21 مرداد 1387 / 9 شعبان 1429 / 11 اوت 2008
1) 21مرداد ماه سال1275هجري شمسي: «ميرزا رضا كرماني» از چهره هاي انقلابي و مسلمان دوره قاجار به جرم ازميان برداشتن ناصرالدين شاه قاجار به شهادت رسيد. ميرزا رضا از مريدان سيدجمال الدين اسد آبادي بود و دروقايع نهضت تحريم تنباكو به مدت4سال در قزوين زنداني شد. بعد ازآزادي به استانبول رفت و بعد ازآشنايي با سيد جمال و افكار را انقلابي- اسلامي او تصميم گرفت كه به ايران بازگردد و ناصرالدين شاه قاجاز اين حاكم بي كفايت را از ميان بردارد. ميرزا رضا در بازجويي هايي كه مأموران دولتي از اوكردند اظهاركرده بود:« نتيجه اعمال شاه قاجار خرابي و ويراني كشور بود، چنين شجره اي را بايد قطع كرد كه ديگر اينگونه ثمرندهد».
2) 21مرداد ماه سال1370هجري شمسي: استاد عيسي آلفته طراح و تذهيب كار پرآوازه ايراني به ديار باقي شتافت. استاد آلفته در مدت60سال تلاش مؤثر هنري آثار گرانقدر و ارزشمندي از خود به يادگار گذاشت كه اين آثار نامش را تا ابد در عرصه هنر ايران زمين زنده نگاه مي دارند. وي تا 17سالگي نقاشي را نزد استاد محمد رضا قزلباش آموخت و درادامه تحصيلات هنري تذهيب، طراحي و مينياتور را فراگرفت. استاد آلفته همچنين به مدت 35سال با كتابخانه آستان نفيس و صدها صفحه تذهيب و مينياتور ارزشمند است.
3) 9شعبان سال 481هجري قمري: « شيخ سَعْد الدّين اِبْن بَرّاج طرابلسي» معروف به عِزُّالمؤمنين از علماي نامدار اماميه و مايه اعتبار شيعه در طرابلس بدرود حيات گفت. او در مصر زاده شد و همانجا به تحصيل پرداخت و چون مدتي منصب قضاوت طرابلس شام را به عهده داشت به طرابلسي معروف شد. وي ازجمله برجستهترين شاگردان سيّد مرتضي عَلَم الهُدي بود و پس از فوت وي در مجلس درس شيخ طوسي به شاگردي پرداخت. ابن براج از دانشمندان پرآوازه و معتبر شيعي است كه آراء و نظرات او پيوسته مورد توجه فقهاي بزرگ بود و غالباً به نظريات او اشاره شده است. وي ازجمله نويسندگاني است كه به نوشتن كتابهايي درفقه و كلام همت گماشت. كتاب الجَواهر او كه شامل 820 پرسش و پاسخ درباره مسائل فقهي است بسيار معتبر ميباشد. از ديگر آثار منسوب به اِبْن بَرّاج ميتوان به «المَكامِل درفقه، المَعالِم، المِنْهاج و المُهَذّب» اشاره كرد.
4) 9 شعبان سال 1372 هجری قمری : در گذشت عالم و فیلسوف شهیر میرزا مهدی آشتیانی ،حکیم فرزانه مرحوم آیت الله میرزا مهدی آشتیانی در زمره فیلسوفانی است که عمری را به درس و بحث و تحقیق و تدریس سپری کرد و زندگی پاکیزهاش و صفای باطن و خلوص نیّتش الگوی فرهیختگان قرار گرفت. پدر و نیاکان میرزا مهدی همه از علمای بزرگ اسلام بودهاند. در رأس این خاندان آیت الله العظمی حاج میرزا حسن آشتیانی (ره) معروف به میرزای آشتیانی است. ایشان از شاگردان برجسته علامه شیخ مرتضی انصاری (ره) ، و صاحب کتاب گرانسنگ «بحر الفوائد فی شرح الفرائد» میباشد. ایشان اگرچه در فقه و اصول و ریاضی و طب صاحبنظر و دارای مقامی ارجمند بود، ولی آنچه بیشتر برای او جاذبه داشت گام نهادن در وادی علوم عقلی و فلسفی بود.
5) 9شعبان سال577 هجري قمري: « ابُوالْبَرَكات عَبْدُالرَّحمن بْن محمّد» معروف به «اِبْن اَنْباري» نحوي، محدث و لغت شناس بغدادي ديده ازجهان فروبست. او تحصيلات خود را درمدرسه نظاميه بغداد به پايان رساند و به دليل كثرت معلومات و كسب مدارج عالي درهمان مدرسه به تدريس مشغول گشت. كتابها و رسالههاي بسياري را به ابوالبركات نسبت دادهاند كه ميتوان به سه گروه چاپي، خطي و كتابهايي كه مفقود شدهاند تقسيم كرد. ازجمله آثار ابن انباري كتب «اسرارُالْعَرَبيَّه، هِدايَةُ الذاهِب في مَعْرفةِ الْمَذاهِب و الايضاحُ فِي النَّحْو» را ميتوان نام برد.
6) 9شعبان سال 1039هجري قمري: سيلي عظيم درشهر مكّه جاري شد و موجب خرابي بخشي از ديوارهاي خانه كعبه گرديد. اين سيل عظيم بيش از14000تن را درخود غرق كرد و خانههاي بسياري را ويران كرد. بناي خانه كعبه پس از اين سيل توسط يكي از دو شاگرد ملا محمد امين استرآبادي به نام سيّد زين العابدين كاشي مرمت و تعمير گرديد.
7) 9 شعبان سال 357 هجری قمری متقى بالله خليفه 21 عباسى وفات كرد.
8) 9 شعبان سال 481هجری قمری ، وفات يافت : ابوالقاسم عبدالعزيز معروف به ابن براج فقيه امامى مؤ لف جمله از كتب فقيه مثل كامل و موجز و مهذب و غيره ها و او شاگرد سيد مرتضى و شيخ بوده و در طرابلس كه نزديك بعلبك باشد قضاوت داشته و از دره بهيه معلوم ميشود كه از القاب او حافى است.