آمدن آسیب جدی به بخش صنایع فلزی و معدنی شده است . بیش از ۹۵ درصد کارخانجات در این بخش بسته شدند و بیش از ۷۰۰۰ کارگر بخش صنایع معدنی وفلزی بیکاری شدند . این بخش نیز به علت عدم فراهم شدن مواد خام لازم در معرض توقف کامل قرار گرفتند. این در حالی است که طی سال های گذشته بر اثر ادامه حملات هوایی و زمینی نظامیان صهیونیست صدها کارخانه و کارگاه به طور کامل ویران گشته اند.
بخش گردشگری به علت بسته ماندن گذرگاه ها به طور کامل فلج شده است . ۳۹ شرکت جهانگردی و سیاحتی به همین علت و نیز عدم آزادی مسافرت ها به ویژه سفر به حج و عمره با بحران ومشکلات جدی رو به رو شده اند و به تبع آن هتل داران و سالن های غذاخوری زیان های سنگینی دیده اند و فعالیت آنها به صفر رسیده است .
یکی از هتل های غزه موسوم به « موفبک » با ۲۵۰ سوئیت با هزینه ای بالغ بر ۳۵ میلیون دلار تاسیس شد و قرار بود که در سال ۱۳۸۵ افتتاح شود اما افتتاح آن به علت بسته ماندن گذرگاه ها به تعویق افتاد.
محصولات کارخانجات تولید مواد غذایی در نوار غزه از زمان بسته شدن گذرگاه ها به میزان چشمگیری کاهش یافته است . در این راستا سه کارخانه تولید نوشابه های گازی که در آن بیش از ۹۰۰ نفر کار می کردند کاملا از ادامه فعالیت باز ایستاده اند . رژیم صهیونیستی که ماده اصلی تولید این نوشابه ها است می شود و روی هم رفته این بخش بر اثر تداوم بسته ماندن گذرگاه ها سه CO ۲ مانع از ورود گاز میلیون دلار خسارت دیده است .

بخش کشاورزی

ادامه بسته ماندن گذرگاه ها بخش کشاورزی را نیز مانند سایر بخش ها در معرض نابودی قرار داده است و در صورتی که کشاورزان نتوانند محصولات شان را صادر کنند به شدت زیان خواهند دید . ۸۰ درصد محصولات کشاورزی به علت عدم اجازه واردات داروهای زراعتی و کودهای شیمیایی و آفت کش ها در معرض نابودی قرار گرفته اند وهمچنین ۴۰ ۰۰۰ کارگر در این بخش بیکار شده اند.
پیش بینی می شود که حجم زیان های وارده به اراضی زیر کشت توت فرنگی نزدیک به ده میلیون دلار برسد . همچنین ۴۵۰۰ نفر در این بخش مشغول فعالیت هستند که با وارد آمدن یک چنین زیان هایی بیکار خواهند شد. گل کاران و بیش از هزار کارگر این بخش نیز تاکنون ۴ میلیون دلار خسارت دیده اند .
گفتنی است صادرات بیش از ۲۵ تن سیب زمینی و انواع سبزیجات به بازارهای رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی در نتیجه ادامه محاصره متوقف شده است و برای جلوگیری از فاسد شدن این محصولات آنها را در بازارهای داخلی به قیمت بسیار ارزان توزیع شدند. در این میان باغداران و کشت کاران انجیر هندی به علت ناتوانی در صادرات محصولات شان و به دلیل فروش ارزان این محصولات در داخل متحمل زیان شدیدی گشته اند. گفتنی است که انجیر هندی یکی از اصلی ترین میوه های منطقه المواصی واقع در خان یونس محسوب می شود.

منطقه صنعتی غزه

بسته ماندن گذرگاه های بازرگانی مهمترین طرح های سرمایه گذاری در نوار غزه یعنی « منطقه صنعتی غزه » را با خسارت های سنگینی مواجه کرده است . این منطقه از سال ۱۹۹۹ م فعالیت خود را آغاز کرد و در آن ۴۵ کارخانه فعالیت می کردند که هم اکنون هم آنان بسته شده اند. همچنین بسیاری از کارخانه داران هم اکنون برای این که مشتری های خود را از دست ندهند و ورشکسته نشوند فعالیت های خود را در خارج آغاز کرده اند.
گفتنی است که کل بودجه هزینه شده برای منطقه صنعتی غزه نزدیک به ۳۰ میلیون دلار است که نخستین فاز آن با ۱۸ میلیون دلار اجرا شده است . پیش بینی می شد که در این طرح ۲۵ هزار کارگر فعالیت کنند . اما طی شش ماه گذشته تعداد کارگران آن به ۳۰۰ نفر رسید.

سرمایه گذاری و بانک ها

بر اثر ادامه محاصره و بسته ماندن گذرگاه ها بخش سرمایه گذاری در فلسطین به طور کل و در استان های غزه به طور خاص آسیب دیدند. تخریب این بخش از مهمترین اهداف سیاسی رژیم صهیونیستی به شمار می آید و می توان گفت که زیان های بخش سرمایه گذاری بیش از همه به اقتصاد فلسطین آسیب رساند. این زیان ها در موارد زیر خلاصه می شود :
فرار سرمایه های داخلی به کشورهای مجاور
فرار بسیاری از شرکت های خارجی فعال در عرصه سرمایه گذاری در فلسطین
توقف سرمایه گذاری های خارجی و فلسطینی و عربی
توقف فعالیت ها در بخش توسعه مناطق آزاد صنعتی و بسیاری از طرح های سرمایه گذاری
از بین رفتن زمینه صادرات کالاهای فلسطینی در جهان به طوری که سال ها زمان نیاز است تا اوضاع مانند سابق شود.
عملکرد بانک های فلسطین در استان های غزه در نتیجه بسته ماندن گذرگاه ها به میزان بالایی کاهش یافت . مشکلات بانک ها در پی قطع تعامل و همکاری بانک های صهیونیستی با بانک های فلسطینی افزایش یافت . اغلب بانک های استان غزه نقدینگی ارزی ندارند و به علت بدهی در معرض تعطیلی قرار گرفته اند.
بخش ترانزیت کالا هم به علت ادامه محاصره و بسته ماندن گذرگاه ها آسیب جدی دیده است . از آغاز انتفاضه الاقصی تاکنون از ورود ۴۵۰ کامیون باربری به اسرائیل برای انتقال کالا و محصولات به نوار غزه جلوگیری شده است و این مساله زیان های سنگینی را به بخش حمل و نقل در نوار غزه وارد آورده است . همچنین بسته شدن گذرگاههای تجاری به مدت ۱۵۰ روز منجر به تعطیلی ۹۰ درصد فعالیت های ترانزیتی شده است . در تاریخ اوایل مهرماه سالجاری که گذرگاه مرزی « صوفا » مسدود شد تنها گذرگاه « کرم شالوم » به واردات کالا اختصاص داده شده و تعداد کامیون های باربری روزانه به ۳۰ دستگاه کاهش یافت که بر اثر آن ۴۵۰ راننده و بیش از هزار کارگر تخلیه و بارگیری بیکار شدند.

بیکاری ـ گرانی

به طور کلی نرخ فقر و بیکاری در اراضی فلسطین به ویژه از آغاز انتفاضه الاقصی تاکنون به طور چشمگیری افزایش یافته است . نظامیان صهیونیست با اعمال سیاست محاصره و بستن گذرگاه های مرزی مانع از رفتن بیش از ۱۲۰ هزار کارگر به اراضی اشغالی سال ۴۸ شده اند و بدین ترتیب نوار غزه منبع درآمد مهمی را از دست داده است . به رغم اوضاع بسیار سخت اقتصادی و معیشیتی نوار غزه شمار کارگران این منطقه پیش از محاصره ۲۱۵ هزار نفر بود و در پی محاصره از پنج ماه پیش تاکنون این تعداد به صفر رسیده است . براساس آخرین آمارها نرخ بیکاری در نوار غزه ۸۰ درصد و نرخ فقر ۹۰ درصد است و اغلب ساکنان این منطقه متکی به کمک های انسانی سازمان « آنروا » و « فائو » و جمعیتهای خیریه هستند.
اوضاع سخت سیاسی و اقتصادی و معیشتی نوار غزه بر همه موسسات از جمله موسسات آموزشی تاثیر منفی گذاشته است به طوری که بسیاری از خانواده های فلسطینی نمی توانند هزینه تحصیل و مستلزمات آن از جمله کیف و کفش و لباس فرزندان خود را تامین کنند. این مساله دانش آموزان را با یاس و ناامیدی مواجه کرده است .
در همین ارتباط مصرف کنندگان در نوار غزه به علت کمبود شدید کالاهای مورد نیاز در بازار و احتکار برخی از کالاهای اساسی از گرانی شدید در مضیقه هستند . گرانی از۳۰ درصد به ۱۰۰۰ درصد رسیده است . قیمت برخی از کالاها عبارتند از :
ـ یک کیلو گوشت قرمز ۱۲ دلار
ـ یک کیلو مرغ ۳ دلار
ـ یک پاکت سیگار ۴ الی ۸ دلار
ـ یک لیتر بنزین ۱ ۵ دلار
ـ یک لیتر سولار ۱ ۲ دلار
ـ یک گونی (۴۰ کیلویی ) آرد ۴۰ دلار
ـ کپسول خالی گاز ۷۰ دلار
ـ پرکردن کپسول گاز ۱۳ دلار
ـ یک گالن (۲۰ کیلویی ) روغن زیتون ۱۴۰ دلار
ـ یک گالن (۳ ۶ لیتری ) بتونه آهنی برای خودرو ۸۰ دلار
ـ یک گالن (۱۶ لیتری ) تینر ۱۰۰ دلار
ـ یک گالن (۱۸ لیتری ) چسب چوب ۱۰۰ دلار
سوالی که مطرح میشود این است که چگونه یک مصرف کننده می تواند در سایه این گرانی و کمبود شدید کالاهای مورد نیاز و ادامه بسته ماندن گذرگاه ها نیازهای روزانه خود را تامین کند

آمار قربانیان ایست های بازرسی

شهادت ۶۲ مرد و زن بیمار در ایست های بازرسی به خاطر ممانعت از سفر
جلوگیری از ادامه درمان ۹۰۰ بیمار که هر ماه نیاز به سفر خارجی دارند .
ممانعت از سفر ۶۵۷ بیمار که به درمان فوری نیازمندند و هرگونه تاخیر در درمان زندگی آنان را به خطر می اندازد . ۴۵ درصد بیمارانی که با انتقال آنان به خارج ممانعت شده مبتلا به بیماری های چشم استخوان ستون فقرات سرطان خون هستند.
در نوار غزه ۴۵۰ بیمار سرطانی وجود دارد که ۳۵ درصد آنان کودک و ۲۶ درصد زن هستند . به بیماران سرطانی اجازه سفر به خارج برای درمان یا تکمیل دوره درمان یا عمل جراحی و همچنین اجازه ورود داروهای ویژه این بیماری داده نمی شود و بیماران سرطانی هم اکنون در معرض مرگ قرار دارند.
در نوار غزه ۴۰۰ بیمار کیلوی و دیالیزی وجود دارد . این بیماران در هفته سه بار نیاز به دیالیز دارند اما به علت ادامه محاصره و از کار افتادگی دستگاه های دیالیز و جلوگیری از ورود قطعات یدکی این دستگاه ها این دسته از بیماران با خطر حتمی مرگ مواجه اند.
۴۰۰ الی ۴۵۰ بیمار قلبی از کمبود داروی کافی و خرابی تجهیزات پزشکی بخش های مختلف قلب رنج می برند .
وزارت بهداشت جمعا ۶۹ دستگاه دیالیز در اختیار دارد که در چهار بیمارستان وزیر شده اند . از این تعداد ۲۰ دستگاه به خاطر جلوگیری از ورود قطعات یدکی از کار افتاده اند و تاریخ مصرف ۳ دستگاه نیز گذشته است و در هر لحظه ممکن است که خراب شوند .

نمودار محاصره وزارت بهداشت فلسطین

کمبود ضروریات بیمارستان های اصلی
آمار فوق نشان دهنده توطئه رژیم صهیونیستی برای نابودی بخش بهداشت و درمان فلسطین و هدف از آن تضعیف اراده ملت و چشم پوشی آن از اصول و آرمان های ملی است .
براساس آخرین آمارها نرخ بیکاری در نوار غزه ۸۰ درصد و نرخ فقر ۹۰ درصد است و اغلب ساکنان این منطقه متکی به کمک های انسانی سازمان « آنروا » و « فائو » و جمعیتهای خیریه هستند
اوضاع سخت سیاسی و اقتصادی و معیشتی نوار غزه بر همه موسسات از جمله موسسات آموزشی تاثیر منفی گذاشته است به طوری که بسیاری از خانواده های فلسطینی نمی توانند هزینه تحصیل و مستلزمات آن از جمله کیف و کفش و لباس فرزندان خود را تامین کنند. این مساله دانش آموزان را با یاس و ناامیدی مواجه کرده است
غربی ها و برخی کشورهای عربی منطقه در همراهی با طرح آمریکا ـ اسرائیل برای نابودی مقاومت فلسطین (حماس ـ جهاد اسلامی ) طی پنج ماه گذشته چشمان خود را برروی آنچه در نوار غزه در شرف تکوین است بسته اند و در مقابل دستان رژیم صهیونیستی را برای بمباران پیاپی شهرهای نوار غزه و دستگیریهای گسترده فلسطینی ها باز گذاشته اند
آمارهایی که اخیرا از جانب صلیب سرخ جهانی و نمایندگیهای سازمان ملل متحد از غزه منتشر شده حکایت از آن دارد که وخامت شرایط زیستی و امنیتی فلسطینی ها بویژه وضعیت بهداشت و معاش آنان نگران کننده و یک فاجعه انسانی تمام عیار در انتظار فلسطینی های ساکن در نوار غزه است
منبع: روزنامه جمهوری اسلامی


نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط