راهنماي ورزش در بيماران قلبي مادرزادي
نويسنده: اميد صالحيان
مقدمه:
در اين بيماران با توجه به طبيعي بودن ميوکارد (عضله قلب) و کافي بودن جريان خون کروناري، تست ورزش عموما طبيعي مي باشد و تعيين مستقيم ظرفيت اجراي فعاليت ورزشي (حداکثر ظرفيت هوازي) از اين طريق دقيق، ساده و سالم بوده و مي تواند به خوبي محدوديت هاي عملي بيماران را مشخص نمايد. لذا براي تعيين ميزان شدت فعاليت ورزشي قابل تحمل توسط بيمار، مي توان از آن استفاده کرد. در زير به رابطه ورزش با انواع مختلف بيماري هاي مادرزادي قلب اشاره مي کنيم:
منشاء گرفتن غير طبيعي شريان کروناري چپ از تنه شريان ريوي
وقتي آنومالي در سنين بزرگسالي تشخيص داده شود، سطح مجاز فعاليت ورزشي وابسته به ميزان فعاليت بطن چپ و ميزان ايسکمي ميوکارد يا نارسايي دريچه ميترال مي باشد. حتي در بهترين شرايط بايد از ورزش هاي ايزومتريک يا ايزوتونيک با شدت زياد پرهيز شود. سطح ورزش مجاز بعد از انجام عمل جراحي بستگي به ميزان کفايت عروق جديد و عملکرد بطن چپ در پاسخ به استرس ايزوتونيک دارد.
مسير نا به جاي شريان کروناري در بين آئورت و تنه محل خروجي بطن راست
فيستول مادرزادي شرياني وريدي کروناري
بلوک کامل مادرزادي قلب
تنگي دريچه آئورت
بيمار با تنگي دريچه آئورت خفيف جراحي شده، محدوديتي در اجراي فعاليت ورزشي ندارد، مشروط بر اينکه نوار قلبي در حال استراحت، طبيعي باشد و پاسخ به تست تحريکي ورزشي از نظر مدت، پاسخ فشار خون، قطعه ST و ريتم نيز طبيعي باشد. عمل بطن چپ بر پايه اکوکارديوگرافي دو بعدي طبيعي بوده و هيچ اختلال ريتم مشخص در الکتروکارديوگرافي تحريکي 24 ساعته وجود نداشته باشد.
در بيماران با تنگي متوسط با آنهايي که از نظر شدت در پايين محدوده هستند مشابه نوع خفيف برخورد مي شود. مشروط بر اينکه هيپرتروفي بطن چپ در الکتروکارديوگرام منفي يا خفيف بوده و شرايط ذکر شده در تنگي خفيف را نيز دارا باشد. هر چند بهتر است به اين بيماران نيز توصيه شود که فعاليت ورزشي خود را به ورزش هاي ايزوتونيک با شدت پايين، محدود نمايند. به علت اينکه تنگي دريچه آئورت پيشرونده است بايد معاينه دوره اي سالانه براي بررسي وضعيت بيمار و تعيين سطح ورزش مجاز انجام شود. در نوع شديد بايد ورزش هاي شديد ايزوتونيک، ورزش هاي ايزومتريک و مسابقه اي ممنوع شود. يکي از علل محدود تنگي آئورت، اين امر باعث گشادي عروق در عضلات اسکلتي و کاهش فشار خون سيستميک مي شود به ندرت علت سنکوب، آريتمي بدخيم بطني مي باشد اما عامل اصلي مرگ بعد از غش آريتمي است. بعد از عمل ممکن است ميزان گراديان کاهش يابد. اما دريچه هنوز دولتي (منظور دو قسمتي) است و ممکن است نارسايي آئورت شديدي ايجاد گردد. بعد از عمل بيماران با گراديان جزيي مي توانند در ورزش هاي شديد شرکت نمايند. مشروط بر اينکه مواردي که در تنگي خفيف قبل از عمل گفته مي شود موجود باشد که شامل عمل طبيعي يا فوق طبيعي سيستوليک بطن چپ مي باشد اگر گراديان فشار بعد از عمل بيشتر از 20 و کمتر از 40 ميلي متر جيوه باشد فعاليت ورزشکار بايد به انجام فعاليت هاي خفيف يا متوسط محدود شود:
1- محدوده داخلي بطن چپ در آنردياستون افزايش نشان مي دهد.
2- وقتي نارسايي آئورت بيشتر از خفيف باشد.
3- در الکتروکارديوگرام (نوار قلب) موارد غير طبيعي ادامه يابد (مثلا رپولاريزاسيون در حالت استراحت يا ورزش نشان داده شود) .
4- اختلالات مهم در ريتم بطني در حالت استراحت، ورزش يا در الکتروکارديوگرام محرک 24 ساعته موجود باشد.
حتي اگر عمل سيستوليک بطن چپ که به وسيله اکوکارديوگرافي دو بعدي در تصويربرداري راديونوکلئوتيد اندازه گيري مي شود، در محدوده طبيعي باشد، باز هم اين توصيه ها به شدت خود باقي هستند.
بعد از آن که از عمل والوتومي و والوپلاستي تنگي دريچه دولتي مادرزادي حداکثر نتيجه به دست آمد، بررسي سالانه آن لازم است. زيرا دريچه عمل شده مانند عمل نشده ممکن است مجددا تنگ شود و يا به آندوکارديت عفوني مبتلا گردد.
کوارکتاسيون آئورت
1- نوار قلب طبيعي
2- در اکوکارديوگرافي عدم وجود هيپرتروفي بطن چپ، عمل انقباض طبيعي و عدم گشادي ريشه آئورت گزارش شود.
3- در تست ورزش: فشار خون در محدوده طبيعي، عدم وجود آريتمي، ارتباط خوب بين ميزان کار با سن و اندازه بدني نشان داده شود.
ورزش هاي ايزومتريک و فعاليت هاي غير هوازي و حضور در ورزش هايي که خطر ضربه به قفسه سينه در آنها وجود دارد ممنوع است. در شکل خفيف فرد مي تواند در فعاليت هاي مهارتي و هوازي در سطح مسابقه اي شرکت نمايد اما هر 12 ماه يک بار بايد از نظر عوارض و سير بيماري مورد معاينه قرار گيرد. براي تمام بيماري هايي که در آنها افزايش غير طبيعي فشار خون، طي ورزش ايجاد مي شود تجويزي که صورت مي گيرد انجام فعاليت ورزشي زير حداکثر غير مسابقه اي (60 < ظرفيت) حداکثر هوازي سه بار در هفته مي باشد. بعد از عمل جراحي ممکن است باز هم طي ورزش ايزوتونيک افزايش شديد فشار خون سيستوليک ايجاد گردد. بعد از جراحي موفقيت آميز کوارکتاسيون، افزايش شديد فشار خون وابسته به ورزش، به مقدار زيادي وابسته به سني است که در آن عمل جراحي صورت گرفته است. بيماراني که بعد از عمل جراحي، کماکان فشار خون سيستوليک بالايي دارند ولي شواهدي از کوارکتاسيون مجدد در آنها وجود ندارد. ممکن است افزايش فشار خون غير طبيعي (بخصوص سيستوليک) را طي ورزش تجربه کنند. گروه ديگر، بيماران با فشار خون طبيعي هستند که بعد از عمل جراحي پاسخ فشار خون بالا به ورزش دارند. اين پاسخ در نتيجه افزايش تحريک سمپاتيک با اختلال در سيستم آنژيوتانسين، آلدوسترون نيست. بلکه عقيده بر اين است که علت اختلالات، بارورسپتوري و تغييرات ساختماني ديواره شريان هاي بزرگ است.
منبع:ماهنامه دنياي سلامت شماره ي 29
/س