تفاوت آسم و برونشیت
۱. علت و منشأ برونشیت و آسم
بیماری برونشیت ناشی از عفونتی است که معمولاً در زمان سرماخوردگی یا عفونت تنفسی ایجاد میشود. این بیماری میتواند به یک بیماری پایدار تبدیل شود که با گذشت زمان پیشرفت میکند و این حالت برونشیت مزمن نامیده میشود. با این حال این بیماری معمولاً قابل درمان است.بیماری آسم تحت بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) همراه با آمفیزم (هواگرفتگی) طبقه بندی میشود. منشأ آسم مانند برونشیت مشخص نیست. آسم عارضهای ماندگار است. بر اساس عوامل محرک زا، آسم به دو نوع درونی و بیرونی طبقه بندی میشود.
آسم بیرونی شامل واکنش شدید بدن به آلرژنها و عوامل ژنتیکی است. آلرژنها موادی هستند که باعث ایجاد حمله در بیماران مبتلا به آسم میشوند. موادی مانند گردهها، دود سیگار، برگهای خشک شده و ذرات گرد و غبار.
آسم درونی معمولاً یک بیماری ارثی است. این حالت، یک بیماری خود ایمنی است که به طور خاص به معنای از بین رفتن چندین عضو از جمله اجزای دستگاه تنفسی توسط دستگاه ایمنی بدن خود فرد است. این بیماری در اثر استرس، خستگی و عفونت تحریک میشود.
۲. علائم آسم و برونشیت
علائم برونشیت شامل خس خس سینه، سرفه، درد قفسه سینه، خستگی، ایجاد مخاط و تب به دلیل عفونت است.از سوی دیگر نشانههای آسم شامل خس خس سینه، اختلال در خواب، مشکل تنفسی و تنگی در قفسه سینه است. علائم آسم در افراد مختلف، متفاوت است. این علائم را نباید نادیده گرفت، زیرا نشان دهنده این امر است که فرد نیاز به مراقبتهای پزشکی دارد.
۳. عوارض و عوامل خطرزا در بروز آسم و برونشیت
احتمال بروز آسم و برونشیت در افراد سیگاری بیشتر است. سابقه خانوادگی، دود دست دوم سیگار، وزن پایین در زمان تولد و اضافه وزن نیز میتوانند احتمال ابتلا به آسم را افزایش دهند.عوارض مرتبط با برونشیت عبارتند از آسم، برونشیت مزمن و بیماریهای مختلف ریه. پیشرفت این بیماری احتمال مرگ را افزایش میدهد. البته کنترل و درمان زودرس آن میتواند از بروز عوارض بعدی جلوگیری کرده و سرعت بیماری را کاهش دهد.
درباره عوارض آسم میتوان گفت که حمله آسم احتمالاً مجاری هوایی را تنگ کرده که این امر میتواند منجر به انسداد آنها شود. این شرایط باعث میشود که بیمار نتواند به درستی نفس بکشد. همچنین ممکن است به دستگاه تنفسی فرد نیز آسیب برساند.
۴. درمان آسم و برونشیت
از آنجایی که این بیماریها راه تنفسی شخص را تحت تاثیر قرار میدهند، بنابراین کنترل و درمان سریع آنها برای پیشگیری از بروز عوارض بیشتر از اهمیت بسیاری برخوردار است.از آنتی بیوتیکها برای درمان برونشیت استفاده میشود، زیرا علت اصلی این بیماری عفونت است. برای دریافت اکسیژن کافی از دستگاههای بخور نیز استفاده میشود. همچنین داروهای سرفه مانند موکولیتیکها به روان کردن ترشحات و خلطها کمک میکنند. برخی درمانهای خانگی نیز میتوانند به بهبود برونشیت کمک کنند.
برای درمان آسم نیز معمولاً از اسپری تنفسی، دستگاههای بخور و داروهای ضدآلرژی استفاده میشود.
کلام آخر
اگرچه آسم و برونشیت دو بیماری مشابه و مرتبط با دستگاه تنفسی هستند اما تفاوت آسم و برونشیت در علت، علائم و عوارض این دو بیماری است. البته درمان آنها نیز متفاوت است. بیماریهای آسم و برونشیت با استفاده از داروهای مختلف قابل درمان هستند. توجه داشته باشید که عدم درمان و نادیده گرفتن علائم هر دو بیماری میتوانند برای فرد خطرناک و حتی مرگ آور باشند.منبع: سایت ستاره