منبع:راسخون
احتمالاً از افراد بسیاری شنیدهاید که مواد غذایی فرآوری شده و یا بسته بندی شدهی ناسالم زیادی وجود دارد. مواد غذایی فرآوری شده مواد مغذی کمی داشته و ممکن است مانده یا خراب شده باشند. در این بخش از انواع مختلف مواد غذایی بسته بندی شده، همراه با تأثیرات سوء و زیانبخش ناشی از خوردن آنها صحبت خواهیم کرد.....
غذاهای فرآوری شده، که همچنین به عنوان مواد غذایی بسته بندی شده شناخته میشوند، مواد غذایی را شامل میشوند که تحت فرایندهای مختلفی مانند کنسرو کردن، فرایند استریل سازی، سردسازی و منجمد سازی قرار میگیرند به این منظور که تاریخ مصرف و عمر مفید آنها طولانیتر شود. برخی از روشهای دیگر پردازش یا فراورش مواد غذایی پاستوریزه، رنگ زدایی، آب زدایی و خشک کردن زیر نور خورشید را شامل میشود. نیکولا آپر و کلارنس بردسی دو پیشگام در صنعت فرآوری مواد غذایی هستند که انواع مختلفی از غذاهای فرآوری شده و یا از پیش پخته شده را به جهان معرفی کردند. پختن مواد غذایی همچنین روشی جهت پردازش و از بین بردن میکروارگانیسمهای درون آنها است. مصرف برخی از مواد غذایی فرآوری شدهای مانند شیر پاستوریزه، که حاوی هیچگونه باکتری نبوده و شیر هموژنیره شده جهت جدا نشدن چربی آن، مفید میباشند. سبزیجات منجمد نیز منع مصرفی ندارند، به این دلیل که مواد معدنی ضروری و ویتامینهای آنها در روند انجماد حفظ شدهاند. سبزیجات و آب میوه (آب پرتقال غنی شده با کلسیم) به منظور حتی مغذیتر شدن، (با افزودن ویتامین و غیره) غنی میشوند. هر چند این مواد غذایی سالم میباشند، اما بعضی از مواد غذایی وجود دارند که بایستی از مصرف آنها خودداری کرد به این دلیل که احتمالاً حاوی مواد شیمیایی بوده که ممکن است برای دستگاه گوارش انسان مضر باشند. معمولاً بهترین کار خودداری از مصرف گوشتهای فرآوری شده است، به این دلیل که خوردن این گوشتها ممکن است احتمال خطر ابتلاء به انواع مختلف سرطان مانند معده، کلیه و سرطان روده بزرگ را افزایش دهد.
فهرست مواد غذایی فراوری شدهای که بایستی از مصرف آنها خودداری کرد
مواد غذایی بسته بندی شده حاوی مواد شیمیایی مصنوعی بسیاری بوده که میتوانند واکنشهای ناخواستهای را در بدن بوجود آورده و همچنین ممکن است منجر به بیماری گردند. در این قسمت برخی از مواد غذایی را را آوردهایم که بایستی از مصرف آنها خودداری کنید، به این دلیل که تقریباً مملو از سدیم و دیگر مواد شیمیایی هستند.
• اسنک یا خوراکیهای سرپایی بسته بندی شدهی با کالری بالا مانند چیپس و تنقلات پنیری
• غلات شیرین صبحانه
• مواد غذایی کنسروی با مقدار زیادی سدیم
• مواد غذایی منجمد
• پاستا و نان سفید که با آرد سفید تصفیه شده تهیه شده باشند
• گوشت و ماهی فرآوری شده مانند ماهی ساردین، ماهی تن و ماهی قزل آلا، و غیره
• کلوچه یا بیسکویت و کیک بسته بندی شده
• مواد غذایی سرشار از چربی، مانند کنسرو راویولی (نوعی غذای ایتالیایی)
• مخلوط غذاهای بسته بندی و کنسروی سرشار از سدیم و چربی
تمام مواد غذایی فرآوری شده برای سلامتی مفید نیستند، به این دلیل که میزان کالری، شکر، چربی ترانس و چربیهای اشباع آنها بالا است. این مواد غذایی همچنین حاوی مقدار زیادی نمک میباشند، به طوریکه به این مواد غذایی نمک افزوده میشود تا با تخلیهی رطوبت و افزایش تاریخ مصرف یا عمر مفیدشان، از فاسد شدن آنها جلوگیری شود. موارد زیر راهکارهایی به شمار میروند که در صورت قصد بر خودداری از مصرف این مواد غذایی، میتوانید آنها را بکار بندید.
• اولین «قانون» اصلی این است که از شر تمام قوطیهای غذاهای فرآوری شده در کابینت و یخچال فریزر خود خلاص شوید.
• میوههای تازهای مانند سبزیجات و میوههای کامل تازه را به جای میوه و سبزیجات کنسرو شده انتخاب کنید. به این دلیل که میوه و سبزیجات تازه عمر مفید طولانیتری ندارند، انگیزهای برای شما میشود که پیش از خراب و یا فاسد شدنشان، آنها را مصرف کنید.
• وعدههای غذایی خود را در خانه صرف کنید و ناهار خود را در خانه بسته بندی کنید. در این روش شما میتوانید مواد غذایی تازه و سالمی مصرف کنید و همچنین میتواند صرفه جویی در پولی باشد که صرف فست فود میکردید.
• به جای خرید گوشتهای فرآوری شدهای مانند هات داگ، گوشت قرمز و غیره، گوشت تازه خریداری کنید، به این دلیل که به گوشتهای فرآوری شده به منظور طولانیتر کردن تاریخ مصرفشان، مواد شیمیایی افزوده میشود.
• میتوانید بجای سسهای خریداری شده از فروشگاه، از انواع خانگی آن استفاده کنید. همچنین میتوانید چاشنی و سسهای مورد علاقه خود را با مواد اولیهی تازه درست کنید و یا همچنین میتوانید دستورات جدیدی را با عوض کردن این مواد در چاشنیهای خود امتحان کنید.
/ج