كی بچه دار شویم؟ كی بچه دار نشویم؟

امروزه به دلیل افزایش مشكلات اجتماعی و اقتصادی، ادامه تحصیل، بالا رفتن سطح توقع دختران و پسران و بسیاری دلایل دیگر، سن ازدواج بیشتر از قبل شده و جوانان دیرتر از گذشته به فكر تشكیل زندگی مستقل و خانواده می افتند. سن ازدواج، نه تنها در ایران بلكه در بسیاری از جوامع در سراسر دنیا افزایش یافته است. آمارها نشان می‌دهد، از سال ۱۹۸۰، تعداد زنانی كه در ۳۰ سالگی اقدام به بچه‌دار شدن می‌كنند، بیش از گذشته افزایش یافته است
يکشنبه، 17 آذر 1387
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
كی بچه دار شویم؟ كی بچه دار نشویم؟
كی بچه دار شویم؟ كی بچه دار نشویم؟
كی بچه دار شویم؟ كی بچه دار نشویم؟

نويسنده: مژگان كریمی
امروزه به دلیل افزایش مشكلات اجتماعی و اقتصادی، ادامه تحصیل، بالا رفتن سطح توقع دختران و پسران و بسیاری دلایل دیگر، سن ازدواج بیشتر از قبل شده و جوانان دیرتر از گذشته به فكر تشكیل زندگی مستقل و خانواده می افتند. سن ازدواج، نه تنها در ایران بلكه در بسیاری از جوامع در سراسر دنیا افزایش یافته است. آمارها نشان می‌دهد، از سال ۱۹۸۰، تعداد زنانی كه در ۳۰ سالگی اقدام به بچه‌دار شدن می‌كنند، بیش از گذشته افزایش یافته است، در حالی كه تعداد زنانی كه پیش از ۳۰ سالگی بچه‌دار می‌شوند، بسیار كم شده است.
عوامل زیادی در زندگی زوجین منجر شده است كه تمایل به بچه‌دار شدن برای آنها اهمیت كمتری داشته باشد. همان‌طور كه گفتیم ادامه تحصیل، بهبود وضعیت اقتصادی و جایگاه اجتماعی و تلاش برای داشتن شغل مناسب از عواملی است كه موجب شده زوجین، بچه‌دار شدن را جزء اولویت‌های بعدی خود قرار دهند.
در دسترس بودن وسایل پیشگیری از بارداری و تاثیرات گسترده و طولانی آنها و افزایش آگاهی و اطلاعات زوجین از این وسایل، از عوامل موثر بر دیر بچه‌دار شدن آنهاست.

سن و بارداری

به تاخیر انداختن بارداری، تا زمانی كه خانواده به بهترین شرایط از نظر اجتماعی و اقتصادی و ... برسد، می‌تواند روی باروری زن و مرد تاثیر بگذارد و باروری را با مشكل مواجه كند.
افزایش سن، قابلیت باروری را در زنان بیش از مردان تحت تاثیر قرار می‌دهد طوری كه زنان سریع‌تر از مردان قدرت بچه‌دار شدن را از دست می‌دهند. زنان در بین سنین ۲۰ تا ۲۴ سالگی بالاترین قابلیت باروری را دارند و با افزایش سن احتمال بچه‌دار شدن آنها كاهش می‌یابد و احتمال ناباروری بیشتر می‌شود. قدرت باروری در مردان، دیرتر از زنان از بین می‌رود. مردان قادرند مدت زمان بیشتری نسبت به زنان، قابلیت باروری خود را حفظ كنند.
بسیاری از زوجین، یعنی تقریبا ۹۲ درصد آنها در صورتی كه از وسایل پیشگیری از بارداری استفاده نكنند و به طور منظم در روزهای معینی از چرخه قاعدگی زن، روابط جنسی داشته باشند، تا ۲ سال بعد از ازدواج باردار خواهند شد.
روابط جنسی در روزهای معینی از یك چرخه كه معمولا در روزهای قبل از تخمك‌گذاری است، شانس باروری را افزایش می‌دهد. تقریبا ۸ درصد زوجین، بعد از ۲ سال اول بارداری بچه دار نمی‌شوند. در صورتی كه زنی بالای ۳۵ سال ازدواج كند و یك سال دیگر هم از بارداری جلوگیری كند، -شانس بچه‌دار شدن او كاهش می‌یابد.
بنابراین در صورتی كه سن شما بالای ۳۵ سال است، بهتر است بیشتر به بچه‌دار شدن فكر كنید؛ چون بسیار مهم است كه ناباروری زودتر تشخیص داده و سریع‌تر درمان بشود. بسیاری از پزشكان قبل از اقدام برای درمان ناباروری به زوجین توصیه می‌كنند، حداقل یك سال از وسایل پیشگیری استفاده نكنند. البته این توصیه برای زوجین زیر ۳۵ سال است اما این پزشكان توصیه می‌كنند در صورتی كه بالای ۳۵ سال دارید و در بارداری با مشكلی مواجه‌اید، باید سریع‌تر ‌دنبال درمان باشید.

چرا قدرت باروری به سرعت كاهش می‌یابد؟

به محض اینكه سن زنان افزایش می‌یابد، عوامل زیادی روی باروری تاثیر می‌گذارند و بارداری را با مشكل مواجهه می‌كند. در مجموع، وقتی سن ما افزایش می‌یابد، سلامت عمومی ما نیز كاهش می‌یابد. بیماری‌های موجود ممكن است بدتر شده، یا خدای ناخواسته بیماری جدیدی گریبانگیر ما ‌شود. وقتی پا به سن می‌گذاریم قدرت باروری ما تحت تاثیرعواملی قرار می‌گیرد.
این عوامل شامل:
  • اختلا‌ل در تخمك‌گذاری: عملكرد فولیكول‌ها در تخمدان‌ها دچار مشكل می‌شود. با افزایش سن، تعداد تخمك‌های تازه و با قابلیت باروری كم می‌شود و تخمك‌ها بسیار سریع‌تر از قبل رها می‌شوند.
  • سیكل قاعدگی : با افزایش سن و نزدیك‌ترشدن به سن یائسگی، نظم چرخه قاعدگی به هم می‌خورد و قاعدگی نامنظم‌تر می‌شود.
  • تغییرات رحمی: بافت رحم كه آندومتر نامیده می‌شود، ممكن است نازك‌تر شده و توانایی كمتری برای نگهداری تخم لقاح یافته داشته باشد.
  • ترشح دستگاه تناسلی: ترشحات واژن كمتر و غلظت آن بیشتر می‌شود و از حالت مایع رقیق در می‌آید به طوری كه اسپرم قدرت حركت و شنا در این مایع را ندارد.
  • بیماری‌هایی كه روی باروری تاثیر می‌‌گذارند: بعضی بیماری‌ها می‌توانند روی دستگاه تولید مثل اثر بگذارند. با افزایش سن، گاهی بعضی بیماری‌ها بدتر می‌شود و بعضی‌ بیماری‌ها نیز كه به‌صورت مناسب درمان نمی‌شوند، باروری را تحت تاثیر قرار می‌دهند. بیماری‌هایی مانند تخمدان پر از كیستیك، كلامیدیا و یا بیماری آندومتریوز یا بیماری‌های مزمن و سایر عوامل خطر می‌توانند روی باروری اثر بگذارند.
    منبع: روزنامه سلامت




  • نظرات کاربران
    ارسال نظر
    با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
    متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
    مقالات مرتبط
    موارد بیشتر برای شما