برداشتهایی از بیانات امام خمینی (ره)
دولتها توجه بکنند به این که چه شد که این قدرت شیطانی از بین رفت و ملت ما غلبه کرد. این برای این بود که ارتش او هم وقتی که ملت را دید یک طرف میرود، پشت به او کرد، قوای خودش بر خود او پشت کرد، چون که دیدند که ملت را دید یک طرف میرود، پشت به او کرد، قوای خودش بر خود او پشت کرد؛ چون که دیدند که ملت یک راهی دارد و آنها راه مخالف. از این جهت، اینها غلبه کردند و دولتها اگر چنانچه با مردم تفاهم کنند و خدمتگزار مردم باشند، مردم پشتیبان آنها هستند و شکست برای آنها دیگر نیست، لکن مع الأسف هم دستهای خارجی نمی گذارد، و هم عدم رشد خود آنها.(1)وصیت این جانب به وزرای مسؤول در عصر حاضر و در عصرهای دیگر آن است که علاوه بر آن که شماها و کارمندان وزارتخانه ها بودجه ای که از آن ارتزاق میکنید مال ملت، و باید همه خدمتگزار ملت و خصوصاً مستضعفان باشید، و ایجاد زحمت برای مردم و مخالف وظیفه عمل کردن حرام و خدای نخواسته گاهی موجب عضب الهی میشود، همه شما به پشتیبانی ملت احتیاج دارید. با پشتیبانی مردم خصوصاً طبقات محروم بود که پیروزی حاصل شد و دست ستمشاهی از کشور و ذخائر آن کوتاه گردید. و اگر روزی از پشتیبانی آنان محروم شوید، شماها کنار گذاشته میشوید وهمچون رژیم شاهنشاهی ستمکار به جای شما ستم پیشگان پستها را اشغال مینمایند. بنابر این حقیقت ملموس، باید کوشش در جلب نظر ملت بنمایید واز رفتار غیر اسلامی- انسانی احتراز نمایید.(2)
در هر صورت ما باید دنبال این معنا باشیم که مردم را نگه داریم، و همین طوری که آقایان میگویند؛ بدون پشتیبانی مردم نمیشود کار کرد. و پشتیبانی هم به این نیست که مردم اللهاکبر بگویند این پشتیبانی نیست. پشتیبانی این است که همکاری کنند، همکاری این است که در تجارت همکاری کنند، شما مجال به آنها بدهید همکاری کنند. وقتی این مجال را شما دادید، مردم کمک شما هستند. و این طور نیست که بازار، مثلا، سر تا تهاش را - خدای نخواسته - یک اشخاص فاسد، در یک بازار البته پیدا میشود یک عده ای فاسد و یک عده ای سودجو هم پیدا میشود، معلوم است این. اما مردم صحیح و مردم متدین و مردم کاردان زیاد هست در بازار. عامّه بازار هم آن طور نیست که خلافکار باشد. البته یک عده هم هستند. در چه جمعیتی است که نیست این چنین؟ همه جمعیتها این طور. مثلاً یک عده فاسد هم درشان هست. بنابراین باید ما مجال بدهیم که به همه اینها. همان طوری که در کشاورزی شما عمل میکنید، که پشتیبانی میکنید و کشاورزی را آنها میکنند، شما پشتیبانی را میکنید، در این طور امور هم چیزهایی را که مردم ازشان کار برمی آید، معنی پشتیبانی این است که خود آنها عمل بکنند. اگر این طور عمل بشود، هم سرمایه هایی که ممکن است نیاورده باشند، وارد میشود در بازار و هم در بانکها و هم مردم کمک کار میشوند و مطمئن میشوند.(3)
مطلب دیگر این است - که خوب شما هم میدانید- که مردم این دولت را و این جمهوری را به پا کردند و آن هم، نه همه مردم؛ این مردم پابرهنه، این بازاری و این متوسطین و این محرومین. فشار روی اینها بوده است، یعنی فشار انقلاب روی دوش این محرومین بوده. اگر در خیابانها، در تظاهراتی که مردم کردند در زمان رژیم سابق و بعد از او در اوایل انقلاب، اگر یک کسی بررسی کرده بود میدید که در بین اینها از آنهایی که مرفهاند چند نفرند و محرومین چقدرند؟ محرومین اند که این کار کردند. بنابراین، دولت شما دولت محرومین است، یعنی ، باید برای محرومین کار بکنید. و از اموری که لازم است عرض کنم، این است که شما میدانید و ذکر هم کردید که دولت بدون پشتیبانی مردم نمیتواند کار انجام بدهد. یعنی آن دولتهایی میتوانستند بدون پشتیبانی مردم انجام بدهند- که کارشان را انجام بدهند- که برای مردم نمی خواستند کار کنند؛ آنها میخواستند برای اربابهای خودشان کار بکنند، و روی آن مبنا مجهز برای آن جهت بودند. اما کاری به این نداشتند که حالا در بلوچستان چه میگذرد، در کرمان چه میگذرد، در جاهای دیگر چه میگذرد، به آن کاری نداشتند.(4)
راهبردهای تصریحی:
1- شرط پشتیبانی ملت از دولت، خدمتگزار بودن آنها است.2- با باندبازی و جناح گرایی مسائل کشور حل نمیشود.
3- هر کس در هر مقامی باید خدمتگزار مردم باشد.
4- خدمتگزاری به این است که در هر جای که مردم میتوانند عمل کنند، دولت کمک و پشتیبانی کند تا مردم عمل نمایند.
نکات استنباطی:
1- برای دولت شکست در زمانی پیش میآید که پشتوانهی مردمی خود را از دست بدهد.2- نباید فقط به پشتیبانی ظاهری ملت اتکا کرد بلکه میبایست از حمایت واقعی آنان برخوردار بود که تنها در صورت خدمتگزاری واقعی به مردم و باز گذاشتن دست آنها در کارها، محقق میشود.
پینوشتها:
1- صحیفه امام (ره)،ج9،ص 42.
2- صحیفه امام (ره)،ج21،ص 426.
3- صحیفه امام (ره)،ج19،ص 37.
4- صحیفه امام (ره)،ج19،ص 34.
گرد آوری: مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، (1390)، سیره سیاسی حضرت امام خمینی (ره)(5)، اصل مردمداری و رعایت مصالح و منافع مردم، تهران: مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، چاپ اول