راهکارهای تحقق شعار سال 1389 (1)
مقدمه
در این راستا، امسال همچون سنوات گذشته و در ادامه سریان این سنت حسنه، از سوی رهبرمعظم انقلاب اسلامی سال کار مضاعف و همت مضاعف تعیین شده است. اگر نگاهی دقیق و موشکافانه در چرایی انتخاب این عنوان از سوی معظم له داشته باشیم در خواهیم یافت که چنین راهبردی با توجه به وضعیت و شرایط موجود (به خصوص بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته) بسیار پر معنا،لازم و ضروری به نظر میرسد و حاکی از تدقیق و ظرافت نظر به همراه بودن با دلایلی کاملاً منطقی در انتخاب این عنوان برای سال جدید بوده است.
با این مقدمه، در این مقاله (در 2قسمت) بر آنیم تا ۲۲ راهکار و شیوههای عملیاتی و اجرایی کردن این عنوان را در حد توان و وسع فکری با هدف توسیع و بسط این نگاه در تمامی حوزهها به خصوص حوزه فرهنگی و تبیین دقیقتر و علمیتر موضوع، پیشنهاد نموده و گامی هرچند کوچک را در این مسیر تعیین شده در سال جاری برداریم:
۱) احیای فرهنگ غنی کار و تلاش و همت:
کار، تلاش و همت، همواره درمیان ایرانیان از ایران باستان گرفته تا به حال از جایگاه ویژه و والایی برخوردار بوده است. وجود تمدن بزرگ ایران با سبقهای طولانی و با غنای بسیار بالای فرهنگی، تاریخی و علمی حکایت از کار و تلاش اجداد و گذشتگان پر افتخار این مرزو بوم دارد. قائل شدن جایگاه ویژه برای این امر مهم حیات بشری موجب شدهاست تا فرهنگ کار و همت بلند مردان و زنان ایران زمین، خمیرمایه بسیاری از عناصر ادبی همچون شعر، ضرب المثل و حکایت و ... بزرگان علم و ادب و حکمت میهن عزیز ما از دوران گذشته تا به حال گردد و بسیاری از گفتارهای ادبی به کار رفته نشان و نماد شأن و جایگاه ویژه کار و همت بوده است:
الف) در ارتباط با همت:
از همت بلند به جایی رسیده اند
مرغ را پر میبرد تا آشیان
پر مردم همت است این را بدان (مولانا)
مرد همت نه مرد تهمت باش
چو پیمبر نهای زامت باش (ناصر خسرو)
هر که همت او از دنیا قاصر باشد حسرت او به وقت مفارقت اندک بود(کلیله ودمنه)
هر که راه یک ذره همت داد دست کرد او خورشید را ز آن ذره پست (عطار)
قدر همت باشد آن جهد دعا
لیس الانسان الا ما سعی (مولوی)
چو همت است چه حاجت به گرز مغفر کوب
چو دولت است چه حاجت به تیر جوشنخای؟(سعدی)
همت عالی زفلک بگذرد مرد به همت ز ملک بگذرد ( خواجوی کرمانی)
ب) در خصوص کار:
که سرمایه جاودانی است کار
نابرده رنج گنچ میسر نمیشود
مزد آن گرفت جان برادر که کار کرد
علم با کار سودمند بود
علم بی کار پای بند بود (سنایی)
کار امروز تو چو ساخته نیست
کار فردا چگونه خواهی ساخت (ادیب صابر)
گفت پر کرد پادشاه این کار
کار پر کرده کی بود دشوار (نظامی گنجوی)
کار در مملکت حسن فروشان به زر است (کاتبی)
حکم خدا چو شوی کار بند
فتح بیابی نشود کار بند (محمد پاشاه)
نشان داری که گل از خار خیزد
بکن کاری که کار از کار خیزد (ناصر خسرو)
کار امروز را به فردا افکندن از کاهلی تن است (تاریخ بیهقی)
کار جوهر مرد را زیاد میکند کار جهان بگذرد فسانه بماند (رفیع الدین لذبانی)
بحث احیای فرهنگ کار به عنوان راهکار جدی با هدف به روز رسانی و نهادینه سازی توأم با و نیز ترویج و بسط آموزههای ناب فرهنگی و کهن این مرزو بوم در حال حاضر به معنای نادیده انگاشتن و خلاء حضور این فرهنگ در بین جامعه فعلی نمی باشدبلکه تنها هدف از طرح بحث غنابخشی و استحکام و پرمغز نمودن مطالب و محتواهای نوین و نو ارائه شده به جامعه برای پذیرش و مقبولیت بیشتر در بین تمام لایهها و سطوح فعلی جامعه ما می باشد. پر واضح است که در ارائه بحث و تهیه مطالب هر چه از سبقه دیرینه و پیشینه دانش و اطلاعات گذشتگان و ادوار گذشته بهره گیری شود زمینه غنای فکری و قوام و بسط بیش از
پیش آن فراهمتر و مقبولیت عام آن افزونتر خواهد شد.
2) هماهنگسازی تمامی حوزههای دخیل در امر عملیاتی نمودن کار و همت مضاعف:
الف) هماهنگی در حوزه سخت افزاری:
ب) نرم افزاری:
ج) منابع انسانی (کارآمد سازی نیروهای دخیل در این امر):
اجرایی نمودن برنامههای تدارک شده در سال جاری.
۳) زمینهسازی برای ایجاد وحدت و همدلی بین تمام نیروهای وفادار به انقلاب اسلامی حول محوررهبرمعظم انقلاب:
۴) برنامه ریزی جهت ایجاد انگیزه برای عموم جامعه:
الف) انگیزه معنوی:
ب) انگیزه مادی:
5) اطلاع رسانی و ارائه گزارش عملکرد از روند اجرایی و مجموعه کارها و برنامههای انجام شده در ارتباط با عناوین نامگذاری شده سالهای قبل:
۶) ایجاد سامانه برنامهریزی، هماهنگی، هدایت، کنترل و نظارت:
با هدف دسترسی آسانتر و سهل الوصول نمودن مسیرهای اهداف تعیین شده و هدفگذاری شده، ایجاد این سامانه موجب خواهد شد تا از رهاشدگی موضوع خودداری شده و روند اجرایی کار به صورت منسجم، هماهنگ، کانالیزه شده و کارآمد پیگیری شود.7) شناسایی موانع و راهبندهای احتمالی:
8) برنامه ریزی اصولی براساس نوع اقدام وعملیات های تدارک شده(کوتاه مدت، میان مدت، بلند مدت) :
برنامه ریزی دارای دو رکن اساسی میباشد: الف – تعیین هدف ب- پیش بینی. هدف و راهبرد در سال جاری با پیام نوروزی رهبرفرزانه انقلاب اسلامی(مدظله العالی) به روشنی مشخص شده . اقدام بعدی انجام پیش بینی های لازم برای اجرای دقیق و شایسته موضوع می باشد برای اجرای مناسب و بهره گیری بهینه نیازمند برنامهریزی مدون، اصولی و کارامد به صورت کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت خواهیم بود.منبع: www.aftab.ir