انسجام اسلامی و چالش های فرا راه
نويسنده: سید مرتضی كاظم دینان
چکیده: در حال حاضر، دشمنان اسلام با ترویج فرقه گرایی و تعصب های ناشی از آن می كوشند جهان اسلام را از پویایی، تحول و پیشرفت بازدارند و بااستفاده از تمامی امكانات تبلیغی و رسانه ای خود، به ایجاد تنش و تفرقه میان كشورهای اسلامی مبادرت می كنند كه بارزترین آن، سیاست اخیر واشنگتن در كمك تسلیحاتی به برخی كشورهای عربی برای طرح به اصطلاح (مقابله با تهدید ایران) است. گزارش حاضر، چالش های فرا روی بحث (انسجام اسلامی) را در ابعاد مختلف بررسی و مطالعه می كند.
معظم له همچنین در بیانات خویش در سالروز بعثت نبی مكرم اسلام (ص)، ضمن یاد آوری شعار كلیدی (اتحاد ملی و انسجام اسلامی) به این امر اشاره كردند كه امروز دنیای اسلام مجروح است ومفسدانی كه با همه مسلمانان و با اصل امت اسلامی دشمن اند، باتشدید اختلافات قومی و فرقه ای، نظیر (شیعه و سنی) و (عرب وعجم)، در صددند بخش های مختلف جهان اسلام را مقابل یكدیگرقرار دهند و متأسفانه برخی در این دام خطرناك می افتند.
در حال حاضر، دشمنان اسلام با ترویج فرقه گرایی و تعصب های ناشی از آن می كوشند جهان اسلام را از پویایی، تحول و پیشرفت بازدارند و بااستفاده از تمامی امكانات تبلیغی و رسانه ای خود، به ایجاد تنش و تفرقه میان كشورهای اسلامی مبادرت می كنند كه بارزترین آن، سیاست اخیر واشنگتن در كمك تسلیحاتی به برخی كشورهای عربی برای طرح به اصطلاح (مقابله با تهدید ایران) است.
گزارش حاضر، چالش های فرا روی بحث (انسجام اسلامی) را در ابعادمختلف بررسی و مطالعه می كند.
الف. چالش های عربی ـ عربی
ب. اختلافات تركیه و برخی كشورهای عربی
ج. چالش های عربی ـ ایرانی
د. ارتباط ضعیف كشورهای اسلامی خاورمیانه با كشورهای اسلامی جنوب شرق آسیا
در ادامه به اختصار، به هر یك از این چالش های پرداخته می شود :
دولتمردان عراقی به درستی عربستان را یكی از پایه های اصلی بی ثباتی در عراق قلمداد كردند. نكته مهمی كه باید بدان توجه كرد این است كه امریكا در حال حاضر، در پی خروج آبرومندانه از عراق است و دراین چار چوب، به عربستان كه با ایران و عراق اختلاف نظر دارد، میدان می دهد تا از تسلط كامل ایران بر عراق، در صورت خروج امریكا جلوگیری كند.
در این میان، اتهامی كه برخی كشورهای عربی،نظیر مصر، اردن و عراق به ایران وارد آورند، تلاش برای بی ثباتی در عراق است. آنان دولت جدید عراق را دست نشانده ایران می دانند. این امر به ایجاداختلافات بین دولتمردان عراقی و سران این كشورها منجر گردید.
نكته قابل توجه دیگر در بحث عراق این است كه برخی كشورهای عربی ـ اسلامی، نظیر بحرین، با پناه دادن بعثی های سابق عراق،درواقع به طور جدی، به مخالفت با دولت فعلی عراق مشغول اند.(شبكه خبر، 86/5/5) نتیجه این امر، تشدید اختلافات میان عراق، به عنوان گوشه مهمی از جهان اسلام، با برخی كشورهای عربی ـ اسلامی دیگراست.
تأثیر این درگیری را بر تضعیف انسجام اسلامی می توان از منظر دیگری نیز تبیین كرد؛ بدین صورت كه با تشدید این درگیری ها، برخی كشورهای اسلامی از فتح و برخی از حماس حمایت مادی ـ معنوی كردند و در نتیجه این موضوع موجب اختلاف شدید میان كشورهای حامی این دو گروه گردید. رقابت میان برخی كشورهای مهم اسلامی،نظیر مصر و عربستان برای میانجی گری و ایفای نقش ریش سفیدی بین گروه های فلسطینی نیز عاملی در جهت تضعیف انسجام اسلامی است.
لازم به ذكر است كه مسئله آب به عنوان حربه ای سیاسی در دست دولت تركیه علیه سوریه است كه هرگاه سوریه حمایت های خویش را ازاكراد پ.ك.ك علنی و تشدید می كند، تركیه نیز با استفاده از این اهرم، برسوریه فشار وارد می آورد.
در مجموع می توان گفت كه طرح این بحث از سوی كشورهای مهم عرب جهان اسلام، نظیر مصر، اردن و عربستان علیه جمهوری اسلامی،از عوامل مهم انگیزش مناقشه میان كشورهای جهان اسلام است.
به همین واسطه، دولت عربستان حمایت های مادی و معنوی وسیعی را از گروه های وهابی، سلفی و تندرو در عراق، با هدف مقابله با گسترش قدرت شیعیان و ایران در این كشور آغاز كرد. در كنار این امر، برخی كشورهای دیگر عربی نظیر كویت، اردن و مصر نیز هر از چند گاهی،جمهوری اسلامی را به تلاش برای تشدید نا آرامی ها و بی ثباتی درعراق و همچنین همدستی با اشغالگران عراق متهم كرده، نسبت به گسترش نفوذ ایران در این كشور هشدار می دهند. مجموع این وقایع،عاملی مؤثر در تشدید شكاف میان ایران (به عنوان یكی از مهم ترین كشورهای جهان اسلام) و این كشورهای اسلامی شده است.
لازم ذكر است كه تبلیغات هدفمند رسانه های غربی و مواضع مسئولان و سیاستمداران غرب نیز در گسترش نگاه منفی عرب هانسبت به مسئله هسته ای جمهوری اسلامی بی تأثیر نبوده است. نمونه این امر را در اظهارات وزیر امور خارجه امارات، درباره برنامه هسته ای ایران می توان مشاهده كرد. وی در مصاحبه ای گفته است كه برای عرب ها، حمله به ایران، از هسته ای شدن آن بسیار مهم تر است. (واحدمركزی خبر، صدا و سیما، 86/4/3).
با بررسی سیر مواضع عرب ها در رابطه با این جزایر، به وضوح می توان دریافت كه هرگاه این كشورها، موضع ایران را در سطح منطقه، رو به تقویت دیده اند، با تحریك و حمایت برخی كشورهای غربی، نظیرانگلیس، به تكرار این ادعای واهی و غیر مستند پرداخته اند و در نتیجه،این امر به عاملی در جهت تیره شدن روابط ایران و این كشورها تبدیل شده و موجب تضعیف اتحاد و انسجام اسلامی شده است.
د. ارتباط ضعیف كشورهای اسلامی خاورمیانه با كشورهای اسلامی جنوب شرق آسیا
اختلاف مواضع و راهبردهای كلی این دو دسته كشورهای اسلامی (كه دسته اول بر مسائل سیاسی و دسته دوم بر مسائل اقتصادی تأكید دارند)موجب شده، تا این كشورها از ضعیف ترین ارتباط با هم برخوردار باشندو در برخی برهه ها، علیه یكدیگر موضع گیری كنند؛ برای مثال اندونزی،در جریان رأی گیری قطعنامه دوم علیه جمهوری اسلامی در شورای امنیت (در مورد بحث هسته ای)، علیه ایران رأی داد و اساسا اسلامی بودن ایران، بر موضع این كشور اسلامی تأثیر چندانی نگذاشت.
نكته قابل توجه دیگر، حمایت های بی دریغ شاهزاده بندر بن سلطان از گروه های وهابی و ضد ایرانی یا ضد شیعی در نقاط مختلف (نظیر گروه فتح الاسلام) است كه با هدف مقابله با آنچه افزایش نفوذ حزب الله وایران می خواند، انجام شد.
از سوی دیگر، حمایت صریح امریكا از دولت های بسته و دیكتاتورمنطقه،نظیر عربستان، مصر و... (كه بر خلاف راهبرد دموكراسی سازی امریكا است) تقابل سنت و مدرنیزم را در كشورهای اسلامی شدت می بخشد.
تلاش برخی كشورهای سنی نشین نظیر عربستان، برای ایجادبی ثباتی در عراق، برای مقابله با نفوذ شیعیان و به بن بست كشاندن دولت شیعی نوری مالكی و برخوردهای نامناسب این كشور با حجاج شیعه، به خصوص حجاج ایرانی نیز در راستای تقابل شیعه ـ سنی انجام می گیرد.
همچنین برخی اخبار حاكی است، ملك عبدالله، پادشاه عربستان اظهار آمادگی كرده تا برای جلوگیری از به اصطلاح گسترش خطرشیعیان 250 میلیارد دلار هزینه كند. (نهرین نت، 18 مارس 2007).این تقابل از سوی دیگر، به رشد سلفی گرایی و افراطی گری در میان گروه های مختلف مسلمان منجر شده، موجب می شود كه به قول مقام معظم رهبری (در فرمایشات ابتدای سال 1386)، زمام امور مسلمانان ازدست طیف معقول و عالم جهان اسلام خارج شده، گروه های افراطی وبی مایه، تعیین كننده آینده جهان اسلام و تعاملات درونی آن شوند و درنهایت بحث (انسجام اسلامی) به هیچ وجه پای نگیرد.
از نگاه دیگر می توان چنین ارزیابی كرد كه گسترش ملی گرایی دركشورهای مختلف و غلبه آن بر اسلام گرایی، و نبود تعامل میان این دوامر (ملی گرایی و اسلام گرایی) موجب شده تا مسائلی از قبیل پان عربیسم و...، مانع اتحاد و انسجام كامل این دو طیف از كشورهای مسلمان شده، در این بین، دشمنان جهان اسلام، از این شكاف واختلافات نهایت استفاده را ببرند.
برای مثال، مسئله كشاكش میان ایران و عرب ها بر سرمسئله جزایرسه گانه ایرانی خلیج فارس، موضوعی است كه برخی كشورهای غربی،نظیر انگلیس نیز با حمایت از موضع عرب ها، به شكاف ایرانی ـ عربی دامن می زنند.
بی تفاوتی برخی كشورهای اسلامی آسیای میانه و قفقاز یا جنوب شرقی آسیا در برابر مسائل مهم جهان اسلام، نظیر مسئله فلسطین، تاحدودی ناشی ازچنین تضاد و اختلافی است.
برای مثال مسئله رابطه اقتصادی با اسرائیل كه به نوعی موجب تحرك و پویایی و به رسمیت شناخته شدن تلویحی این رژیم در منطقه خواهد شد، از جمله مسائل مورد اختلاف میان ایران و برخی كشورهای عرب منطقه است. روزنامه یدیعوت آهارنوت در روز پنجشنبه 4 تیرماه،از وجود ارتباطات سری میان عربستان و اسرائیل خبر داد. (خبر گزاری شیعیان عراق).
مسئله وجود آزادی برای قشر زنان در ایران (برای مثال در مسئله ورزش) نیز بعضا موجب انتقاداتی از سوی سران برخی كشورهای منطقه گردیده، آن را موجب متوقع شدن بیش از حد زنان كشورهای خوددانسته اند.
در مجموع باید گفت كه این چالش ها، شاید در حال حاضر، خطرعمیقی را برای انسجام اسلامی ایجاد نكنند؛ ولی قابلیت بالفعل شدن وعمیق شدن دارند.
مواضع ضد شیعی برخی رسانه های عرب، نظیر العربیه، الحره،المستقبل و الریاض و نیز برخی مواضع ضد ایرانی رسانه های عربی نظیر السیاسه كویت، الجزیره، العربیه، العراقیه و...، همه و همه در راستای جنگ رسانه ای آنها علیه شیعیان است كه در نتیجه موجب انشقاق اسلامی می گردد.
برای مثال روزنامه الریاض، از روزنامه های نزدیك به هیئت حاكمه عربستان سعودی، به تازگی در مقاله ای خواستار تلاش همه جانبه امریكا برای سرنگونی دولت شیعی در عراق گردید.
این روزنامه همچنین آورده است كه دولت شایسته برای عراق، دولتی متشكل از شیعیان سكولار و سنی های میانه رو است و امریكا باید پیش از آنكه این دولت، سلاح خود را به دستور ایران، به سوی امریكا نشانه بگیرد، دولت مالكی را سرنگون كند. (الریاض، 10 مرداد 86).
مواضع به شدت توهین آمیز برخی رسانه های عرب، به بهانه سرمقاله كیهان در مورد بحرین، نیز نمونه ای از چالش های رسانه ای موجود درسطح جهان اسلامی بود.
مهم ترین محور این توطئه ها، بر مبنای ایجاد و تعمیق شكاف (سنی ـ شیعه) و (عرب ـ غیر عرب) است كه متأسفانه تا اندازه زیادی محقق شده است.
بحران موجود درعراق و موضع گیری بعضا خصمانه و ریاكارانه برخی كشورهای عرب منطقه در ارتباط با جمهوری اسلامی، مؤید همین امراست. افزون بر آنكه این اختلافات، با حمایت مادی و معنوی امریكا ازاین كشورها علیه ایران، تقویت می گردد. این همه در حالی است كه دشمنان اصلی جهان اسلام و به خصوص اسرائیل، به فجایع ضد بشری خویش در سرزمین های اشغالی مشغول بوده، به جز ایران اسلامی، هیچ مخالف جدی ای بر سر راه جنایات خویش نمی بینند.
مسلما دردها و رنج های حال حاضر ملت های مسلمان، هیچ چاره ای جز بیداری مسلمانان، بازگشت به هویت اسلامی و همت و عزم جدی مسئولان كشورهای اسلامی برای كنار گذاردن اختلافات و رسیدن به انسجام نخواهد داشت.
منبع: www.irdc.ir
/خ
مقدمه
معظم له همچنین در بیانات خویش در سالروز بعثت نبی مكرم اسلام (ص)، ضمن یاد آوری شعار كلیدی (اتحاد ملی و انسجام اسلامی) به این امر اشاره كردند كه امروز دنیای اسلام مجروح است ومفسدانی كه با همه مسلمانان و با اصل امت اسلامی دشمن اند، باتشدید اختلافات قومی و فرقه ای، نظیر (شیعه و سنی) و (عرب وعجم)، در صددند بخش های مختلف جهان اسلام را مقابل یكدیگرقرار دهند و متأسفانه برخی در این دام خطرناك می افتند.
در حال حاضر، دشمنان اسلام با ترویج فرقه گرایی و تعصب های ناشی از آن می كوشند جهان اسلام را از پویایی، تحول و پیشرفت بازدارند و بااستفاده از تمامی امكانات تبلیغی و رسانه ای خود، به ایجاد تنش و تفرقه میان كشورهای اسلامی مبادرت می كنند كه بارزترین آن، سیاست اخیر واشنگتن در كمك تسلیحاتی به برخی كشورهای عربی برای طرح به اصطلاح (مقابله با تهدید ایران) است.
گزارش حاضر، چالش های فرا روی بحث (انسجام اسلامی) را در ابعادمختلف بررسی و مطالعه می كند.
بخش نخست. چالش های سیاسی
الف. چالش های عربی ـ عربی
ب. اختلافات تركیه و برخی كشورهای عربی
ج. چالش های عربی ـ ایرانی
د. ارتباط ضعیف كشورهای اسلامی خاورمیانه با كشورهای اسلامی جنوب شرق آسیا
در ادامه به اختصار، به هر یك از این چالش های پرداخته می شود :
الف. چالش های عربی ـ عربی
1. مسئله عراق
دولتمردان عراقی به درستی عربستان را یكی از پایه های اصلی بی ثباتی در عراق قلمداد كردند. نكته مهمی كه باید بدان توجه كرد این است كه امریكا در حال حاضر، در پی خروج آبرومندانه از عراق است و دراین چار چوب، به عربستان كه با ایران و عراق اختلاف نظر دارد، میدان می دهد تا از تسلط كامل ایران بر عراق، در صورت خروج امریكا جلوگیری كند.
در این میان، اتهامی كه برخی كشورهای عربی،نظیر مصر، اردن و عراق به ایران وارد آورند، تلاش برای بی ثباتی در عراق است. آنان دولت جدید عراق را دست نشانده ایران می دانند. این امر به ایجاداختلافات بین دولتمردان عراقی و سران این كشورها منجر گردید.
نكته قابل توجه دیگر در بحث عراق این است كه برخی كشورهای عربی ـ اسلامی، نظیر بحرین، با پناه دادن بعثی های سابق عراق،درواقع به طور جدی، به مخالفت با دولت فعلی عراق مشغول اند.(شبكه خبر، 86/5/5) نتیجه این امر، تشدید اختلافات میان عراق، به عنوان گوشه مهمی از جهان اسلام، با برخی كشورهای عربی ـ اسلامی دیگراست.
2. درگیری های داخلی فلسطین
تأثیر این درگیری را بر تضعیف انسجام اسلامی می توان از منظر دیگری نیز تبیین كرد؛ بدین صورت كه با تشدید این درگیری ها، برخی كشورهای اسلامی از فتح و برخی از حماس حمایت مادی ـ معنوی كردند و در نتیجه این موضوع موجب اختلاف شدید میان كشورهای حامی این دو گروه گردید. رقابت میان برخی كشورهای مهم اسلامی،نظیر مصر و عربستان برای میانجی گری و ایفای نقش ریش سفیدی بین گروه های فلسطینی نیز عاملی در جهت تضعیف انسجام اسلامی است.
3. مناقشات سیاسی سوریه و برخی كشورهای عربی
4. مناقشات مرزی
ب. اختلافات تركیه و برخی كشورهای عربی
لازم به ذكر است كه مسئله آب به عنوان حربه ای سیاسی در دست دولت تركیه علیه سوریه است كه هرگاه سوریه حمایت های خویش را ازاكراد پ.ك.ك علنی و تشدید می كند، تركیه نیز با استفاده از این اهرم، برسوریه فشار وارد می آورد.
ج. چالش های عربی ـ ایرانی
1. مسئله هلال شیعی
در مجموع می توان گفت كه طرح این بحث از سوی كشورهای مهم عرب جهان اسلام، نظیر مصر، اردن و عربستان علیه جمهوری اسلامی،از عوامل مهم انگیزش مناقشه میان كشورهای جهان اسلام است.
2. مسئله عراق
به همین واسطه، دولت عربستان حمایت های مادی و معنوی وسیعی را از گروه های وهابی، سلفی و تندرو در عراق، با هدف مقابله با گسترش قدرت شیعیان و ایران در این كشور آغاز كرد. در كنار این امر، برخی كشورهای دیگر عربی نظیر كویت، اردن و مصر نیز هر از چند گاهی،جمهوری اسلامی را به تلاش برای تشدید نا آرامی ها و بی ثباتی درعراق و همچنین همدستی با اشغالگران عراق متهم كرده، نسبت به گسترش نفوذ ایران در این كشور هشدار می دهند. مجموع این وقایع،عاملی مؤثر در تشدید شكاف میان ایران (به عنوان یكی از مهم ترین كشورهای جهان اسلام) و این كشورهای اسلامی شده است.
3. مسئله هسته ای ایران
لازم ذكر است كه تبلیغات هدفمند رسانه های غربی و مواضع مسئولان و سیاستمداران غرب نیز در گسترش نگاه منفی عرب هانسبت به مسئله هسته ای جمهوری اسلامی بی تأثیر نبوده است. نمونه این امر را در اظهارات وزیر امور خارجه امارات، درباره برنامه هسته ای ایران می توان مشاهده كرد. وی در مصاحبه ای گفته است كه برای عرب ها، حمله به ایران، از هسته ای شدن آن بسیار مهم تر است. (واحدمركزی خبر، صدا و سیما، 86/4/3).
4. جزایر سه گانه ایرانی
با بررسی سیر مواضع عرب ها در رابطه با این جزایر، به وضوح می توان دریافت كه هرگاه این كشورها، موضع ایران را در سطح منطقه، رو به تقویت دیده اند، با تحریك و حمایت برخی كشورهای غربی، نظیرانگلیس، به تكرار این ادعای واهی و غیر مستند پرداخته اند و در نتیجه،این امر به عاملی در جهت تیره شدن روابط ایران و این كشورها تبدیل شده و موجب تضعیف اتحاد و انسجام اسلامی شده است.
5. مسئله فلسطین
6. مسئله بحرین
د. ارتباط ضعیف كشورهای اسلامی خاورمیانه با كشورهای اسلامی جنوب شرق آسیا
اختلاف مواضع و راهبردهای كلی این دو دسته كشورهای اسلامی (كه دسته اول بر مسائل سیاسی و دسته دوم بر مسائل اقتصادی تأكید دارند)موجب شده، تا این كشورها از ضعیف ترین ارتباط با هم برخوردار باشندو در برخی برهه ها، علیه یكدیگر موضع گیری كنند؛ برای مثال اندونزی،در جریان رأی گیری قطعنامه دوم علیه جمهوری اسلامی در شورای امنیت (در مورد بحث هسته ای)، علیه ایران رأی داد و اساسا اسلامی بودن ایران، بر موضع این كشور اسلامی تأثیر چندانی نگذاشت.
بخش دوم. چالش های مذهبی ـ فرهنگی
الف. مسئله وهابیت
نكته قابل توجه دیگر، حمایت های بی دریغ شاهزاده بندر بن سلطان از گروه های وهابی و ضد ایرانی یا ضد شیعی در نقاط مختلف (نظیر گروه فتح الاسلام) است كه با هدف مقابله با آنچه افزایش نفوذ حزب الله وایران می خواند، انجام شد.
ب. مسائل مربوط به تقابل سنت و مدرنیزم
از سوی دیگر، حمایت صریح امریكا از دولت های بسته و دیكتاتورمنطقه،نظیر عربستان، مصر و... (كه بر خلاف راهبرد دموكراسی سازی امریكا است) تقابل سنت و مدرنیزم را در كشورهای اسلامی شدت می بخشد.
ج. تقابل شیعه ـ سنی
تلاش برخی كشورهای سنی نشین نظیر عربستان، برای ایجادبی ثباتی در عراق، برای مقابله با نفوذ شیعیان و به بن بست كشاندن دولت شیعی نوری مالكی و برخوردهای نامناسب این كشور با حجاج شیعه، به خصوص حجاج ایرانی نیز در راستای تقابل شیعه ـ سنی انجام می گیرد.
همچنین برخی اخبار حاكی است، ملك عبدالله، پادشاه عربستان اظهار آمادگی كرده تا برای جلوگیری از به اصطلاح گسترش خطرشیعیان 250 میلیارد دلار هزینه كند. (نهرین نت، 18 مارس 2007).این تقابل از سوی دیگر، به رشد سلفی گرایی و افراطی گری در میان گروه های مختلف مسلمان منجر شده، موجب می شود كه به قول مقام معظم رهبری (در فرمایشات ابتدای سال 1386)، زمام امور مسلمانان ازدست طیف معقول و عالم جهان اسلام خارج شده، گروه های افراطی وبی مایه، تعیین كننده آینده جهان اسلام و تعاملات درونی آن شوند و درنهایت بحث (انسجام اسلامی) به هیچ وجه پای نگیرد.
د. تضاد میان كشورهای مسلمان عرب و غیر عرب
از نگاه دیگر می توان چنین ارزیابی كرد كه گسترش ملی گرایی دركشورهای مختلف و غلبه آن بر اسلام گرایی، و نبود تعامل میان این دوامر (ملی گرایی و اسلام گرایی) موجب شده تا مسائلی از قبیل پان عربیسم و...، مانع اتحاد و انسجام كامل این دو طیف از كشورهای مسلمان شده، در این بین، دشمنان جهان اسلام، از این شكاف واختلافات نهایت استفاده را ببرند.
برای مثال، مسئله كشاكش میان ایران و عرب ها بر سرمسئله جزایرسه گانه ایرانی خلیج فارس، موضوعی است كه برخی كشورهای غربی،نظیر انگلیس نیز با حمایت از موضع عرب ها، به شكاف ایرانی ـ عربی دامن می زنند.
بی تفاوتی برخی كشورهای اسلامی آسیای میانه و قفقاز یا جنوب شرقی آسیا در برابر مسائل مهم جهان اسلام، نظیر مسئله فلسطین، تاحدودی ناشی ازچنین تضاد و اختلافی است.
بخش سوم. چالش های اقتصادی ـ اجتماعی
برای مثال مسئله رابطه اقتصادی با اسرائیل كه به نوعی موجب تحرك و پویایی و به رسمیت شناخته شدن تلویحی این رژیم در منطقه خواهد شد، از جمله مسائل مورد اختلاف میان ایران و برخی كشورهای عرب منطقه است. روزنامه یدیعوت آهارنوت در روز پنجشنبه 4 تیرماه،از وجود ارتباطات سری میان عربستان و اسرائیل خبر داد. (خبر گزاری شیعیان عراق).
مسئله وجود آزادی برای قشر زنان در ایران (برای مثال در مسئله ورزش) نیز بعضا موجب انتقاداتی از سوی سران برخی كشورهای منطقه گردیده، آن را موجب متوقع شدن بیش از حد زنان كشورهای خوددانسته اند.
در مجموع باید گفت كه این چالش ها، شاید در حال حاضر، خطرعمیقی را برای انسجام اسلامی ایجاد نكنند؛ ولی قابلیت بالفعل شدن وعمیق شدن دارند.
بخش چهارم. چالش های رسانه ای
مواضع ضد شیعی برخی رسانه های عرب، نظیر العربیه، الحره،المستقبل و الریاض و نیز برخی مواضع ضد ایرانی رسانه های عربی نظیر السیاسه كویت، الجزیره، العربیه، العراقیه و...، همه و همه در راستای جنگ رسانه ای آنها علیه شیعیان است كه در نتیجه موجب انشقاق اسلامی می گردد.
برای مثال روزنامه الریاض، از روزنامه های نزدیك به هیئت حاكمه عربستان سعودی، به تازگی در مقاله ای خواستار تلاش همه جانبه امریكا برای سرنگونی دولت شیعی در عراق گردید.
این روزنامه همچنین آورده است كه دولت شایسته برای عراق، دولتی متشكل از شیعیان سكولار و سنی های میانه رو است و امریكا باید پیش از آنكه این دولت، سلاح خود را به دستور ایران، به سوی امریكا نشانه بگیرد، دولت مالكی را سرنگون كند. (الریاض، 10 مرداد 86).
مواضع به شدت توهین آمیز برخی رسانه های عرب، به بهانه سرمقاله كیهان در مورد بحرین، نیز نمونه ای از چالش های رسانه ای موجود درسطح جهان اسلامی بود.
نتیجه گیری
مهم ترین محور این توطئه ها، بر مبنای ایجاد و تعمیق شكاف (سنی ـ شیعه) و (عرب ـ غیر عرب) است كه متأسفانه تا اندازه زیادی محقق شده است.
بحران موجود درعراق و موضع گیری بعضا خصمانه و ریاكارانه برخی كشورهای عرب منطقه در ارتباط با جمهوری اسلامی، مؤید همین امراست. افزون بر آنكه این اختلافات، با حمایت مادی و معنوی امریكا ازاین كشورها علیه ایران، تقویت می گردد. این همه در حالی است كه دشمنان اصلی جهان اسلام و به خصوص اسرائیل، به فجایع ضد بشری خویش در سرزمین های اشغالی مشغول بوده، به جز ایران اسلامی، هیچ مخالف جدی ای بر سر راه جنایات خویش نمی بینند.
مسلما دردها و رنج های حال حاضر ملت های مسلمان، هیچ چاره ای جز بیداری مسلمانان، بازگشت به هویت اسلامی و همت و عزم جدی مسئولان كشورهای اسلامی برای كنار گذاردن اختلافات و رسیدن به انسجام نخواهد داشت.
منبع: www.irdc.ir
/خ