کودکان و مفهوم مرگ
کودکان کوچک اغلب در مورد سرنوشت جسم مرده کنجکاو هستند و کاملا منطقی است که اطلاعاتی راجع به مراسم شستشوی مرده و دفن به آنها داده شود.
سهشنبه، 8 بهمن 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
کودکان بین ۳ تا ۷ سال در خصوص مفهوم مرگ از خود «افکار شعبده گونه» بروز می دهند. به عنوان مثال فکر میکنند که انجام بعضی کارها توسط آنها می تواند شخص مرده را زنده کند. در واقع این تصویر، مرکز قسمتی از رشد ذهنی است اما در صورتی که افکار غیر منطقی آنها مورد توجه قرار نگیرد، می تواند نتایج احساسی مخربی داشته باشد (البته بزرگسالان نیز در خصوص علت مرگ افکار شعبده گونه ای بروز می دهند، مثل اینکه «چرا خدا مرا به این طریق مجازات کرد؟» یا «مگر من چه گناهی کرده بودم که چنین عذابی باید بکشم؟» ) ممکن است کودکان معتقد باشند که اعمال یا افکار آنها باعث مرگ شخص شده، لذا باید والدین به افکار شعبده گونه کودکان توجه کرده و از احساس گناه غیرمنطقی در آنها جلوگیری کنند. به طور مثال، ممکن است کودکان فکر کنند که چون پیش از این افکار یا ذهنیت بدی راجع به شخص فوت شده، داشته اند آن افکار باعث مرگ او شده است و حالا می توانند با رفتار خیلی خوب خود، باعث برگشتن و زنده شدن او شوند. آنها همچنین ممکن است از اینکه افکار بد آنها منجر به مرگ افراد دیگری نیز بشود، بترسند، لذا ابراز احساسات آنها نظیر خشم و ناراحتی از مرگ افراد نیز از حد طبیعی خود فروکش و ضعیف شود. یکی از دلایل استمرار چنین افکار بی اساسی، این است که در زمان وقوع مرگ، بزرگسالان مشغول عزاداری هستند و نمی توانند به ترس ها و اضطراب های کودکان توجه کنند. چرا که آنها در مرحله درک و فهم مرگ با ذهن خود هستند، و به پشتوانه احساسی کافی برای حمایت خود در مقابل اثرات فقدان نزدیکان را نیازمندند.
سؤالات کودکان راجع به مرگ - مثل اینکه «هوا در زیر زمین سرد است آیا بابا جوراب گرم پوشیده؟» - می تواند در اغلب اوقات حاکی از مشکل کودکان در درک ماهیت مرگ باشد. ضروری است برای کودکان به روشنی توضیح داده شود که شخص مرده دیگر احساس ندارد، احساس سرما و درد نمی کند و به غذا نیز احتیاجی ندارد. کودکان کوچک اغلب در مورد سرنوشت جسم مرده کنجکاو هستند و کاملا منطقی است که اطلاعاتی راجع به مراسم شستشوی مرده و دفن به آنها داده شود. دیرگروفا مواردی از سوالات کودکان را چنین نقل می کند که می پرسند: «مامان کی برمی گردد؟» یا «در کجا می توانیم یک اتوبوس بگیریم و به عرش برویم؟» و بدین طریق آرزوی خود را برای همراهی با والدین از دست رفته شان بیان می کنند. اینها سؤالاتی هستند که جواب دادن به آنها مشکل است به ویژه که بسیاری از والدین، خود در مورد زندگی پس از مرگ دچار شک و دودلی هستند. هی ورثا معتقد است که احتمالا کودکان با گفته های بزرگ ترها در مورد اینکه مرگ انتهای زندگی هر شخص است و توضیح های مبهم در مورد اینکه شخص فوت شده در عرش به سر می برد که در عقیده اصیل نیز جایی ندارد یا با توضیح های انتزاعی در مورد فناپذیری از اندوه پیش آمده ناراحت نمی شوند. او توصیه می کند، به جای توضیحی که جدایی ناشی از مرگ را خیلی دلخراش تر جلوه می دهد، باید با صراحت آنچه که خودشان از مرگ پذیرفته اند را بازگو کنند، و آنچه را نمی توانند بپذیرند، مدنظر قرار دهند.
