شيعه هراسي در ديپلماسي امنيتي آمریکا(2)

با توجه به وجود اقليتهاي شيعي در برخي كشورهاي عرب منطقه كه اكثر آنها با حكومت مركزي خود مشكل دارند، پادشاه اردن ادبيات جديدي را با نام «جغرافياي سياسي هلال شيعه»(14) وارد گفتمان سياسي منطقه اي كرد كه توانسته تا حدودي حاكمان سني منطقه را بجاي «همزيستي مسالمت آميز»(15) با ايران و يا گروه هاي شيعي، به سمت تنش و بي اعتمادي متمايل كند. به عنوان مثال بحرين مدعي است جمهوري اسلامي ايران با حمايت از شيعيان ارتش براي وقوع كودتا در بحرين تلاش
پنجشنبه، 16 مهر 1388
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
شيعه هراسي در ديپلماسي امنيتي آمریکا(2)
شيعه هراسي در ديپلماسي امنيتي آمریکا(2)
شيعه هراسي در ديپلماسي امنيتي آمریکا(2)

نويسنده:مصطفي دلاورپوراقدم




گفتار دوم: اهداف نهادهاي تبليغاتي غرب از گسترش شيعه هراسي

مهمترين اهداف عملياتي و راهبردي متوليان ديپلماسي تبليغاتي غرب از كاربست آفندهاي شيعه هراسي عبارتند از:

1. جلوگيري از شكل گيري ترتيبات امنيتي بومي و پايدار

با توجه به وجود اقليتهاي شيعي در برخي كشورهاي عرب منطقه كه اكثر آنها با حكومت مركزي خود مشكل دارند، پادشاه اردن ادبيات جديدي را با نام «جغرافياي سياسي هلال شيعه»(14) وارد گفتمان سياسي منطقه اي كرد كه توانسته تا حدودي حاكمان سني منطقه را بجاي «همزيستي مسالمت آميز»(15) با ايران و يا گروه هاي شيعي، به سمت تنش و بي اعتمادي متمايل كند. به عنوان مثال بحرين مدعي است جمهوري اسلامي ايران با حمايت از شيعيان ارتش براي وقوع كودتا در بحرين تلاش مي كند به همين جهت دولت منامه ضمن جلوگيري از ورود شيعيان، از مهاجرت عربهاي سني به اين كشور با هدف تغيير «موازنه تركيب جمعيتي»(16) پشتيباني مي كند، به عبارتي وجود نزديك به 70 درصد جمعيت شيعه، عدم اعتماد ميان منامه و تهران و مديريت آفندهاي ايران هراسي در منطقه توسط آمريكا، برخي از دلايل تمايل اين كشور براي انعقاد توافق هاي امنيتي با قدرتهاي فرامنطقه اي برون سيستمي است، كه از مصاديق آن مي - توان به استقرار فرماندهي «ناوگان پنجم نيروي دريايي»(17) امريكا در اين كشور اشاره كرد كه وظيفه مديريت ناوهاي جنگي ايالات متحده در منطقه و جلوگيري از قاچاق تسليحات كشتار جمعي و مواد مخدر در درياي عمان را برعهده دارند.
از طرفي همزمان ايالات متحده برنامه ريزي مي كند حداكثر منافع جهاني خود را از قبل فضاي ايجاد شده تضمين نموده و با استفاده از ابزارهاي ديپلماسي عمومي به گسترش واگرايي فرقه اي ميان شيعه و سني در منطقه دامن زند تا ضريب احتمال شكل گيري پيمانهاي دفاعي درون سيستمي و تحقق «امنيت بومي و پايدار»(18) كه شرط اوليه آن وجود اعتماد متقابل است را كاهش داده و جمهوري اسلامي ايران را در معادلات منطقه اي منزوي كند.
برخي مصاديق آفند تبليغاتي شيعه هراسي و ارتباط دهي آن با جمهوري اسلامي ايران عبارتند از:
پادشاه مراكش در ششم مارس 2009 (16 اسفند 1387) با صدور بيانيه اي دستور قطع روابط سياسي با جمهوري اسلامي ايران را به دو دليل زير اعلام نمود.
- حمايت از تماميت ارضي بحرين در برابر ادعاهاي تاريخي جمهوري اسلامي ايران؛
- حمايت تهران از شيعيان مراكش، تلاش براي گسترش مذهب تشيع و تضعيف بنيانهاي مذهبي اين كشور؛
ادعاي مراكش در حالي است كه 99 درصد جمعيت اين كشور سني و مابقي را يهوديان و مسيحيان تشكيل مي دهند و اقدام اين كشور با هدف تحريك كشورهايي مانند كويت، يمن، بحرين و عربستان برنامه ريزي شده بود كه داراي حاكمان سني و جمعيت قابل توجه شيعه هستند.
افزايش سركوب شيعيان عربستان توسط وزارت امر به معروف و نهي از منكر اين كشور، مصداق ديگري از محصول جنگ تبليغاتي شيعه هراسي توأم با ايران هراسي در دورنماي تحولات امنيتي خاورميانه است.

2. انعكاس تصاوير مجازي از جنبشهاي مقاومت شيعي

يكي از ترفندهاي شيعه هراسي امريكا، انعكاس تصاوير مجازي و گزارشهاي انحرافي از مشاركت عوامل وابسته به حزب الله لبنان در امور داخلي ساير كشورهاست. به عنوان مثال در نوزدهم نوامبر 2008 دولت مصر يك لبناني و چند فلسطيني و مصري را به اتهام انتقال سلاح به غزه از مرز مصر دستگير و مدعي شد شهروند لبناني وابسته به حزب الله بوده است.
عبدالمجيد محمود دادستان مصر مدعي شد بازجويي از شهروند لبناني مبين اين است كه وي قصد تحركاتي عليه امنيت ملي اين كشور را داشته و با آموزش گروهي قصد ساماندهي عملياتهاي تروريستي در مصر را داشته است. وي همچنين مدعي شد سيد حسن نصرالله پس از سخنراني روز عاشورا در سال 1387، 49 نفر را مسئول سازماندهي تحركاتي عليه دولت مصر كرده است. وي همچنين مدعي شد حزب الله با همياري و همكاري علما و سازمانهاي وابسته به خود و در راستاي تداوم آفند تبليغاتي شيعه هراسي قصد گسترش تفكر شيعه را در اين كشور دارد.
مصر همچنين همسو با سياست ايران هراسي امريكا، حزب الله را عامل امنيتي و سياسي جمهوري اسلامي ايران براي اثرگذاري بر ساختار امنيتي خاورميانه معرفي كرد.
برخي ديگر از ادعاهاي غرب براي انعكاس تصاوير غيرواقعي از جنبش شيعي حزب الله عبارتند از:
- مداخله حزب الله در ناامن سازي عراق؛
- مداخله در فرايند طبيعي انتخابات لبنان؛
- ارتباط با مهمترين گروه مخالف شيعه يمن الحوثي؛
- آموزش نظامي برخي شيعيان كشورهاي حاشيه خليج فارس بويژه بحرين.

3. تهديد سازي براي جمهوري اسلامي ايران از طريق شبه نظاميان وهابي

يكي از روشهاي مخالفان نظام جمهوري اسلامي ايران؛ تحريك و تشويق گروههاي افراطي سلفي به انجام اقدامهاي تروريستي عليه شيعيان بويژه شيعيان جمهوري اسلامي ايران كه از مهمترين مصاديق آن ميتوان به اقدامهاي تروريستي جندالشيطان (عبدالمالك ريگي) و سپاه صحابه اشاره كرد.
سپاه صحابه در اوايل دهه 1980 توسط روحاني سني به نام «مولانا حق نواز جهنگوي» با هدف جلوگيري از نفوذ تفكرات شيعي انقلاب اسلامي به شبه قاره هند تأسيس شد كه وي در سال 1990 به قتل رسيد. سپاه صحابه ادعا دارد پيرو دين پيامبر اكرم(ص) است و از اين رو خود را سپاه صحابه مي نامد. بسياري از حوزههاي علميه اهل تسنن در ايالت پنجاب توسط اين گروه اداره مي شوند. آنان براي عملياتي كردن اهداف خصمانه خود «لشگر جهنگوي» را تأسيس كردند. «احمد لدهيانوي» پس از ترور «ضياء الرحمان فاروقي» به فرماندهي سپاه صحابه رسيد.
مهمترين اهداف اين گروه تروريستي بر شيعه زدايي متمركز شده كه برخي مصاديق آن عبارتند از:
- مقابله با آموزههاي شيعي انقلاب اسلامي ايران
- مبارزه با گروه شيعه تحريك جعفري
- حمله به شيعيان و ايرانيان مقيم پاكستان
مثال ديگر مي توان به اقدام تروريستي جندالشيطان و انفجار بمب نسبتاً قوي در مسجد امير المومنين شهر زاهدان مركز سيستان و بلوچستان در هفتم خرداد 1388 و در شب شهادت حضرت فاطمه كبري(ع) اشاره كرد كه به شهادت 25 نفر از هم وطنانمان منجر شد.(19) متعاقب آن جمهوري اسلامي ايران سه نفر از گروهك جندالشيطان از جمله عبدالحميد ريگي برادر عبدالمالك كه توسط پاكستان دستگير و به مقامهاي جمهوري اسلامي ايران مسترد شده بود را اعدام كرد. وي قبل از اعدام به حمايتهاي مالي امريكا از جندالشيطان اعتراف كرده بود.(20)اين حادثه توسط «حافظ عبدالخالق ملازهي» از اهالي منطقه سرباز سازماندهي شده بود.

4. پيوند زدن تفكرات اهل سنت با وهابيون

يكي از ابزارهاي مروجان جنگ فرقه اي ميان شيعه و سني، ترويج و پيوند زدن مرامنامه اهل سنت با تفكرات گروه هاي تكفيري و سلفي است تا با اين ترفند شيعيان را عليه جامعه اهل سنت تحريك كنند در حالي كه ميان اين دو تفاوتهاي محسوسي وجود دارد، به عنوان مثال در عقايد وهابيون شيعيان به عنوان كافر معرفي مي شوند در حالي كه پيروان اهل سنت چنين ديدگاهي را نسبت به شيعيان ندارند.(21)

5. توجيه اقدامهاي تروريستي گروههاي نزديك به وهابيون

شيعه هراسي توجيه تبليغاتي گروههاي سلفي براي شيعه زدايي است، به عنوان مثال مقامهاي مسئول در «ايالت نيمروز»(22) واقع در جنوب غربي افغانستان كه با جمهوري اسلامي ايران مرز مشترك دارد، به صورت خزنده و خاموش، به مهاجرت اجباري شيعيان از اين مناطق و يا انهدام كتابهاي داراي مضاميني در تبيين و روشنگري مذهب تشيع اقدام مي كنند.
مثال ديگر مي توان به اقدام طالبان پس از تصرف شهر مزار شريف در اكتبر 1999 و قتل عام شيعيان اين شهر مانند «گروه فرقه اي هزارها»(23) اشاره كرد.

گفتار سوم: نقشه راه جمهوري اسلامي ايران براي مهار آفند تبليغاتي شيعه هراسي

برخي تدابير و اقدامهاي بازدارنده كه مي تواند ظرفيت راهبردي مهندسي امنيتي جمهوري اسلامي ايران براي مهار آسيبهاي احتمالي ناشي از شيعه هراسي را تقويت كند عبارتند از:

1. خنثي سازي و مهار آفندهاي ناشي از شيعه هراسي

با توجه به اينكه شيعه هراسي در كنار ايران هراسي به يكي از آفندهاي تهاجم نرم امريكا براي منزوي سازي جمهوري اسلامي ايران تبديل شده، شايسته است متوليان امر با سناريوسازي اقدامها و تدابير پيشدستانه لازم در ساختار امنيتي برنامه پنجم توسعه را مورد توجه قرار دهند كه يكي از پيش نيازهاي آن شناسايي دقيق ژئوپلتيك شيعه در عمق استراتژيك خارجي و تهيه اطلس جغرافيايي پراكندگي شيعيان خاورميانه است.
به عنوان مثال مبارزين شيعه يمن به گروه حوثي مشهورند، شهرتي كه از نام فرمانده سابق آنها حسين بدرالدين الحوثي كه در قيام مردم اين منطقه در سال 2004 به دست نيروهاي يمني به قتل رسيد، گرفته شده است.
در اين كشور همواره درگيريهايي بين نيروهاي امنيتي ـ انتظامي با شبه نظاميان طرفدار عبدالمالك الحوثي به وقوع ميپيوندد. صنعا بارها جمهوري اسلامي ايران را به دخالت در ناآراميهاي فرقه اي يمن متهم كرده است. استان صدعه كه در شمال غربي يمن و در مرز اين كشور با عربستان سعودي واقع شده از سال 2004 شاهد درگيريهاي خونين ميان نيروهاي دولتي و شبه نظاميان زيديه (فرقه اي از شيعيان) است.
اين گروه براي به قدرت رساندن مجدد حكومت پيروان معتقد به امامان زيديه كه در كودتاي سال 1963 سرنگون شدند، تلاش مي كنند و مخالف حكومت علي عبدالله صالح هستند، هر چند خود رئيس جمهور از اعضاي جامعه زيديه كشور است.

2. حداكثر بهره گيري از ظرفيتهاي ديپلماسي پارلماني

با افزايش ضريب اثربخشي كميسيونهاي امنيتي سياسي مجالس قانونگذاري در حوزه سياستگذاري خارجي؛ «ديپلماسي پارلماني»(24) نيز به عنوان مكمل ديپلماسي كلاسيك و ديپلماسي عمومي درآمده كه مي تواند زمينه هاي دستيابي به اولويتها و اهداف راهبردي را تسريع و تسهيل كرده و خلأهاي موجود را پر كند.
در اين راستا تقويت گروههاي دوستي پارلماني يا افزايش رايزني ميان كميسيونهاي امنيت ملي جمهوري اسلامي ايران و اعضاي شوراي همكاري خليج فارس مي تواند نقش مهمي را در فرايند اعتمادسازي و همگرايي منطقه اي ايفا كند. به عنوان مثال اكثريت نمايندگان مجلس قانون گذاري بحرين از شيعيان هستند و آنان در مي2007 طرحي را تصويب كردند كه به موجب آن دولت نبايد به آمريكا اجازه بهره برداري از خاك يا تأسيسات اين كشور براي حمله به ايران را بدهد.
توسعه ديپلماسي پارلماني با مجالس كشورهاي اسلامي بويژه مجالسي كه داراي احزاب و فراكسيونهاي شيعي قابل توجه اند مي تواند نقش موثري را در توسعه عمق استراتژيك خارجي و تحكيم همگرايي منطقه اي ايفا كند.

3. آسيب شناسي نوع، دامنه و شيوه فعاليت وهابيون در محيط امنيتي جمهوري اسلامي ايران

نگاه سطحي به دورنماي آسيبهاي ناشي از تحركات وهابيون در ايران مي تواند اين فرقه ضاله را به گروه فشار و يا ابزار جاسوسي برخي كشورهاي منطقه تبديل نمايد كه بايسته است مورد توجه نهادهاي اطلاعاتي امنيتي قرار گيرد به ويژه اينكه اين فرقه با تأسيس و يا نفوذ در مدارس مذهبي اهل سنت بويژه در استانهاي مرزي در جهت ترويج عقايد ضد شيعي در اين مدارس تلاش مي كند.

نتيجه گيري

انعكاس تصاوير مجازي از دانش هسته اي بومي، بازدارندگي نامتقارن موشكي و تعميق نفوذ استراتژيك نرم ايران در ميان شيعيان منطقه، سه موضوعي هستند كه حاكمان كشورهاي عرب سني منطقه بر اساس مكتب واقع گرايي هابز بر روي آن حساسيت نشان مي دهند و ايالات متحده با مانور بر روي آنها تلاش مي كند فضاي گفتمان تعامل منطقه اي را به سمت فضاي رقابت و بي اعتمادي مديريت نمايد.
متوليان امر بايستي به اين نكته توجه كنند كه در سطح منطقه اي آفند تبليغاتي ايران هراسي، در سطح فرامنطقه اي آفند تبليغاتي شيعه هراسي و در سطح نظام بين الملل آفند اسلام هراسي سه تهديدي هستند كه در صورت نبود بسته هاي سياستي جداگانه براي مهار هر كدام از آنها، مي - توانند چالشهايي را براي ثبات امنيت برون مرزي و تحقق امنيت منطقه اي پايدار به وجود آورند.
متوليان امر بايسته است شيوه، ابزار و اهداف مثلث تهاجمي «ايران هراسي، شيعه هراسي و اسلام هراسي»(25) را از رويكرد بايسته هاي امنيت ملي مورد ارزيابي قرار دهند.
به منظور تبيين نقشه راه عملياتي، در جدول زير به مهمترين تهديدها و راهكارهاي مهار و خنثي سازي شيعه هراسي اشاره مي شود.

پی نوشتها:

14. Shi،it Crescent Geopolitics
15. Peacefull Coexistence
16. Demographic Balance
17. Fifth Fleet
18. Sustainable & Indigenous Security
19. مسجد علي بن ابيطالب (ع) پس از مسجد جامع اين شهر، دومين مسجد اصلي شيعيان است بطوري كه در هشت سال جنگ تحميلي يكي از مراكز مهم اعزام رزمندگان بوده است.
20. القاعده هماهنگ كننده ارتباطات گروه ريگي و منافقين، www.mehrnews.com خرداد 1388
21. عبدالحسين مشفق، فرقه وهابيت، پايگاه اطلاع رساني شيعيان،www.shiayan.ir
22. Nimrooz Province
23. Hazara Religions Group
24. Parliamentary Diplomacy
25. Iran phobiaShia phobia & Islam phobia

منبع:http://www.pegahhowzeh.com




نظرات کاربران
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما
معرفی خوشنویسان معروف قرآن کریم
معرفی خوشنویسان معروف قرآن کریم
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
play_arrow
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
play_arrow
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب‌ الله به ساختمانی در نهاریا
play_arrow
حمله پهپادی حزب‌ الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
play_arrow
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
play_arrow
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزب‌الله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تل‌آویو است
play_arrow
دبیرکل حزب‌الله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تل‌آویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
play_arrow
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
play_arrow
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایت‌های هسته‌ای نیست
play_arrow
گروسی: در پارچین و طالقان سایت‌های هسته‌ای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
play_arrow
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعه‌نویی
play_arrow
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعه‌نویی
رهبر انقلاب: حوزه‌ علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیده‌های جدید نظر بدهد
play_arrow
رهبر انقلاب: حوزه‌ علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیده‌های جدید نظر بدهد
حملات خمپاره‌ای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
play_arrow
حملات خمپاره‌ای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا