انقلاب ارتباطات و اطلاعات

توسعة فن‌آوري‌هاي اطلاعاتي و ارتباطاتي، فرصت‌هاي بسياري براي كساني كه هنوز طعم انقلاب صنعتي را نچشيده‌اند، فراهم آورده است. كشورهاي در حال توسعه به موازات رويارويي با چالش‌هاي جهاني شدن در بازار جهاني كه همراه با آزادسازي و خصوصي‌سازي صورت مي‌گيرد، بايد گوشة چشمي نيز به فقراي مناطق شهري و روستايي داشته باشند.
چهارشنبه، 8 آبان 1387
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
انقلاب ارتباطات و اطلاعات
انقلاب ارتباطات و اطلاعات
انقلاب ارتباطات و اطلاعات

توسعة فن‌آوري‌هاي اطلاعاتي و ارتباطاتي، فرصت‌هاي بسياري براي كساني كه هنوز طعم انقلاب صنعتي را نچشيده‌اند، فراهم آورده است. كشورهاي در حال توسعه به موازات رويارويي با چالش‌هاي جهاني شدن در بازار جهاني كه همراه با آزادسازي و خصوصي‌سازي صورت مي‌گيرد، بايد گوشة چشمي نيز به فقراي مناطق شهري و روستايي داشته باشند.

مقدمه

انقلاب ارتباطات و اطلاعات به سرعت اقتصاد، فرهنگ و سياست جهان را دستخوش دگرگوني مي‌كند و جهان را عملا" به يك "دهكدة جهاني" تبديل مي‌كند. رخدادهايي كه در هر گوشة اين سياره رخ مي‌دهد، در كمترين زمان به سراسر جهان مخابره مي‌شود. تصميمات و كارهاي اقتصادي، بيش از پيش از پيامدهاي جهاني برخوردار شده‌اند. اطلاعات و ارتباطات چنان به سرعت درون اقتصاد و جامعه انسجام مي‌يابند كه جهاني شدن و ظهور جوامع اطلاعاتي، واقعيتي اجتناب‌ناپذير جلوه مي‌كند. با اين حال، همة ملت‌ها، گروه‌ها و افراد به‌طور هماهنگ و برابر در مزاياي جهاني شدن و فن‌آوري‌هاي اطلاعاتي سهيم نيستند. از اين‌رو، در سراسر جهان دربارة اميد به ايجاد طبيعتي آرماني و بيم از افزايش شكاف ديجيتالي بحث‌هاي داغي درگرفته است كه نويد دنيايي موفق و آرام را مي‌دهد و هراس از برخوردهاي مدني و فرهنگي را برمي‌انگيزد. به نظر من، واقعيت در همين نهفته است.
بي‌شك، فن‌آوري اطلاعاتي نيروي قدرتمندي به‌شمار مي‌آيد، اما معتقدم كه قوة ابتكار انسان قوي‌‌تر است و شيوة به‌كارگيري فن‌آوري اطلاعاتي در حل مشكلات و مسائل از اهميت بسزايي برخوردار است. دانش، قدرت محسوب مي‌شود. هميشه همينطور بوده است، چه در دوران ما قبل تاريخ كه از آتش و سنگ به عنوان ابزار استفاده مي‌شد و چه در عصر مدرن علوم هسته‌اي و فضايي و فن‌آوري‌هاي مربوط. با وجود اين، ويژگي مثال‌هاي فوق در قدرت يا دانش نهفته نيست، بلكه ريشه در اين واقعيت دارد كه چون تعداد نسبتا" معدودي از مردم از دانش برخوردار بودند، پس به توانايي و اختيار دست مي‌يافتند. انسان به تنهايي قادر به توليد دانش، تفكر مجرد و انتزاعي و ساخت ابزار و فن‌آوري هست. دانش از طريق ارتباطات و اطلاعات با ديگران تقسيم مي‌شود. بنابراين، توانايي نظارت بر اطلاعات و ارتباطات، رمز قدرت به شمار مي‌آيد.
بشر در طول تاريخ، از اين ظرفيت براي توليد دانش و تقسيم مزاياي آن براي دفع دشمن، جست‌و‌جوي غذا، كسب ثروت، تنظيم روابط انساني و غيره بهره ‌برده است. در ضمن، تاريخ بيانگر كوشش بشر براي كنترل دانش وحتي ارتباطات و فن‌آوري به‌منظور برتري جويي بر سايرين ـ به عبارتي ، "ما" در تقابل با "ديگران" ـ است. مردم در برابر محدوديت، واكنش نشان مي‌دهند. پيشرفت‌هاي اخير ارتباطات و فن‌آوري اطلاعاتي نيز نظارت را ـ اگرنه غيرممكن ـ بسيار دشوار كرده است. ظهور اينترنت، شاهراه‌هاي اطلاعاتي و همگرايي فن‌آوري‌هاي اطلاعات /ارتباطات، پيشرفتي انقلابي به‌شمار مي‌آيد. بدين ترتيب، كنترل دانش به سختي صورت مي‌پذيرد و مردم سراسر جهان به شرطي توانا خواهند شد كه فن‌آوري "نوين" را به شكلي مبتكرانه به‌كار بندند.

عصر اطلاعات

در نتيجه، نسيم تغييرات كه اكنون سراسر دنيا را درمي‌نوردد، نويد بخش دنيايي آزاد خواهد بود. امروز، پيشرفت بشر در حوزة فن‌آوري ارتباطات چنان دگرگوني بنيادي در زندگي پديد آورده است كه بسياري از جامعه‌شناسان سخن از طلوع عصري نوين مي‌گويند: "عصر اطلاعات".
امروزه، رسانه‌ها از اعتباري بي‌سابقه برخوردارند. رسانه‌ها به عنوان رويكردي نهادينه براي ايجاد آگاهي و اطلاع‌رساني به تودة مردم پايه‌گذاري شدند و حال، مبدل به ابزاري براي تسلط بر زندگي ما شده‌اند. به جاي اينكه شكلي از بيان فرهنگي باشد، خود تبديل به يك فرهنگ شده است. قرار بود گزارشي از نحوة زندگي مردم تهيه كند، اما خودش مبدل به نحوة زندگي شده است. علاوه بر اين، يكي از مهم‌ترين صنايع دوران ما به‌شمار مي‌رود.
در حال حاضر، جوامع بسياري در حال گذار از جوامع پيشرفته صنعتي به "جوامع اطلاعاتي" برخوردار از فن‌آوري رايانه‌اي، شبكه‌هاي ارتباطي و ساير اشكال ارتباطي پيشرفته بين فردي و سازماني هستند. برخي از كشورهاي غربي وارد عصر اطلاعات شده‌اند. در ايالات متحد، بيش از 46 درصد نيروي كار درگير فعاليت‌هاي اطلاعاتي هستند و بيش از 55 درصد درآمد كارگري را به خود اختصاص داده‌اند.
كمپاني‌هاي چند مليتي IT در جريان ايجاد وب گسترده شبكه‌هاي الكترونيكي ـ "شاهراه‌هاي اطلاعاتي" ـ متشكل از رشته‌هاي اپتيكي و رايانه‌اي هستند. اين شبكه، كالاها و خدمات فراواني را در دفتر يا منزل شما ارائه مي‌دهد، خدماتي چون تصاوير ويديويي، مكالمات تلفني، اطلاعات انبوه در حوزه‌هاي گوناگون مورد استفاده كاربران يا مشتريان. بدين‌ترتيب، دگرگوني شيوة كار، زندگي و تفريح مردم را نويد مي‌دهد.
به دليل سقوط شديد قيمت‌ها، تصور گسترش همه جانبة ارتباطات امكان‌پذير است. برآورد مي‌شود كه هر سال، قيمت ريز پردازنده 22% ، حافظة رايانه 40% و تجهيزات ارتباطي 11% كاهش يابد. تا سال 2010 ـ حتي شايد زودتر ـ قيمت يك سيستم رايانه خانگي تقريبا" برابر با قيمت كنوني يك اتومبيل مي‌شود. از اين رو، مردم عادي نيز ـ هم‌چون كشورهاي پيشرفته ـ توانايي خريد آن را پيدا مي‌كنند. پيشگامان عرصة فن‌آوري‌هاي نوين ارتباطي، ظهور انقلابي فراگير را در زمينة فراواني و تنوع اطلاعات پيش‌بيني كرده‌اند.

همگرايي

بياييد به اختصار، ويژگي‌هاي فن‌آوري‌هاي نوين ارتباطي را كه با سرعت در حال تغيير فضاي اطلاعاتي هزارة جديد هستند، بررسي كنيم. در واقع، اكثر فن‌آوري‌هاي نوين ارتباطي مذكور، چند دهه‌اي است كه در كنار ما بوده‌اند. آنچه نسبتا" جديد به‌نظر مي‌رسد، همگرايي و يكپارچگي اين فن‌آوري‌هاست. ويژگي ديگر وضعيت كنوني ارتباطات در گسترة فعاليت‌ها نهفته است كه با ياري ريزپردازنده‌ها و "تراشه‌ها" ، نه تنها امكان آن فراهم شده است، بلكه از نقطه نظر اقتصادي نيز به صرفه است. پيامد و فرايند همگرايي و گسترة فعاليت، ايجاد انقلاب در فن‌آوري‌هاي اطلاعاتي و دسترسي عامة مردم به آنهاست.
همگرايي‌ فن‌آوري‌هاي نوظهور مخابراتي و رايانه‌اي عبارت است از تغيير فعاليت‌هاي تجاري، رسانه‌اي، سيستم‌هاي تلفن و تعاملات عمومي بشر. ما اكنون در آغاز راه دستيابي به ويديوها و رايانه‌هاي شخصي دوسويه متصل به شبكه هستيم تا در حالي كه با آرامش خاطر در خانه يا دفتر كار نشسته‌ايم، بتوانيم با تمامي نقاط دنيا، اطلاعات ردوبدل كنيم و به گفت‌و‌گوهاي ويديويي بپردازيم.
هم‌چنان كه جهان به سوي اقتصاد مشتري محور پيش مي‌رود، پول، كالا و خدمات هنگفتي گردآوري مي‌شود. پيشرفت ماهواره و محاسبات سريع در سال‌هاي اخير، برتري اقتصادي چشمگيري به كاربران پيشتاز ـ در مقايسه با آنان كه عقب‌مانده‌اند ـ عطا كرده است. بدين‌ترتيب، سهم عمده‌اي در فن‌آوري نوين ارتباطي، در ابعاد جهاني دارند. اگرچه تا چند سال آينده، مسئوليت ـ اگر نگوييم قدرت ـ طراحي و تصميم‌گيري در زمينة ارتباطات همچنان متوجه دولت‌هاست، اما اكنون فعاليت‌هاي بسياري، خارج از حيطة آنها صورت مي‌گيرد. در نتيجه، شركت‌هاي چند مليتي گسترش فراوان يافتند و از اهميت ويژه‌اي برخوردار شدند.
كشورهاي پيشرفتة غربي براي حفظ منافع اقتصادي و سياسي خود، از طريق شركت‌هاي چند مليتي و مجاري تجاري، فن‌آوري‌هاي نوين ارتباطي را با فشار به درون كشورهاي جهان سوم مي‌رانند. اين فشار با تلاش نخبگان حاكم بر كشورهاي جهان سوم در زمينة دستيابي به "تازه‌ها" و "بهترين‌ها" تداوم مي‌يابد.
خلاصه آنكه، دگرگوني‌هاي انقلابي در فن‌آوري‌هاي اطلاعاتي و ارتباطات، هم چالش و هم فرصت به‌شمار مي‌روند. تب جديد مدرن‌سازي و پيشرفت در كنار گزينش جديدترين فن‌آوري اطلاعاتي، موجب گسترش توانايي ارتباطات در سطوح گوناگون ـ داخل و خارج از سازمان ـ مي‌شود. فن‌آوري‌ها، كارايي و قابليت‌ها را افزايش مي‌دهند. شما با بهره‌گيري از تازه‌ترين فن‌آوري ارتباطي قادر به تكثير سريع پيا‌م‌هاي خود خواهيد بود تا با سرعت ـ وحتي فورا" ـ به دست مخاطبان برسد.
دوران شگفت‌آوري پيش رو داريم. مي‌توان هر وسيله، كالا و خدماتي را از هر جا در هر زمان به‌دست‌آورد. فواصل در آينده نزديك از ميان برداشته مي‌شوند. آنچه پيش از اين "محلي" بود، اكنون "جهاني" است. هيجان فراواني در فن‌آوري‌هاي اطلاعاتي نهفته است. تلفن، تلويزيون و رايانه با هم ادغام مي‌شوند و نويد دنيايي را مي‌دهند كه نوآوري و پويايي بشر، نيروي محرك آن محسوب مي‌شود. آنچه در دنياي يكپارچه فردا اهميت دارد، فكر است. روزي، دانش حرف اول را در جامعه مي‌زند. نوآوري‌ها منجر به فن‌آوري‌هاي هوشمندانه مي‌شوند كه ارتباطات را تبيين مي‌كنند. در جهان همگرايي، تلفن به خودي خود هدف نيست، بلكه وسيله‌اي است براي اتصال به PC و از آن طريق به اينترنت. به همين شكل، تلويزيون فقط رسانه‌اي سرگرم‌‌كننده محسوب نمي‌شود، بلكه حلقة اتصالي است با اينترنت جهاني از طريق كانال‌هاي كابلي تلويزيون. ظهور وب بي‌سيم، ارتباطات را آسان كرده است.
با رواج نسل بعدي يا نسل سوم فنون و فن‌آوري‌ها، كيفيت تصاوير و سرعت انتقال به‌گونه‌اي ملموس پيشرفت خواهد كرد. تلفن همراه از امكان محاسبه و ذخيره اطلاعات برخوردار خواهد شد و با تجهيزات ثابت، برابري خواهد كرد. پيام‌هاي سيار چندرسانه‌اي، رقباي پيام‌هاي الكترونيكي خواهند شد. اما، افزايش توانايي‌ها، لزوما" منجر به برقراري مؤثر ارتباطات نمي‌شود.

تقسيم‌بندي ديجيتالي

فاصلة چشمگيري ميان كشورهاي صنعتي و كشورهاي در حال توسعه وجود دارد. حدود 80 درصد جمعيت جهان در كشورهاي در حال توسعه زندگي مي‌كنند. سهم آنان از درآمد و مصرف منابع جهان، كمتر از 20 درصد است. تقسيم‌بندي ديجيتالي، شگفت‌آورتر است. سهم كشورهاي در حال توسعه از اينترنت، فقط 10 درصد است. در ايالات متحد، 56 درصد بزرگسالان به اينترنت دسترسي دارند، حال آنكه در كشورهاي در حال توسعه، فقط 3ـ2درصد يا حتي كمتر، به اينترنت متصل هستند. در تمامي افريقا، فقط 14 ميليون خط تلفن وجود دارد كه كمتر از نيويورك يا توكيو است. يك سوم مردم جهان حتي يك بار در طول عمرشان تماس تلفني برقرار نكرده‌اند. درآمد روزانه يك پنجم مردم جهان، فقط يك دلار است.
طبيعتا" در وضع موجود، برخي با حرارت دربارة اولويت نيازهاي اساسي همچون آب آشاميدني سالم، غذاي كافي، مسكن، امكانات پزشكي و آموزش بر تلفن و رايانه بحث مي‌كنند. اما همانطور كه "وينود توماس" ـ نايب رييس بانك جهاني ـ به درستي خاطر نشان مي‌سازد، صحبت بر سر انتخاب ميان پني‌سيلين يا پنتيوم نيست. قدرت انقلاب اطلاعاتي، دقيقا" در اين نكته نهفته است كه باعث ارائه كارآمدتر و مبتكرانه‌تر خدمات اوليه مي‌شود. عدم به كارگيري فن‌آوري‌‌هاي فوق براي اقشار تهيدست، كمابيش هزينة سنگين و روزافزوني را دربردارد، زيرا به مفهوم ازدست رفتن فرصت‌هاي اقتصادي و افزايش نابرابري در ميان كشورهاي در حال توسعه است، در حالي كه مناطق روستايي، منزوي‌تر و عقب‌مانده‌تر باقي مي‌مانند.
همانطور كه قبلا" اشاره شد، به مدد "فشار" كشورهاي توسعه يافته و كشش كشورهاي در حال توسعه، فن‌آوري‌هاي اطلاعاتي به سرعت در حال گسترش هستند. در‌حالي كه شمار كاربران در آسيا، افريقا و ساير كشورهاي در حال توسعه افزايش مي‌يابد، غالبا" حركت جريان اطلاعات به سوي خارج از ايالات متحد است نه به سمت داخل. در سال 2000، 60 درصد از دارندگان اينترنت در ايالات متحد بودند و پايگاه 100 وب سايت پرطرفدار نيز در اين كشور بود.
نفوذ PC و بهره‌برداري از IT در كشورهاي در حال توسعه، گسترش چنداني ندارد و گمان نمي‌رود اين وضعيت در آيندة نزديك ـ در مقايسه با كشورهاي توسعه يافته، به‌ويژه ايالات متحد ـ دگرگون شود.

دستيابي نه مالكيت

با اين حال، با وجود محدوديت كنوني گسترش IT و PC در كشورهاي در حال توسعه‌اي چون هندوستان، افراد زيادي با بهره‌برداري مبتكرانه از همين امكانات محدود، به IT دسترسي يافته‌اند و از مزاياي آن سود مي‌برند. هندوستان جايگاه مناسبي در حيطة توسعة نرم‌افزار رايانه و ارائه خدمات براي خود يافته است. در دنياي تجارت آزاد، كساني كه بتوانند از IT بهره ببرند، از مزايايي چون كارايي افزونتر، توليد افكار، محصولات و خدمات جديد برخوردار مي‌شوند. با اينكه پيشرفت IT منجر به كاهش تقاضاي نيروي كار در زمينة مهارت‌هاي سنتي مي‌شود، اما خالق امكانات جديدي نيز خواهد بود. تمامي كشورهاي جهان، نياز مبرمي به برنامه‌نويسان هندي دارند. خدمات حمايت از مشتري و خدمات پزشكي، فرصت‌هاي شغلي تازه‌اي را براي زنان و مردان جوان و تحصيلكرده انگليسي در هندوستان پديدآورده است. بدين ترتيب، يك منشي در "چناي" براي پزشكي در ايالات متحد يا كانادا كار مي‌كند. همين مسئله دربارة خدمات حمايت از مشتري نيز مصداق دارد. مشتريان در ايالات متحده، كانادا، انگلستان يا هر نقطة ديگر جهان، بدون پرداخت هيچ هزينه‌اي، با پيش‌شمارة 800-1 تماس مي‌گيرند و مركز خدمات حمايت از مشتري در بنگلور، پاسخ مي‌دهد. اما مزاياي IT نبايد در انحصار كشورهاي توسعه يافتة غربي يا نخبگان تحصيلكردة آنها باقي بماند، بلكه بايد در اختيار فقرا نيز قرار گيرد. يك راهبرد مبتكرانه براي "دستيابي" و "كاربرد" IT، در اجراي سريع آن نهفته است. بهره‌برداري فقراي ساكن در روستاها از مزاياي IT، چندين سال به طول مي‌انجامد و شايد هرگز به وقوع نپيوندد. شايد IT نيز ـ مانند ساير فن‌آوري‌ها ـ تا زماني كه به‌طور فعال در خدمت قشر وسيعي از مردم درنيايد، در انحصار نخبگان جامعه باقي بماند. به عنوان مثال، راديو، تلفن و تلويزيون تا مدت‌ها در بخش متمدن هندوستان، نماد تجدد و منزلت اجتماعي به‌شمار مي‌رفت. اما، با آمدن دستگاه‌هاي ترانزيستور، دفاتر تلفن عمومي (PCOs) و تلويزيون‌هاي كابلي، همه چيز به سرعت دستخوش دگرگوني شد. به عنوان مثال، امكان مشاهدة گزارش زندة شبكه تلويزيوني سي.ان.ان از "جنگ خليج" در هتل‌هاي پنج ستارة دهلي نو، شگفتي تمامي صاحب‌نظران هندي را برانگيخت. سپس، دوستان و همسايگان‌شان را مطلع كردند و بدين‌ترتيب، فيلم‌هاي ويديويي و برخي از كانال‌هاي ماهواره ـ به‌وسيلة ديش‌ها ـ به منازل هندي‌ها راه يافت.
اين مسئله، منجر به افزايش شتاب توليد تلويزيون و ساير فعاليت‌هاي رسانه‌اي مربوط شد. در حال حاضر، حدود سي هزار اپراتور كابلي ـ كه هر كدام بين 200 تا 500 مشتري دائمي دارند ـ حدود 30 ميليون نفر را در شهرهاي بزرگ و شهرستان‌هاي كوچك، تحت پوشش قرار داده‌اند.

دفاتر تلفن عمومي (PCOs)

بدين‌گونه، با برقراري تسهيلات دفاتر تلفن عمومي (PCOs) ، دسترسي به تلفن به ميزان قابل ملاحظه‌اي افزايش يافته است. براي دسترسي بيشتر و آسان‌تر به خدمات تلفن، دستگاه‌هاي تلفن عادي در اندازه‌هاي كوچك تهيه شد. سرمايه‌گذاران، اين امكان را با برپايي PCOها در مراكز خريد و حتي در منازل خود پديد آوردند. تا سال 2000 تخمين زده مي‌شد كه تقريبا" 000/650 PCO در كشور فعاليت داشته باشند تا خدمات تلفن براي عامة مردم فراهم شود و نيز گردانندگان آنها، از راهي آبرومندانه به امرار معاش بپردازند. اكنون، بسياري از دفاتر فوق، با افزودن يك PC و اتصال به اينترنت، خدماتشان را ارتقا مي‌بخشند.
امروز، در مناطق روستايي هندوستان، تلفن گسترش بسياري يافته و بيش از نيمي از 000/600 روستاي هندوستان از تلفن برخوردارند. علاوه براين، فرهنگ استفاده از تلفن‌هاي دستي نيز به روستاها راه يافته است. در مقايسه با كلان شهرهايي چون دهلي نو و بمبئي، كاربران تلفن همراه ساكن شهرهاي كوچكي چون كرالا، ماهاراشترا و هاريانا در هندوستان، از امكانات مالي خوبي برخوردارند. در بخش‌هاي گوناگون كشور، براي دستيابي ساكنان نقاط محروم و روستايي به IT، طرح‌هاي فراواني با موفقيت اجرا شده‌اند.

سيستم گردآوري اتوماتيك شير (AMCS)

آناند ـ شركت تعاوني شير واقع در گجرات ـ مبتكر "انقلاب سفيد" در هندوستان به شمار مي‌رود كه طي آن، با استفاده از IT، قابليت و توانايي خود را افزايش مي‌دهد. اين شركت تعاوني، سيستم گردآوري اتوماتيك شير (AMCS) را در روستاها اجرا كرده است. سيستم رايانه‌اي، كميت و كيفيت چربي شير را تعيين مي‌كند، حساب روزانة شيردوشان را كنترل مي‌كند و پرداخت‌ها را بدون فوت وقت انجام مي‌دهد. بدين ترتيب، شيوه‌اي كارآمد و شفاف پديد آمده است. زناني كه اين جنبش بي‌نظير را در گجرات پشتيباني مي‌كنند، عموما" بي‌سواد هستند. آنها كه روزانه شير را به مراكز گردآوري روستايشان مي‌آورند، اكنون بخشي از اين انقلاب IT محسوب مي‌شوند. بر اساس آگهي AMUL (اتحادية شيرآناند با مسئوليت محدود) ، روزانه حدود 21 ميليون زن روستايي، به مراكز گردآوري، شير تحويل مي‌دهند. به‌زودي، با اتخاذ سيستم گردآوري اتوماتيك شير از سوي تعاوني‌هاي لبنيات روستايي، تمامي اين زنان از مزاياي فن‌آوري رايانه‌اي بهره‌مند مي‌شوند.

سفير دانش (Gyandoot)

طرح جالب ديگري تحت عنوان "سفير دانش" (Gyandoot) در ناحية دهار از توابع ايالت مارياپرادش وجود دارد كه طي آن، 26 كانون عمدة اطلاع‌رساني از طريق اينترنت با هم ارتباط دارند. هر كانون داراي يك رايانه متصل به خط تلفن است و به حدود 25 تا 30 روستا خدمات ارائه مي‌دهد. هر يك از كانون‌ها، زير نظر يك پسر يا دختر فارغ‌التحصيل دبيرستان اداره مي‌شود كه آموزش‌هاي اولية رايانه را فراگرفته است. روستاييان به كانون‌هاي فوق مراجعه مي‌كنند و با پرداخت مبلغي اندك، اطلاعات مربوط به قيمت محصول خود را در بازارهاي گوناگون كسب مي‌كنند تا در انجام معاملات موفق‌تر عمل كنند. حقوقي به گردانندة كانون پرداخت نمي‌شود. در عوض بايد 10 درصد درآمدش را به Panchayats بپردازد. با اين حال زندگي‌اش از همين راه تأمين مي‌شود. بيش از نيم ميليون نفر از ساكنان بيش از 600 روستا، از مزاياي طرح سفير دانش بهره‌مند شده‌اند.

كانون دانش روستا (VKC)

كانون دانش روستا (VKC) ـ كه به‌وسيلة مركز پژوهش ام.اس سواميناتان بنيان‌گذاري شدـ نمونة ديگري از توانايي اطلاع‌رساني زنان روستايي و قبيله‌اي را نشان مي‌دهد كه غالبا" بي‌سواد هستند. VKC به خانوادة كشاورزان امكان مي‌دهد تا بدون آسيب‌رساندن به محيط، محصولات بيشتري توليد و گرسنگي را در روستاها ريشه‌كن كنند. طرح عملياتي ريشه‌كني گرسنگي و سوء تغذيه، از هفت مرحله تشكيل مي‌شود كه به‌وسيلة زنان روستا با استفاده از جديدترين اطلاعات فن‌آوري رايانه جامة عمل مي‌پوشد. بدين ترتيب، زن‌ها مي‌توانند پايگاه‌هاي اطلاعاتي خود را تأسيس كنند، با ديگران به تبادل نظر بپردازند و به ارتقاي ميزان آگاهي، تحول رفتاري و توسعة وضعيت اقتصادي و معيشتي خود كمك كنند.
در بسياري از ايالات هندوستان، طرح‌هايي براي رايانه‌اي كردن پيشينة زمين‌هاي كشاورزي در جريان است. هنگامي كه اين طرح‌ها اجرا شوند، روستاييان ديگر نيازي به مؤسسة قديمي PATWARI-REVENUE CLERK ـ كه باعث ايجاد ناراحتي، تأخير و فساد شده است ـ نخواهند داشت، زيرا مي‌توانند با مراجعه به كيوسك‌هاي IT از جزييات مالكيت خود بر زمين آگاه شوند. در حال حاضر، پيشرفت‌هاي قابل ملاحظه‌اي در ايالاتي چون كارناتكا، آندراپرادش و مارياپرادش صورت گرفته است. چند طرح نيز با موفقيت از بوتة آزمايش خارج شده‌اند.

انجمن زنان خويش فرما (SEWA)

انجمن زنان خويش فرما (SEWA) واقع در گجرات، از ارتباطات ماهواره‌اي براي آموزش زنان شهري و روستايي در زمينه‌هاي بهداشت، پرورش كودكان، بازاريابي، استفادة بهينه از آب و مديريت خانه بهره‌ مي‌جويد. با استفاده از فن‌آوري‌هاي جديد ارتباطاتي، انبوهي از توانايي‌ها و مهارت‌ها به زنان آموزش داده مي‌شود. بدين ترتيب، زنان قادر به ايجاد زندگي شاد وسالم خواهند بود.
كمپاني تلفن همراه BPL گزارش مي‌دهد كه 5 نفر از هر 100 مشتري كمپاني در ايالت كرالا، ماهيگيران بي‌سوادي هستند كه حتي يك بار گوشي تلفن ثابت را در دست نگرفته‌اند. آنها هنگام بازگشت از ماهيگيري، با استفاده از اطلاعاتي كه از طريق تلفن همراه به‌دست مي‌آورند، مي‌توانند صيد خود را در بهترين مكان با قيمتي مناسب عرضه كنند.
طرح‌هاي آزمايشي متعدد در نقاط گوناگون كشور براي پاسخگويي به نيازهاي مختلف اطلاعاتي و ارتباطي، در جريان هستند. تمامي روستاهاي هندوستان، مجهز به خط تلفن‌اند. دفتر پستي روستا و يا چند جوان مبتكر تحصيلكرده، با برپايي كانون‌هاي اطلاع‌رساني، در صدد جامه عمل پوشاندن به امكانات فني هستند. آنها مي‌توانند امكان دسترسي به تلفن، رايانه و اينترنت را فراهم سازند و حتي با قيمتي مناسب، پيام‌هاي الكترونيكي و صوتي را در منزل روستاييان تحويل دهند. در نتيجه، باب امكانات بي‌شمار ارتباطات باز مي‌شود كه خود انقلابي است در اطلاع‌رساني و ارتباطات. روستاييان به پيشينة مالكيت خود بر زمين، اطلاعات در زمينة قيمت محصولات و جديدترين شيوه‌ها و فنون افزايش بهره‌وري دست مي‌يابند و امكان صحبت با پسر/دختر خود را در روستا، شهر يا كشور ديگر ـ به طرق گوناگون ـ پيدا مي‌كنند. مردم فقط زماني به IT روي مي‌آورند كه متقاعد شوند در زندگي‌شان مفيد واقع خواهد شد. بزرگترين تنگنايي كه در مسير گسترش اينترنت در نواحي روستايي وجود دارد، فقدان خدمات اطلاع‌رساني متناسب با نيازهاي مردم روستايي است. چالشي كه در برابر برنامه‌نويسان رايانه و سازندگان نرم‌افزار وجود دارد، تعيين نيازهاي مردم و ارائه راه حل متناسب است. اگر اين اتفاق به وقوع بپيوندد، نيازي به كمك دولت نيست. درست به همان گونه كه PCOها به سرعت در مناطق شهرنشين هندوستان گسترش يافتند تا پاسخگوي نياز مردم به كانون‌هاي اطلاع‌رساني مخابراتي (تلفن، رايانه، اينترنت) باشند و در اين مسير، از سرمايه‌گذاران شهري و روستايي كمك گرفتند.
با اينكه مسير انقلاب IT روشن و بدون مانع است، هنوز راه درازي در پيش است. به رغم گفت‌و‌گوهاي مداوم دربارة دولت الكترونيكي، هنوز در زمينة رفع موانع بوروكراتيك، افكار قديمي و پوسيده و جنگ بر سر زمين، حرف فراوان است.

نتيجه‌گيري

توسعة فن‌آوري‌هاي اطلاعاتي و ارتباطاتي، فرصت‌هاي بسياري براي كساني كه هنوز طعم انقلاب صنعتي را نچشيده‌اند، فراهم آورده است. كشورهاي در حال توسعه به موازات رويارويي با چالش‌هاي جهاني شدن در بازار جهاني كه همراه با آزادسازي و خصوصي‌سازي صورت مي‌گيرد، بايد گوشة چشمي نيز به فقراي مناطق شهري و روستايي داشته باشند. اكنون با بهره‌برداري مبتكرانه از فن‌آوري‌هاي اطلاعاتي مي‌توان ساكنان دوردست‌ترين نقاط را نيز به تازه‌ترين اطلاعات مجهز ساخت. در اينجا ديگر مالكيت به عنوان پيش شرط مطرح نمي‌شود، بلكه رمز موفقيت در دسترسي به IT نهفته است. دستيابي به IT با كمك اپراتورهاي كابلي، دفاتر تلفن عمومي (PCOs) و اكنون نيز به‌وسيلة كانون‌هاي اطلاع‌رساني ميسر مي‌شود. اين‌گونه كاربرد هوشمندانه IT، پاسخگوي نيازهاي اساسي مردم در زمينة بهداشت، آموزش، تغذيه و مسكن خواهد بود، به پيشرفت رفاه اقتصادي و اجتماعي كمك خواهد كرد و در اين فرآيند، بهره‌وري را نيز افزايش خواهد داد كه اين امر ، دستيابي به توسعه وپيشرفت سراسري را سهولت مي‌بخشد. بنابراين، بازارهاي مناطق روستايي به روي تمامي انواع كالاها و خدمات گشوده مي‌شود و جهاني‌شدن، بازار آزاد وظهور جامعة اطلاعاتي تقويت و تشديد مي‌شود . همين رويكرد به تنهايي موجب كسب موفقيت خواهد بود.
منبع: ايران وجامعه اطلاعاتي

معرفي سايت مرتبط با اين مقاله


تصاوير زيبا و مرتبط با اين مقاله




ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط