ضرورت نظارت بر حکومت به طور عام
یکی از راهکارهای اصولی که عقل، تجربه و علم به ضرورت آن پی برده، نظارت بر اعمال کارگزاران برای فراهم آوردن زمینه ارزیابی است.
پنجشنبه، 7 فروردين 1399
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
البته دولتهای خودکامه و نامشروع از موضوع بحث خارجند؛ درباره دولت هایی که با رضایت و آرای مردم شکل گرفته و کارگزاران آن خود منتخب مردم هستند جای این پرسش وجود دارد که آیا همه اعمال حکومتی باید مقبول و تنفیذ شود؟ یا تنها اعمالی که منطبق با قوانین حاکم است؟ و باید سایر اعمال مخالف با قانون آنان مردود و مورد مؤاخذه قرار گیرد؟ در صورت دوم چه مکانیزمی برای تشخیص اعمال موافق قانون و مخالف آن وجود دارد؟
یکی از راهکارهای اصولی که عقل، تجربه و علم به ضرورت آن پی برده، نظارت بر اعمال کارگزاران برای فراهم آوردن زمینه ارزیابی است. بی گمان چنانکه در بحث های آینده خواهد آمد، ارزیابی خود بخشی از نظارت محسوب می شود.
١- بی شک گستردگی عرصه اعمال حکومت و رفتار کارگزاران در پهنه تشکیلات و سازمانهای دولتی نه تنها کار نظارت را مشکل و ناممکن نمی کند، بلکه بر ضرورت و بایستگی آن می افزاید. مشروعیت نهادها و دستگاه های حکومتی امری دائمی و اجتناب ناپذیر است و باید همواره با معیارهای خاص سنجیده و ارزیابی شود. همچنین فقدان مشروعیت نهاد یا دستگاه حکومتی به معنای بطلان و نامشروع بودن اعمال آن است که مسئولیتهای مدنی و شاید هم جزایی به دنبال دارد. بی تردید احراز مشروعیت بدون نظارت امکان پذیر نیست؛
۲- انتخاب مدیران اصلح در همه زمینه ها و سطوح مدیریتی همواره از مشکلاتی است که گاه بقا و زوال نظام ها به آن بستگی دارد و اعتماد و اقبال مردم و یا بی اعتمادی و ادبار آنان را به دنبال خواهد داشت و انتخاب اصلح بدون مقایسه و ارزیابی که محصول نظارت است، امکان پذیر نخواهد بود. نظارت بر عملکردها امکان شایسته سالاری را فراهم آورده و به نظام های مردمی بقا و دوام می بخشد؛
٣- تشویق و تنبیه دو ابزار تقویت بنیه مدیریت ها در سطوح مختلف محسوب می شوند. حکومت بدون به کارگیری این دو عامل انگیزه ها را از شایستگان می گیرد و بر جرأت فاسدان می افزاید و فرومایگان را به سالاری می رساند. بدون تردید تشویق و تنبیه با اجرای یک نظام نظارتی هوشمند، به فرجام می رسد. زیرا هر تشویقی با احراز صلاحیت و هر تنبیهی با احراز تخلف امکان پذیر است و هر نوع احراز و تشخیصی، نیاز به ارزیابی و نظارت دارد؛
4- پیشگیری از تخلفات در هر کدام از نهادها و دستگاههای حکومتی که خود بهتر از شیوه مجازات متخلفان است، تنها با نظارت امکان پذیر خواهد بود. با نظارت بر عملکردها می توان زمینه هایی را که منجر به تخلفات و جرایم میشود از پیش قابل رؤیت شمرد و امکان پیشگیری را فراهم کرد؛
5- دیدبانی و نظارت، راه آینده را هم پیشروی نظام و حکومت روشن، و امکان برنامه ریزی را برای دوره های چند ساله فراهم می کند، زیرا نتیجه نظارت کسب تجربه است و گذشته چراغ آینده محسوب می شود؛
6- هر موجود نظام مند و هوشمند و از آن جمله یک نظام سیاسی و حکومت، نیازمند چشم بینا است تا به تشخیص های لازم برای تصمیم گیری های قابل اعتماد، دسترسی پیدا کند. این حقیقت در مورد کل آفرینش جهان هم حاکم است و خداوند خود بصیر و ذوالابصار است و آفرینش هوشمند بهترین الگو برای یک مجموعه زنده و از آن جمله حکومت و دولت است.
سنت آفرینش در خلقت انسان چنان بوده که همواره بر اعمال هر انسانی دو ناظر رقیب و عتید مأموریت نظارت داشته اند. در حالی که خدا هم خود از ورای هستی بر اعمال انسان ناظر و حاضر است.
بر همین اساس انسان از آنجا که بار مسئولیت اعمال خویش را به دوش می کشد، باید ناظر اعمال خویش بوده و نظارت و ارزیابی درونی را در خود بپروراند تا راه آینده خویش را دریابد. این حقیقت را می توان از مفاد آیه «یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله و لتنظر نفس ما قدمت لغد» دریافت. بی گمان نظارت بر اعمال گذشته هر فرد بیانگر راهی است که در آینده خواهد پیمود.
فلسفه نظارت الهی که محیط بر انسان و جهان است و هم فلسفه نظارت انسان بر خویش و نظارت انسانها بر اعمال یکدیگر که در شرع بر آن تأکید شده، در حقیقت گذر از صافی و سالم سازی اعمال از خطا و تخلف است. دقت هر چه بیشتر در این نظارت، اعمال را خالص و در مسیر ارتقای تکامل، به حداکثر بازدهی و ثمرات می رساند.
از این روست که در کلام امیر مؤمنان(علیه السلام) نظارت چنین توصیف شده است: بدانید بر شما از خویشتن نگهبانانی گمارده شده است و اعضای بدن شما چشمان بینای اعمال شما هستند و حافظان درستکاری که اعمال شما را ثبت و ضبط می کنند و عدد تنفس هایتان از آن مستور نمی ماند، نه شبهه و نه درهای بسته نمی توانند شما را از چشمان آنان دور بدارد».
امام علی (علیه السلام) در مناسبت دیگری ناظر را عین و ناظران را عیون مینامد از آن جهت که نظارت کار چشم بینا است و ناظران کار چشم را برای مدیران و حاکمان انجام می دهند. فرمود: «هرگاه یکی از کارگزارانت دستی به خیانت گشود، به طوری که اخبار واصله از عیون بر آن گواهی میدهند، مجازات را آغاز نما».
به طور کلی می توان گفت که از نظر نظام اقتصادی و هم به لحاظ سیاسی نظارت نه تنها ضامن عدالت و کنترل قدرت است، بلکه مهمترین عامل در هدایت مدیران ارشد جامعه به سمت شکوفایی و باروری توانمندی های موجود و رسیدن به توسعه مطلوب است و اهداف اقتصادی و سیاسی اسلام بدون یک نظام منسجم نظارتی امکان تحقق ندارد، پس جایگاه رفیع آن در فقه سیاسی و حکومتی قابل تردید نیست، زیرا حاکمیت بدون نظارت چیزی جز استبداد مردود نیست.
منبع: نظارت بر اعمال حکومت و عدالت اداری، آیت الله عباسعلی عمید زنجانی و دکتر ابراهیم موسیزاده، صص 32-29، مؤسسه انتشارات دانشگاه تهران، تهران، چاپ اول، 1389
مقالات مرتبط
روشها در تعلیم و تربیت
رابطه معرفت و حقیقت (قسمت اول)
مبانی و اصول تعلیم و تربیت
انسان از نگاه سورن کییر کگارد
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
نظارت عامل شتاب و هدایت
پنجشنبه، 7 فروردين 1399
عدالت در نظارت بر فعالیتهای اداری
پنجشنبه، 7 فروردين 1399
ضرورت نظارت در حکومت اسلامی
پنجشنبه، 7 فروردين 1399
خداوند همراه هر انسان مراقبی گمارده است (قسمت اول)
پنجشنبه، 7 فروردين 1399
خداوند همراه هر انسان مراقبی گمارده است (قسمت دوم)
پنجشنبه، 7 فروردين 1399
موضوع نظارت بر فعالیت حکومت
پنجشنبه، 7 فروردين 1399
زمینه نظارت در خصوص حکومت اسلامی
پنجشنبه، 7 فروردين 1399
حوزه نظارت بر فعالیت حکومت
پنجشنبه، 7 فروردين 1399
اهداف نظارت بر اعمال حکومت
پنجشنبه، 7 فروردين 1399
کارآمدی و عدالت در نظام اسلامی
چهارشنبه، 1 آذر 1391
تازه های مقالات
پنج گوهر درخشان میراث فاطمی
لیفت سینه: جراحی جوانسازی و رفع افتادگی سینهها برای ظاهری جذاب
ترفند افزایش سرعت اینترنت تا 100 برابر
رزرو هتل پارس شیراز برای سفر خانوادگی
هتل بینالمللی کیش یا پارمیدا مشهد: مقایسه اقامت در دونقطه متفاوت
قیمت ایمپلنت کامل فک بالا و پایین
چطور بلیط های چارتر لحظه آخری را با بهترین قیمت پیدا کنیم؟
گیتار بیس یا گیتار الکتریک؛ یادگیری کدامیک آسانتر است؟
آشنایی با مشکلات و تعمیر سایبان برقی
تأثیر استفاده از کفش مناسب بر پیشگیری از آسیبهای اسکلتی
بیشترین بازدید هفته
چهار زن برگزیده عالم
نحوه خواندن نماز والدین
داستان انار خواستن حضرت زهرا(س) از امام علی(ع)
اقدامات مهم و اورژانسی پس از چنگ زدن گربه
زنگ اشغال برای برخی تماس گیرندگان
نماز استغاثه امام زمان (عج) را چگونه بخوانیم؟
اهل سنت چگونه نماز می خوانند؟
لیست کاملی از خدایان و الهههای یونانی
پیش شماره شهر های استان تهران
چگونه تعداد پروتونها، نوترونها و الکترونها را تشخیص دهیم؟
موارد بیشتر برای شما
رستوران و کافه نزدیک هتل لیلیوم کیش
فراخوان شصت و سومین سال جایزه (نخبگانی) سال 1404
حمله هوایی ارتش اسرائیل به یک خودرو در غزه
رهبر انقلاب: روزی بخواهیم اقدام بکنیم احتیاجی به نیروی نیابتی نداریم
رهبر انقلاب: فردای منطقه به لطف الهی از امروز بهتر خواهد بود
نقشه شوم آمریکا برای جهان به روایت رهبر انقلاب
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستادهام
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
رهبر انقلاب: مهمترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
سرود جمعی با اجرای نوشهور در حسینیه امام خمینی(ره)
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب
مداحی اتابک عبداللهی به زبان آذری در حسینیه امام خمینی
مداحی مهدی ترکاشوند به زبان لری در محضر رهبر انقلاب
خطر تخریب یکی از بزرگترین مساجد دوران قاجار