نویسنده: محمد جواد واعظی
اگر سابقهی اگزما، آسم، تب یونجه یا حساسیتهای غذایی در خانواده وجود داشته باشد، کودکان خانواده با احتمال بیشتری مستعد ابتلا به آلرژی هستند. بنابراین اکیداً توصیه میشود که چنین اطفالی در شش ماه اول زندگی با شیر مادر تغذیه شوند. خوراکیها به دلایل متعدد از جمله ماندگاری طولانی مدت، رنگ یا طعم، حاوی مواد افزودنی هستند. البته این افزودنیها پیش از استفاده در مواد غذایی مورد ارزشیابی و نظارت قرار میگیرند. اما بدن بعضی افراد به این مواد حساسیت نشان میدهند. اگر چنین کاری برایتان امکانپذیر نیست حتماً از پزشکتان بخواهید که فرمول شیر طفل شما را تعیین کند. هنگام از شیر گرفتن طفل و شروع تغذیهی معمولی، ابتدا با غذاهای حساسیتزا مانند شیر گاو، تخم مرغ، گندم، دانههای روغنی، آجیل، ماهی و میگو شروع کنید. به این ترتیب میتوانید موارد حساسیت را کشف کنید. البته هیچکدام از این غذاها را پیش از شش ماهگی شروع نکنید. بسیاری از اطفال در ابتدا به شیر و تخممرغ حساسیت نشان میدهند اما حساسیت به بادام زمینی معمولاً دیرتر ظاهر میشود.
حساسیت به بادام زمینی
اطفالی که حساسیتی مانند (اگزما یا حساسیت غذایی) دارند، یا فردی از وابستگان درجهی یک آنها مبتلا به (آسم، اگزما یا تب یونجه) است، احتمال بروز حساسیت به بادام زمینی در آنها بیشتر است. اگر چنین است، پیش از استفاده از بادام زمینی یا فرآوردههای آن در تغذیهی کودک، با پزشک مشورت کنید. البته در دوران شیردهی میتوانید از محصولات بادام زمینی (مانند کرهی بادام زمینی) استفاده کنید مگر آنکه به آن حساسیت داشته باشید یا پزشکتان مصرف آن را منع کرده باشد. از خوراندن بادام زمینی یا فرآوردههای آن به طفل پیش از شش ماهگی خودداری کنید. همچنین هیچگاه دانهی بادام زمینی را بطور کامل به طفلتان ندهید، زیرا خطر مسدود کردن راه تنفسی وجود دارد. بر چسب مواد غذایی را به دقت مطالعه کنید و مطمئن شوید حاوی بادام زمینی نباشد.چطور بدانیم که طفل دچار حساسیت غذایی است؟
واکنش آلرژیک میتواند شامل موارد زیر باشد:* اسهال و استفراغ
* سرفه
* نفس نفس زدن
* خارش گلو و زبان
* ورم لبها و گلو
* آب ریزش بینی یا گرفتن بینی
* قرمزی، تورم و خارش چشمها
بیشتر بخوانید: آلرژیهای غذایی در کودکان
حساسیت به مواد افزودنی
خوراکیها به دلایل متعدد از جمله ماندگاری طولانی مدت، رنگ یا طعم، حاوی مواد افزودنی هستند. البته این افزودنیها پیش از استفاده در مواد غذایی مورد ارزشیابی و نظارت قرار میگیرند. اما بدن بعضی افراد به این مواد حساسیت نشان میدهند. غذاهای فرآوری شده مقادیر بیشتری مواد افزودنی دارند و سطح قند و شکر و چربی بالاتری دارند. بنابراین بهتر است از خوردن آنها پرهیز شود.منبع مقاله :
واعظی، محمد جواد، (1396)، دانستنیهای پزشکی، قم: نوید حکمت، چاپ اول.