خدا با شماست؛ هر جا که باشید

یکی از سؤالاتی که در ذهن بسیاری شکل میگیرد این است که خدا کجاست؟ خود خداوند در سورۀ مبارکه «حدید» جواب این پرسش را فرموده است؛ خداوند در قرآن کریم میفرماید: «وَ هُوَ مَعَکُمْ أَیْنَ ما کُنْتُمْ» یعنی: «خدا با شماست؛ هر جا که باشید». این احساس که «خدا» همه جا با ما است از یک سو به «انسان» عظمت و شکوه مىبخشد و از سوى دیگر، اطمینان و اعتمادبهنفس مىدهد و شجاعت و شهامت مىآفریند و از سویی احساس مسئولیت شدید مىبخشد؛ چرا که او همه جا حاضر و ناظر و مراقب است و این بزرگترین درس تربیت است.
تعداد کلمات 1735/ تخمین زمان مطالعه 9 دقیقه

خداى تعالى در هر حال بر ما احاطه دارد و در هر زمان و مکان با ما است.
بندگان من، هر جا که باشید من به عنایت و رحمت با شما هستم.
«احاطه قیومى» یا «معیّت قیومی» بر همه موجودات؛ در کلام امام خمینی(ره)
خداى تعالى به ذات، با همه است و از همه آگاه است.
بیشتر بخوانید: معیّت حق با بنده و بندهی آگاه با حق
«قرب آفریدگار تعالى شأن به هر موجودى» و سرّ «وَ هُوَ مَعَکُمْ أَیْنَ ما کُنْتُمْ» را جز «عارف صاحب بصیرت» نداند.
معیت حق تعالى که از این آیه و آیات دیگر بر مىآید، «معیّت قیومیت» است و کنه و حقیقت نحوه معیّت حق سبحانه را با موجودات کسى نمیداند، مگر خداوند و راسخین در علم که بنور بصیرتشان و صفاى قلبشان مشاهده مینمایند که موجودیّت اشیاء عبارت از انتساب و ارتباط آنها است به موجود حقیقى و وجود آنان وجود ربطى و ظلّى است. (همان، ج 13، ص 122 با اندکی تلخیص)
«معیّت قیومى خالق با مخلوق» که در گفتههاى مولوى(ره) وجود دارد، مأخوذ از آیه «وَ هُوَ مَعَکُمْ أَیْنَ ما کُنْتُمْ» است.
کلمه «معیّت» که در گفتههاى مولوى وجود دارد مأخوذ از آیه «وَ هُوَ مَعَکُمْ أَیْنَ ما کُنْتُمْ»، اصطلاح عرفا و فلاسفه الهى است، به معنى «معیت قیومى خالق با مخلوق»؛ به این معنى که همه چیز قائم به حق است و حقتعالى در همه جا و همه حال با ماست چنانکه در کلمات ائمه دین نیز وارد شده است «لیس فى الاشیاء بوالج و لا عنها بخارج» و «داخل فى الاشیاء لا بالممازجة و خارج عن الاشیاء لا بالمزایلة» و مولوى خود این آیه را در مجلد اول مثنوى اینطور تفسیر کرده است که هر حالى از احوال بشر مظهر اسم و صفتى از اسماء و صفات الهى و نمودار اراده و قدرت و خواست و مشیتى از حقتعالى است.
اضافه «زندان» و «ایوان» اضافه تخصیصى است و ضمیر «او» مرجعش همان مرجع ضمیر «وَ هُوَ مَعَکُمْ»، یعنى حقتعالى است. مقصود مولوى این است که جهل بشر زندانى است که حقتعالى براى او مقدر کرده؛ و علم بشر ایوان و گلستانى است که خداوند بدو عطا فرموده است. (همایی، جلال الدین، مولوی نامه؛ مولوی چه می گوید؟ 1385 ش، ج 1، صص 99-100)
موجودیّت هر موجودی، ملازم با «ولایت خدا» است و حضرت حقّ داراى ولایت است و ولایت او با هر موجود است؛ و از اینجا معناى «وَ هُوَ مَعَکُمْ أَیْنَ ما کُنْتُمْ»؛ «خدا با شماست هر جا که بوده باشید» را خوب مىفهمیم.
منابع:
1 - طباطبائی، موسوی همدانی، ترجمه تفسیر المیزان، ایران، قم، دفتر انتشارات اسلامی وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، 1378 ش، چاپ یازدهم.
2 - میبدی، ابوالفضل رشیدالدین، کشفالأسرار و عدةالأبرار (معروف به تفسیر خواجه عبدالله انصاری)، ایران، تهران، انتشارات امیرکبیر، 1371 ش، چاپ پنجم.
3 - خمینی، سید روح الله، تفسیر سوره حمد، ایران، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، 1375 ش، چاپ اول.
4 - نسفی، عزیزالدین، الإنسان الکامل (نسفی)، ایران، تهران، انتشارات طهوری، 1386 ش، چاپ هشتم.
5 - امین (بانوی اصفهانی)، سیده نصرت، مخزن العرفان در تفسیر قرآن، ایران، تهران، نهضت زنان مسلمان، 1361 ش، چاپ اول.
6 - همایی، جلال الدین، مولوی نامه؛ مولوی چه می گوید؟ ایران، تهران، انتشارات هما، 1385 ش، چاپ دهم.
7 - علامه تهرانی، سید محمد حسین، امامشناسی، ایران، مشهد، انتشارات علامه طباطبائی، 1418 ق، چاپ دوم.
[1]. حدید: 4.