انتظار سازنده
تلاش براى حفظ ايمان، عامل جلب توجه امام عصر (عج)
امروز هم تكليف عظيمى با ما روبهروست؛ يعنى ارائهى اسلام به صورتى كه بتواند ذهنها و دلهاى مردم را اشباع و سيراب كند، استفهام آنها را به درستى پاسخ بدهد، ايمان آنها و حضورشان در اين ميدان را به صورت خالصانه و مخلصانه حفظ كند، تا انشاءالله كار و منش ما مورد عنايت ولىعصر ( ارواحنا فداه ) قرار بگيرد و تأييدات و دعاى آن بزرگوار شامل حال ما بشود.(1)
مقاومت، تقويت كنندهى روح انتظار
آنچه كه براى ملت اصل است، همان ايستادگى و مقاومت و مبارزهى حقيقى است كه خداى متعال را خشنود و قلب مقدس ولىعصر( ارواحنا فداه ) را از شما راضى و حالت انتظار آن بزرگوار را در شما تقويت مىكند. (2)
تحصيل آمادگى براى ظهور، ترجمان انتظارى سازنده
انتظارى كه از آن سخن گفتهاند ، فقط نشستن و اشك ريختن نيست؛ انتظار به معناى اين است كه ما بايد خود را براى سربازى امام زمان آماده كنيم. سربازى امام زمان، كار آسانى نيست. سربازى منجى بزرگى كه مىخواهد با تمام مراكز قدرت و فساد بينالمللى مبارزه كند ، احتياج به خودسازى و آگاهى و روشنبينى دارد. عدهاى اين اعتقاد را وسيلهاى براى تخدير خود يا ديگران قرار مىدهند ؛ اين غلط است . ما نبايد فكر كنيم كه چون امام زمان خواهد آمد و دنيا را پر از عدل و داد خواهد كرد، امروز وظيفهاى نداريم؛ نه ، به عكس ، ما امروز وظيفه داريم در آن جهت حركت كنيم
تا براى ظهور آن بزرگوار آماده شويم. شنيدهايد، در گذشته كه منتظر بودند، سلاح خود را هميشه همراه داشتند. اين يك عمل نمادين است و بدين معناست كه انسان از لحاظ علمى و فكرى و عملى بايد خود را بسازد و در ميدانهاى فعاليت و مبارزه، آماده به كار باشد.(3)
برداشت صحيح از مهدويت، عامل پويايى و حركت سازنده
برداشت مثبت و صحيح اين است كه اگر امام زمان خواهد آمد و دنياى پر از عدل و داد درست خواهد كرد، پس ما بايد به سهم خود در زمينهسازى در اين دنيا كوشش كنيم ( اگر دنيا را خورشيدى روشن خواهد كرد، به اين معنى نيست كه ما تا آمدن آن خورشيد نورانى در تاريكى بنشينيم) . امام زمان بايد به صورت يك الگو براى مؤمنين درآيد. اگر آن حضرت با كفر مىجنگد و براى عدالت زحمت مىكشد و مجاهدت مىكند، ما هم كه مأموم و دنبالهرو او هستيم، بايد براى گسترش عدالت مجاهدت كنيم. اگر آن حضرت پرچم دين و قرآن و نظام الهى را در سراسر عالم خواهد گستراند، ما هم كه دنبالهرو و معتقد به او هستيم بايد تا حدى كه در توان ماست در گوشهاى از دنيا پرچم اسلام را برافراشته نگاه داريم . فاصلهى ميان ما و امام زمان به معناى فاصلهى يك امام و مأموم است. اين برداشت مثبت موجب شد كه دلهاى روشن و فكرهاى صحيح درصدد مبارزه برآيند و همين برداشت بود كه جمهورى اسلامى را بوجود آورد.(4)
عقيده به مهدويت سدى در برابر توسعهطلبى استعمارگران
يكى از مسايلى كه مزاحم استعمار شد، عقيده به مهدويت بود. در سندى كه من ديدم، بزرگان استعمار و فرماندهان استعمارى توصيه مىكنند كه ما
بايد كارى كنيم كه عقيده به مهدويت، به تدريج از بين مردم زايل شود. آن روز استعمارگران فرانسوى و انگليسى در بعضى كشورهاى آن مناطق آفريقايى بودند - فرقى نمىكند كه استعمار از كجا باشد - استعمارگران خارجى، قضاوتشان اين بود كه تا وقتى عقيده به مهدويت در بين اين مردم رايج است، ما نمىتوانيم كشورهايشان را درست در اختيار گيريم! ببينيد، عقيده به مهدويت چقدر مهم است ! چقدر خطا مىكنند كسانى كه به اسم روشنفكرى و به عنوان تجددطلبى مىآيند و عقايد اسلامى را بدون مطالعه ، بدون اطلاع و بدون اين كه بدانند چه كار مىكنند، مورد ترديد و تشكيك قرار مىدهند؛ اينها همان كارى را كه دشمن مىخواهد ، راحت انجام مىدهند. (5)
انتظار مخرب
انحراف در برداشت از مهدويت، معقول تلاش دشمن و نادانى خودىها
اين عقيده كه همهى مسلمانان هم به آن معتقدند، مخصوص شيعه نيست. البته در خصوصيات و جزئياتش، بعضى فرق ، حرفهاى ديگرى دارند؛ اما اصل اين كه چنين دورانى پيش خواهد آمد و يك نفر از خاندان پيامبر چنين حركت عظيم الهى را انجام خواهد داد و « يملأ الله به الارض قسطا و عدلا كما ملئت ظلما و جورا» (6) ، بين مسلمانان متواتر است. همه ، اين را قبول دارند. خوب ؛ اين عقيده از آن عقايد بسيار كارگشاست كه من مختصرى راجع به آن عرض خواهم كرد. به دليل همين كه كارگشاست، دشمنان از يك طرف و البته دوستان نادان هم از طرف ديگر بر آن مىتازند. گاهى دوستان نادان، از روى نادانى و بر اثر بىتوجهى، كارى مىكنند كه هيچ دشمن دانايى به آن خوبى نمىتواند ضربه بزند ! (7)
ثمرهى نگرش غلط به مهدويت
البته وقتى نتوانستند اين عقيده را از مردم بگيرند، مىكوشند آن را در ذهنهاى مردم خراب كنند. خراب كردن اين عقيده چگونه است ؟ به اين صورت است كه بگويند امام زمان مىآيد و همهى كارها را درست مىكند! اين ، خراب كردن عقيده است . اين، تبديل كردن موتور محركى به يك چوب لاى چرخ است ؛ تبديل كردن يك داروى مقوى به يك داروى مخدر و خوابآور است. امام زمان مىآيد انجام مىدهد، يعنى چه ؟ ! (8)
انزواطلبى ، انحرافى دربر داشت از مهدويت
اعتقاد به امام زمان به معناى گوشهگيرى نيست. جريانهاى انحرافى قبل از انقلاب تبليغ مىكردند، الان هم در گوشه و كنار تبليغ مىكنند كه امام زمان مىآيد و اوضاع را درست مىكند؛ ما امروز ديگر چه كار كنيم ؟ ! چه لزومى دارد ما حركتى بكنيم ؟ ! اين مثل آن است كه در شب تاريك، انسان چراغ روشن نكند؛ چون فردا بناست خورشيد عالمتاب بيايد و روز شود و همهى دنيا را روشن كند. خورشيد فردا، ربطى به وضع كنونى من و شما ندارد. (9)
سلب مسؤوليت اجتماعى ، معلول سوء برداشت از مهدويت
البته در گذشته سوء استفادههاى زيادى از قضيهى انتظار شده است. برداشت منفى همان چيزى است كه استكبار و استعمار در طول سالهاى متمادى كوشش مىكردند تا به مردم تزريق كنند. برداشت منفى اين است كه مردم بگويند كه به ما چه كه در مقابل ظلم و فساد و كفر و بدى و شرارت بايستيم! ما منتظر خواهيم ماند تا امام زمان خودش بيايد و مشكل را حل كند. اين برداشت منفى است؛ يعنى سلب مسؤوليت نسبت به همه شرارتها و بدىهاى موجود در جامعه . (10)
پي نوشت :
1- سخنرانى در ديدار با روحانيون و مبلغان، در آستانهى ماه محرم، 70 / 4 / 20
2- به مناسبت روز مبارزه با استكبار جهانى ، 75 / 8 / 9
3- در ديدار اقشار مختلف مردم به مناسبت نيمه شعبان در مصلاى تهران، 81 / 7 / 30
4- خطبههاى نماز جمعه تهران، رسالت 67 / 1 / 12
5- در ديدار اقشار مختلف مردم به مناسبت ميلاد حضرت مهدى (عج) ، 76 / 9 / 25
6- كفاية الاثر ، ص 89
7- در ديدار اقشار مختلف مردم به مناسبت ميلاد حضرت مهدى (عج)، 76 / 9 / 25
8- در ديدار اقشار مختلف مردم به مناسبت ميلاد حضرت مهدى (عج)، 76 / 9 / 25
9- در ديدار اقشار مختلف مردم به مناسبت نيمه شعبان در مصلاى تهران، 81 / 7 / 30
10- خطبههاى نماز جمعه تهران، رسالت 67 / 1 / 12
/س