غذا دادن به کودکان

اگر فرزندتان ناگهان علاقه‌اش را به غذایی از دست میدهد و از خوردن آن امتناع می‌کند، به این موضوع توجهی نکنید.
دوشنبه، 30 دی 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
غذا دادن به کودکان
گاهی بچه ها از خوردن برخی غذاها امتناع می کنند. لازم نیست آن غذا خیلی عجیب و غریب باشد تا بچه از آن بدش بیاید؛ مثلا گوجه فرنگی یا لوبیا. البته این حق طبیعی کودک است و اجبار کودک به خوردن غذایی که دوست ندارد، درست نیست و باید با بردباری رفتار کنید. اما بدغذایی بعضی بچه ها از جنس بهانه گیری است؛ یعنی پایان ناپذیر است و فهرست غذاهایی که نمی‌خورد به تدریج زیاد می شود؛ تا جایی که مثلا فقط نان و مربا می‌خورد. این بهانه گیری حتی ممکن است به بشقاب غذا و رنگ لیوان هم سرایت کند.
 
در واقع کودک بهانه گیر سعی دارد از غذا به عنوان ابزاری برای تسلط بر والدین استفاده کند. می پرسید راه حل چیست؟ پاسخ من به شما شش جزء است:
 
اگر فرزندتان ناگهان علاقه اش را به غذایی از دست میدهد و از خوردن آن امتناع می کند، به این موضوع توجهی نکنید. اجازه دهید آنچه دوست دارد بخورد و آنچه را نمی خواهد نخورد و پس از اتمام زمان غذا خوردن، ظرف غذایش را بدون هیچ اشاره و اهمیت دادن به موضوع بردارید. اگر مشخص کرد که: «من از لوبیا بدم می آید» حساسیت نشان ندهید و چند روز بعد دوباره لوبیا در غذا بریزید. احتمالا غذایش را می خورد چون میداند علاقه نداشتنش جلب توجه نمی کند و باید دنبال راه دیگری باشد.
 
سخت گیر نباشید. اگر کودک همواره از خوردن غذای خاصی خودداری می کند، برایش غذای دیگری تهیه کنید ولی چهره کودک تان را در نظر بگیرید. اگر متوجه شود که این موضوع کانون توجه شما شده، بلافاصله آن را به عنوان وسیله ای برای تسلط بر شما به کار خواهد گرفت.
 
وقتی کودک به خوبی غذا می خورد از او تعریف و تمجید کنید. اگر اصرار دارید بچه به خاطر شما با پدرش سه قاشق بیشتر بخورد، باید آن سه قاشق را میل کند و هیچ تخفیفی قائل نشوید.
 
هرگاه متوجه شدید دلیل علاقه نداشتن به غذای خاص، طعم و مزه غذا نیست و تنها احساس نامطلوب غذا در زبان و دهان است، شیوه تهیه را عوض کنید. بیشتر کودکان به هویج خام بیشتر از پخته علاقه مندند یا سیب زمینی سرخ کرده را به آب پز ترجیح می دهند. برحسب میل کودک، نوع غذا را تغییر دهید.
 
هیچ گاه چند نوع خوراکی را به کودک پیشنهاد ندهید تا از میان آنها یکی را برگزیند؛ زیرا این کار برایتان دردسرساز می شود. تا حد امکان، برای اعضای خانواده یک نوع غذا بپزید. او باید بفهمد که خانه، رستوران نیست؛ وگرنه پیام نادرستی از غذا خوردن دریافت می کند.
 
 اگر فرزندتان غذایش را نمی خورد، او را تا اتمام غذا سرسفره یا میز ننشانید و با او سازش کنید: «سه قاشق از غذاتو بخور، بعد می تونی بری!» و کوتاه نیایید و این سه قاشق را جدی بگیرید. نگران نباشید و باور کنید که فرزندتان با یک وعده غذا نخوردن از گرسنگی نمی میرد و سوء تغذیه نمی گیرد؛ پس باقیمانده غذایش را نخورید یا به او جایزه ای مثل شکلات و بیسکویت ندهید چون باید بداند که اگر غذایش را نخورد چیز دیگری به جای غذا به او داده نخواهد شد.
 
امروزه تعداد بچه‌هایی که به مهد کودک می روند بسیار بیشتر از قبل شده است. خانه های کوچک و یا تک فرزندی باعث شده است حتی بسیاری از مادران خانه دار نیز کودکان خود را به مهد کودک بفرستند. به همین دلیل ضروری است علاوه بر نهادهای مربوطه والدین نیز نظارت ودقت بیشتری بر عملکرد مهد کودک ها داشته باشند تا سلامتی کودکان در معرض خطر قرار نگیرد. یکی از نکات مورد توجه در مهد تغذیه و صبحانه کودک می باشد. اگر تغذیه کودکان یکسان و سالم باشد احتمال بیماری بسیار کم خواهد شد.
زیرا در صبحانه ی هماهنگ بچه ها به غذاهای یکدیگر چشمداشت ندارند و به خوراکی های هم دهن نمی زنند و تغذیه یکسان باعث می شود همه بچه ها خوراکی های شان را بخورند.
 
بهتر است تمامی مهد کودک ها برنامه غذایی مخصوص به همان فصل را داشته باشند تا تنوع غذایی لازم حفظ شود. در این قسمت یک برنامه صبحانه مناسب فصل بهار برای مثال ذکر می شود:
 
فروردین: شنبه؛ شیر سیب نان و کره یکشنبه: شربت شیره انگور یا خرما موز نان پنیر خیار دوشنبه: آب هویج بادام پسته نان کره و پنیر سه شنبه: شیر عسل نان و خامه فندق چهارشنبه: شربت عسل نان و پنیر و گردو خیار
 
اردیبهشت: شنبه؛ شربت شیره انگور یا خرما نان پنیر گردو توت فرنگی یکشنبه: شیر نان و کره سیب دوشنبه: آناناس نان وخامه بادام سه شنبه: سیب زمینی سرخ کرده یا آب پز شربت شیره انگور خیار چهار شنبه: شیر عسل نان پنیر گردو پرتقال
 
خرداد: شنبه؛ شربت عسل فندق نان پنیر انگور یکشنبه: آب هویج نان و کره آلوچه دوشنبه: شیر بادام پسته نان پنیر خیار سه شنبه: الویه با سیب زمینی آب پز یا سرخ کرده انگور چهار شنبه: شربت شیره انگور یا خرما توت فرنگی با هویج نان و کره
 
شیره انگور یا خرما حاوی قند طبیعی بوده و برای یادگیری کودک در صبح بسیار مفید است ضمن این که شیره خرما دارای آهن است و از ابتلا به کم خونی جلوگیری می کند. شیره انگور برای افزایش اشتها نیز مفید است. در شربت کمی آب لیموترش تازه و یخ هم بریزید تا از سرما خوردگی پیشگیری شود.
 
شربت عسل: کمی عسل + آب + لیموترش تازه + یخ . این شربت حاوی قند طبیعی است و برای افزایش یادگیری و اشتها و جلوگیری از کم خونی و سرماخوردگی مفید است. فندق گردو پسته و بادام دارای پروتئین و روی هستند و برای رشد قدی و ذهنی کودکان ضروری هستند.
 
سعی کنید حتما آب هویج را شب قبل آماده کنید و در تهیه آن کاهلی نکنید. اگر نتوانستید تهیه کنید حتما به جای آن هویج بگذارید. لطفا آناناس تازه را تهیه کنید تکه تکه کرده و همراه با چنگال در ظرف در دار قرار دهید. توجه داشته باشید که آناناس تازه با تقویت عضلات مثانه از شب ادراری جلوگیری می کند. والدین عزیز لازم به ذکر است فقط شیر برای سلامتی کافی نیست شربت‌های ذکر شده گاهی اوقات فواید بسیار مهم‌تر از شیر دارند.
 
منبع: آشپزی و تغذیه کودکان، فاطمه تقدسی‌نیا، 196-191، نوید حکمت، چاپ دوم، قم، 1396


مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما