چیستی مدیریت اسلامی
هنگامی که صحبت از مدیریت در اسلام می شود، منظور اداره امور و بهره برداری صحیح از نعمتهای الهی بر اساس اعتقاد به جهان بینی توحیدی است.
شنبه، 20 مهر 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
«حمیدی زاده» نیز معتقد است که نظام مدیریت در تفکر اسلامی از اصول اعتقاد آن سرچشمه می گیرد و بنابراین، مدیریت بر یک مجموعه انسانی و در یک سازمان در راستای مدیریت جهان خلقت است و با این ویژگی، وی مدیریت را به عنوان یک بینش مطرح می کند ومدیر نیز عضوی از اعضای آفرینش است که باید همراه و هماهنگ با ضوابط و قوانین کلی آن باشد زیرا تشکیلاتی که به وی سپرده شده، هدفش در جهت نظم کلی جهان و برای پیشبرد فعالیت های بشری به منظور دستیابی به سطوح آرمانی است.(2)
«مشرف جوادی» معتقد است در مدیریت اسلام ، ابتدا محور رابطه با ا... و حرکت به سوی او همراه با قادر مطلق دانستن وی و شهادت به یگانگی یعنی فقط یاری و کمک طلبیدن از او منظور است.(3) «مدیریت در اسلام» بدون در نظر گرفتن اعتقاد به معاد و یا دنیای دیگر ناقص است. در واقع مطلب و مسایل مدیریت در اسلام، جدا از دنیای دیگر همان مدیریت غربی است. (4)
هنگامی که صحبت از مدیریت در اسلام می شود، منظور اداره امور و بهره برداری صحیح از نعمتهای الهی بر اساس اعتقاد به جهان بینی توحیدی است. یعنی کلیه اعمال و رفتارانسانها و یا مدیران باید بر مبنای جهانبینی توحیدی باشد و فلسفه توحیدی ایجاب می کند که اعمال یک مدیر، علاوه بر انطباق با جهانبینی توحیدی، با اصول و اهداف جامعه اسلامی نیز تطبیق داشته باشد. (5)
سازمان امور اداری و استخدامی در مورد مدیریت اسلامی این تعریف را آورده است: « مدیریتی که زمینه ی رشد انسان به سوی ا... را فراهم نماید و مطابق کتاب و سنت و روش پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) و امامان معصوم وعلوم و فنون و تجارب بشری جهت رسیدن به اهداف یک نظام در ابعاد مختلف، همانند یک محور عمل کند، را مدیریت اسلامی می نامیم»(6)
آیت الله مصباح یزدی تعریف جامعتری از مدیریت ارائه می کند و می نویسد: «از جمله معانی مدیریت اسلامی، بررسی شیوه مدیران مسلمان در طول تاریخ امت اسلامی است مخصوصا مدیران جوامع کلان مانند خلفا و سلاطین و دیگر زمامداران کشورهای اسلامی و نیز وزرا و امرایی که عملا عهده دار سیاستگزاری و اداره این کشورها بوده اند.
ایشان برای مدیریت اسلامی سه معنی و برداشت قایل می باشند: بررسی شیوه مدیران مسلمان در طول تاریخ امت اسلامی، تحلیل شیوه ای مدیریت مسلمان و نشان دادن خصلتهایی است که از مسلمان بودن آنان نشأت گرفته است و معنای سوم اینکه مسایل مدیریت اسلامی را در منابع اسلامی (قرآن و سنت) مورد بررسی قرار دهیم و سیره مدیران معصوم (علیه السلام) را نیز به عنوان سنت عملی مورد توجه قرار دهیم.(7) وی مدیریت اسلامی را ارائه نظریات خاص و روشهای علمی ویژه اسلام برای حل مشکلات اجتماعی میداند.(8) از نظر وی مدیریت اسلامی یعنی مدیریت مسلمانان، او با این تعریف مدیریت به بررسی توصیفی نحوه مدیریت مسلمانان در طول تاریخ می پردازد؛ اما همانطور که در تعریف اصلی آورده ، مدیریت اسلامی، یعنی مدیریتی که تحت تأثیر ارزشهای اسلامی است. وقتی ارزشهای اسلامی بر مدیریت تأثیر عمیق بگذارد، آن مدیریت، اسلامی است. مدیری که عمیقا به ارزشهای اسلامی پایبند است؛ اسلامی است نه مدیریتی که بر ارزشهای غربی مبتنی است. تمام شاخه های مختلف مدیریت بازرگانی، صنعتی، بیمه و گمرگ و اجرایی و دولتی و مالی ، اقتصادی، فرهنگی و کشاورزی، آموزشی می تواند تحت حاکمیت ارزش های اسلامی باشد. با این باور، دیدگاه کسانی که به طور کلی منکر مدیریت اسلامی اند و می گویند «علومی از قبیل مدیریت، روانشناسی، جامعه شناسی و حتى اقتصاد، اسلامی و غیر اسلامی ندارد و این تعابیر ساخته آندسته از عالمان متعصب مذهبی است که در پی سوء استفاده از مذهب و اعتقاد مردم هستند»، پذیرفته نمی شود.(9)
از دیدگاه "عسگریان ، مدیریت از دیدگاه اسلام که در جامعه اسلامی جریان می یابد در مسیر نزدیکی به ا... قرار دارد، بدین معنی که در کلیه سطوح آن زهد و تقوی پیشه می شود، سعی در بخشش و ارشاد فزونی می یابد و جلب رضایت اکثریت بیشتر می گردد(10)
هاشمی رکاوند نیز مدیریت در اسلام را در اصل بر مبنای کلامی و عقیدتی ملهم از قرآن و سنت نبی (صلی الله علیه وآله وسلم) استوار میداند(11)
از نظر ابراهیمی منظور از مدیریت اسلامی آن است که در عمل و اجر و هدف، عدالت اجتماعی را مد نظر قرار دهد و مقصود نهایی آن کسب رضایت خداوند باشد و خدمت به خلق را نوعی عبادت بداند و زندگی و معیشت افراد در همین راستا تأمین شود(12)
تقوی دامغانی بدون این که از مدیریت اسلامی تعریفی ارایه دهد در مورد چیستائی مدیریت توضیحی داده و به امانت بودن، تکلیف بودن و حق نبودن، خدمت بودن و مواردی از این قبیل اشاره کرده است و سپس به توضیح نقش مدیر در جوامع اسلامی پرداخته است.(13)
نبوی، پس از ارائه تعاریفی از مدیریت در نظریه های غربی، مدیریت اسلامی را این چنین تعریف کرده است: مدیریت «هنر و علم به کارگیری صحیح افراد و امکانات در جهت وصول اهداف سازمانی است، به نحوی که با موازین شرع مغایرت نداشته باشد. در مدیریت اسلامی رعایت قوانین شرع مقدس از مهمترین مسائل است و باید با حساسیت بسیار دنبال شود. اسلام برای اداره جامعه برنامه دارد؛ منتهی نه برنامه کاپیتالیستی و سرمایه داری غربی و نه برنامه کمونیستی و کارگری شرقی؛ برنامه ای که هدف آن ارتقای رشد انسانها در مسیر مستقیم و الهی خویش است. (14)
قبادی نیز مدیریت اسلامی، یعنی آن بخش از «مدیریت» و فرآیند آنرا، که مستند به وحی الهی و منابع اسلامی باشد و وجه تمایز آن با دیگر مدیریت ها را در مبتنی بر وحی بودن، نبودنظام بهره کشی انسان از انسان، مبتنی بودن بر ارزش های متعالی، مطلق و ثابت و استوار بودن برپایه ی تعالی، کرامت و شرافت انسانها می داند مدیریت اسلامی تعریف کرده است.
پینوشتها:
1- فصلنامه مطالعات مدیریت، شماره ۲۱ و ۲۲، ص ۱۰
۲- فصلنامه مطالعات مدیریت، شماره ۲۰، ص۲
3- مشرف جوادی، ۱۳۷۸ ص ۱۱
4- مشرف جوادی، ۱۳۷۸، ص ۲
5- مشرف جوادی ۱۳۷۸، ص ۳
6- مدیریت اسلامی، ۱۳۹4
7- دیدگاههای اسلام درباره مدیریت، ص ۲۸-۲۷
8- مصباح یزدی، محمد تقی، مشکات ۱، پیش نیازهای مدیریت اسلامی، ۹ / ۲، بخش آخر
9- مصباح یزدی، همان، بخش آخر
10- عسگریان، ۱۳۷۰، ص ۵۲
11- هاشمی رکاوند، ۱۳۷۹، ص ۷۹
12- ابراهیمی ۱۳۷۰، ص ۲۸
13- تقوی دامغانی، ۱۳۷۷
14- نبوی ۱۳۸۰، ص ۳۳ ۷- نبوی، ص ۳۲
منبع: اصول ومبانی مدیریت در اسلام، مهرداد حسن زاده،عبد العظیم عزیزخانی، انتشارات هنر آبی، چاپ اول، تهران1390
مقالات مرتبط
تأثیر فرهنگ بر مدیریت استراتژیک منابع انسانی
درآمدی بر ضرورتهای مدیریت استراتژیک در عصر نوین
لیست مهارتهای مدیریتی
اگر این نشانهها را دارید، در مدیریت زمان ضعیف عمل میکنید
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
چرخه حیات در قرآن کریم
شنبه، 20 مهر 1398
پایههای مدیریت در اسلام
شنبه، 20 مهر 1398
مدیریت مادی شرق و غرب
شنبه، 20 مهر 1398
افزايش بهرهوري در بخش خدمات
سهشنبه، 29 بهمن 1387
الگوي فازي در مديريت بازار
يکشنبه، 27 بهمن 1387
اندازه گيري بهره وري واحدهاي توليدي
جمعه، 25 بهمن 1387
بازاريابي رابطه مند
جمعه، 25 بهمن 1387
بازنگري در بهره وري
جمعه، 25 بهمن 1387
باشگاه مشتري
جمعه، 25 بهمن 1387
بانکداري الکترونيک و سيرتحول آن در ايران
جمعه، 25 بهمن 1387
تازه های مقالات
از محبت تا معرفت: سفری در دنیای معنویت
نگاهی به بهترین هتل شیراز از دید کاربران
نقش ادبیات دینی در خوشنویسی
اولین قرآن به خط نستعلیق
معرفی کوتاه بانوان خوشنویس
ولایت اهلبیت علیهم السلام نقشه راه سعادت
آموزشگاه زبان پردیسان ارائه دهنده دوره های متنوع و مدرن
ترسناک ترین مسیرهای ریلی جهان
معرفی کوتاه بانوان قرآن نویس
تحلیل شبهه هدر رفتن خون شهدا و پاسخ به آن
بیشترین بازدید هفته
چهار زن برگزیده عالم
نحوه خواندن نماز والدین
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
آیا استحمام در زمان آبله مرغان خطرناک است؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
پیش شماره شهر های استان گیلان
موارد بیشتر برای شما
کمین حماس برای سربازان صهیونیست در بیت لاهیا
چرا در سوریه حضور پیدا کردیم؟
حاتمبخشی آمریکا از کیسه ایران!
جولان دادن نظامیان صهیونیست در جنوب سوریه
ادای احترام لبنانیها به شهدای مقاومت
خنثی سازی بیش از ۲۰۰ خرابکاری در پروازهای داخلی و خارجی
میزان رد مال صورت گرفته در پرونده چای دبش
آخرین جزئیات درباره شکایت از ظریف در قوه قضاییه
آخرین وضعیت پرونده معدن طبس از زبان جهانگیر
عراقچی: موشکهای یمن محاسبات دشمن را به هم زد
کشتی باری روسیه در مدیترانه غرق شد
فرآیند تبدیل "جولانی" به "احمد شرع" کراواتی
حضرت عیسی، از پسر خدا تا نماز خواندن پشت سر امام زمان
بیست و ششمین جشنواره بین الملل قصه گویی
فرآیند تبدیل "جولانی" به "احمد شرع" کراواتی