لورای هفت ساله و دوستش در ایستگاه راه آهن منتظر قطار بودند. او درباره تعطیلات و برنامه های خود صحبت می کرد و در میان صحبت خود به طور ناگهانی گفت: «من و کلی تصمیم گرفته ایم که هرگز به پاریس نرویم». تحقیقات بیشتر در موردگفته های او در این مورد نشان داد که دلیل او برای ابراز چنین تصمیمی این بوده است که پرنسس دایانا در پاریس مرده است و بعضی از دختران هم سن و سال او فکر می کنند که پاریس محل امنی نیست و مردم در آن به راحتی کشته شده و از دنیا می روند. در ماه بعد لورا به طور آشکاری از محیطهای خطرناک می ترسید و اخبار جنایات و تصادفات را مورد مطالعه قرار می داد. او سؤالات زیادی را درباره غریبهها، در مورد قدم زدن به تنهایی و کودکان و والدینی که کشته شده بودند از افراد می پرسید. در واقع بسیاری از افراد که از نحوه مرگ پرنسس دایانا آگاه شده بودند، در مورد امکان وقوع مرگ غیرمنتظره و ناگهانی که باعث از بین رفتن افراد بالغ و کودکان می گردید، هم مانند لورا و دوستانش فکر میکردند.
منبع: مشاوره و حمایت از کودکان در برابر ناملایمات، سونیا شارپ و هلن کاوی، ترجمه: دکتر سوسن آقاجانبگلو، صص 50-48، نشر ورجاوند، تهران، چاپ دهم، 1391
مقالات مرتبط
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
طرز گفتن خبر بد به کودک
سهشنبه، 8 بهمن 1398
نوجوانان و مفهوم مرگ (قسمت اول)
سهشنبه، 8 بهمن 1398
نوجوانان و مفهوم مرگ (قسمت دوم)
سهشنبه، 8 بهمن 1398
انواع واکنشها در مقابل مرگ
سهشنبه، 8 بهمن 1398
مقابله با افسردگی و استرس
سهشنبه، 8 بهمن 1398
شیوههای غلبه بر استرس
سهشنبه، 8 بهمن 1398
علت بوجود آمدن استرس
شنبه، 5 بهمن 1398
انواع استرس
شنبه، 5 بهمن 1398
آشفتگی کودکان
شنبه، 5 بهمن 1398
استرسهای دوران بلوغ
شنبه، 5 بهمن 1398
تازه های مقالات
تمثیلات و مصادیق قرآنی صهیونیسم
5 ابزار ضروری برای زنده ماندن در صعودهای زمستانی
تحصیل در آلمان: فرصتی برای ساختن آیندهای بهتر
تحصیل پزشکی و دندانپزشکی در ترکیه: راهنمای کامل برای متقاضیان ایرانی
بوستان موشها و تاثیر آن در ترک و درمان اعتیاد
خوشنویسی در جهان اسلام
سامریهای منافق در جامعه امروز
پیوند خوشنویسی در هنرهای مختلف
معرفی خوشنویسان معروف قرآن کریم
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
بیشترین بازدید هفته
دلنوشتههایی به مناسبت هفته بسیج
خلاصه ای از زندگی مولانا
داستان های کوتاه از پیامبر اکرم (ص)
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نحوه خواندن نماز والدین
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
پیش شماره شهر های استان تهران
موارد بیشتر برای شما
رهبر انقلاب: سلطهگران توانایی ملتها را انکار میکنند
بسیج یک شبکهسازی فکر و فرهنگیست
رهبر انقلاب: بسیج از فرهنگ ما جوشید
ای رهبر آزادهام، آمادهام آمادهام
رهبر انقلاب: بسیج در هیچ نقطه ای از عالم وجود نداشت
حضور برخی از هنرمندان در دیدار با رهبر انقلاب
مداحی آهنگران در دیدار بسیجیان با رهبر انقلاب
حضور سردار سلامی و قاآنی در دیدار رهبر انقلاب با بسیجیان
روایت یک شاهد عینی از دقایق اول انفجار پیجرها در لبنان
آیین استقبال از ۱۲ شهید گمنام دفاع مقدس در شیراز
حملات حزبالله به تلآویو با پهپادهای ابابیل و موشکهای فادی ۶ و قادر ۲
نماهنگ/ یادگار گرانبهای امام(ره)
آتشگرفتن موتور هواپیما در فرودگاه آنتالیا
آخرین عملیات پاسدار ۲۶ ساله برای نجات جان ۳ بیمار
واکنش جالب پیرمرد لبنانی به حملات اسرائیل