سکولاریسم سیاسی (قسمت اول)
سکولاریزیسم سیاسی از وحدت گرایی قرون وسطی فاصله گرفت و درصدد کاهش نفوذ کلیساها به عنوان بازیگران سیاسی برآمد، به ندرت حملهای مستقیم یا آشکار علیه دین مطرح کرد و تقریبا همیشه خود را به طور آشکار در چارچوب نظریههای ارتدوکسی و طبق کتاب مقدس، متجلی می ساخت.
سهشنبه، 4 تير 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
روسو و طرفداران ژاکوبنیاش برای نخستین بار، آشکارا کلیسا و مسیحیت را به عنوان دشمن سرسخت هر نوع آزادی و جمهوری در حال شکوفایی تعریف کردند. از این دیدگاه، در حالی که یک جمهوری قوی و در حال شکوفایی بیشتر از همه چیز نیازمند عشق اسپارتی به کشور بود، کلیسا آموزش می داد که بهشت، بهترین و واقعی ترین کشور مسیحیان است. در حالی که یک جمهوری متحد، مستلزم عشق و ایثار برای تمام شهروندانش بود، کلیسا تبلیغ می کرد که "خارج از کلیسا هیچ رستگاری وجود ندارد و بنابراین شکافی اجتماعی و معنوی بین شهروندان مسیحی و غیرمسیحی ایجاد می کرد. در حالی که یک جمهوری آزاد، آزادی فکر و روح را به عنوان عالی ترین اصل ارتقا می داد، کلیسا تسلیم و اطاعت متواضعانه نسبت به خداوند و همچنین بندگان او را به عنوان پایه های زندگی مسیحی تعالی می بخشید. کلیسایی که فراتر از کنترل دولت جمهوری باقی مانده بود و در ترویج تعلیمات خود آزادی داشت، نه تنها منبع نهفته ای برای بی ثباتی سیاسی، بلکه رقیب فعالی برای اصول و اهداف مرکزی دولت بود.
حس منازعه مانوی اعتقاد به خیر و شر بین کلیسا و جمهوری به این معنی بود که سیاست جدایی کلیسا و دولت کافی نیست. در عوض، دولت جمهوری باید سیاست انقیاد و تحولی واقعی در مقابل کلیسا اتخاذ کند. این مبارزه مسیحیت زدایی شامل طیف گسترده ای از ابداعات عجیب و غریب از جمله سالنامه ای جدید بر اساس چرخه طبیعت به جای چرخه تاریخ رستگاری مسیحیت و همچنین مجموعه ای جدید از مراسم مذهبی پیرامون آیین الهی بود. این سیاست همچنین حق کلیسا برای اجرای مراسم ازدواج، مدیریت آموزش و پرورش و مالکیت هکتارهای وسیع ارضی پاپ را لغو کرد. حتی مهم تر از آن، رژیم جدید، کلیسا را بیشتر تحت نظارت خود در آورد. در حالی که تحت رژیم قدیمی، فهم فرانسوی مآبانه بین مقام سلطنت و پاپ شامل نقش دولت قوی در انتصاب اسقف ها و کشیش ها بود، رژیم جدید این نقش را از طریق ضرورت سوگند وفاداری به جمهوری انقلابی و در واقع آموزش مجدد ایدئولوژی افزایش داد. کارگزاران کلیسا و مردم کاتولیک که در مقابل این اقدامات مقاومت می کردند در معرض خشونت گسترده قرار داشتند و نمونه مشهور آن منطقه وندی بود. بنابراین، درست خواهد بود اگر انقلاب را به عنوان مهیا کننده چارچوبی برای پیامدهای بعدی و اغلب برنامه های خشونت آمیز سکولاریسم سیاسی افراطی از جمله اقداماتی که توسط انقلابیون کشورهای روسیه، مکزیک، اسپانیا، ایتالیا، کامبوج، تونس و چین در قرن بیستم انجام گرفت، ملاحظه کرد.البته در مورد برخی از این اقدامات زمان به عقب بازگشت، همان طور که نیروهای واکنش (ضد انقلاب به طور قدرتمندانه ای تلاش کردند .
نوزاد انقلاب را بکشند، امری که با ظهور ناپلئون و احیای نهاد سلطنت ممکن شد. البته پرچم انقلاب به اندازه کافی و مدت کافی برافراشته شد تا افراطیون در سراسر اروپا و جوامع اروپایی های مقیم آمریکا حول آن متحد شوند. چارچوب رادیکال و سکولاریستی انقلاب فرانسه به آنها الهام بخشید تا علیه کلیسا به عنوان دشمن اصلی شان بسیج شوند. بنابراین، کشورهای کاتولیک در سراسر اروپا و امریکا شاهد ظهور موج های متوالی جنبش ها و احزاب ضد نظام کشیشی در قرن نوزدهم و بیستم بود.
انقلاب، خانواده ای نامنسجم اما فراملی از جنبش های جمهوری خواهانه و ضد کشیشی به ارث گذاشت. برخی اوقات این جنبش ها با کمک سر نیزه های فرانسوی ظاهر شدند؛ در موارد دیگر آنها به واسطه تاثیر کاملا آشکار پیشرفت انقلاب فرانسه در سرنگون کردن رژیم سابق و یا در نتیجه ظهور ایده های برجسته رخ دادند. نوشته های توماس پن که در ماه های اول انقلاب (۹۰-۱۷۸۹) در فرانسه زندگی می کرد، این نوع تاثیر را در جهان انگلیسی زبان داشت. برای نمونه، جنبش وحدت بخش ایرلند و قیام خشونت آمیز آن در سال ۱۷۹۸، به طور مستقیم از الگو و ایده های انقلابی فرانسه الهام گرفت. این ظهور و پیامدهای آن به هیچ وجه محدود به کشورهای کاتولیک نبود. برای میهن پرستان انقلابی آلمان که در سال ۱۷۸۹ در فرانسه در تبعید بسر می بردند، "وقوع انقلاب فرانسه و ایدئولوژی های جهانی که به واسطه آن ظهور کردند، پیشرفتی الهام بخش بود. در مورد هلندی ها، سرنیزه های فرانسوی و تب مسری ایدئولوژیکی که میهن پرستان به آن مبتلا شده بودند با هم ترکیب شد تا بیشتر برنامه های انقلاب فرانسه - از جمله سکولاریزاسیون رادیکال آن را به کشورهای بنه لوکس؟ (هلند، بلژیک، لوکزامبورگ) به صورت جمهوری باتاوی در سال ۱۷۹۵ به ارمغان بیاورد. در واقع، اولویت عمده انقلاب باتاوی، منسوخ کردن پیوندها و امتیازهای سیاسی خاص کلیسای آلمان بود.
ادامه دارد..
منبع: دین و نظریه روابط بین الملل، جک اسنایدر، ترجمه سیدعبدالعلی قوام، رحمت حاجی مینه، چاپ اول، نشر علم تهران ۱۳۹۳
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
سکولاریسم سیاسی (قسمت دوم)
سهشنبه، 4 تير 1398
سکولاریسم سیاسی (قسمت سوم)
سهشنبه، 4 تير 1398
اندیشه دینی و سکولاریزم
پنجشنبه، 15 اسفند 1387
پیدایی و پایایی سکولاریزم
پنجشنبه، 15 اسفند 1387
کندکاوی درمبانی نظری سکولاریسم
پنجشنبه، 2 آبان 1387
ريشه هاي انديشه هاي بي خدايي نوين
پنجشنبه، 2 آبان 1387
ام البنین علیهاالسلام؛ مادر مهتاب
چهارشنبه، 14 دی 1401
نگاهى به برخى از دلايل معتقدان به سكولاريسم
شنبه، 29 تير 1387
اسلام و سكولاريسم
چهارشنبه، 5 تير 1387
حذف دين از زندگى دنيوى بشر(قسمت دوم)
چهارشنبه، 5 تير 1387
تازه های مقالات
معرفی کوتاه بانوان قرآن نویس
تحلیل شبهه هدر رفتن خون شهدا و پاسخ به آن
پنج گوهر درخشان میراث فاطمی
لیفت سینه: جراحی جوانسازی و رفع افتادگی سینهها برای ظاهری جذاب
ترفند افزایش سرعت اینترنت تا 100 برابر
رزرو هتل پارس شیراز برای سفر خانوادگی
هتل بینالمللی کیش یا پارمیدا مشهد: مقایسه اقامت در دونقطه متفاوت
قیمت ایمپلنت کامل فک بالا و پایین
چطور بلیط های چارتر لحظه آخری را با بهترین قیمت پیدا کنیم؟
گیتار بیس یا گیتار الکتریک؛ یادگیری کدامیک آسانتر است؟
بیشترین بازدید هفته
چهار زن برگزیده عالم
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
داستان انار خواستن حضرت زهرا(س) از امام علی(ع)
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
پیش شماره شهر های استان گیلان
موارد بیشتر برای شما
سرمایه گذاری در بورس را از کجا شروع کنیم؟ 3 مرحله اصلی
آموزشگاه زبان پردیسان ارائه دهنده دوره های متنوع و مدرن
ترسناک ترین مسیرهای ریلی جهان
«خط دیدار» مداحان اهلبیت علیهمالسلام
زمان امضا موافقت نامه ایران و روسیه از زبان بقایی
اعلام زمان دور جدید گفتوگوهای ایران و اروپا
وقتی تاد هم درد صهیونیستها را درمان نمیکند
تاجر برزیلی همه اعضای خانواده خود را به کشتن داد
دستگیری هنجارشکنان منطقه باغمیشه تبریز
دعای مادر شهیدی که برآورده شد
لحظه انهدام ادوات و نیروهای دشمن در شمال نوار غزه
سرلشکر سلامی: گروههای مقاومت خودشان سلاحشان را تولید میکنند
عملیات ضدصهیونیستی در قدس اشغالی
«پنجره»ای به مداحی آقای محمد جنامی
سالروز ولادت معمار کبیر انقلاب اسلامی ایران