جنبش ببرهاي تاميل و موقعيت قوم‌گرايي در نظام جهاني (2)

نبرد اخير ارتش سريلانكا با ببرهاي تاميل توجه جهاني را به سوي كهن‌ترين مبارزه جدايي‌طلبانه تاريخ معاصر معطوف كرد. اين جنگ بي‌امان طومار مبارزه 37 ساله سازمان جنبش آزاديبخش تاميل (ايلام) را در هم پيچيد، اما هنوز هستند آگاهاني كه باور ندارند اين مبارزه پايان يافته باشد و دليل آنان نيز، ماهيت، انگيزه و اهداف قومي است كه تاكنون براي استقلال بهاي سنگيني پرداخته است. مقاله حاضر خوانندگان گرامي را با زواياي جالبي از تاريخ مبارزه كمتر شناخته شده ببرهاي تاميل آشنا مي‌كند
چهارشنبه، 24 تير 1388
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
جنبش ببرهاي تاميل و موقعيت قوم‌گرايي در نظام جهاني (2)
جنبش ببرهاي تاميل و موقعيت قوم‌گرايي در نظام جهاني (2)
جنبش ببرهاي تاميل و موقعيت قوم‌گرايي در نظام جهاني (2)

ترجمه: محمود فاضلي بيرجندي



ببرها چگونه نابود شدند

نبرد اخير ارتش سريلانكا با ببرهاي تاميل توجه جهاني را به سوي كهن‌ترين مبارزه جدايي‌طلبانه تاريخ معاصر معطوف كرد. اين جنگ بي‌امان طومار مبارزه 37 ساله سازمان جنبش آزاديبخش تاميل (ايلام) را در هم پيچيد، اما هنوز هستند آگاهاني كه باور ندارند اين مبارزه پايان يافته باشد و دليل آنان نيز، ماهيت، انگيزه و اهداف قومي است كه تاكنون براي استقلال بهاي سنگيني پرداخته است. مقاله حاضر خوانندگان گرامي را با زواياي جالبي از تاريخ مبارزه كمتر شناخته شده ببرهاي تاميل آشنا مي‌كند:
سكوتي كه در مراحل عمليات ارتش سريلانكا در دنيا برقرار بود از دلايل اثبات اين نظر است، حال آن كه ارتش سريلانكا در جريان عمليات قلع و قمع چريك‌ها، از هر خشونت و بي‌رحمي غيرقابل تصور فروگذار نكرد و اخبار جنايت‌ها و بي‌رحمي‌هاي ارتش سريلانكا هم در دنيــا منتشر شد. البتــه با قلع و قمع ببرهاي تاميل ماجراي شورش و خشونت در سري‌لانكا را نبايد پايان يافته تلقي كرد. تحليل‌گران معتقدند از آنجا كه ببرهاي تاميل مبتكر حمله‌هاي انتحاري بوده‌اند، اينك بعيد نيست كه هواداران آنها نيز به ياد آنها و در مقام انتقام از دولت و ارتش در برخي نقاط مبادرت به عمليات انتحاري بكنند. با همه اينها، خشونت‌هاي متصور و محتمل، جنبه غيرسازماني خواهد داشت و بيش از اقداماتي فردي نخواهد بود.
سركوب جنبش با سابقه و نيرومند استقلال‌طلب قومي در جنوب آسيا، پيام ديگري هم دارد: راه كسب هويت و استقلال قومي در دنياي امروز باز نيست، اما دست دولت‌ها در قبال استقلال خواهان قوم‌گرا بيش از گذشته باز است.
اين نتيجه‌گيري قطعاً موجب خواهد شد كه هم دولت‌هاي مواجه با جنبش‌هاي قومي و هم اين‌گونه جنبش‌ها در اطراف دنيا، برنامه‌ها و رويه‌هاي خود را مورد بازنگري قرار دهند.
پايان كار و پايان حيات جنبش چريك‌هاي تاميل البته آثار مثبتي بر قوم تاميل خواهد داشت. كم‌ترين اثر آن را اين‌گونه بايد ديد كه تاميل‌ها ديگر شاهد جنگ و خون‌ريزي نخواهند بود، هواپيماهاي نظامي بالاي سرخود نخواهند ديد كه آنها را بمباران كند و ديگر شاهد انواع خشونت نخواهند بود، اما از طرفي درد و رنج قوم تاميل به پايان نرسيده است. آنان اقليتي مورد بغض اكثريت سينهالي حاكم هستند و سهمي در اداره امور كشور يا حتي در اداره امور خود ندارند. التيام زخم‌هايي كه بر پيكر قوم تاميل نشسته، مستلزم صرف زمان طولاني است.

نابودي ببرها

دنياي امروز كم‌تر جنبشي چريكي به خود ديده كه به اندازه ببرهاي تاميل نيرومند، مخوف و مرگبار باشد. اين جنبش حدود سي سال با دولت سريلانكا جنگيد تا سرانجام در ارديبهشت ماه سال جاري، ناگهان به پايان خود رسيد. ببرهاي تاميل بالغ بر سه دهه جنگ خونين را بر مردم و دولت سريلانكا تحميل كردند و كار را به آنجا رسانده بودند كه افكار عمومي سريلانكا، شبه‌قاره هند، و به عبارتي افكار عمومي دنيا به حضور و وجود آنان خوگرفته بود. ببرها كه خواهان استقلال بخشي از سريلانكا بودند، قوي‌ترين و بدون اغراق، پيشرفته‌ترين جنبش ضد دولتي در دنيا به شمار مي‌آمدند. آنها مي‌توانستند با هواپيما به مواضع دولتي حمله كنند، ماهواره‌ها را مورد هجوم الكترونيك قرار داده از كار بيندازند، و... اين توانايي‌ها افزون بر قدرتي بود كه در جنگ‌هاي چريكي داشتند. تشكيلات منظم و كارآزموده ببرهاي تاميل، امروز ديگر به تاريخ پيوسته است. پايان يكباره اين نيروي جنگاور معاصر پرسش‌هايي چند را در هر ذهن كنجكاو برمي‌انگيزد.
منبع: روزنامه اطلاعات به نقل از روزنامه هندي زبان «هندو»




نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما