هویت یابی نوجوانان
نوجوانان به اقتضای سن خود در جست وجوی هویت خویش هستند. پسران نوجوان در جست وجوی آنند که هرچه سریع تر بزرگ شده، خود را در جرگه مردان بیابند.
پنجشنبه، 14 شهريور 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
نوجوانان به اقتضای سن خود در جست وجوی هویت خویش هستند. پسران نوجوان در جست وجوی آنند که هرچه سریع تر بزرگ شده، خود را در جرگه مردان بیابند. به عبارت دیگر، می خواهند به عنوان مرد شناخته شوند. آن دسته از نوجوانانی که می توانند به صورت متعادل و به تدریج هویت خود را بیابند، معمولا رفتاری متعارف و جامعه پذیر می یابند، اما گروهی که نمی توانند چنین هویتی برای خود به دست آورند، دچار سرگردانی و آشفتگی می شوند، و به این دلیل که خود را حقیقت پرمحتوا نمی بینند، سعی می کنند نقش های ظاهری مردانه را از خود بروز دهند. کشیدن سیگار و تراشیدن صورت، از جمله رفتارهایی است که پسران سعی می کنند به کمک آنها مرد شدن خود را نشان دهند. این رفتارها را می توان رفتارهای جایگزین نامید. زیرا نوجوان این رفتارها را جایگزین احساس نارضایتی از هویت مردانه خویش می کند. یکی از رفتارهای جایگزین را می توان تلاش برای برقراری ارتباط با غیرهمجنس دانست. این رفتار، بیش از همه در پسرانی مشاهده می شود که به نحوی از وضعیت خود راضی نیستند، با ترک تحصیل کرده اند. یا در درس موفقیت چندانی ندارند. از میان نوجوانان و جوانانی که کار میکنند. آنها که به کار خود علاقه مند بوده، احساس رضایت و پیشرفت در کار خود دارند، معمولا با افراد غیرهمجنس ارتباط غیرمتعارف ندارند. این افراد، تمایل غریزی خود به غیرهمجنس را از راه متعارف، یعنی ازدواج اشباع می کنند.
به این ترتیب باید گفت برقراری ارتباط غیرمتعارف با غیرهمجنس از طرف پسران، زاییده نوعی احساس نارضایتی از خویشتن است که هماهنگی نوجوان را با قواعد و انتظارات اجتماع مشکل می سازد. بنابراین افراط در ارتباط با غیرهمجنس در مجموع رفتارهایی قرار می گیرند که به نوعی ناهماهنگی با جامعه را می رسانند؛ مانند عدم علاقه مندی به درس، عدم موفقیت در کار، عدم ثبات در یک کار معین و... چنین افرادی می توانند در معرض آسیب های گوناگون روانی، اجتماعی، و تربیتی قرار گیرند. این گونه افراد در صورت واخوردگی شدید از جامعه و تعلیم و تربیت، می توانند مستعد بزهکاری باشند. به این ترتیب، بحث ارتباط بین دختر و پسر در جامعه ما، یک بحث ضرور برای حفظ سلامت فردی واجتماعی است، که باید از زوایای گوناگون تحلیل شود. در جوامعی که پیچیدگی و تنوع رفتاری، زیاد به چشم می خورد، اسوه های متعددی در مقابل نوجوانان وجود دارد که در انتخاب اسوه و همانندسازی و زیستن با الهام از آنها، نوجوان را با مشکل مواجه می سازد، و گاه هویت یابی نوجوانان تا بعد از بیست سالگی نیز به تأخیر می افتد.در جامعه نمی توان میان دو جنس دیوار کشید و آنها را از یکدیگر جدا ساخت. باید شیوه های برخورد متقابل را به آنان آموخت، باید مفهوم عشق را به آنان تعلیم داد و قداست عشق را برایشان مشخص کرد تا آن را به عنوان سپری برای حفظ کرامت و ارزش انسانی و الهی انسان به کار بگیرند. باید هویت مردانه و زنانه را برای دختران و پسران جامعه ترسیم کرد و ویژگی های یک دختر یا زن موقر و شایسته، و خصوصیات یک پسر و مرد مطلوب را به آنان شناساند. باید درباره شیوه های تعلیم و تربیت در برخورد با گرایش ها و ارتباطات دختران و پسران تجدیدنظر کرد.
باید شیوه هایی اتخاد کرد که در عین جلوگیری از برقراری ارتباط غیر متعارف و نامشروع بین دختران و پسران، از لغزش های آنان چشم پوشی کرده، از ایجاد و تشدید احساس بی کفایتی و پلیدی در آنان جلوگیری شود. در مباحث آتی، درباره ضرورت ها و واقعیت ها و راه های مطلوب برخورد و رو در رویی دو جنس مخالف بحث خواهیم کرد.
وظیفه تعلیم و تربیت در هویت یا بی جنسی نوجوانان
یکی از وظایف مهم در تعلیم و تربیت یک نسل، یاری آنان برای یافتن هویت خویش است. مربیان و والدین باید شرایطی فراهم آورند تا دانش آموز در پایان نوجوانی بتواند تصویر و توصیف روشنی از خود، موقعیت اجتماعی خویشتن و نیز آینده اش ارائه نماید.
روان شناسان، دوره نوجوانی، یعنی حد فاصل دوازده تا هجده سالگی را دوره حساسی برای هویت یابی می دانند. در صورتی که نوجوان در این مدت بتواند برای خویشتن تصویر رضایت بخش و امیدآفرینی به دست آورد، مراحل بعدی زندگی را با تعادل و شور و تحرک بیشتری آغاز خواهد کرد و در چنین شرایطی قدم در دوره جوانی خواهد گذاشت. آنگاه، می داند چه می خواهد و چه راهی را در زندگی پیش رو دارد. در صورت عدم تحقق این هویت، نوجوان دچار «آشفتگی نقش» خواهد شد؛ یعنی درباره خود و نحوه رفتاری که باید داشته باشد، دچار تردید می شود. در چنین شرایطی انتخاب یک اسوه مشخص برای او مشکل خواهد شد و ممکن است هر روز به رنگ و شکلی درآید. نوجوانی که دارای آشفتگی نقش است، دچار افراط و تفریط بسیار می شود. گاه به صورت یک فرد مذهبی با تقید بسیار جلوه گر می شود و گاه به طور کامل انجام وظایف مذهبی را کنار می گذارد. گاه بر عقاید سیاسی پافشاری میکند و گاه آن عقیده را یکسره رها می کند. یک روز برای مقاوم شدن بدن خویش، پافشاری میکند تا در سرمای زمستان در فضای باز بخوابد و نصیحت هیچکس را هم نمی پذیرد، و زمانی خودسازی را فراموش کرده، هرچه می خواهد انجام می دهد. در جوامعی که پیچیدگی و تنوع رفتاری، زیاد به چشم می خورد، اسوه های متعددی در مقابل نوجوانان وجود دارد که در انتخاب اسوه و همانندسازی و زیستن با الهام از آنها، نوجوان را با مشکل مواجه می سازد، و گاه هویت یابی نوجوانان تا بعد از بیست سالگی نیز به تأخیر می افتد. «اریکسون»، روان شناس آلمانی الاصل معتقد است: در شرایطی که نوجوان احساس می کند با مسائل عدیده ای رو به روست که باید درباره تمامی آنها در مدت کوتاهی تصمیم گیری کند، گاه ناگزیر از ورود به یک دوره «تعویق روانی - اجتماعی» می شود، نوعی دوره انتظار که در آن، نوجوان سعی می کند خود را بیابد. برای نمونه: برخی جوانان تحصیل در دانشگاه را ترک می کنند تا سفر کنند یا مشاغل گوناگون را بیازمایند تا پس از آن، تصمیم نهایی را برای اینکه چه هویتی داشته باشند، بگیرند. (جمعی از نویسندگان،روانشناسی رشد، ص 171. )
منبع: دخترانه، مهدی نیک خو، مؤسسه بوستان کتاب،چاپ اول،قم 1393
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
مشکل دوستی و دوستان
پنجشنبه، 14 شهريور 1398
هویتیابی جنسی نوجوانان
پنجشنبه، 14 شهريور 1398
ظریفترین مخلوق الهی (قسمت اول)
دوشنبه، 8 مهر 1398
ظریفترین مخلوق الهی (قسمت دوم)
دوشنبه، 8 مهر 1398
ظریفترین مخلوق الهی (قسمت سوم)
دوشنبه، 8 مهر 1398
قارچهای غربت
دوشنبه، 8 مهر 1398
تفاهم بین والدین و نوجوان
پنجشنبه، 14 شهريور 1398
سختگیری در ازدواج
پنجشنبه، 14 شهريور 1398
روابط دختر و پسر
پنجشنبه، 14 شهريور 1398
اريکسون و هويت يابي در نوجواني
يکشنبه، 12 ارديبهشت 1389
تازه های مقالات
هنر و زیبایى از منظر دین در بیان آیت الله جوادى آملى
بررسی بحث حجاب در دانشگاه و عدم رعایت آن در جامعه دانشجویی
علت بی غیرتی برخی مردان و نحوه تعامل با چنین همسری
در اقدام به طلاق، اولویت با کدامیک: منافع والدین یا فرزندان؟!
چه چیزهایی موجب رضایتمندی در زندگی می شوند؟
حضرت زهرا (س) حلقه ارتباط و اتصال در عالم هستی
پیوند خوشنویسی و کتابت قرآن
مقایسه سودآوری اتریوم و سولانا
سیر خط فارسی باستان
یاد مادر از زبان فرزندان حضرت زهرا (سلام الله علیها)
بیشترین بازدید هفته
خلاصه ای از زندگی مولانا
نحوه خواندن نماز والدین
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
دلنوشتههایی به مناسبت هفته بسیج
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
پیش شماره شهر های استان گیلان
موارد بیشتر برای شما
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزبالله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تلآویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایتهای هستهای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعهنویی
رهبر انقلاب: حوزه علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیدههای جدید نظر بدهد
حملات خمپارهای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیستها
شاهد عظمت شخصیت رهبر انقلاب در تصمیماتی مثل وعده صادق بودهام