خواص سیر
۱. پیشگیری از سرطان ریه
براساس مطالعهای که در مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در چین انجام شد، افرادی که حداقل دو بار در هفته در طول دوره ۷ ساله مطالعه سیر مصرف کردند، ۴۴ درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان ریه قرار داشتند. به علاوه نتایج تحقیقات دیگری در این مورد نشان داد که مصرف سیر خام با پیشگیری از سرطان ریه ارتباط دارد و حتی میتواند به طور بالقوه به عنوان یک عامل پیشگیری کننده شیمیایی برای سرطان ریه عمل کند.
۲. کاهش خطر ابتلا به سرطان مغز
ترکیبات ارگانیک گوگرد موجود در سیر در از بین بردن سلولهای گلیوبلاستوما (نوعی تومور مغزی کشنده) موثر بودهاند. دانشمندان دانشگاه پزشکی کارولینای جنوبی گزارش دادهاند که سه ترکیب ارگانیک گوگرد به نامهای DAS ،DADS و DATS که در سیر وجود دارند، در ریشهکن کردن سلولهای سرطانی مغز موثر بوده و در این میان DATS از همه اثربخشتر است.این تحقیق نوید بخش آن است که ترکیبات با منشاء گیاهی را میتوان به عنوان داروی طبیعی برای کنترل رشد بدخیم سلولهای تومور انسان استفاده کرد، اگرچه این نتایج به بررسیهای بیشتری احتیاج دارند.
۳. پیشگیری از آرتروز
محققان انگلیسی طبق یک تحقیق عنوان کردند زنانی که رژیم غذایی آنها سرشار از سبزیجات آلیومی بوده است کمتر در معرض خطر بیماری آرتروز قرار داشتند. سبزیجات خانواده آلیوم شامل سیر، تره فرنگی و پیاز است. نویسندگان این مطالعه گفتند که یافتههای آنها نه تنها تاثیر احتمالی رژیم غذایی بر آرتروز را برجسته میکند، بلکه پتانسیل استفاده از ترکیبات موجود در سیر را برای کشف درمانی برای این بیماری را نشان میدهد.
۴. ضد میکروب
بر اساس مطالعهای که در ژورنال شیمی درمانی ضد میکروبی به چاپ رسیده است، دیالیل سولفید، ترکیبی موجود در سیر، ۱۰۰ برابر موثرتر از دو آنتی بیوتیک رایج در مبارزه با باکتری «کمپیلوباکتر» عمل میکند. این باکتری یکی از شایعترین علل عفونت روده است.
۵. محافظت از قلب
محققان دانشکده پزشکی دانشگاه اموری میگویند دیالیل سولفید به محافظت از قلب در حین جراحیهای قلبی و پس از سکته قلب کمک میکند. آنها همچنین معتقدند که این ماده میتواند به عنوان یک درمان برای نارسایی قلبی نیز استفاده شود. در آزمایشاتی که روی موشها پس از سکته قلبی انجام شد، آنان که دیالیل سولفید دریافت کرده بودند، ۶۱ درصد کمتر از سایر موشها از لحاظ قلبی دچار آسیب شدند.همچنین در تحقیق دیگری که در مجله کشاوری و مواد غذایی شیمیایی آمریکا منتشر شده است، دانشمندان دریافتند که روغن سیر ممکن است بیماران دیابتی را از کاردیومیوپاتی محافظت کند. این بیماری رایجترین علت مرگ در بین بیماران مبتلا به دیابت است.
۶. کلسترول و فشار خون بالا
محققان در دانشگاه آنکارا تاثیر مکمل عصاره سیر را بر چربی خون بیماران مبتلا به کلسترول خون بالا بررسی کردند. مطالعه آنها شامل ۲۳ داوطلب مبتلا به کلسترول بالا بود. ۱۳ نفر از آنها همچنین فشار خون بالایی داشتند. آنها به دو گروه تقسیم شدند، گروه اول که فشار خون عادی داشتند و گروهی که فشار خون بالا هم داشتند. آنها به مدت ۴ ماه عصاره سیر مصرف کردند و به طور مرتب از نظر پارامترهای چربی خون و همچنین عملکرد کلیه و کبد مورد بررسی قرار میگرفتند.در پایان ۴ ماه، محققان نتیجه گرفتند: «مکمل عصاره سیر باعث بهبود مشخصات لیپید خون و تقویت پتانسیل آنتی اکسیدانی آن میشود. این مکمل همچنین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را به طور چشمگیری کاهش میدهد و منجر به کاهش سطح اکسیداسیون میگردد.»
به بیان دیگر، مکمل عصاره سیر باعث کاهش سطح کلسترول و همچنین فشار خون در بیماران مبتلا به فشار خون بالا و کلسترول بالا میشود. البته دانشمندان میگویند که این نتایج نیاز به بررسیهای بیشتری دارند.
۷. سرطان پروستات
در بیمارستانی در چین، پزشکان بر رابطه میان مصرف سبزیجات آلیوم و خطر سرطان پروستات تحقیقاتی انجام دادند. آنها از این مطالعه به یکی دیگر از خواص سیر پی بردند: «مصرف سبزیجات آلیوم به وژیه سیر، با کاهش سرطان پروستات در ارتباط است.» این تیم همچنین اظهار داشت برای تائید یافتههای حاصل از این تحقیق به مطالعات بیشتری احتیاج است.
۸. کبد چرب ناشی از الکل
بیماری کبد چرب ناشی از الکل، همانطور که از نام آن پیداست به دلیل مصرف طولانی مدت نوشیدنیهای الکلی ایجاد میشود. دانشمندان موسسه سم شناسی چین، به دنبال آن بودند که بفهمند آیا «دی سولفید دیالیل»، ترکیبی که در سیر وجود دارد، میتواند در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از اتانول اثر محافظتی داشته باشد یا خیر و پاسخ به این سوال پس از انجام تحقیقات مثبت بود.
۹. پیشگیری از زایمان زودرس
عفونتهای میکروبی در دوران بارداری، خطر زایمان زودرس در خانمها را افزایش میدهد. دانشمندان انستیتوی بهداشت عمومی نروژ، بررسی کردند که غذاها چه تاثیری بر عفونتهای ضد میکروبی و خطر زایمان زودرس دارند. محققان این پژوهش بر تاثیر آلیوم و میوههای خشک تمرکز کردند، زیرا اعتقاد عامه بر این بود که این دو ماده مهمترین پیشگیری کنندههای زایمان زودرس هستند.این تیم مصرف میوه خشک و آلیوم را در میان ۱۸۸۸۸ زن بررسی کردند. نتیجه حاکی از آن بود که مصرف مواد غذایی با ترکیبات ضد میکروبی و پریبیوتیک مانند سیر ممکن است برای کاهش خطر ابتلا به زایمان زودرس بسیار مهم باشد. در این بررسی سیر موثرترین ماده شناخته شد.
۱۰. بهبود سرماخوردگی
تیمی از محققان در ایندیانا، تحقیقاتی با عنوان «درمان سرماخوردگی در کودکان و بزرگسالان» انجام دادند و بر اساس آن استفاده از سیر به عنوان یک پیشگیرنده میتواند باعث کاهش تکرار سرماخوردگی در بزرگسالان شود، اما تاثیری بر طول مدت علائم ندارد. استفاده به عنوان پیشگیرنده به معنای استفاده منظم از آن برای جلوگیری از بیماری است. اگرچه تحقیقات بسیاری اثباتکننده خواص سیر خام هستند، اما مطالعات دیگری خواص آن را به صورت پخته نیز تایید میکنند، بنابراین میتوانید سیر را به طریق مختلفی مصرف کنید و از فواید آن بهرهمند شوید.
۱۱. پیشگیری از آترواسکلروز (تصلب شرایین)
با افزایش سن، شریانها شروع به شل شدن و از دست دادن قابلیت ارتجاعی خود میکنند. اما به نظر میرسد سیر این اثر را کاهش میدهد. مصرف مکمل پودر سیر، دوبار در روز به مدت ۲۴ ماه، باعث کاهش میزان سخت شدن شریانها میشود. آنطور که پیداست مصرف دوزهای بالاتر از این مکمل به مدت ۴ سال، در زنان موثرتر از مردان است.
۱۲. کمک به درمان دیابت
مصرف سیر به میزان متوسط میتواند سطح قند خون را قبل از غذا در افراد دیابتی و غیر دیابتی کاهش دهد. به نظر میرسد این اثر در افراد دیابتی بیشتر باشد، خصوصا اگر حداقل ۳ ماه مصرف شود. مشخص نیست که آیا سیر میزان قند خون بعد از غذا را نیز کاهش میدهد.
۱۳. بهبود نیش کنه
اگر در معرض نیش کنه قرار دارید، سیر بخورید. تحقیقات نشان میدهند افرادی که طی یک دوره ۸ هفتهای سیر زیادی مصرف میکنند، کمتر دچار گزیدگی توسط کنه میشوند. اگرچه هنوز مشخص نیست سیر چگونه دافع این حشرات است.
۱۴. کمک به درمان کرم حلقوی
مصرف ژل حاوی ۰/۶ درصد AJOENE (یک ماده شیمیایی موجود در سیر) دو نوبت در روز به مدت یک هفته به اندازه داروهای ضد قارچی برای درمان کرم حلقوی موثر است.
۱۵. کمک به درمان خارش ژوک
به نظر میرسد استفاده از ژل حاوی ۰/۶ درصد AJOENE، به صورت دوبار در روز و به مدت یک هفته، به اندازهی داروهای ضد قارچ برای درمان خارش ژوک موثر است.
۱۶. بهبود بیماری پای ورزشکار
یک بیماری پوستی است که بیشتر در پای ورزشکاران مشاهده میشود. گفته میشود مصرف ژل حاوی یک درصد AJOENE، برای درمان بیماری پای ورزشکار به اندازهی داروی لامیزیل مفید است.
۱۷. پیشگیری از آلزایمر و زوال عقل
آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکالهای آزاد روند پیری را تسریع میبخشند. سیر حاوی آنتی اکسیدانهایی است که از مکانیسمهای محافظ بدن در برابر آسیب اکسیداتیو پشتیبانی میکنند. نشان داده شده است که مقادیر زیاد مکمل سیر باعث افزایش آنزیمهای آنتی اکسیدانی در انسان میشود و همچنین استرس اکسیداتیو را در افرادی که فشار خون بالا دارند کاهش میدهد. اثرات ترکیبی که سیر بر کاهش کلسترول و فشار خون دارد و همچنین خواص آنتی اکسیدانی آن، ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای مغزی شایع مانند آلزایمر و زوال عقل را کاهش دهد.
۱۸. افزایش طول عمر
اثبات تاثیرات بالقوه سیر بر طول عمر انسان اساسا غیر ممکن است. اما با توجه به تاثیرات مفید این خوراک بر فاکتورهای مهم خطر آفرین مانند فشار خون بالا و دیابت، این ایده به وجود میآید که سیر میتواند عمر افراد را طولانیتر کند. این واقعیت که مبارزه با بیماریهای عفونی یکی دیگر از خواص سیر است نیز عامل مهمی به شمار میآید، زیرا اینها از علل شایع مرگ هستند، به خصوص در افراد مسن یا افرادی که دارای اختلال عملکردی در سیستم ایمنی خود هستند.
۱۹. بهبود عملکرد ورزشی
سیر یکی از اولین مواد تقویت کننده عملکرد بدن در تاریخ بوده است. به طور سنتی در فرهنگهای باستان برای کاهش خستگی و افزایش توان کارگران از سیر استفاده میشده است. مهمتر از همه برای تقویت ورزشکاران المپیک در یونان باستان ار سیر بهره میگرفتند.مطالعات حیوانی نشان دادهاند که سیر عملکرد ورزشی را بهبود میبخشد، اما مطالعات انسانی کمی در این رابطه صورت گرفته است. افراد مبتلا به بیماری قلبی که به مدت ۶ هفته روغن سیر مصرف کردند، ۱۲ درصد کاهش ضربان قلب و افزایش توان ورزشی را تجربه کردند. با این حال، مطالعهای که روی ۹ دوچرخه سوار انجام شد، خواص سیر در این زمینه را اثبات نکرد. همزمان برخی تحقیقات دیگر نشان میدهند که خستگی ناشی از ورزش ممکن است با سیر کاهش یابد.
۲۰. سمزدایی بدن
مشخص شده است که ترکیبات گوگرد موجود در سیر، در دوزهای بالا، میتواند از آسیب اندام در برابر سم فلزات سنگین محافظت کند. یک مطالعه چهار هفتهای روی کارمندان یک کارخانه باتری سازی (که در برابر سرب زیادی قرار میگیرند) نشان داد که سیر ۱۹ درصد باعث کاهش سطح سرب درخون میشود. سیر همچنین باعث کاهش علائم بالینی مسمومیت از جمله سردرد و نوسان فشار خون شد. مصرف روزانه سه دوز سیر حتی از داروی دی-پنیسیلامین در کاهش علائم بهتر بوده است.
۲۱. بهبود سلامت استخوان
هیچ مطالعه انسانی خواص سیر در جلوگیری از پوکی استخوان را اندازه گیری نکرده است. اما مطالعات حیوانی نشان دادهاند که مصرف سیر میتواند از بین رفتن استخوان که با کاهش استروژن در زنان ایجاد میشود را به حداقل برساند. یک مطالعه دیگر بر زنان یائسه نیز نشان میدهد که یک دوز روزانه عصاره سیر (برابر با ۲ گرم سیر خام) به طور قابل توجهی بر میزان استروژن تاثیر بگذارد. این نشان میدهد که مصرف مکمل سیر میتواند اثرات مفیدی بر سلامت استخوان در زنان داشته باشد.
ارزش غذایی سیر
باوجود آنکه کالری سیر تقریبا صفر است، اما خواص بسیاری برای بدن دارد. ارزش غذایی یک حبه سیر (۳ گرم) خام را در جدول زیر مشاهده میکنید.مواد | میزان |
ویتامین B۶ | ۲ درصد از میزان مورد نیاز روزانه |
منگنز | ۲ درصد از میزان مورد نیاز روزانه |
ویتامین C | یک درصد از میزان مورد نیاز روزانه |
سلنیوم | یک درصد از میزان مورد نیاز روزانه |
فیبر | ۰/۰۶ گرم |
به علاوه مقادیر قابل توجهی کلسیم، مس، پتاسیم، فسفر، آهن و ویتامین B۱ در سیر وجود دارد. ۳ گرم سیر دارای ۴/۵ کالری، ۰/۲ گرم پروتئین و یک گرم کربوهیدرات است. سیر همچنین حاوی مقادیر کمی از مواد مغذی دیگر است، به طوریکه تقریبا میتوان گفت، همه مواد مورد نیاز بدن را شامل میشود.
عوارض مصرف سیر
مصرف سیر به مقدار مناسب برای بسیاری از افراد بیخطر است. در صورت خوردن سیر، ممکن است با عوارضی همچون بوی بد دهان، احساس سوزش در دهان یا معده، سوزش قلب، نفخ، حالت تهوع، استفراغ یا اسهال مواجه شوید. این عوارض جانبی اغلب با مصرف سیر خام محتملتر هستند. سیر همچنین ممکن است خونریزی داخلی را افزایش دهد، در افرادی که سیر مصرف کردهاند گزارشهایی از خونریزی بعد از جراحی وجود دارد. همچنین برخی افرادی که سیر زیادی در رژیم غذایی خود مصرف میکنند گاها آسم و واکنشهای آلرژیک را گزارش کردهاند.محصولات مشتق شده از سیر هنگام استفاده موضعی بسیار ایمن هستند. با این حال هنگامی که روی پوست قرار میگیرد، ممکن است عوارضی شبیه به سوختگی را ایجاد کند. توجه کنید که مصرف سیر خام به صورت مستقیم روی پوست توصیه نمیشود، این کار ممکن است باعث سوزش شدید پوست گردد.
روش مصرف سیر
بهترین روش مصرف سیر، به صورت خام و له شده است. برای اجتناب از بوی بد آن میتوانید سیر را همراه با مواد دیگری مثل کفیر، ماست و ... نوش جان کنید. برای درمان عفونتهایی مثل عفونت گلو، گوش یا دهان، کافی است سیر را میان دو دندان آسیاب قرار دهید و تنها یکبار فشار دهید تا رایحه آن در دهان پخش شود. سپس بدون جویدن، سیر را ۱۰ دقیقه در دهان نگه دارید و سپس خارج کنید.شما میتوانید سیر را له کنید و همراه با کره روی نان تست یا نان معمولی قرار دهید. هنگام پخت سیر، برای حفظ آلیسین در آن، ابتدا سیر را له و ۱۰ دقیقه در هوای آزاد رها کنید. سپس آن را با حرارت کم بپزید. همچنین سیر را در آخرین مرحله به غذاهای خود اضافه کنید تا کمتر حرارت ببیند.
کاربرد سیر
در حال حاضر، سیر به طور گستردهای برای مشکلاتی که به سیستم خون و قلب مربوط میشوند مورد استفاده قرار میگیرد؛ از جمله آترواسکلروز (تصلب شریانها)، کلسترول بالا، حمله قلبی، بیماریهای عروق کرونر قلب و فشار خون بالا. علاوه بر این، امروزه سیر در بعضی افراد برای پیشگیری از سرطان ریه، سرطان پروستات، سرطان سینه، سرطان معده، سرطان رکتوم و سرطان روده بزرگ استفاده میشود. افزودن این نکته حائز اهمیت است که فقط برخی از این خواص سیر توسط تحقیقات علمی پشتیبانی میشود.
تاریخچه مصرف سیر
سیر، به طور گسترده به عنوان یک طعمدهنده در پخت و پز استفاده میشود، اما در طب سنتی نیز با مقاصد دارویی، پیشگیری و درمان طیف گستردهای از بیماریها مورد استفاده بوده است. سیر متعلق به خانوادهی «Allium-پیاز» است و ویژگیهای مشابه بسیاری با پیاز، پیازچه، تره، تره فرنگی و ... دارد. این خوراکی گیاهی یه طور سنتی ه برای اهداف آشپزی و هم برای مزایای سلامتی و درمانی کاربرد داشته است.سوابق نشان میدهند که سیر حدود ۵۰۰۰ سال پیش، هنگام ساخت اهرام مصر، مورد استفاده بوده است. همچنین به ورزشکاران المپیک در یونان باستان سیر داده میشد، احتمالا این اولین نمونه از مصرف تقویت کننده برای بهبود عملکرد ورزشی بوده است. از مصر باستان، سیر به تمدنهای پیشرفته باستانی دره ایندوس (پاکستان و غرب هند امروز) سرایت کرد و از آنجا راه خود را به چین رساند.
به گفته کارشناسان در مرکز غنی سازی گیاهشناسی سلطنتی انگلیس، مردم هند باستان خواص درمانی سیر را ارزشمند میدانستند و همچنین تصور میکردند که تقویت کننده قوای جنسی است. طبقات بالای جامعه انگلیس از مصرف سیر به دلیل بوی قوی آن خودداری میکردند، اما زنان بیوه، نوجوانان، و کسانی که روزه میگرفتند یا نذری داشتند به دلیل کیفیت تحریک کنندگی سیر اجازه نداشتند آن را بخورند.
در طول تاریخ در خاورمیانه، آسیای شرقی و نپال از سیر برای درمان برونشیت، فشار خون بالا، سل، بیماریهای کبدی، دیسترسری، نفخ شکم، کولیک، کرم روده، روماتیسم، دیابت و ... استفاده شدهاست. فرانسویها، اسپانیاییها و پرتغالیها کسانی بودند که سیر را به سایر نقاط دنیا بردند.
منبع: سایت ستاره