عریض‌ترین رودخانه در دنیا

عریض‌ترین رودخانه در دنیا کدام است؟ رودخانه‌ی ریو دی لا پلاتا با عرض 140 مایلی و یا آمازون که این تمایز را دارد که به عنوان بزرگترین رودخانه در این سیاره است؟
يکشنبه، 22 شهريور 1394
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
عریض‌ترین رودخانه در دنیا
عریض‌ترین رودخانه در دنیا

 

مترجم: حمید وثیق زاده انصاری
منبع:راسخون




 

عریض‌ترین رودخانه در دنیا کدام است؟ رودخانه‌ی ریو دی لا پلاتا با عرض 140 مایلی و یا آمازون که این تمایز را دارد که به عنوان بزرگترین رودخانه در این سیاره است؟
سیاره‌ی ما پر از افراط‌هاست؛ برخی از آنها قبلاً کشف شده‌اند در حالی که برخی منتظر لحظه‌ی بزرگ خود هستند. درست از بلندترین کوه در دنیا گرفته تا عمیق‌ترین نقطه‌ی شناخته شده روی سیاره، ما تقریباً تمام صفات عالی را که بلد بودیم به کار برده‌ایم تا شگفتی‌های دنیای طبیعی را توصیف کنیم. مگر نه؟ اگر چه هر کس در مورد عمیق‌ترین و طولانی‌ترین رودخانه‌ها می‌داند، اما به نظر می‌رسد که افراد خیلی کمی در مورد عریض‌ترین رودخانه می‌دانند.

عریض‌ترین رودخانه جهان – آمازون :

تقریباً هر کسی می‌داند که آمازون بزرگ‌ترین رودخانه در دنیا است. خروجی متوسط cu ft/s 7381000 این رودخانه از مقدار خروجی متوسط هفت رودخانه‌ی بعدی که با هم جمع می‌شوند تجاوز می‌کند. آن، هم چنین به یکی از طولانی‌ترین رودخانه جهان بودن با طول 3976 مایل فخر می‌کند؛ که فقط قبل از آن رود نیل آفریقا (4132 مایل) قرار دارد. اما، دوباره این موضوع بحث با برخی منابع وجود دارد که طول آمازون را خیلی زیاد و در حدود 4200 مایل می‌دانند. علاوه بر این واقعیت، آن بزرگ‌ترین و یکی از طولانی‌ترین رودخانه‌ها در دنیا است، هم چنین آمازون به عریض‌ترین رودخانه بودن در جهان فخر می‌کند که در مکان‌های مختلف در مسیرش عرض آن به طور کامل 7 مایل اندازه گیری شده است.
وقتی که ما در مورد 7 مایل صحبت می‌کنیم، در مورد عرض آمازون در طول فصل‌های خشک صحبت می‌کنیم. در مقابل، در طول فصل رطوبت، وقتی که رودخانه طغیان می‌کند و به درون جنگل آمازون جاری می‌شود، عرض آن در مکان‌های مختلف در حدود 25 مایل است. (وقتی که سیل در جنگل آمازون به راه می‌افتد، دیده شده است که گونه‌هایی مثل دلفین رودخانه آمازون (Inia geoffrensis) و توسوکسی (Sotalia fluviatilis) در اطراف درختان شنا می‌کنند.) این رودخانه همان عرض خود را در دهانه‌ی خود یعنی جایی که اقیانوس آتلانتیک را در کشور بزریل ملاقات می‌کند نیز دارد. با این نکته سرچشمه اصلی رودخانه‌ی آمازون 50 مایل عرض دارد.

واقعیت‌هایی سریع در مورد رودخانه آمازون :
منبع: کوههای آندس (کشور پرو)
دهانه: اقیانوس آتلانتیک (کشور برزیل)
طول: 3889 تا 4200 مایل
حوضه‌ی رود: 2720000 مایل مربع
خروجی: cu ft/s 7381000
کشورها: پرو، کلمبیا و برزیل

شاخه‌های اصلی: مادیرا (2020 مایل)، پوروس (1995 مایل)، یاپورا (1750 مایل)، توکانتیس (1640 مایل)، آراگوایا (1632 مایل)، جوروا (1500 مایل)، ریو نگرو (1400 مایل) و غیره.
*طول آمازون بین 3889 و 4200 مایل بسته به منبعی که شما آن را در نظر بگیرید نوسان می‌کند.

در مورد ریو دی لا پلاتا چه می‌دانید؟

افراد زیادی معتقدند که رودخانه ریو دی لا پلاتا آمریکای جنوبی با عرض 140 مایل در عریض‌ترین قسمت آن به عنوان عریض‌ترین رودخانه در دنیا است. دشوار است که باور کنیم یک رودخانه می‌تواند خیلی عریض باشد مگر این که شما با کنگره‌ی قیفی شکل آن که با خط ساحلی جنوب شرقی آمریکای جنوبی ایجاد شده است، برخورد کنید. در قسمت داخلی، این رودخانه فقط 2ر1 مایل عرض دارد اما وقتی که پیش می‌روید، عرض آن افزایش می‌یابد و به حداکثر 140 مایل (220 کیلومتر) در دهانه‌ی آن می‌رسد. این رودخانه‌ی طولانی 180 مایلی، مرز بین کشور آرژانتین و اوروگوئه را تشکیل می‌دهد. پایتخت کشور آرژانتین یعنی شهر بوینس آیرس در شاخه‌ی جنوبی این رودخانه واقع شده است.
اگر چه آن توسط مردم زیادی یک رودخانه تلقی می‌شود اما متخصصان، این عقیده را دارند که ریو دی لا پلاتا در واقع یک مدخل و یا دهانه‌ی رودخانه‌ی بزرگ است که در نتیجه اتصال و تلاقی دو رودخانه یعنی رودخانه اوروگوئه و رودخانه پارانا شکل گرفته است. این، یعنی این که رودخانه ریو دی لا پلاتا ترکیبی از آب تازه و آب دریا در بدنه‌ی رود است. هم زمان، دانشمندانی که در جغرافیای این منطقه متخصص شده‌اند این عقیده را دارند که ریو دی لا پلاتا یک خلیج در ساحل آمریکای جنوبی است در نتیجه نباید عریض‌ترین رودخانه تلقی شود. هم زمان برخی افراد حتی پا را فراتر می‌گذارند و بحث می‌کنند در این مورد که ریو دی لا پلاتا یک دریای حاشیه‌ای از اقیانوس آتلانتیک است و با رودخانه اشتباه گرفته شده است.
اگر ریو دی لا پلاتا به طور فنی یک مدخل و دهانه باشد، دادن اعتبار به آن به عنوان عریض‌ترین رودخانه می‌تواند یک اشتباه بزرگ باشد در نتیجه باعث می‌شود که رودخانه‌ی آمازون برنده شود. انتقادات در مورد این نظریه است که کسانی که ریو دی لا پلاتا را به عنوان رودخانه در نظر می‌گیرند از قبول حقیقت شورمزه آب در دهانه‌ی آن که باید در نظر بگیرند شکست می‌خورند. هم چنین هر کس باید این نکته حقیقی را هم در ذهن خود داشته باشد آب شور چگال‌تر از آب تازه تمایل دارد که در پایه قرار بگیرد در نتیجه هر کس ممکن است حتی درک نکند که آب شور، پایین بالاترین لایه‌ی آب تازه در بدنه‌ی رود وجود دارد.



 

 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط