میرزا کوچک خان کیست؟
میرزا کوچک خان در تاریخ 1257 ه.ش در شهر رشت به دنیا آمد، نام اصلی او میرزا یونس است که در کودکی به یادگیری تعالیم دینی در مدارس این شهر پرداخت و در جوانی راه طلبگی را پیشه کرد. سپس در دوران اوج مبارزات انقلابی برای شرکت در نهضت آزادی در سال 1286 به گروه «مجلس اتحاد» پیوست.میرزا کوچک خان پس از مدتی با همدرسان خود گروهی به نام هیئت اتحاد اسلام را در سال 1294 تشکیل دادند و به مبارزه با نیروهای اشغال گر تزار روسی که به دنبال تصرف شمال ایران بودند پرداختند. این گروه که مرکز خود را شهر فومن قرار داد، دست به مبارزات مسلحانه بردند و شهرهای زیادی ازجمله مازندران، آستارا، کجور و تنکابن را در اختیار گرفتند.
اما در سال 1297 نیروهای روس و انگلیسی در یک اتحاد توانستند مواضع گروه را محاصره کنند و شهر رشت را از اشغال آنان بیرون آورند، همین اتفاق باعث شد که کمیته اتحاد اسلام مجبور به امضای توافق نامهای با انگلیسیها شود. همین توافقنامه باعث شد تا بین اعضای کمیته اختلاف پدید آید و میرزا ناچار شد که کمیته اتحاد اسلام را منحل کند و کمیته انقلاب گیلان را تشکیل داد.
وضعیت مبارزاتی میرزا کوچک خان با نیروهای روس، دولت مرکزی و گروههای متفرقه بسیار پیچیده پر فراز و نشیب است؛ اما پس از 7 سال مبارزه، او به همراه 8 نفر از دوستان نزدیکش به جنگل رفته و قصد داشتند که برای دوری از شرایط موجود به خلخال پناه ببرند که در راه کوهستان به علت سرمای شدید میرزا در 11 آذر سال 1300 در سن 43 سالگی جان خود را از دست داد؛ اما متأسفانه عدهای برای خود نمایی سر میرزا را از بدنش جدا کردند و به تهران برای رضاخان فرستادند.
سیر تاریخی دفن سر و پیکر میرزا کوچک خان
مرگ 11 آذر 1300 کوههای تالش در مسیر خلخالجدا شدن سر از بدن در 30 آذر 1300 و دفن بدن در روستای خانقاه گیلوان (مرز استان گیلان و اردبیل)
دفن سر در قبرستان چهار راه حسن آباد تهران پس از مدتها
انتقال مخفیانه سر توسط یکی از دوستان میرزا به منطقه سلیمان داراب رشت
نبش قبر میرزا در روستای خانقاه گیلوان و انتقال پیکر به محل مزار فعلی پس از 44 سال، در کنار "سر" سلیمان داراب شهر رشت
آرامگاه میرزا کوچک خان
پیکر میرزا کوچک خان جنگلی در گورستان سلیمان داراب شهر رشت به خاک سپرده شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی مسئولین تصمیم گرفتن تا بنای یادبودی را برای تقدیر از خدمات این مبارز در راه آزادی کشور بر روی مزار او بنا کنند.
در ساخت این بنا از یک معماری نسبتاً ساده که در دو بخش روی هم قرار گرفته ساخته شده و در طراحی آن از سبک بناهای اسلامی معاصر الهام گرفته شده است. این بنای 8 ضلعی در حدود 40 مترمربع مساحت دارد و ارتفاع آن به 9 متر میرسد. 8 ستون زیبا با سر ستونهای چوبی دور تا دور آرامگاه قرار دارند و از متریال های دیگری مانند آجر، سفال، چوب و سنگ در ساخت این مقبره بهره گرفته شده است. همچنین در اطراف مقبره میرزا کوچک خان، قبر چند تن از مجاهدان جنگل نیز وجود دارد.
کجا اقامت کنیم؟
در شهر رشت مشکل اقامتی نخواهید داشت و در تمام فصل میتوانید از ویلاهای دربست، آپارتمانهای مبله، مهمانپذیرها و هتلهای مختلف استفاده کنید، نام برخی از اقامتگاههای رشت عبارتاند از:هتل لوکس کادوس
هتل شبستان
هتل صبوری
هتل اردیبهشت
هتل غدیر
هتل کیوان
مهمانسرای بهشت
مهمان سرای فارس
مهمان سرای بهار
خانه بوم گردی پدربزرگ
چطور برویم؟
برای رفتن بر سر مزار میرزا ابتدا باید به رشت بروید؛ رشت مرکز استان گیلان و یکی از شهرهای مهمانپذیر ایران است که در بیشتر طول سال شاهد هوایی بارانی در آنجا خواهید بود. برای رفتن به رشت اگر از تهران بروید حدود 325 کیلومتر فاصله را باید از طریق جاده کرج-قزوین طی کنید. پس از رسیدن به شهر رشت باید در مسیر جنوب شهر حرکت کنید و به یخسازی رشت برسید و بعد از آن وارد میدان رازی شوید، از این میدان نیز به خیابان میرزا کوچک خان جنگلی بروید تا به گورستان سلیمان داراب برسید.منبع: سایت ستاره