مو

یک شاخه مو شامل: شفت مو(قسمتی که از پوست خارج شده و قابل رویت است) ریشه مو (قسمتی که زیر پوست قرار گرفته) و فولیکول مو (مسیری لوله مانند در ناحیه درم که ریشه مو در آنجا رشد می کند) می باشد. در انتهای فولیکول ناحیه ای برجسته است به نام با لب که پیگمان رنگی ملانین در آن تولید می شود در موهای مشکی این قسمت سیاه بوده و در موهای روشن و سفیدبی
شنبه، 21 دی 1387
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
مو
مو
مو

یک شاخه مو شامل: شفت مو(قسمتی که از پوست خارج شده و قابل رویت است)
ریشه مو (قسمتی که زیر پوست قرار گرفته) و  فولیکول مو (مسیری لوله مانند در ناحیه درم که ریشه مو در آنجا رشد می کند) می باشد.
در انتهای فولیکول ناحیه ای برجسته است به نام با لب که پیگمان رنگی ملانین در آن تولید می شود در موهای مشکی این قسمت سیاه بوده و در موهای روشن و سفیدبی رنگ می باشد.
قسمت انتهای بالب دارای یک فرورفتگی است و بافت پیوندی که از درم به این قسمت وارد شده درمال پاپیلا نامیده میشود .درمال پاپیلا توسط مویرگهای خونی تغذیه میشودومسئول تولید موی جدید میباشند.
ترکیب اصلی مو یک پروتئین ساختمانی قوی به نام کراتین می باشد این پروتئین در ناخن و سطح خارجی پوست هم وجود دارد.
هر شاخه مو از سه لایه تشکیل شده:
1) داخلی ترین لایه مدولا نامیده میشودو فقط در موهای ضخیم وجود دارد این لایه نور را به خوبی منعکس میکند و باعث میشودرنگ مو درآفتاب نسبت به سایه متفاوت باشد.
2) لایه میانی کورتکس نامیده میشود و لایه ای است که استحکام و رنگ و حالت مو رامشخص میکند.
3 ) خارجی ترین لایه کوتیکول نامیده میشودو این لایه نازک و بدون رنگ می باشد و نقش آن محافظت از لایه ضخیم و ملانین دار کورتکس می باشد.

مومو

آناتومی فولیکول مو

وقتی دقیق به پوست سر نگاه کنیم متوجه می شویم موها انفرادی رشد نمی کنند . آنها
در گروه های یک ، دو ، سه ، چهار تایی از سطح پوست خارج می شوند. ریشه های این دسته های مو توسط یک غشاء ظریف احاطه می شوند و مانند واحدهای مجزا از هم، در پوست سر توزیع میشوند که به هر کدام یک واحد فولیکولی گفته می شود.موها در هر واحد فولیکولی در سطح پوست کاملا نز دیک یکدیگر و هر چه در درم پایین میروند از یکدیگر فاصله میگیرند.
هر واحد شامل ریشه های موی نزد یک به یکدیگر، غدد چربی کوچک، رگهای خونی تغذیه کننده و رشته های عصبی می باشد. این واحدهای فولیکولی 1 تا 5/1 میلی متر از.
یکدیگر فاصله دارند.
در حالتی که دو واحد فولیکولی خیلی نزدیک هم باشند مجموع آن دو واحد، فولیکولار گروپ نامیده میشود.

مو

موها چگونه رشد میکنند؟

برای فهم بهتر علت ریزش مو بایستی اطاع دقیقی از مراحل سیکل طبیعی رشد مو داشته باشیم.موهای انسان به طور طبیعی با یک روش دوره ای رشد میکنند که سیکل رشد مو نامیده می شود (یک مرحله رشد و یک مرحله استراحت ) . مرحله رشد یک فولیکول با فولیکول همسایه متفاوت میباشدو به این حالت رشد موزائیکی گفته میشود.
مراحل مختلف سیکل مو شامل:
مدت
(1) آناژن یا فاز فعال یا فاز رشد 2-8 سال
(2) کاتاژن یا فاز تحلیل رونده 2-4 هفته
(3) تلوژن یا فاز استراحت 2-4 ماه
طول مدت هر کدام از این فازها با توجه به سن ،شرایط تغذیه، فاکتورهای هورمونی وعوامل فیزیولوژیک و پاتولوژیک بدن می تواند تغییر کند .
یک فولیکول مو در مرحله آناژن به بلند ترین طول خود رسیده و تا عمقی ترین ناحیه درم پایین میرود در محکم ترین حالت ممکن قرار دارد بعد از مدتی فولیکول وارد مرحله کاتاژن شده در این مرحله تغییرات تحلیل برنده ، کوچک شدن و کوتاه شدن فولیکول شروع میشود و طول آن تا کوتاه میشود قسمت انتهایی آن کامل از بین میرود و درمال پا پیلا جدا میشود در این زمان مو وارد فاز استراحت یا تلوژن شده و 2 تا 4 ماه در این حالت رکود به سر میبرد وقتی یک فولیکول جدید از درمال پاپیلای باقی مانده شروع به رشد کرد موی در حالت استراحت ریزش پیدا میکند و یک شفت جدید از جای خالی آن خارج میشود. در حالت طبیعی 90% مو ها در فاز رشد میباشند و 10% در فاز استراحت و به طور متوسط روزانه 50 تا 100 تار موی تلوژن به هنگام شستن مو و شانه کردن ریزش پیدا میکنند .

مو

موهای سالم کاملا قابل تشخیص است انها پربراق وپرجلا و بدون پوسته یا وزوزی یا سایر ناراحتی های اشکاراست اما بعضی مواقع این تاج زیبایی چندان با شکوه نیست. دربعضی مواقع این مسئله می تواند نشانی از اختلالات سلامتی باشد یا میتواند به این دلیل باشد که بیش از اندازه از خشک کننده مو استفاده کرده اید.

سفید شدن ناگهانی مو:

همه داستان وحشتناکی راجع به این که یک نفر بعد از شنیدن یا تجربه کردن حادثه ای دلخراش به طور ناگهانی موهایش سفید شده شنیده ایم. اما نباید راجع به این حقیقت نگران بود زیرا این اتفاق به این سادگی رخ نمی دهد تنها دلیل خاکستری شدن موهای سر کم شدن تدریجی ملانین موجود در ریشه مو است هیچ اتفاق بیو لوژی نمیتواند رنگدانه ها را از ساقه مو مستقیما حذف کند. اما یک شوک عاطفی یا فیزیکی میتواند باعث ایجاد تعییر در شکل مو شود. بیماری یا استرس می تواند موهای در حال رشد را در فاز ساکن قرار دهد و بعد از گذشت چند ماه میریزد بنابراین اگر موهای مشکی ریخت و موهای سفید باقی ماند باعث میشود که به طور ناگهانی موها خاکستری شود

خاکستری شدن موها :

بعضی افراد در سن 20سالگی یا به طور کلی زودتر از موقع تارهای خاکستری سیمی و زبری در لابه لای موهای خود کشف میکنند. در حالیکه بقیه افراد رنگ مشکی موی خود را تا سن 40سال حفظ میکنند. این البته ربطی به سلامتی یا عدم سلامتی شما ندارد. بلکه بیشتر جنبه ژنتیکی و ارثی دارد. بنابراین اگر موهای والدین شما سریع خاکستری شده این اتفاق برای شما نیز خواهد افتاد. اما موهایی که رنگدانه خود را از دست نداده اند به موازات افزایش سن و کاهش ملانین در ریشه به خاکستری میگراید این اتفاق در بین سفید پوستان با سرعت بیشتری رخ میدهد.

ریزش جدی مو :

دیدن انبوهی از تارهای مو روی برس بعد از شانه کردن موها نمی تواند لزوما هشدار دهنده باشد یا دلیلی برای عدم سلامتی. چون به طور نرمال روزانه 100تار مو از سر جدا میشود حتی اگر فکر میکنید ریزش موی سرتان روزانه بیش از این مقدار است، به خاطر داشته باشید که سر شما حداقل 100فولیکول مو را حمل میکند بنابراین جمع کردن یک مشت مو از روی برس یا در حمام بدون ایجاد تغییر قابل مشاهده در ظاهر موها نمی تواند نگران کننده باشد. بدلیل اینکه 100هزار تار موی سر در فازهای مختلف رویش قرار دارند، حتی اگر چند تار از انها ریخت تعدادی زیادی تار موی جایگزین انها میشود

کم شدن حجم مو:

در صورت داشتن فقر اهن یا پروتئین، بی تردید ریزش شدید مو را تجربه خواهید کردزیرا تغذیه بد بدن را مجبور به نگهداری کردن و ذخیره سازی پروتئین میکند و همین امر باعث توقف رشد مو میشود و در حالیکه موی سر میریزد و جایگزین برای ان وجود ندارد و بعد از گذشت چند ماه فرد شاهد کاهش چشمگیر موی سر میشود بیماری تیروئید(کم کار یا پر کار)نیز در کاهش حجم مو موثر است و اگر بتوان بیماری را به طرز صحیحی کنترل کرد رویش مجدد مو، کمبود قبلی را جبران میکند

تاسی:

از دست دادن موی سر میتواند نشانه این باشد که در اثر عوامل ارثی و ژنتیکی فرد گرایش به تاسی دارد یا میتواند دلیل داشتن مشکلی بزرگتر باشد. تاسی ارثی از نظر پزشک به عنوان ریزش موی اندروژنیک شناخته می شود.3/1 از مردان را تحت تاثیر قرار میدهد ریزش مو به طور عمومی از تاج سر شروع می شود و ثابت است. ریزش موی منطقه ای، یک نوع بیماری خود ایمنی است که میتواند منجر به قطعه ای تاسی در سر یا از دست دادن کل موهای سر و بدن شود دلیل این بیماری شناخته نشده اما از نظر پزشکی بعضی زمینه های ارثی موثر است

تولید مواد پوسته پوسته و ورقه ورقه:

شوره سر یا پوسته پوسته شدن یکی از بیماری های مو است که به درستی شناخته نشده است اغلب افراداین اختلال را به دلیل خشکی پوست سر میدانند و سعی میکنند با استفاده از مواد مرطوب کننده این نقص را بر طرف کنند. شوره یک نام رایج برای التهاب پوست چرب است یک وضعیت التهابی پوست سر که باعث قرمزی و شوره زدن منطقه ای از پوست می شود که سرشار از غدد چربی است سایر مشکلات پوستی مثل پسوزیاریس یا اگزما نیز میتواند این وضعیت ر ایجاد کند که در این حالت پوست قرمز می شود و فرد احساس خارش در سر میکند به اضافه اینکه شوره سر نیز ایجاد میشود در هر شرایط بهترین درمان استفاده از شامپو های ویژه یا درمان پوست سر است.

موهای خشک و شکننده وخرد:

با مصرف رنگ های شیمیایی یا ثابت کردن سشوار بر روی سر در هر صبح میتوان اسیبهای جدی به مو زد.این موارد باعث میشود که کوتیکول مو از بین رفته و موی سر کاملا در معرض آسیب قرار گیرد بافتن سفت و سخت مو یا بستن مو به شکل دم اسبی می تواند فشار را زیاد کرده و منجر به شکستن مو شود یا حتی ایجاد نقطه های تاس در سر شود تغذیه نا صحیح نیز میتواند باعث ایجاد موی نا سالم شود بدون داشتن رژیم پروتئینی لازم و کافی،مو به اندازه کافی قوی و ارتجاعی نخواهد بود .اسیدهای چرب ضروری(موجود در مکمل های روغن ماهی و دانه های بزرگ)نقش موثری درایجاد موهای سالم، درخشان و قوی دارد. بنابراین اگر در هر یک از این زمینه ها کمبود غذایی دارید سعی کنید با تغذیه مناسب مرتفع کنید .البته آنچه میخورید تنها موهایی که تازه در حال رویش است را تحت تاثیر قرار می دهد بنابراین ماه ها بعد از تغذیه رژیم غذایی اش شاهد این بهبود و تغییر و ضعیت خوب در موی سر شوید.

چه عواملی باعث ریزش مو میشوند؟

هر شاخه از موی سر انسان دارای یک سیکل رشدی می باشد که به طور ژنتیکی برای آن طراحی شده و این سیکل شامل رشد، پیری و ریزش است به طور متوسط روزانه 50 تا 100 مو میریزد البته در افراد مختلف متفاوت است همچنان که یک مو میریزد موی جدید جای آن را می گیرد. مشکل زمانی آغاز میشود که موهای ریزش یافته بیشتر و سریع تر از موهای رویش یافته جدید باشد و یا رشد موهای جدید ضعیف شود در این حالت بعد از مدتی از تعداد کل موها کاسته شده و فرد متوجه کاهش حجم موهایش می شود . این علت اصلی ریزش مو می باشد عوامل مختلفی می توانند روی سیکل رشد مو اثر کنند و باعث ریزش موقت و یا دائمی شوند شامل:

تلوژن افلوویوم یا ریزش با تاخیر ناشی از استرس

استرس میتواند عامل مهمی ریزش مومحسوب شود. به طور طبیعی 10-5 % از موهای سر در مرحله استراحت به سر میبرند یک استرس شدید باعث میشود درصد زیادی از موها در یک زمان وارد مرحله تلوژن شوند و رشدشان متوقف میشود.چند ماه بعد از استرس وارد شده موهای در حال استراحت دچار ریزش شده و این ریزش به حدی شدید میباشد که باعث نگرانی فرد میشوداین استرس میتواند شامل: یک ضربه روحی ناگهانی (مرگ یکی از نزدیکان ، از دست دادن شغل ، جدایی) یا بیماری (تب شدید، عفونت، آنفلوآنزاو...) یا خستگی شدید ناشی از کار زیاد ، داشتن جراحی.
چون این حادثه چند ماه قبل اتفاق افتاده فرد ریزش موی خود را به آن نسبت نمی دهد این یک شرایط موقتی میباشد و طی چند ماه موهای جدید با سیکل طبیعی شروع به رشد میکنند ودر سیکل آینده درصد زیادی از موها وارد مرحله استراحت نمی شوند .

آناژن افلوویوم یا ریزش ناگهانی

آناژن افلوویوم شرایطی است که درصد زیادی از موهای در حال رشدبه طور ناگهانی ریزش پیدا میکنند. شیمی درمانی و رادیو تراپی در درمان سرطان عامل پر قدرتی است که باعث توقف فاز رشد و ریزش مو میشود .شیمی درمانی و رادیو تراپی روی سلولهایی از بدن که به سرعت تقسیم میشوند مثل سلولهای سرطانی اثر کرده و باعث از بین رفتن آنها میشودمتاسفانه چون سلولهای ناحیه فولیکول موسرعت تقسیم بالایی دارند این داروها روی آنها هم اثر کرده و باعث از بین رفتن فولیکولها میشود. البته این حالت هم موقت بوده و چند ماه بعد از توقف شیمی درمانی موها شروع به رشد میکنند.

تغذیه نامناسب

بعد از مدتی تغذیه نامناسب بدن با کمبود ویتامین ، پروتئین و آهن مواجه شده و هر کدام از این کمبودها میتوانند باعث ریزش شدید مو شوندالبته اثر آنها میتوانند موقت باشند و در صورتی که کمبودها اصلاح شوند ریزش مو طبیعی میشود.

فاکتورهای شیمیایی

مواد شیمیایی که در رنگ کردن موها ، فر کردن ، صاف کردن و دکلره استفاده میشوند میتوانند باعث خشک شدن و خورد شدن موها شده وریزش موقت ایجاد کنند در مواردی این ریزش موها دائم شده و موهای ریخته شده دوباره رشد نمیکنند.

عدم تعادل هورمونها

به هم خوردن شرایط درونی و هورمونی بدن باعث ریزش موی شدید میشود این موارد شامل: دیابت کنترل نشده، بیماری تیروئید، کلیه ، کبد، لوپوس، سندرم تخمدان پلی کیستیک
در این شرایط تا درمان کامل بیماری اصلی ریزش مو ادامه خواهد داشت.بنابراین یافتن علت اصلی ریزش مو مهمترین قدم در درمان آن میباشد.

طاسی آندروژنتیک

معمولترین علت ریزش مو در آقایان عامل پر قدرت آندروژنتیک می باشد.همانگونه که از نام آن مشخص میباشد دو فاکتورمهم هورمون آندروژن و ژنتیک نقش اصلی را در این ریزش مو دارند .درخانمها هم این نوع ریزش مو ایجاد میشود ولی معمولا باعث نازک شدن مو وریزش منتشر در سر میشود. در آقایان بعد از بلوغ به دنبال آفزایش سطح هورمونهای آندروژنی نازک شدن موها و عقب رفتن موهای ناحیه پیشانی شروع میشود.

تستوسترون چه نقشی درایجاد طاسی مردانه دارد؟

هیچ شکی وجود ندارد که هورمون تستوسترون نقش مهمی در رشد ، نحوه پراکندگی موهای بدن دارد. در زمان بلوغ رشد موهای ثانویه در نواحی زیر بغل وشرمگاهی وهمچنین رشد مو در صورت آقایان و موهای کوتاه و نازکتر در بدنشان به دلیل افزایش هورمون مردانه تستوسترون می باشد.در سلولهای خاصی از بدن هورمون تستوسترون به هورمون قوی تر دی هیدرو تستسترون تبدیل میشود البته این کار توسط آنزیم 5- آلفا ردوکتاز انجام می شود . درمال پاپیلای فولیکول مو گیرنده های زیادی برای این هورمون دی هیدرو تستسترون داشته و این هورمون اثر مخرب برای فولیکولهای سر دارد و باعث ضعیف شدن آنها شده و موهای درآمده نازک تر به نظر میرسند تا اینکه دیگر مویی از آن فولیکول رشد نمی کند

کوچک سازی یا مینیاتوری شدن

دی هیدرو تسترون از طریق کوتاه کردن سیکل رشد مو باعث میشود موی ضخیم در فولیکولهای حساس موی سر به موی کرکی و نازک تبدیل شود این کار باعث میشود یک فولیکول قبل از رسیدن به مرحله آخر رشد به طور زودرس وارد فاز استرحت شده و رشد بیشتر آن متوقف میشود.تصویر زیر یک فولیکول مویی که از نظر ژنتیکی حساس به آندروژن می باشد را نشان میدهد ازفاز آناژن به تلوژن رسیده و سپس وارد مرحله آناژن جدید شده در حالی که کوچکترو نازک تر و کمرنگ تراز قبل به نظر می رسد در صورتی که این سیکل رشد معیوب چند بار تکرار شود یک موی ضخیم به موی کرکی تبدیل شده و سرانجام دیگر موی قابل رویتی از این فولیکول رشد نخواهد کرد فولیکول مو مرده و طاسی کامل می شود این پدیده کوچک سازی یا مینیاتوری شدن مو نامیده میشود.

مو

ژنها چه نقشی در ریزش مو دارند؟

بر اساس برخی از مطالعا ت ژن طاسی روی کروموزوم اتوزومال قرار گرفته و روی کروموزوم جنسی نیست. جایکاه دقیقی که روی کدام یک از کروموزومهای اتوزومال شماره 1 تا 22می باشد مشخص نشده .این ژن در مردان به صورت اتوزومال غالب و درزنان اتوزومال مغلوب ظاهر میشود.در مرحله تشکیل جنین ژن طاسی باعث می شود یک سری از فولیکولهای مو نسبت به دی هیدرو تستوسترون حساس شوندو بعد از بلوغ به دنبال افزایش سطح هورمونهای آندروژنی این فولیکولهای حساس وارد مرحله کوچک سازی شده و از بین میروند.

درمان ريزش مو

ما بسیار خوشحال هستیم از این که در زمانی زندگی می کنیم که انواع درمانهای دارویی و جراحی برای ریزش مو وجود دارد و می توانیم به طور کامل ریزش مو را درمان کنیم. داروهای مختلفی برای درمان انواع ریزش مو تجویز می شوند بعضی از آنها به منظور برطرف کردن علت زمینه ای ریزش بوده و به طور غیر مستقیم باعث طبیعی شدن ریزش مو می شوند بنابراین نکته مهم در درمان این بیماری قبل از تجویز دارو تشخیص دقیق علت ریزش مو بوده و با توجه به نوع و علت بیماری برنامه درمان افراد متفاوت می باشد.
منطقی ترین کار در درمان این بیماری مشاوره با یک متخصص پوست و مو می باشد. پزشک متخصص با بررسی تاریخچه پزشکی بیمار ، معاینه سر و انجام بعضی از آزمایشهای خونی برای بررسی وضعیت هورمونها وتشخیص بیماریهای داخلی که باعث ریزش غیر طبیعی مو می شوند می تواند علت دقیق ریزش مو را تشخیص دهد. اگر علت ریزش مو بیماریهای داخلی مثل دیابت، تیروئید، تخمدان پلی کیستیک، بیماریهای اتوایمیون ،کم خونی و... باشد کنترل دقیق بیماری می تواند ریزش مو را کنترل کند.رایج ترین علت ریزش مو در مردا ن اندروژنتیک می باشد .
درمان تایید شده ریزش موی آندروژنتیک درمان دارویی ریزش موی آندروژنتیک در مردان 2 درصد یا 5 درصد محلول موضعی مینوکسیدیل 1 میلی گرمی قرص فیناستراید قرص دوتاستراید 5/. میلی گرمی درمان دارویی ریزش موی آندروژنی و ژنتیکی در زنان مینوکسیدیل (اسپیرونولاکتون – سیپروترون استات - فلوتامید) آنتی آندروژن درمانهای دارویی در صورتی که در اوایل شروع ریزش موتجویز شوند در اغلب موارد به خوبی می توانند ریزش مورا کنترل کنند و از بین رفتن کامل فولیکولها جلوگیری کنند در صورتی که فولیکولها در اثر پدیده مینیاتوری شدن کامل از بین رفته باشند این درمانها باعث رشد موهای نازک و کرک مانندی شده و در صورتی که درمان قطع شود موهای درآمده میریزند بنا براین در این حالت بهترین درمان دائمی و طبیعی برای پر کردن مناطق بدون مو جراحی پیوند مو می باشد.
درمان جراحی برای مردان و زنان جراحی پیوند مو یک تضمین بالایی داشته و در صورتی که جراح و تیم مربوطه مهارت و تجربه کافی داشته باشند 90 تا 100 درصد موهای کاشته شده رشد خواهند کرد.ودر مقایسه با مینوکسیدیل و فیناستراید بهتر و کامل تر می تواند پوشش خوبی در نواحی بدون مو ایجاد کند و اثر آن همیشگی است

مینوکسیدیل

. مینوکسیدیل یک داروی متسع کننده قوی عروق می باشد و در موارد فشار خون شدید به صورت خوراکی تجویز می شود. مینوکسیدیل تنها دارویی است که به صورت موضعی باعث رشد مو می شود و به فرم محلولهای 2 درصد و 5 درصد موجود می باشد.در بیشتر از 30 درصد افرادی که از این محلول استفاده می کنند به خوبی موهای کرکی را به موهای ضخیم تبدیل می کند و در کمتر از 10 درصد میتواند باعث پر شدن کامل یک سر طاس شود. در صورتی که از محلول 5 درصد استفاده شود کمی فواید و اثرات آن افزایش می یابد. معمولا بعد از 6 ماه استفاده اثرات آن نمایان میشود. چه افرادی به این دارو بهتر جواب می دهند؟
مردانی که در اوایل شروع ریزش مو هستند ، مردانی که حداکثر منطقه طاسی آنها کمتر از 10 سانتی مترمربع باشد و کسانی که قبل از مصرف دارو تراکم موهایشان حداقل 20 تا ر مو در هر سانتی متر مربع بوده. مینوکسیدیل در زنان هم اثرات خوبی داشته و در 60 درصد از زنان استفاده کننده باعث توقف ریزش مو و رشد مجدد موها شده. در صورتی که درمان متوقف شود بعد از 3 ماه به مرحله قبل از شروع درمان بر می گردد وموهای درآمده می ریزند. افراد بایستی به این نکته توجه داشته باشند که برای حفظ موهای در آمده روزانه دو بار به طور همیشگی محلول را استفاده کنند.مینوکسیدیل موضعی معمولا عوارضی نداشته و در موارد خیلی نادر حساسیتهای پوستی مشاهده شده که مصرف دارو بایستی قطع شود

فیناستراید

فیناستراید یک داروی آزا- استروئیدی ساختگی و با قدرت زیاد است که به صورت آنتاگونیست غیررقابتی به صورت برگشت ناپذیر باعث مهار آنزیم 5 – آلفا ردوکتازنوع 2 می شود. این آنزیم هورمون مردانه تستوسترون را به دی هیدروتستوسترون تبدیل می کند و در پوست سر به میزان زیادی وجود دارد. نیمه عمر پلاسمایی این دارو 8 ساعت میباشد و اثرات بیولوژیکی آن برای زمانی طولانی تر به جا می ماند. در اوایل سال 1990 فیناستراید برای درمان هیپرتروفی پروستات با دوز 5 میلیگرم روزانه تایید شد.به دنبال مصرف این دارو مردان متوجه شدند ریزش موهایشان کاهش یافته و حتی رویش موی جدید هم مشاهده کردند. بعد از تحقیقات زیاد مشخص شد این دارو با دوز 1 میلی گرم در روز هم می تواند اثرات مثبت در ریزش مو داشته باشد.
امریکا به عنوان داروی موثر بر ریزش موی مردانه با نام پروپشیا تایید شد FDA این دارو در سال 1998 از طرف انجمن پروپشیا اولین قرص تایید شده علمی در ریزش موی مردانه به خصوص در نواحی ورتکس(وسط سر)و قدامی میانی سرمی باشد.. این دارو به فرم قرص های 1 میلیگرمی برای ریزش مو روزانه استفاده می شودومیزان هورمون دی هیدروتستوسترون سر را تا 64 درصد و سرم را تا 68 درصد کاهش می دهد. بعد از 12 ماه مصرف این قرص موهای کامل و ضخیم سر افزایش یافته و موهای نازک کاهش می یابد. فیناستراید به خوبی می تواند باعث متوقف شدن پدیده مینیاتوری شودو رشد مجدد موها شروع می گردد. رایج ترین عوارض پروپشیا عوارض جنسی: از دست دادن میل جنسی در 2درصد مردان،اشکال در نعوظ در 3/1 درصدو کاهش مقدار مایع منی. وقتی فرد با این عوارض مواجه می شود در صورت قطع مصرف داروعوارض ایجاد شده از بین میروند.علاوه بر اینها در تعدادی از مردان بزرگی وحساسیت زیاد سینه مشاهده شده.
در صورت مواجه شدن با درد یا ترشح و یا لمس توده در سینه سریعا به پزشک خود اطلاع دهید.زنان حامله و حتی مستعد برای حاملگی نبایستی از این دارو استفاده کنند.پروپشیا توسط یک لایه محافظ پوشیده شده و این پوشش از تماس دست با ماده فعال دارو جلوگیری می کند. چه مدت بعد از مصرف اثرات فیناستراید نمایان میشود؟ قرص را هر روز میل کنیدو در عرض 4 تا 6 ماه اثرات آن ظاهر می شود.معمولا بعد از 24 ماه ماکزیموم اثر در موها ایجاد می شود. اگر بعد از 12 ماه هیج گونه تاثیری در موهایتان مشاهده نکردید ادامه مصرف آن بی حاصل می باشد.در طی 12 ماه بعد از قطع دارو موهای درآمده ریزش می یابند و اثر فیناستراید تا زمانی است که مصرف می شود.بدون تجویز پزشک مصرف نشود

پیوند مو چیست؟

این جراحی به صورت سرپایی با بیحسی موضعی انجام می شود در این عمل یک نوار باریک از ناحیه پشت سر برداشته شده و به واحدهای فولیکولی تقسیم شده و در قسمت جلوی سر کاشته می شود

مو

مراحل مختلف عمل پیوند مو

پیوند مو به روش جدید یک عمل راحت ، قابل پیش بینی ونتایج آن مورد رضایت اکثر بیماران می باشد. هر چند که این عمل بسیار ساده و بی خطر می باشد ولی رعایت کامل نکات ایمنی به منظور حفظ سلامت بیمار و رسیدن به بالا ترین درصد رشد موهای کاشته شده در الویت قرار می گیرد.عمل در مکانی انجام می شود که تجهیزات چراحی آن کامل بوده و علایم حیاتی بیمار مرتب کنترل می شود.به دلیل ظرافت زیاد عمل وبالا بردن سرعت کار یک تیم 10 نفره این نوع پیوند مو را انجام می دهند.در تمام طول مدت عمل بیمار هوشیار بوده و می تواند فیلم مورد علاقه خود را ببیند و با دکتر و بقیه افراد تیم صحبت کند.این عمل 4 تا 6 ساعت طول می کشد و بیمار در این مدت برای خوردن و آشامیدن میان وعده ساده ممنوعیتی ندارد. تیم پیوند موی دکتر نیلفروش زاده شامل افراد کار آزموده و با تجربه می باشند و با نهایت جدیت و احساس مسئولیت کار می کنند و سعی می کنند بیماران حد اکثر ارامش را داشته باشند.

مراحل مقدماتی عمل

وقتی روز عمل فرا می رسد شما بایستی سر ساعت مقرر شده در کلینیک حاضر شوید بعد از پر کردن فرم های عمل شما بعد از تعویض لباس به اتاقی که برای پیوند مو اختصاص داده شده راهنمایی می شوید. روی یک صندلی راحت می نشینید و شما را برای پیوند آماده می کنند از جمله گرفتن رگ،اندازه گیری فشار خون و پانسمان سر و مشخص کردن محدوده ناحیه دهنده مو در پشت سرو بی حس کردن ناحیه پشت سر. سئوالاتی پرسیده می شودتا مطمئن شویم تمام نکات ضروری قبل از عمل توسط شما رعایت شده می توانید لیست فیلمهای کلینیک ما را بخوانید و فیلم مورد علاقه خود را در خواست کنید.

مرحله برداشت ناحیه دهنده مو

بعد از انجام مراحل مقدماتی توسط تکنسینهای مربوطه دکتر نیلفروش زاده عمل را شروع می کند در این فاصله زمانی سر شما کاملا بی حس شده و دکتر بعد از بررسی دقیق منطقه دهنده در پشت سر با ظرافت یک نوار باریک از این ناحیه بر می دارد وبخیه میزنند لازم به یاد آوری است نحوه برش دادن و برداشت این نوار و همچنین روش بخیه زدن دکتر نیلفروش زاده در این مرحله به گونه ای است که هیچ اسکاری به جا نمی ماند و خط آن در ناحیه پشت سر قابل تشخیص نمی باشد.

مرحله آماده کردن ناحیه گیرنده مو

بعد از اینکه نوار پشت سر برداشته شد به اتاق تقسیم منتقل شده و توسط تیم تقسیم به واحدهای فولیکولی تقسیم می شود.در این زمان دکترناحیه گیرنده را آماده می کند شما در این مرحله می توانید نظر خود را در مورد طرح خط موی جلوی سرتان با دکتر در میان بگذارید.درناحیه گیرنده مو شکافهای کوچکی ایجاد می شود تا فولیکولهای تقسیم شده در این شکافها قرار بگیرند در این مرحله ناحیه گیرنده کاملا بیحس شده و یک آرام بخش به شما داده میشود و هیچ دردی احساس نمی کنید حتی ممکن است شما به خواب رفته باشید.بسیاری از افراد تمام مدت کاشت خواب هستند.

آماده کردن گرافتهای فولیکولی

موها در حالت طبیعی در دسته های یکی تا 4 تایی رشد می کنند پس اگر گرافتهای کاشته شده به این اندازه ظریف باشند ظاهر موها کاملا طبیعی بوده و نمای عروسکی نداردو پیوند مو به روش فولیکولار یونیت بر این اساس پایه گذاری شده. مشکل ترین و مهم ترین مرحله در پیوند مو مرحله تقسیم گرافت می باشداین کار بایستی با نهایت دقت و ظرافت انجام شود و همچنین رعایت نکات زیادی به منظور حداکثر رشد گرافتها لازم می باشد .6 نفر از افراد تیم به این مرحله اختصاص داده می شوند.این تقسیم تحت بزرگنمایی مناسب انجام میشود و گرافتها در نرمال سالین 4درجه سانتیگراد نگهداری شده تا زمان کاشت آنها فرا رسد.

مو

نمونه ای از گرافتهای تهیه شده در مرکز پیوند موی جردن همانگونه که مشاهده می کنید گرافتها به اندازه واحدهای فولیکولی طبیعی می باشد.

مرحله کاشت گرافتهای فولیکولی

بعد از آماده شدن شکافهای کوچک ناحیه گیرنده گرافتهای ظریف تهیه شده توسط 3 نفر از تکنسینهای تیم کاشته می شوند .بدن فرد به خوبی این گرافتها را می پذیرد و مشکل پس دادن و نگرفتن گرافتهای کاشته شده وجود ندارد چون از بدن خود فرد بوده و به عنوان جسم خارجی محسوب نمی شود.

مراحل بعد از کاشت

روز بعد از کاشت
دلمه های کوچکی روی هر کدام از نقاط کاشت در سر ایجاد می شود که 5 تا 10 روز بعد از عمل می ریزند. در منطقه کاشت معمولا هیچ دردی احساس نمی شود فقط بخیه های پشت سر کمی سوزش داشته که این مسئله در تمام جراحی ها امری طبیعی است.
2 تا 3 روز بعد از کاشت
ناحیه پیشانی متورم شده و به طرف چشم ها و صورت پایین آمده و از بین می رود .
مراقبتهای بعد از عمل کاشت مو
بعد از پیوند مو لازم است نکات مهمی در خصوص مصرف دارو ،شستن سر و زمان مراجعه به بیمارآموزش داده شود.
- روز بعد از عمل به منظور برداشتن پانسمان و کنترل بعد از عمل به کلینیک مراجعه کنید.
- بایستی به مدت 5 روز، دو مرتبه(صبح و بعدازظهر) سر خود را با محلول رقیق شده آب اکسیژنه شستشو
دهید.(100 سی سی آب اکسیژنه 3 درصد+ 300 سی سی سرم نمکی قابل شستشو)
- در حمام جهت شستشو مخلوط شامپو بچه و بتادین را به مدت چندین دقیقه روی سر بگذارید و بعد به
آرامی آب را روی سر بریزید. تاکید میشود با حرکت ماساژی و چرخشی سر را نشوئید. به مدت دو هفته زیر دوش مستقیم نروید.
واز شستن سر با آب خیلی سرد یا خیلی گرم پرهیز کنید.
- دو هفته بعد از عمل (14-10 روز بعد از عمل) به منظور کشیدن بخیه های پشت سرتان به کلینیک
مراجعه کنید.
-جهت حفاظت بیشتر سعی شود 8-6 هفته بعد از عمل از شنا کردن و انجام ورزشهای سنگین مخصوصا
رزمی پرهیز کنید.
نتیجه عمل
در طی ماه اول بعد از عمل موهای کاشته می ریزند در حالیکه ریشه آنها زیر پوست باقی مانده و 4 تا 6 ماه بعد موی جدید از آن رشد خواهد کرد.رشد تمام موهای کاشته شده 9 تا 12 ماه بعد کامل می شود.موهای جدید تمام خصوصیات خود را ازجمله رنگ،بافت، زاویه، جهت رشد حفظ کرده و جریان خون غنی سر باعث برقراری مجدد تغذیه فولیکولهای کاشته شده می شود.
عوارض احتمالی پیوند مو
احتمال ایجادعارضه در این عمل بسیارکم می باشد، عوارض شایع عبارتند از :
درد و سوزش خفیف در ناحیه بخیه های پشت سر
تورم پیشانی و صورت
تشکیل دلمه های کوچک بر روی محل های کاشت
عوارض شدید از جمله خونریزی، باقی ماندن اسکارو عفونت ، بسیار نادر می باشد.

تکنیکهای مختلف ترمیم مو

Scalp reduction
در اسکالپ ریداکشن یا کاهش پوست سر قسمتی از ناحیه طاس برداشته می شودو بخیه می زنند.معمولا اسکار این بخیه ها قابل پنهان کردن نیست و نمایان می باشد.

مو

Scalp expansion
یک وسیله ای شبیه بالن زیر پوست سر می گذارند و با تزریق آب نمک رقیق این بالن را پر می کنند
پوست در این ناحیه کشیده شده و رشد می کند و از این پوست اضافی برای پر کردن مناطق خالی از مو استفاده می کنند.
Strip grafting
دراین تکنیک یک نوار از قسمت طاس برداشته و با یک نواری که از پشت سر بر میدارند جایگزین می کنند.
Flap grafting
در این روش ناحیه طاس برداشته شده و نواحی مو دار اطراف با تکنیک خاصی به طرف ناحیه بدون مو چرخانده شده و باعث پر شدن این ناحیه می شود.
Punch grafting
در این تکنیک به وسیله پانچ تکه های کوچک از ناحیه بدون مو بر می دارند و با پلاکهای برداشته شده از پشت سر که شامل 20 تار مو می باشد چایگزین می شوند.
Follicular unit extraction
در این روش به وسیله پانچهای یک میلیمتری از پشت سر واحدهای فولیکولی برداشته شده و در ناحیه گیرنده کاشته میشود .در این نوع پیوند احتمال از بین رفتن فولیکولها بیشتر بوده و نمی توانیم تعداد زیاد فولیکول برداریم
در پیوند ابرو و یا ریش و یا قسمت کوچکی از سر که تعداد کمتری مو احتیاج است میتوان از این روش استفاده کرد.
Minigrafting and micrografting
در این روش یک نوار باریک از ناحیه پشت سر برداشته و به گرافتهای ظریف که شامل 1 تا 8 تار مو می باشند تقسیم میشود.مینی گرافت شامل 3 تا 8 تار مو می باشد در حالیکه میکرو گرافت شامل 1 تا 3 تار مو می باشد. نتیجه به دست آمده از این روش طبیعی تر از استفاده از پلاکهای بزرگ 20 تایی است ولی باز هم گرافتهای کاشته شده به اندازه مینی گرافت ظاهر کاملا طبیعی ندارند.
Follicular unit transplantation method
در متد فولیکولار یونیت گرافتها به اندازه واحدهای فولیکولی طبیعی موجود در سر تقسیم میشوند که این واحدها شامل 1 تا 4 تار مو می باشند این گرافتهای ظریف به نحوی برش داده می شوند که جامعیت ساختمان فولیکولی آنها حفظ می شود و در شکافهای بسیار کوچکی که در ناحیه بدون مو ایجاد شده کاشته میشوند. این روش طبیعی ترین نتایج را داشته و خط موی ایجاد شده با این روش مشابه خط موی طبیعی می باشد و مانند روش پانچ نمای عروسکی ندارد.

سلامت مو

فيليپ كينگزلي متخصص انگليسي پوست سر و مو مي نويسد: اگر صحيح غذا نخوريد، يا مرتب ورزش نكنيد يا اگر زير فشار رواني زياد باشيد، آثار آن در موي شما بروز مي كند، بنابراين بايد نسبت به بهداشت و محافظت موي سر توجه كافي داشت. متخصصان پوست در اين مورد توصيه هايي دارند كه از نظر شما مي‌گذرد.

چه نوع صابوني براي شست و شوي موي سر مناسب است؟

معمولاً مواد شوينده از قبيل صابونهايي كه به طور صحيح تهيه نمي شوند براي شستشوي سر مناسب نيستند، بنابراين بهتر است خانمها شامپوي مناسبي انتخاب كنند و موهاي خود را با آن بشويند و خانمهايي كه موهايشان نرم و بدحالت است، بايد براي درشت شدن موي خود از شامپوهايي كه مواد گياهي دارند استفاده نمايند.

موي سر را هفته اي چند دفعه بايد شست؟

موي سر با توجه به زمينه پوست و وجود چربي روي آن به هر شكل ظاهر مي شود: موهاي چرب و موهاي خشك.
موهاي چرب را بايد هر دو روز يك نوبت بشوييم، اما براي موهاي خشك هفته اي دو نوبت كافي است. البته دوش گرفتن و شستن با آب ساده روزي يك نوبت اشكالي ندارد.

آيا رنگ كردن مو سبب سفيد شدن سريع تر آن مي شود؟

سفيد شدن سريع موي سر ربطي به رنگ كردن ندارد، زيرا بعضي افراد به طور ژنتيكي زودتر از موعد سرشان سفيد مي شود. اما در رنگ كردن مو چون از موادي به نام اكسيدان استفاده مي كنند ساختار طبيعي مو دچار اختلال مي شود و به مرور موجب خشك شدن موي سر مي شود. به ويژه اگر پس از رنگ كردن، موها را با سشوار خشك كنيم چربي طبيعي مو زودتر از بين مي رود.

موخوره چيست؟

موخوره به علت خشكي انتهاي مو، استفاده از شوينده هاي نامناسب و يا استفاده از سشوار و ساير وسايل برقي به وجود مي آيد. براي رفع اين بيماري كه با دو شاخه يا چند شاخه شدن انتهاي مو به آنها آسيب مي رساند، بايد همراه با كوتاه كردن انتهاي مو، از نرم كننده هاي مناسب استفاده كرد. در ضمن توصيه مي شود هنگام كار كردن در منزل و گردگيري سر خود را بپوشانيد تا از نفوذ گرد و خاك به موهايتان جلوگيري شود.

شوره سر چيست و چگونه درمان مي شود؟

شوره عبارت است از پوسته پوسته شدن سر و به چند دليل ايجاد مي شود، يكي به علت تغيير PHآب يا مواد شوينده است و مثلاً افرادي كه به قم سفر مي كنند، چون PHآب اين قبيل شهرها فرق مي كند، پس از شستشو سرشان شوره مي زند. دليل ديگر ممكن است تظاهر بعضي از بيماريها باشد كه قابل تشخيص و درمان است و نيز ممكن است به علت وجود قارچ، سر دچار شوره شود كه با چربي و خارش همراه است و اين هم قابل درمان مي باشد. به هر حال بايد از استعمال لوسينها و انواع شامپوهاي رنگارنگ بدون دستور پزشك متخصص خودداري كنيد.

تغذيه در خدمت سلامتي موي سر

از دست دادن ناگهاني مو، يا داشتن موهاي خشك، چرب و كدر مي تواند ناشي از تغذيه باشد. سلامت مو به توازن پروتئين در داخل بدنه مو و چربي خارج از بدنه مو بستگي دارد.
اگر فوليكولهاي مو ناكافي تغذيه شده باشند، ممكن است علايم متعددي ظاهر شود. براي مثال اگر موي شما به طور غيرعادي چرب است، مي تواند نشان از رژيم غذايي پر از چربي حيواني باشد. كم كردن گوشت قرمز، كره، غذاهاي سرخ شده و شيرينيها در رژيم غذايي مي تواند تنها چيزي باشد كه براي برقراري تعادل شيميايي لازم است.
اغلب موهاي خشك به غذاهايي پر از ويتامينهاي B، E، A و مصرف روزانه (2 قاشق چايخوري) روغن گياهي واكنش مثبت نشان مي دهد. از دست دادن مو با مصرف پروتئين با كيفيت بالا و حذف غذاهاي نامناسب از رژيم غذايي و مصرف آهن و روي قابل علاج است.

فشار رواني دشمن موي شما

فشار رواني در يك زمان طولاني يا يك حادثه ناراحت كننده ناگهاني مي تواند موجب از دست دادن مو يا اختلالاتي در پوست سر شود. اگر چه وقتي كه اين وضع فروكش كند، مو به حالت طبيعي برخواهد گشت، اما مي توان با مصرف ويتامين B كمپلكس ويتامين E، C و اسيد فوليك به رشد مو كمك كرد.
ضمناً افرادي كه به ريزش مو مبتلا مي شوند، همچنين خانمهايي كه به طور دايم از مقنعه و روسري استفاده مي‌كنند، بايد به موهاي خود بيشتر رسيدگي نمايند. برس زدن و ماساژ دادن پوست سر مي تواند سبب تقويت موها شده و از ريزش مو جلوگيري كند.

انواع رشد مو

بسياري از متخصصان رژيم غذايي زير را سفارش كرده اند كه بسته به نوع مراقبت از مو، بسيار مفيد است.
1ــ سيگار كشيدن را ترك كنيد يا كمتر مصرف كنيد، نوشيدني هاي كافئين دار و كربنات دار (نوشابه هايي مانند كوكاكولا) بدن را ضعيف مي كنند و مانع حداكثر توانايي رشد مو مي شوند.
2ــ رژيم غذايي سالمي مصرف كنيد. از غذاهايي كه قند و چربي بالايي دارند اجتناب كنيد.
3ــ از موتان مراقبت كنيد و از هر شانه و برس زدن يا دست كشيدن غير ضروري اجتناب كنيد.
4ــ از آب داغ، خشك كننده هاي خيلي گرم يا شكل دهنده هاي مو كه سبب استرس مو مي شود خودداري كنيد.
5ــ هفته اي يكبار ماساژ پوست سر دهيد تا سلولهاي مو تحريك شوند.
6ــ يك سري درمانهاي مداوم روغن هاي گرم را انجام دهيد تا از تيزشدن سر مو جلوگيري شود.
7ــ مرتباً مو را كوتاه كنيد تا موخوره (دو شاخه شدن انتهاي مو) زدوده شود و مو فرصت رسيدگي و سالم شدن را پيدا كند.
8ــ استراحت و خواب كافي به بدن اجازه مي دهد تا مو به خوبي رشد كند.

پي نوشت :

ساختمان مو www.irshafa.ir
موها چگونه رشد میکنند؟ www.irshafa.ir
پیوند مو چیست؟ www.irshafa.ir
افزايش رشد مو www.yadbegir.com
چه عواملی باعث ریزش مو میشوند؟ www.irshafa.ir
درمان ريزش مو www.irshafa.ir
ظاهر موها چه چیز را راجع به سلامتی شما اشکار و بیان میکنند؟ forum.omegapars.com
تکنیکهای مختلف ترمیم مو www.irshafa.ir
سلامت مو gzs.blogfa.com





نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط