این نوشته به بررسی تطبیقی دو نهاد وقف و تراست اختصاص یافته است و به بررسی تحلیلی پاره ای از جنبه های حقوقی این دو می پردازد. تراست و وقف که به دو سیستم حقوقی کاملاً متفاوت تعلق دارند، بی شک دارای خاستگاه متفاوت و تفاوتهای بسیاری در قواعد حقوقی مرتبط می باشند. در کنار این از جهات مشابه متعددی برخوردار بوده که مطالعه تطبیقی این دو را توجیه می نماید. در این کتاب ابتدا به بررسی تراست پرداخته تا آشنایی اولیه نسبت به این نهاد بیگانه حاصل آید و زمینه ای باشد برای تطبیق آن با نهاد وقف. در این مبحث تعریف تراست، شرایط اساسی وقوع آن، موارد کاربرد، انواع آن، عناصر تشکیل دهنده آن و سایر موضوعات مرتبط را مورد مطالعه قرار داده ایم.
دریافت فایل برنامه ( 125 کیلوبایت ) ( 9 بار دانلود شده ) ( 0 نظر ثبت شده )
وقفنامهی مسجد و مدرسهی محمودیه از معدود وقفنامههای جامع و مانعی است که در عهد سلطنت مظفرالدین شاه قاجار با خط نستعلیق به سلک کتابت درآمده و در نهایت دقت و رزانت تدوین یافته است. این وقفنامه در 1324 هق، همراه با کتاب جواهرالاخلاق، نوشتهی واقف، به قطع رحلی و درصد نسخه چاپ سنگی شده است. محل کنونی مسجد و مدرسهی محمودیه که این وقفنامه مختص بدان است، در خیابان چراغ برق بین چهارراه سرچشمه و سهراه امین حضور واقع است که به گذر میرزا محمود وزیر نیز شهرت دارد.
دریافت فایل برنامه ( 143 کیلوبایت ) ( 4 بار دانلود شده ) ( 0 نظر ثبت شده )
در سه دهه اخیرودرپی به حکومت رسیدن دولتهای کودتا درعراق که جوانان کمخردوبیفرهنگ وخشّن و به دورازآگاهیهای فرهنگی و اجتماعی ودینی رابا پشتیبانی نیروهای مسلح به قدرت رسانید،جامعه عراق با ترکیبی درهم آمیخته ازمذاهب و ملیتها و فرهنگهای گوناگون دردریایی از خون وخشم وناامنی فرو رفت.دراین میان شیعیان بیشترین ضربات را ازبعثیها تحمل نمودند، کودتاچیان، خشنترین شیوههای استالینی رادرزدودن فرهنگ اصیل مردم عراق بهکار برده و به خیال خود میخواستند فرهنگ به اصطلاح بعثی را برآوارها وخرابههای فرهنگ بالنده و اصیل اسلامی بنا کنند؛ لیکن ادامه مبارزات درشمال وجنوب ومیانه عراق نمایانگر ناکامی آنان درزدودن فرهنگ اصیل و ریشهدار ملت مسلمان عراق است.
دریافت فایل برنامه ( 176 کیلوبایت ) ( 4 بار دانلود شده ) ( 0 نظر ثبت شده )
وقف: قسمتی از اقسام صدقات است. زیرا واژه صدقه گاهی به کار میرود و از آن وقف اراده میشود. حتی در اخبار و روایات غالبا از وقف، با عبارت «صدقه» یاد شده است و لفظ وقف در روایات بندرت به کار رفته است. گاهی هم در معنایی اعم از وقف و نظایر آن مانند حبس، سکنی، عمری و رقبی به کار میرود، چنانکه گاهی هم مراد از صدقه معنای اصطلاحی آن است یعنی: تملیک به غیر و تبرعا و به قصد قربت. صدقه به دو قسم زکات (زکات مالی و زکات بدنی) هم اطلاق میشود چنانچه در آیهی انما الصدقات للفقراء... مراد از صدقات، انواع زکات است.
دریافت فایل برنامه ( 248 کیلوبایت ) ( 6 بار دانلود شده ) ( 0 نظر ثبت شده )
میل به جاودانه زیستن همواره انسانها راتشویق کرده تادرکنارکاروتلاش مستمرخود،به ایجادوبنای کارهای یادگاری بپردازندکه در حیات آنهاوهمچنین پس ازفوتشان، منشاءخیر و منبع برکات گردندوبرای جامعه مفید باشند.روح نوع دوستی،واندیشه اجتماعی و همکاری متقابل،وفکرزندگی گروهی،ریشه چنین تفکروعملی را می سازدباوجودسایردشواریهای موجوددراجتماع،کارهایی میکند که بخشی ازآن برای دیگران سودمند باشد.
دریافت فایل برنامه ( 220 کیلوبایت ) ( 4 بار دانلود شده ) ( 0 نظر ثبت شده )
«لن تنالوا البر حتی تنفقوا مما تحبون»هرگز(به مقام) بر(خیرونیکی) نایل نمیشوید مگرآن که ازچیزهایی که دوست دارید(درراه خدا) انفاق کنید. چنان که درمتن اثرحاضراشاره شده، سنت دیرپای وقف،هم درسیرهی رسول خدا(ص)و معصومین (ع) و هم در سیرهی صحابه و تابعین ازجایگاهی والا و ارجمند برخوردار بوده است. پس از صدر اول نیز مسلمانان، به سهم خود، در همهی اعصار و امصار به عنوان یک سنت حسنه و صدقهی جاریه به آن نگریستهاند.
دریافت فایل برنامه ( 446 کیلوبایت ) ( 4 بار دانلود شده ) ( 0 نظر ثبت شده )
قرآن، خلاصه ی کتاب های الهی است که خدا بر انبیاء و اولیایش فرستاده است. هیچ علم ربّانی و مسأله ی الهی و برنامه ی زندگی و راه معرفت، با اصل و فرع و جزئیاتش، در کتابی نیست؛ مگر در قرآن کریم. قرآن کریم سرشار از معارفی بلند و عمیق در همه ی مسائلی است که بشر برای پیمودن راه سعادت به آن نیاز دارد. مخاطبان قرآن همه ی مردم هستند و مطالب آن برای همه قابل فهم و درک است امّا ظرفیّت انسان ها برای پذیرش معارف و معارف الهی تفاوت دارد؛؛ چنان که وقتی آبی از آسمان سرازیر می شود، درّه ها و رودخانه ها هر کدام به اندازه ی گنجایش خـود، از آن آب درخود جای می دهند.
دریافت فایل برنامه ( 120 کیلوبایت ) ( 29 بار دانلود شده ) ( 0 نظر ثبت شده )
وقف که در لغت، ایستادن و درنگ کردن و در اصطلاح شرعی، تحبیس اصل و تسبیل منفعت است در طول تاریخ سابقه ای طولانی دارد. این موضوع حتی در پیش از اسلام نیز رایج بوده است و به عنوان یک حقیقت شرعیه مطرح نیست. در وقف سه رکن اصلی وجود دارد که عبارتند از واقف و موقوف علیه و مال موقوفه. رد پای وقف را در جای جای آیات قرآن و روایات پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و ائمه معصومین علیهم السلام می توان مشاهده نمود، بنابراین مشروعیت وقف نزد فقهای امامیه امری مسلم است و درکتب فقهی امامیه بحث زیادی در این باره نیامده است. در بخش اول به تفصیل به وقف و موارد مربوطه پرداخته شده است.
دریافت فایل برنامه ( 121 کیلوبایت ) ( 10 بار دانلود شده ) ( 0 نظر ثبت شده )
)ن و القلم و ما یسطرون...( نوشتاری که پیش روی شما خواننده گرامی میباشد برگردان کتاب «الوصایة و الاوقاف و ارث الزوجة و العول و التعصیب فی الفقه الاسلامی» نوشته هاشم معروف الحسنی نویسنده متعهد لبنانی است. در این برگردان تلاش شده است به اندازه توان واژگان فارسی به کار رود. از آنجا که کتاب به سبک فقه استدلالی نگارش یافته است دریافت و فهم مطالب آن به دقت و تیزبینی ویژهای نیاز دارد و چون به طور مختصر نوشته شده است و بیشتر قول مشهور و دلایل آن را مد نظر داشته است، منبع خوبی برای تحقیقات و مطالعات سریع میباشد.
دریافت فایل برنامه ( 292 کیلوبایت ) ( 11 بار دانلود شده ) ( 0 نظر ثبت شده )
وقف یا صدقه جاریه در فرهنگ اسلامی، سابقهای به قدمت اسلام دارد، آیات و احادیث فراوانی به اشاره و یا تصریح، مشروعین و استحباب و بلکه ضرورت آن را تضمین میکند. با وجود این، در طول تاریخ در مقابل «واقفان خیر اندیش»، «موقوفه خوارانی» نیز بودهاند که همیشه به فکر بلعیدن موقوفات و یا سوء استفاده از آن سر به بالین خواب گذاشتهاند و همین جریان موجب شده است که در برابر «گروه خوشبین به وقف»، گروهی نیز از آن انتقاد کرده و چه بسا نهاد وقف را عامل مفتخواری و سبب خرابی اقتصاد جامعه معرفی کردهاند.
دریافت فایل برنامه ( 123 کیلوبایت ) ( 8 بار دانلود شده ) ( 0 نظر ثبت شده )
هو الواقف علی الضمائر تأثیر نهاد وقف به عنوان یک سنت حسنهی نبوی )ص( در پیشرفتهای معنوی، فرهنگی و اجتماعی در جهان اسلام بر کسی پوشیده نیست. مسلمانان در مقاطع مختلف تاریخ بر اساس انگیزههای خیرخواهانه آثار ماندگار فراوان و صالحات باقیات و بیشماری را پدید آوردهاند. وجود هزاران مرکز آموزشی، درمانی، رفاهی و خدماتی علاوه بر دهها هزار مرکز عبادی و معنوی اعم از مساجد، تکایا و زیارتگاهها گواه روشنی بر این مدعاست.
دریافت فایل برنامه ( 958 کیلوبایت ) ( 8 بار دانلود شده ) ( 0 نظر ثبت شده )
پس از جنگ جهانی دوم و آغاز پروژه توسعه در کشورهای جهان سوم نقش دولت در سرنوشت این کشورها بسیار پررنگ شد. مردم از صحنه امور کنار گذاشته شدند و فعالیتهایی که در جوامع کشاورزی بر عهده مردم بود دولت متحمل آنها شد. اما نظریههای توسعه دولتسالاری را برنتابیدند و در نهایت حکم به کمتر دخالت کردن دولت داده و پدیده جهانیشدن هم به این روند کمک کرده و امروزه دولتهای ملی با چالشهای عدیدهای مواجه هستند به نحوی که کارآمدی و مؤثر بودن فعالیتهایشان منوط به دخالت کمتر، و حضور گستردهتر مردم در فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی میباشد. از این رو، ضرورت نگاه مجدد به فعالیتهای وقفی و امور مشابه جهت ورود به عصر جدید احساس میشود.
دریافت فایل برنامه ( 123 کیلوبایت ) ( 6 بار دانلود شده ) ( 0 نظر ثبت شده )
در گذشته یکی از شرطهای تبحّروثقهشدن در هریک از شاخههای علوم اسلامی، مسافرت علمی بود.درتاریخ اسلام برای یک محقق به ندرت میتوان ستایشی ازاین والاتر یافت که گفته شود سفرهای بسیارکرده وازمحضرعلمای طراز اول تعلیم گرفته است.این رسم از قرن اول وازآن هنگام آغاز شدکه بسیاری ازصحابه پیامبر(ص)، به عراق و سوریه و مصر رفتند.هرمحدثی،هنگامی که میخواست سندیت هریک ازکلمات حدیثی را که روایت کرده ثابت کند،راهی سفر میشد تا با کسانی که آن سخن را اززبان پیامبر(ص) شنیده بودند دیدار کند.
دریافت فایل برنامه ( 126 کیلوبایت ) ( 9 بار دانلود شده ) ( 0 نظر ثبت شده )
همگام با تغییرات شدید اجتماعی و فرهنگی در جامعه ایران نهاد وقف چه از نظر درونی و چه از نظر برونی دچار تحول شده است. مروری بر وقفنامه های دوره صفویه نشان می دهد که اکثر موقوفات بزرگ به دست اعضای خاندان سلطنتی ایجاد شده است. از آنجا که شیوه تولید غالب در عصر صفوی تولید کشاورزی است، وقف زمین زراعی متداول ترین نوع موقوفه است. تمام متون و اسناد تاریخی بر صیغه مذهبی وقف مصرف موقوفات تأکید می کنند و در موارد بسیاری تولیت موقوفات به طور مستقیم به روحانیون صاحب نام واگذار شده یا آنکه حکومت آنها را به عنوان ناظر بر نحوه اداره موقوفات تعیین کرده است.
دریافت فایل برنامه ( 129 کیلوبایت ) ( 7 بار دانلود شده ) ( 0 نظر ثبت شده )
یکی ازرؤیایی ترین خواست های بشر در حالی که خداوند می فرماید همه به سوی خدا باز می گردندماندگاری خویش بوده است. پس ازنومیدی از بقای جاودانه، اندیشه " نام نیک " ایجاد شد. یکی از ابزار نیک نامی استفاده ازنهاد وقف است.اموالی ازگردونه دادوستد خارج می شوند و منافع آنها برای نیت خیر صاحب قبلی آن منافع که بدون شک منفعت دیگران (غیر از خودش) را در بردارد به جریان می افتند.اموال اختصاص یافته به موجب قانون شخصیت اعتباری و حقوقی مستقلی می یابند.نام ودارایی و درآمد ومدیریت ویژه که همه این اختصاصات برای تأمین نیت خیر واقف به وجود می آیند:
دریافت فایل برنامه ( 140 کیلوبایت ) ( 8 بار دانلود شده ) ( 0 نظر ثبت شده )