تقسیم‌بندی فرقه‌های مهم یهودی

یهودیان در اروپا دو شاخه‌اند: 1. یهودیان سفاردیم (آنها را یهودیان اسپانیایی و یا پرتغالی نیز می‌گویند) که در اروپای غربی ساکن بوده‌اند. 2. یهودیان اشکنازی که در اروپای شرقی می‌زیسته‌اند. ناگفته نماند که اکثر سران اسرائیل - از آغاز تا کنون
چهارشنبه، 12 آبان 1395
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: علی اکبر مظاهری
موارد بیشتر برای شما
تقسیم‌بندی فرقه‌های مهم یهودی
 تقسیم‌بندی فرقه‌های مهم یهودی

 

نویسنده: سید هاشم میرلوحی




 

یهودیان در اروپا دو شاخه‌اند:

1. یهودیان سفاردیم (1) (آنها را یهودیان اسپانیایی و یا پرتغالی نیز می‌گویند) که در اروپای غربی ساکن بوده‌اند.
2. یهودیان اشکنازی (2) که در اروپای شرقی می‌زیسته‌اند. ناگفته نماند که اکثر سران اسرائیل - از آغاز تا کنون - از یهودیان اشکنازی بوده‌اند.
در سال 740 میلادی، پادشاهی خزر (3)، در اروپای شرقی، رسماً به دین یهود درآمد. یک قرن بعد، مردم اسلاو (4) آنها را درهم کوبیدند و بعد از آن، آنها در اروپای مرکزی پخش شدند و به نام یهودیان خوانده می‌شدند. آن دسته از یهودیانی که به آمریکا آمدند و همچنین یهودیان آلمان و لهستان را همین یهودیان تشکیل می‌دهند. (5)
خزری‌ها (6)، اصالتاً از یهودیان ترکیه بودند و تاریخ آنها با تاریخ یهودیان روسیه گره خورده است (7).
در اوایل دهه‌ی 1960 میلادی، جمعیت سفاردیم در حدود 500 هزار نفر و جمعیت اشکنازی‌ها را 12 میلیون نفر تخمین زده شده‌اند. (8)
اشکنازی‌ها و سفاردیم، در قوانین، سنت‌ها، آیین کنیسا (9) و زبان، با هم متفاوت می‌باشند. یدیش (10) که زبان یهودیان آلمانی (11) است، زبان اشکنازی‌ها می‌باشد و لدینا (12) که یک گویش مشتق از لاتین است، زبان یهودیان اسپانیایی (منطقه‌ی کاستیل از کشور اسپانیا (13)) می‌باشد. در هر صورت، امروزه، 85 درصد از یهودیان، اشکنازی می‌باشند. (14)

یهودیان میزراهی (15) یا میزراهیم (16):

میزراهی به زبان عبری (میزراهیم و در مواردی ادوت‌ها میزراه (17)) به معنای شرقی (18) (و میزراخ در زبان عبری به معنای شرق) (19) می‌باشد. در بخش کتاب استر، در ارتباط با آنها به مطالبی در مورد یهودیان میزراهی اشاره شده است. یهودیان اظهار می‌دارند که در حال حاضر، تعداد یهودیان میزراهی در دنیا 2/5 میلیون نفر می‌باشد که از این تعداد، 2 میلیون نفر آنها در اسرائیل و 400 هزار نفر آنها در فرانسه و 40 هزار نفر آنها در ایران اسلامی و 2700 نفر از آنها در شیلی و 2170 نفر در آرژانتین و 250 نفر نیز در هندوستان زندگی می‌کنند. البته نگارنده بر این باور است که در حال حاضر، تعداد یهودیان میزراهی که در ایران سکونت دارند، کمتر از 40 هزار نفر می‌باشد. یهودیان کُرد (20)، یهودیان گرجستان (21)، یهودیان بلخاری (22)، یهودیان سوری (23) (اهل سوریه)، یهودیان لبنانی (24)، یهودیان یمنی (25)، یهودیان هندی (26) و یهودیان مغربی (27) (مراکشی) را نیز از یهودیان شرقی و بعضاً میزراهی می‌خوانند. البته بعضی از یهودیان امروزی دوست دارند تا آنها از کشوری که به آن تعلق دارند، شناخته شوند، مانند یهودیان عراقی (Iraqi Jews) و یا یهودیان تونسی (Tunisian Jews) و یا یهودیان ترکیه‌ای (Turkish Jews) و غیره.

پی‌نوشت‌ها

1. Sephardim
2. Ashkenazi
3. Khazar kingdom / Chazar kingdom
4. مردمی که از نژاد آریایی بودند و در اروپا زندگی می‌کردند، اسلاو (Slav) می‌نامیدند.
5. The American people"s Encyclopedia, U.S.A., P. 15 and 492.
6. Khazar / Chazar
7. Jewish Encyclopedia, third edition, 1925.
8. Arthur Kosetler, The Thirteen Tribe, p. 181.
9. Liturgy
10. Yiddish
11. Judeo-German
12. Ladina / Ladin
13. Judeo-Castilian
14. Funk and Wagnalls Encyclopedia, 1995, under “Ashkenazim” entry.
15. بعضی‌ها شاید میزراهی را با «ح» و به صورت «میزراحی» بنویسند. یهودیان - بنا به شرایط موجود در یک کشور - نام خود را به صورتی تغییر می‌دهند تا به راحتی بتوانند در میان اکثریت مردم آن کشور - بدون اینکه فردی به دین آنها پی ببرد - زندگی کنند. مثلاً در آمریکا نام فامیل کاهن، به صورت Cohn (کوهن) و در ایران به صورت «کهن» تغییر یافته است.
16. Mizrahi Jews / Mizrahim
17. Mizrahim / Edot HaMizrah
18. Eastern / Mizrahi
19. East / Mizrach
20. Kurdish Jew
21. Georgian Jews
22. Bulkharain Jews
23. Syrain Jew
24. Lebanese Jew
25. Yemenite Jew
26. Indian Jew
27. Maghrebi Jew

منبع مقاله :
میرلوحی، سید هاشم؛ (1390)، یوسرائیل و صهیوناکراسی، قم: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، دفتر نشر معارف، چاپ سوم

 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط