جنبش ببرهاي تاميل و موقعيت قومگرايي در نظام جهاني (2)
ترجمه: محمود فاضلي بيرجندي
ببرها چگونه نابود شدند
سكوتي كه در مراحل عمليات ارتش سريلانكا در دنيا برقرار بود از دلايل اثبات اين نظر است، حال آن كه ارتش سريلانكا در جريان عمليات قلع و قمع چريكها، از هر خشونت و بيرحمي غيرقابل تصور فروگذار نكرد و اخبار جنايتها و بيرحميهاي ارتش سريلانكا هم در دنيــا منتشر شد. البتــه با قلع و قمع ببرهاي تاميل ماجراي شورش و خشونت در سريلانكا را نبايد پايان يافته تلقي كرد. تحليلگران معتقدند از آنجا كه ببرهاي تاميل مبتكر حملههاي انتحاري بودهاند، اينك بعيد نيست كه هواداران آنها نيز به ياد آنها و در مقام انتقام از دولت و ارتش در برخي نقاط مبادرت به عمليات انتحاري بكنند. با همه اينها، خشونتهاي متصور و محتمل، جنبه غيرسازماني خواهد داشت و بيش از اقداماتي فردي نخواهد بود.
سركوب جنبش با سابقه و نيرومند استقلالطلب قومي در جنوب آسيا، پيام ديگري هم دارد: راه كسب هويت و استقلال قومي در دنياي امروز باز نيست، اما دست دولتها در قبال استقلال خواهان قومگرا بيش از گذشته باز است.
اين نتيجهگيري قطعاً موجب خواهد شد كه هم دولتهاي مواجه با جنبشهاي قومي و هم اينگونه جنبشها در اطراف دنيا، برنامهها و رويههاي خود را مورد بازنگري قرار دهند.
پايان كار و پايان حيات جنبش چريكهاي تاميل البته آثار مثبتي بر قوم تاميل خواهد داشت. كمترين اثر آن را اينگونه بايد ديد كه تاميلها ديگر شاهد جنگ و خونريزي نخواهند بود، هواپيماهاي نظامي بالاي سرخود نخواهند ديد كه آنها را بمباران كند و ديگر شاهد انواع خشونت نخواهند بود، اما از طرفي درد و رنج قوم تاميل به پايان نرسيده است. آنان اقليتي مورد بغض اكثريت سينهالي حاكم هستند و سهمي در اداره امور كشور يا حتي در اداره امور خود ندارند. التيام زخمهايي كه بر پيكر قوم تاميل نشسته، مستلزم صرف زمان طولاني است.
نابودي ببرها
منبع: روزنامه اطلاعات به نقل از روزنامه هندي زبان «هندو»
/س