چگونه از مسمومیت غذایی جلوگیری کنیم؟

برای دریافت اطلاعات مهم در مورد چگونگی کاهش احتمال مسمومیت با مواد غذایی (در رستوران و خانه) با ما همراه شوید. همچنین ترفند‌ها و نکات ارزشمندی در مورد نگهداری مواد غذایی و جلوگیری از مسمومیت غذایی خواهید آموخت.
دوشنبه، 27 اسفند 1397
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
چگونه از مسمومیت غذایی جلوگیری کنیم؟
چگونه از مسمومیت غذایی جلوگیری کنیم؟

فاسد شدن مواد غذایی می‌تواند در زمان آماده کردن، پخت و حتی بعد از پخت مواد غذایی رخ بدهد. در اینجا راهکارهای مناسب برای جلوگیری از مسمومیت غذایی قبل از خرید، در زمان استفاده و بعد از پخت غذا یاد داده شده است که به سادگی می‌توانید در منزل آن‌ها را انجام دهید.


روش های صحیح آماده کردن مواد غذایی

۱- در زمان خرید مواد غذایی دقت کنید. نگهداری مواد غذایی از فروشگاه آغاز می‌شود، پس عاقلانه خرید کنید. تاریخ مصرف روی تمام محصولات را بررسی کنید و توجه کنید که مواد غذایی در دمای مناسب و صحیح ذخیره شده باشند.

محصولات گوشت و مرغ را در کیسه‌های جداگانه بسته بندی کنید و اجازه ندهید که هنگام خرید، گوشت خام با مواد غذایی دیگر یکجا باشد.

۲- غذا‌های سرد و یخ زده را تا حد ممکن سرد نگه دارید، به ویژه هنگام انتقال از فروشگاه به خانه این کار مهم است و می‌توانید ترفند‌های زیر را به کارببرید:

محصولات را به خوبی با روزنامه بپوشانید و یا یک کیسه خنک کننده کوچک بخرید و غذا‌های سرد یا یخ زده را با آن به خانه ببرید.

در صورت امکان، محصولات سرد و یخ زده را آخر کار بخرید.

هنگام بازگشت به خانه، تمام غذا‌ها را به طور صحیح و سریع در یخچال و فریزر قرار دهید.

۳- همیشه دستان خود را قبل و بعد از تهیه غذا‌ بشویید. دست‌ها را به طور کامل با آب گرم و صابون ضد باکتری قبل و بعد از آماده کردن غذا، به ویژه پس از دست زدن به گوشت خام، شستشو دهید.

سفره‌های پارچه‌ای و حوله‌های دست را به طور مرتب تمیز کنید تا از رشد باکتری‌ها بر روی آن‌ها جلوگیری شود.

بعد از دست زدن به حیوانات خانگی (به خصوص خزندگان، لاک پشت‌ها و پرندگان) و بعد از حمام کردن و یا دست زدن به بستر حیوان خانگی، دست‌ها را به خوبی بشویید.

۴- آشپزخانه خود را تمیز کنید. بسیار مهم است که سطح کابینت‌های آشپزخانه و دیگر مناطق آماده سازی غذا را تمیز کنید، مخصوصا هنگام تهیه اقلام غذایی حساس مانند گوشت، مرغ و تخم مرغ.

لازم نیست از یک ضدعفونی کننده استفاده کنید، با یک محلول خفیف از آب گرم و صابون، میز و کابینت، تخته‌های برش و ظروف خود را به اندازه کافی تمیز کنید.

 پس از شستشوی مواد گوشتی خام، سینک آشپزخانه را به خوبی بشویید و تمیز کنید تا باکتری‌ها به ظروف تمیز منتقل نشوند.

۵- برای سرعت بخشیدن به روند یخ زدایی هرگز نباید مواد غذایی (مخصوصا گوشت و مرغ) را در دمای اتاق قرار دهید. مواد غذایی یخ زده باید همیشه در یخچال یخ زدایی شود، زیرا باز شدن یخ در دمای اتاق باعث می‌شود که سطح غذا خیلی سریع گرم شود و رشد باکتری را افزایش دهد. به جای آن می‌توانید یخ غذا‌ها را با تنظیم مایکروویو روی درجه آب کردن یخ یا تنظیم قدرت ۵۰ درصد، باز کنید. همچنین می‌توانید با اطمینان مواد غذایی را در زیر آب سرد قرار دهید تا یخ آن‌ها باز شود.

توجه: هنگامی که یخ غذا‌ها به طور کامل باز می‌شوند، باید آن‌ها را به سرعت مورد استفاده قرار دهید. هرگز مواد غذایی که یخ آن‌ها به طور کامل باز شده است را بدون پختن دوباره در فریزر قرار ندهید.

۶- از تخته‌های برش جداگانه برای خرد کردن گوشت خام، مرغ و سبزیجات استفاده کنید. با این کار می‌توانید از هر گونه احتمال انتقال آلودگی باکتری از گوشت به مواد غذایی دیگر جلوگیری کنید.

اگر نمی‌توانید تخته‌های برش جداگانه داشته باشید، باید تخته برش چند منظوره خود را بعد از هر استفاده، به خوبی شسته و ضدعفونی کنید.

توصیه می شود از تخته برش‌های پلاستیکی به جای تخته‌های برش‌های چوبی استفاده کنید، زیرا تمیز کردن چوب سخت‌تر است.


جلوگیری از مسمومیت غذایی با غذای پخته شده

۱- غذا‌ها را به طور کامل بپزید. این کار به ویژه برای گوشت قرمز، مرغ و تخم مرغ که غذا‌های با خطر مسمویت بالا هستند اهمیت دارد. پخت و پز این غذا‌ها تا حد زیادی میکروب‌های مضر را از بین می‌برد. توجه به وزن مواد غذایی و درجه حرارت اجاق، زمان پخت صحیح را در نظر بگیرید و از آشپزی لذت ببرید.

اگر در مورد زمان پخت مواد غذایی شک دارید، می‌توانید از دماسنج مخصوص مواد غذایی استفاده نمایید. گوشت مرغ و بوقلمون هنگامی که به درجه حرارت ۱۶۵ درجه فارنهایت برسند، پخته می‌شوند. استیک در دمای ۱۴۵ درجه فارنهایت و همبرگر در دمای ۱۶۰ درجه فارنهایت پخته می‌شود.

۲- غذا‌های گرم را گرم و غذا‌های سرد را سرد نگه دارید. باکتری‌ها سریع‌ترین سرعت تکثیر را بین ۴۰ تا ۱۴۰ درجه فارنهایت دارند، بنابراین برای جلوگیری از مسمومیت غذایی مهم است که غذا‌ها را بالاتر یا پایین‌تر از این دما‌ها حفظ کنید.

باید مطمئن شوید که یخچال شما در دمای ۴ درجه سانتی گراد (۴۰ درجه فارنهایت) یا کمتر تنظیم شده و غذای پخته شده به دمای حداقل ۱۶۵ درجه فارنهایت می‌رسد.

۳- باقی مانده غذا را قبل از استفاده دوباره گرم کنید. باقی مانده غذا وقتی دوباره گرم می‌شود می‌تواند عوامل بیماری زا موجود در مواد غذایی را مهار کند. اگر باقی مانده غذا‌ها خراب شده‌ باشند، دیگر گرم شدن، نمی‌تواند آن‌ها را سالم و بی خطر کند.

برای جلوگیری از مسمومیت غذایی باقی مانده‌های غذا را به مدت طولانی نگه ندارید. هر نشانه‌ای از تغییر رنگ، خرابی، رشد کپک و غیره یک هشدار است که باید مواد غذایی را دور بریزید.


نکات مورد توجه:

هرگز بیش از یک بار باقی مانده مواد غذایی را بدون تغییر وضعیت آن‌ها گرم و یا فریز نکنید. به عنوان مثال شما می‌توانید با خیال راحت مواد غذایی خام را فریز کنید، یخ مواد غذایی خام را باز کنید، غذا را طبخ کنید، غذای پخته شده را فریز کرده و یخ غذای پخته شده را باز کنید و دوباره آن را گرم کنید.

با این حال اگر مواد غذایی پخته شده دوباره گرم شوند و بازهم باقی بماند باید آن را دور بریزید، زیرا احتمال بیمار شدن شما با خوردن آن بسیار زیاد است.


منبع : سایت ستاره


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط