چرا نیاز به تخصص یاب برای شركت های كوچك و متوسط داریم؟

تخصص یاب چه كسی است؟

اغلب درست است كه دانستن اینكه چه كسی می‌داند با ارزش‌تر از دانستن آن است كه چه كاری انجام دهد. آن به این دلیل تخصص‌یاب شده است كه یكی از ابزار كلیدی برای مدیریت دانش شده است. تخصص‌یاب متناسب با مشكلات
چهارشنبه، 7 مرداد 1394
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
تخصص یاب چه كسی است؟
 تخصص یاب چه كسی است؟

 

نویسنده: رونالد یانگ
مترجمان: محمدباقر نوبخت، سیدكامران یگانگی



 

چرا نیاز به تخصص یاب برای شركت های كوچك و متوسط داریم؟

اغلب درست است كه دانستن اینكه چه كسی می‌داند با ارزش‌تر از دانستن آن است كه چه كاری انجام دهد. آن به این دلیل تخصص‌یاب(1) شده است كه یكی از ابزار كلیدی برای مدیریت دانش شده است. تخصص‌یاب متناسب با مشكلات معمولی كه شركت های بزرگ با هزاران نفر از مردم با آن روبرو می‌شوند. دانش صحیح در هر جایی، (‌در سازمان‌ها یا در مغز كسی) پیدا نمی شود، اغلب منجر به اختراع چرخ به منظور حل مشكل مشابه سازمان فقط به این دلیل كه نمی دانند از چه كسی بپرسند.
خوانندگان ممكن است تعجب كند كه چرا نیاز به تخصص‌یاب برای شركت‌های كوچك و متوسط وجود دارد. اگر ما فقط بر روی این موضوع كه چه كسی چه چیزی را در یك شركت كوچك می‌داند تمركز كنیم، احتمالاً نیاز به تخصص یاب نداریم. شما می‌توانید با مهارت و تجربه و دانش تمام كاركنان دیگر آشنا شوید، در صورتی كه تعداد همكاران كم باشد. در هر حال، به اشتراك گذاری دانش میان افراد در بسیاری سازمان‌های كوچك و متوسط چطور است؟ و یا آنچه كه ما آن را «خوشه دانش» می‌نامیم؟
در یك خوشه دانش، شما نمی‌توانید مهارت‌های همه مردم، تجربه و دانش آنها را همه شركت‌های متوسط ببینید، اما به شدت نیاز به اتصال به طیف وسیعی از تجربه و تخصص برای دستیابی به هدف خوشه دانش دارید. این وضعیت شبیه به شركت‌های بزرگی است كه نیاز به تخصص یاب دارند.

تخصص یاب چیست؟

تخصص یاب (كارشناس یاب، چه كسی است) یك ابزار فناوری اطلاعات است كه توسط آن قادر به استفاده مؤثر و كارآمد و/ یا اشتراك دانش موجود باشیم. گاهی اوقات، سیستم كمك می‌كند تا برای پیدا كردن تخصص‌های مختلف موردنیاز، تیم ها/ پروژه‌های جدید بسازیم.
تخصص‌یاب می‌تواند صفحات زرد ساده الكترونیكی باشد، یا سیستم‌های پیچیده‌تر برای جستجو به طور خودكار و یا حتی تركیبی از فناوری اطلاعات و مردم است (كه اغلب به نام دانش كارگزاران(2) نامیده می‌شود) كه به فردی كه دنبال دانش است و به كسی كه آن دانش را می‌داند است، كمك می‌كند.
تصویر بالا نمونه‌ای از تخصص یاب است. در این حالت معمولاً حاوی اطلاعات كلی از كارشناسان، از جمله نام، عكس، عنوان و شماره تلفن و غیره است و دیگر دانش كلیدی، مانند تجربه پروژه، دامنه دانش كلیدی و ارتباط با مشتریان و غیره. شاخص دانش كلیدی بستگی دارد به این كه چه نوع از مردم/ كاربران دانش می‌خواهند آن را پیدا كنند. این امر می تواند بر روی دانش فناوریك، عملیاتی و یا رابطه‌ای تمركز كند.

چگونه تخصص یاب طراحی و استفاده می‌شود؟

استفاده از تخصص یاب بسیار ساده است هنگامی كه شما می‌خواهید برای پیدا كردن كسی است كه دانش خاص یا تجربه خاصی داشته باشد از تخصص یاب استفاده می‌كنید و وارد كردن كلمات كلیدی برای پیدا كردن فرد مناسب برای انكه سیستم كار كند، هرچند ساده نیست.
1. تعریف اهداف از مدیریت دانش
سرانجام تخصص یاب فقط یك ابزار برای ارتباط دادن مردم با دانش برای مردمی كه به آن نیاز دارند، قبل از به وجود آوردن تخصص یاب شما باید اهدافتان را مشخص كنید (یا مقاصد) ‌از مدیریت دانش و موقعیت تخصص یاب به عنوان یك ابزار فقط زمانی استفاده كنید كه با اهداف مدیریت دانش خود متناسب باشد.
2.طراحی تعامل كاربری(3)
شبیه به تمام ابزارهای فناوری اطلاعات مدیریت دانش، تخصص‌یاب نیاز به استفاده كنندگان صمیمی و مرتبط برای خرید مردم دارد. به خصوص طراحی شاخص‌های دانش كه كلیدی برای كاربران خواهد بود. برای جلوگیری از وضعیت عدم راه خروجی شما باید برای تغییر شاخص و دیگر رابط ها مبتنی بر عكس‌العمل استفاده‌كنندگان انعطاف پذیر باشید. شما نمی توانید یك سیستم فوق‌العاده برای یك روز خاص بسازید.
3. ثبت نام تخصص‌یاب
این قسمت مشكل به وجود آوردن و استفاده از تخصص‌یاب است. بسیاری تخصص‌یاب وجود دارند كه آنها می‌توانند به خوبی استفاده كنندگان را برای ثبت نام در تخصص خود جلب كنند. شما می‌توانید موارد تشویق كننده برای ثبت نام ارائه دهید. بهترین راه حل آن است كه داستان‌های واقعی از سود حاصل از ثبت نام و استفاده از سیستم را بیان كنید. برای مثال اگر شخصی (یا شركت كوچكی)‌ قرارداد تجاری دریافت كند یا درگیر یك پروژه جدید تخصصی مثل یك داستان به استفاده كنندگان خارج از سازمان گسترش می‌یابد و اجازه می‌دهد كه آنها داوطلبانه برای ثبت نام تخصص خود مراجعه كنند و از سیستم استفاده كنند.
4. نگهداری سیستم(4)
هركسی می‌تواند به استفاده و واكنش كاربران به منظور بهبود سیستم را ببیند و اثر بخشی سیستم را افزایش دهد، نگهداری سیستم برای جذب و حفظ مردم بسیار مهم تر از ساخت آن است.

ویدئو

ویدئویی مفید برای معرفی كارشناس یاب، در آدرس زیر آورده شده است:
www.youtube.com/watch?v=8ZSnlQ8h0Ss

پی‌نوشت‌ها:

1.Expertise Locator
2.Knowledge Brokers
3. Designing User`s Interface
4.Maintain the System

منبع مقاله :
یانگ، رونالد،(1391)، ابزار و تكنیك‌های مدیریت دانش، مترجمان: محمدباقر نوبخت، سیدكامران یگانگی، تهران: مركز تحقیقات استراتژیك، چاپ اول



 

 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط