Leninism

لنینیسم

این اصطلاح هم به اندیشه‌های ولادیمیر ‎ایلیچ لنین، بنیانگذار و نظریه پرداز بلشویسم روسی و هم به گروه‌ها و سازمان‎های پرشماری اطلاق می‎شود که مدعی پیروی از این اندیشه‎ها و ملهم از آن‎ها بوده‎اند. همین کاربرد دوگانه، ابهام
پنجشنبه، 21 مرداد 1395
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: علی اکبر مظاهری
موارد بیشتر برای شما
لنینیسم
 لنینیسم

 

نویسنده: نورمن جِراس
برگرداننده: حسن چاوشیان
ویراستار: محمد منصور هاشمی


 

 Leninism

این اصطلاح هم به اندیشه‌های ولادیمیر ‎ایلیچ لنین، بنیانگذار و نظریه پرداز بلشویسم روسی و هم به گروه‌ها و سازمان‎های پرشماری اطلاق می‎شود که مدعی پیروی از این اندیشه‎ها و ملهم از آن‎ها بوده‎اند. همین کاربرد دوگانه، ابهام خاصی در این اصطلاح ایجاد کرده است. در مقام اندیشه‎های یک شخص، لنینیسم پیکره‌ی در حال رشدی بود که با اوضاع و شرایط مختلف و در پرتو نیازها و علایق سیاسی متغیر، قدرت انطباق و سازگاری داشت. و از طرف دیگر به مثابه بخش سازمان یافته‌ی سوسیالیسم بین المللی غالباً به صورت آموزه‌ی فرقه‎ای انعطاف ناپذیر و به صورت عمل نرمش ناپذیر جمود یافته است. به ویژه هر جا که به «ایسم» سلف خویش پیوست و به صورت (مارکسیسم- لنینیسم) درآمد- که عموماً نمایان‌گر استمرار و تداومی است که از طریق استالینیسم به لنین می‌رسد- سخن فوق صادق‌تر بوده است. ولی این سخن گاهی درباره‎ی گروه‌هایی نیز صادق بوده است که به لحاظ سیاسی مخالف استالینیسم بودند.
لنینیسم، در معنای اول، ضرورتاً طی فرایندی پیوسته و تدریجی رشد کرد، چون لنین با مسائل و مشکلات جنبش سوسیالیستی در روسیه دست به گریبان بود. از همان ابتدای کار، نام لنین با رهیافت متمایزی در قبال مسائل سازماندهی حزبی و رابطه‎ی حزب و طبقه گره خورده بود. این رهیافت خیلی زود با تصور استراتژیک انقلاب آتی روسیه درهم آمیخت، تصوری که پارادوکس و تناقض درونی خاصی داشت. بعدها، در فضای تیره‎ی جنگ جهانی اول، لنین نظریه‎ای درباره‎ی سرمایه داری مدرن مطرح کرد که در 1917 در تغییر شکل مفهوم تناقض‌آمیز اولیه نقش داشت. او همچنین نظریه‎ای درباره‎ی دولت سرمایه داری و ابزارهای ضروری انقلاب سوسیالیستی علیه آن و نوع نهادهای انتقالی که در راه رسیدن به جامعه‌ی بی‌طبقه به تصور آورده بود، مطرح ساخت.
تفکر لنین درباره‎ی سازماندهی انقلابی در سال‌های نخست قرن بیستم شکل گرفت که همراه بود با تلاش‎های او در روزنامه‎ی ایسکرا برای تشکیل حزب متحد روسی و انشعابی که این حزب نوپا را به دو جناح بلشویک و منشویک تقسیم کرد. درباره‎ی این که چه نوع حزبی باید تشکیل شود، لنین معتقد بود که این حزب باید سازماندهی مرکزی داشته باشد و گروهی از انقلابی‎های حرفه‎ای تمام وقت هسته مرکزی آن را تشکیل دهند که تربیت سیاسی و رشد نظری آن‎ها حزب را قادر به طلایه‌داری طبقه‌ی کارگر کند. این دیدگاه که در چه باید کرد؟ (Lenin 1902) و یک گام به پیش دو گام به پس (1904)، تشریح شد، بر مبنای چهار تز اصلی تشریح و توجیه می‎شد.
نخست، حزب باید با «مترقی‎ترین» نظریه هدایت شود. به نوشته‎ی لنین، «بدون نظریه‎ی انقلابی هیچ جنبش انقلابی‎ای در کار نخواهد بود.» در وهله‎ی دوم، حرکت‎ها و تلاش‎های خودجوش توده‎های طبقه‌ی کارگر به خودی خود به آگاهی طبقاتی انقلابی نمی‎انجامد و ناگزیر در محدوده‌ی اتحادیه‌های کارگری باقی می‎ماند. در مرحله‌ی سوم، آگاهی سوسیالیستی را فقط از بیرون می‎توان به مبارزه‎های کارگران افزود. لنین دو معنای مختلف به این تز می‎داد: به نظر او، منبع نظریه‌ی سوسیالیستی بخشی از قشر روشنفکر طبقه‌ی بورژوازی بود؛ و قلمرو حقیقی این نظریه بسیار گسترده‎تر از دیدگاه اتحادیه‌های کارگری بود و مستلزم درک کامل روابط جامعه‌ی بورژوایی خصوصاً با توجه به دولت بود. هر یک از این دو معنا را که در نظر بگیریم، حزب باید همه‎ی اعتراض‌ها، خواسته‌ها، تلاش‎ها و مبارزه‎های استثمارشدگان و ستمدیدگان را در برنامه و رهبری خود جمع کند و آن‎ها را به صورت یورش انقلابی متحدی علیه دولت با هم ترکیب کند. چهارم این که، برای انجام چنین کاری، حزب باید متمرکز و منضبط باشد. تک تک اعضاء باید تابع تصمیم‎های دموکراتیک سازمان باشند و شعبه‎های محلی و سایر سازمان‌های وابسته به حزب باید از طرف رهبری مرکزی و بر طبق خط مشی مورد توافق هماهنگ شوند. این هنجارها بعدها تحت عنوان «مرکزیت دموکراتیک» شهرت یافت.
شکی نیست که بعضی از این تأکیدهای لنین به زمینه‎های سیاسی- و جدلی- خاص بستگی داشت. خود وی بعدها این نکته را تصدیق کرد. تز مربوط به محدودیت‎های اتحادیه‎ای حرکت خودجوش پرولتاریا، و حمایت او از حزب کوچک و زیرزمینی، در ایام اوج گرفتن انقلاب مورد جرح و تعدیل زیادی قرار گرفت. در هر صورت، کلیت این تزها با قضاوت‎های بسیار متفاوتی درباره‌ی اهمیت پروژه‌ی اصلی لنین همراه بود. آیا این پروژه صرفاً تلاشی برای سازمان‌دهی و هدایت خود- رهایی بخشی پرولتاریا بود که از اصول موضوعه‌ی تفکر مارکس به شمار می‎آید- یعنی ایجاد حزب نیرومند طبقه‌ی کارگر که ابزاری برای تحلیل، انتقاد و مبارزه‌ی این طبقه است؟ یا این پروژه به معنای قیمومت و سرپرستی پرولتاریاست و این حزب داور نهایی «حقیقت» مارکسیستی؟ (همان طور که بسیاری از احزاب لنینیستی بعدی خود را در این مقام می‎دیدند)؛ آیا این طلایه داران طبقه‌ی کارگر در واقع نخبه‎هایی هستند که به نام طبقه‌ی کارگر مایل به قبضه کردن قدرت به نفع خود هستند؟ آیا این پروژه- اگر با میانه روی آن را تفسیر کنیم- سالم و آزادی بخش است ولی حامل ظرفیت‎ها و امکانات منفی نیز هست که سرانجام غالب خواهند شد؟ این پرسش‎ها بخشی از بحث و جدل‌های گسترده‎تر قرن بیستم درباره‎ی این مسئله است که لنینیسم تا چه حد مسئول و موجد استالین و استالینیسم بود.
دیدگاه لنینیستی درباره‌ی حزب یکی از دو رکن اصلی بلشویسم اولیه را تشکیل می‎داد. رکن دوم در جریان سقوط سیاسی 1905 شکل گرفت: مفهوم انقلاب روسی که لنین در دو تاکتیک سوسیال دموکراسی در انقلاب دموکراتیک از آن حمایت می‌کرد. از نظر او، این انقلاب ماهیتاً انقلابی بورژوایی بود که به دست پرولتاریا و با هم پیمانی دهقانان انجام می‌گرفت. ماهیت بورژوایی این انقلاب فرض مشترک لنین و منشویک‎ها بود: وظیفه‌ی اصلی این انقلاب آن بود که راه را برای رشد آزادانه‌ی سرمایه داری باز کند و دولت دموکراتیک و جمهوری خواه ایجاد نماید. ولی در برابر منشویک‌ها، لنین اصرار داشت که نیروهای پرولتری باید این انقلاب را رهبری کنند و نه بورژواها- بورژوازی به قدری ضعیف و به لحاظ سیاسی به قدری بزدل است که قادر به انجام دگرگونی‌های رادیکال و فراگیر نیست. لئون تروتسکی بر همین مبنا تز انقلاب دائمی، را مطرح کرد: یعنی این فکر که کارگران روسی فراتر از اهداف بورژوایی انقلاب خواهند رفت و گذار به سوسیالیسم را آغاز خواهند کرد. لنین با این فکر مخالفت کرد. او فکر می‎کرد که در اوضاع و شرایط روسیه فرا گذشتن از مرحله‌ی اول (مرحله‎ی بورژوا- دموکراتیک) انقلاب به مرحله‌ی دوم (مرحله‎ی پرولتری- سوسیالیستی) غیرممکن است. بنابراین روی هم رفته دیدگاه لنین این بود که پرولتاریا همراه با دهقانان به قدرت سیاسی دست یابند فقط به این منظور که آن را به نحو مقتضی در اختیار بورژوازی قرار دهند.
در 1917 لنین از این تصور مراحل دوگانه و مجزای انقلاب دست کشید و به رغم مخالفت بسیاری از بلشویک‎ها اصرار کرد که باید انقلاب پرولتاریایی را در دستور کار قرار داد. تفکر او درباره‎ی این مطلب به تروتسکی نزدیک شده بود. یکی از عوامل تغییر عقیده‎ی او احتمالاً تحلیل سرمایه داری جهانی بود که با آغاز جنگ جهانی اول به پروراندن چنین تحلیلی ترغیب شده بود. لنین در امپریالیسم، بالاترین مرحله‌ی سرمایه داری (1916) این استدلال را مطرح ساخت که نظام سرمایه داری معاصر مبتنی است بر سلطه‎ی تک قطبی‎های عظیم، آمیزش سرمایه‌ی مالی بانک‎ها و سرمایه‌ی صنعتی، و رقابت ارضی شدید در میان قدرت‌های بزرگ سرمایه داری برای سهم‎های بیش‌تری از جهان که به دلیل نیاز به تضمین وجود بازارهایی برای صدور سرمایه صورت می‎گیرد. در این تصویر از نظام بین المللی که به واسطه‎ی بی‌ثباتی‎های ناشی از رقابت و نیز جنگ و بحران دچار تزلزل بود، انقلاب روسیه از نظر لنین شکستن زنجیره‎های سرمایه داری در ضعیف‎ترین حلقه‌ی آن بود: نخستین انقلاب از سلسله انقلاب‎های پرولتاریایی در مبارزه‎ی جهانی برای نیل به سوسیالیسم. اما با این که لنینیسم خود لنین می‎توانست با چنین تغییر عقیده‎ی مهم و بزرگی کنار بیاید، مارکسیسم- لنینیسم مشتق از آن بعدها همه‌ی تلاش خود را به خرج داد تا این حقیقت را بپوشاند. سنت لنینیستی استالینی که می‎خواست لنین را در همه‌ی زمینه‎ها برحق جلوه دهد، دیدگاه‎های او را به جزم‎های جمودیافته تبدیل کرد، حتی اندیشه‎هایی را که خود لنین کنار گذاشته بود- درست همان طور که مجسمه‎هایی از لنین بنا و جسد او را مومیایى کرد.
جنگ جهانی و انقلاب روسیه موجب شد که لنین در اندیشه‎های خود بازنگری‌های کلی‌تری کند. این بازنگری شامل نقد مارکسیسم «ارتدکس» کارل کائوتسکی نیز می‎شد که شکاف تاریخی میان سوسیال دموکراسی و جنبش جهانی کمونیستی را نمادپردازی می‎کرد، چون بلشویسم و حمایت بین المللی از آن به زودی از راه می‎رسید. نقد لنین مبتنی بر ادعاهای مؤکد درباره‎ی ماهیت دولت بورژوایی و نظم انتقالی- «دیکتاتوری پرولتاریا»- بود که باید جای آن را می‌گرفت. بنا به استدلال لنین در دولت و انقلاب (1917) استراتژی اثربخش سوسیالیستی نمی‎توانست فقط در پی در دست گرفتن نهادهای فعلی دولت بورژوایی باشد. بلکه این نهادها باید نابود می‎شد و چیز از بیخ و بن متفاوتی به جای آن‎ها قرار می‌گرفت. زیرا دولت نمایندگی پارلمانی و دستگاه اجرایی آن طبقه‌ی کارگر را از قدرت و نفوذ تقریباً خلع می‎کند، در حالی که سوسیالیسم بنا به ماهیت خود به نهادهای دموکراتیک بسیار مستقیم‌تری نیازمند است تا شکل بگیرد؛ نهادهایی از جنس شوراهای کارگران. انگاره‎ی لنین درباره‎ی حکومت پرولتاریا این بود: نوع جدیدی از دولت که دموکراتیک‎تر از همه‌ی انواع پیشین بود؛ و دموکراسی فعال و مشارکتی برای توده‌های کارگران.
اگر دیدگاه‎های لنین درباره‌ی سازماندهی حزبی غالباً نخبه گرایانه تلقی شده، در مقابل بحث‎هایی که در دولت و انقلاب مطرح ساخته گاهی شبیه نوعی آنارشیسم قلمداد شده است- هر چند لنین بعدها با دیدگاه‎های آنارشیستی کمونیست‌های موسوم به «چپ» در بین الملل کمونیستی مخالفت تند و شدید کرد؛ طبق این دیدگاه‎ها طبقه‌ی کارگر و سازمان‎های کارگری باید کاملاً از مشارکت در سیاست‌های پارلمانی حتی در اوضاع و شرایط غیرانقلابی پرهیز کنند.
در هرحال، روحیه‎ی دموکراتیک- مشارکتی بیانیه‎ی لنین که در آستانه‌ی انقلاب بلشویکی نوشته شد، خیلی زود در معرض همه‌ی فشارهایی قرار گرفت که با به قدرت رسیدن رژیم جدید ظاهر شد؛ جنگ داخلی، مداخله‎ی خارجی، آشفتگی‎های اجتماعی و اقتصادی، مخالفت و نارضایتی سیاسی. در چنین اوضاع و شرایطی حکومت بلشویکی تحت رهبری لنین کم کم به صورت قدرت انحصاری خودکامه‎ای درآمد. سایر احزاب که بعضی از آن‎ها علیه این نظم نوین سیاسی آشکارا به قیام‎های خشونت آمیز اقدام می‎کردند، ممنوع اعلام شدند. هرگونه انشعاب و جناح‌بندی درونی در حزب لنین به نحو بی‌سابقه‎ای ممنوع شد. این پرسش که آیا این روش‎ها و اقدامات فقط موقتی و به اقتضای مصلحت بود یا در انطباق کامل با منطق «جانشینی» پروژه‎ی لنینیستی نیز بخشی از بحث و جدل چند ده ساله درباره‎ی رابطه‎ی میان لنینیسم و استالینیسم بود.
نمی توان به آسانی انکار کرد که لنینیسم وقتی بر سریر قدرت نشست بعضی از پایه‌های ظهور استالین را بنا گذاشت. این کار به لحاظ نهادی، و البته تحت فشارهای شدید، با حذف شالوده‌های بالقوه‌ی کثرت گرایی سیاسی انجام گرفت. به لحاظ عقیدتی نیز این پایه‎ها با طفره رفتن از بحث تمایز حکومت پرولتاریا و حکومت حزب فراهم آمد، به تعبیر رزا لوگزامبورگ جبر و ضرورت به فضیلت تبدیل شد، ولی این هم کاملاً روشن است که خود لنین نمی‎توانست با وقایع پس از پیروزی استالین موافق و همراه باشد. لنین کمی پیش از مرگ خویش نگران صورت‎های خودسرانه‌ی قدرتی شده بود که در اطراف او در حال رشد بود؛ درصدد مهار آن‎ها بود؛ و خصوصاً استالین را از موقعیت پرنفوذی که کسب کرده بود برکنار کرد. این تلاش بسیار دیرهنگام و بیهوده بود.
امروز مجسمه‎های لنین را در کشورهایی که روزگاری سرزمین مارکسیسم- لنینیسم بود، پایین می‎کشند. این بخشی از واقعیت پیچیده‎ای است که تحت نام لنین شکل گرفت و کنایه‎ای که کمتر توجهی به آن شده است این است که خود لنین قطعاً برای فروانداختن این مجسمه‎ها هورا می‎کشید: انکار کیش جمودیافته و اقتدارطلبانه‎ای که با پروژه‎ی انقلابی او و شخصیت فروتن او ساخته شده بود. قضاوت او درباره‎ی این رویدادها هرچه می‎بود، دست کم تحسین و تشویق او در برابر این براندازی‎ها قطعی به نظر می‌رسد.
منبع مقاله :
آوتوِیت، ویلیام، باتامور، تام؛ (1392)، فرهنگ علوم اجتماعی قرن بیستم، ترجمه‌ی حسن چاوشیان، تهران: نشر نی، چاپ اول

 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط