میوه بلوط
یک میوه از درخت بلوط، بلوط خوانده می شود. بلوط عمدتاً توسط سنجاب ها مصرف می شود و آن ها در پراکندگی دانه های بلوط کمک می کنند، چون این دانه ها توسط هوا پراکنده نمی شوند.بلوط حاوی چربی های بلندی هستند که به حفظ بدن سالم کمک می کنند. تانن ها و فلانوئیدها همراه با ویتامین های ضروری، پروتئین ها ، فیبرها و مواد معدنی به افزایش سلامتی کلی کمک می کنند و این آنتی اکسیدان ها و چربی های اشباع نشده، به کنترل متابولیسم و در نتیجه ارتقای سلامتی بهتر کمک می کنند.
ارزش غذایی بلوط
28.35 گرم از بلوط خام 110 کالری، 7.91 گرم مرطوب کننده، 1.74 گرم پروتئین، 6.76 گرم کل چربی، 0.38 گرم خاکستر، و 11.5 گرم کربوهیدرات دارد.شامل:
19.56% مس
19.31% کل چربی ها
16.48% منگنز
11.54% ویتامین
8،88% کربوهیدرات
6/25% فولات
4.84% ایولولین
4.77% تریپتوفان
4.64% والین
4.29% منگنز
4.06% میتامین B5 است.
خواص درمانی بلوط
1. بلوط برای بهبود هضم و گوارش
بلوط مقدار زیادی فیبر دارد که به بهبود سلامت هاضمه کمک می کند.
فیبر به منظم کردن حرکات روده با اضافه کردن حجم به مدفوع و از بین بردن یبوست و اسهال کمک می کند.
بلوط برای افرادی که از حرکات روده نامنظم، اسهال، نفخ شکم و دیگر ناراحتی های گوارشی رنج می برند ایده آل هست.
2. بلوط برای جلوگیری از آسم
بلوط شامل سه آنتی اکسیدان قوی یعنی، اسید، الاگیک اسید و تانن اسید است.
این آنتی اکسیدان ها دارای اثر ضدآسم هستند و به کاهش آسم مبتلا می شوند.
اسید گالیک، الاگیک اسید و تانن اسید ترشح ترکیبات را در بدن کاهش می دهند که در غیر این صورت التهاب مجاری هوایی را افزایش می دهد که باعث می شود تنفس دشوار شود.
گونه های اکسیژن غیر فعال، با محدود کردن مجاری تنفسی دستگاه تنفسی از آنتی اکسیدان های موجود در بلوط خنثی می شوند و در نتیجه به مدیریت آسم کمک می کنند.
3. بلوط برای پیش گیری از دیابت
ترکیباتی که در بلوط وجود دارند، عمل آنزیمی به نام آلفا - گلوکوزیداز را مهار می کنند، هضم کربوهیدرات را به تاخیر می اندازد و تبدیل کربوهیدرات به قند ساده یا گلوکز در طول هضم را کاهش می دهد.
این کار باعث افزایش سطح گلوکز خون می شود.
در نتیجه، بلوط می تواند به مدیریت دیابت کمک کند.
مقدار فیبر و کربوهیدرات ها نسبتاً پیچیده در این آجیل ها یافت می شوند به تنظیم سلامت مناسب کمک می کنند.
4. بلوط برای بهبود سلامت قلب
بلوط به طور قابل توجهی غنی از چربی اشباع نشده در مقایسه با چربی اشباع شده است و این به بهبود سطح کلسترول کمک می کند و حتی در مقابل بیماری های قلبی مانند آترواسکلروز جلوگیری می کند. همچنین به حفاظت از چاقی و بیماری های قلبی ناشی از چربی های اشباع شده کمک می کند.
5. بلوط برای افزایش سلامت استخوان
مواد معدنی فراوانی که در بلوط یافت می شوند، مانند فسفر، پتاسیم و کلسیم، به افزایش سلامت استخوان و جلوگیری از ظهور پوکی استخوان کمک می کنند.
کلسیم یکی از مهم ترین مواد معدنی برای تراکم مواد معدنی است و در غلظت های بالایی در بلوط یافت می شود. در نتیجه، مصرف بلوط می تواند سلامت استخوان را افزایش دهد.
6. خاصیت ضد میکروبی بلوط
بلوط با وجود مقادیر زیاد تانن پتانسیل زیادی به عنوان یک عامل ضد باکتری در برابر باکتری های مختلف دارند و همچنین به ترمیم زخم ناشی از خاصیت سفت شدگی آن کمک می کنند.
آن ها همچنین رشد و گسترش باکتری ها و میکروب ها را مهار می کنند و در نتیجه از گسترش بیشتر باکتری ها جلوگیری می کنند، مصرف میوه های بلوط می تواند در از بین بردن باکتری ها از بدن کمک کند.
7. بلوط برای فعالیت ضد ویروسی
ویروس های تب خال شایع ترین علت عفونت های ویروسی در افراد با سیستم ایمنی ضعیف هستند.
بلوط یک داروی گیاهی شایع ای است، زیرا خاصیت ضد ویروسی دارد و به خاطر وجود فلانوئیدها و تانن فعالیت های ضد ویروسی خوبی دارد.
ترکیبات سالم موجود در بلوط از سلول های بدن با جلوگیری از تماس بین ویروس و سلول ها محافظت می کنند.
آن ها تکثیر ویروس ها را بیشتر مهار می کنند و در نتیجه از گسترش ویروس به بخش های مختلف بدن جلوگیری می کنند.
8. بلوط برای بهبود درمان و رشد
پروتئین ها اجزای اصلی بدن سالم هستند و بلوط حاوی مقدار زیادی پروتئین است.
این میوه به ایجاد بافت ها و سلول های جدید و ترمیم نواحی آسیب دیده و التیام سریع آسیب ها و بیماری ها کمک می کند و با افزایش نسبت پروتئین در بدن, روند رشد و نمو سلولی افزایش می یابد.
9. بلوط برای بهبود فعالیت متابولیکی
بلوط سرشار از ویتامین B است که شامل نیاسین, تیامین, ریبوفلاوین و ویتامین b12 می باشند.
بلوط می تواند به تنظیم فعالیت های متابولیکی و همچنین تعدادی از فرآیندهای آنزیمی در بدن که برای سلامت کلی حیاتی هستند، کمک کند.
10.جلوگیری از بیماری آلزایمر با بلوط
آنتی اکسیدان های موجود در بلوط ها, فعالیت کولین استراز (یک آنزیم موجود در مغز) را که بیشتر علائم بیماری آلزایمر شامل گیجی، کاهش حافظه، ناتوانی در فکر کردن و تمرکز را کاهش می دهد، مهار می کنند. {1}
خواص پوست و برگ بلوط
برگ درخت بلوط تازه، برای ترمیم و بهبود جراحات و زخمها مفید است و از پیشرفت و وسعت جراحت و زخم جلوگیری میکند.بلوط به دلیل وجود تانن زیاد، قابض بوده و خاصیت ضد اسهال دارد.
تانن مایعات اطراف را به خود جذب میکند و در اسهالهای آبکی حاد، دفعات اسهال را کاهش میدهد.
بلوط دارای ترکیبات فلاوونوئیدی و خاصیت ضدالتهابی دارد و این تاثیر را در مخاط روده و پوست نشان میدهد.
این گیاه ترشحات اضافی بافت را به خود می گیرد و حساسیت و تحریکپذیری را کم می کند.
لذا با توجه به خواص فوق، این گیاه در درمان اگزما، اسهال، بواسیر، التهاب مقعد، کورک و التهاب واژن بسیار موثر است.
پوست درخت بلوط برای درمان اسهال و موضعی برای گلو درد، زخم دهان، بواسیر و اگزما استفاده می شود.
شاه بلوط دارای میوه خوشمزه می باشد میوه قهوه ای شاه بلوط دارای اندازه ۰٫۵ – ۱٫۵ اینچ است. {2}
طبع میوه بلوط
طبیعت میوه بلوط سرد و خشک می باشد. بلوط حاوی مقادیر بالای ویتامین B1 (تیامین)، ویتامین B2 (ریبوفلاوین)، ویتامین B3 (نیاسین)، ویتامین B5 (پانتووتنیک اسید)، ویتامین B6، ویتامین B9 (فولات)، کلسیم، مس، منیزیم، منگنز، آهن، پتاسیم، روی، فیبر و پروتئین است.میوه بلوط 1 تا 6 سانتیمتر طول و 0.8 تا 4 سانتیمتر عرض داشته و به عنوان یک منبع غذایی اصلی برای سنجاب ها و همچنین مردم در کشور های آمریکای شمالی و کره شناخته می شود. جالب است بدانید که یک درخت بلوط بالغ در حدود 2200 میوه بلوط در سال تولید می کند.
بلوط ایرانی یا زاگرسی، دارمازو، یوول، اوری، بلندمازو و سفیدمازو از انواع گونه های بلوط در ایران هستند.
چگونه بلوط را بخوریم؟
میوه بلوط اگر خام باشد به دلیل تانن موجود در آن سفت بوده و مزه ای تلخ دارد.برای اینکه بلوط را شیرین کنید، توصیه می شود که آن ها را به مدت 20 دقیقه در یک ظرف آب جوش بیندازید و بگذارید بماند تا دیگر آب را قهوه ای رنگ نکند.
پس از خنک شدن، پوسته بیرونی آن ها را بکنید تا به مغز بلوط ها برسید. حالا به مدت 35-40 دقیقه در دمای 400 درجه فارنهایت فر بگذارید تا برشته شوند، بلوط ها را مانند دانه های قهوه پودر کنید و از آن برای تهیه قهوه بلوط استفاده کنید.
چگونه میوه بلوط را خشک کنیم؟
1. میوه های بلوط را جمع کنید و هر یک از آنها را از نظر داشتن سوراخ ، شکاف، کپک و خراب بودن بررسی کنید و میوه هایی را که اینگونه بودند را دور بریزید.2.فر را روی 175 درجه فارنهایت بگذارید و از قبل روشن نمایید.
3. با آب سرد میوه های بلوط را بشویید و با یک پارچه تمیز یا دستمال کاغذی آنها را خشک کنیدو سپس روی ورق مخصوص شیرینی پزی قرار دهید.
4. ورق را داخل فر بگذارید و اجازه دهید که بلوط ها به مدت 20 دقیقه داخل فر قرار گیرند تا خشک شوند. برای خارج شدن رطوبت بلوط ها در فر را کمی باز بگذارید.
5. بلوط ها را از فر خارج نمایید وصبر کنید تا خنک شوند.
عوارض و مضرات میوه بلوط
مسمومیت
زیاده روی در مصرف میوه بلوط خام به دلیل مقادیر بالای تانن موجو در آن، می تواند باعث تهوع، ناراحتی معده و مشکلات کلیوی شود.جنین و زنان باردار
به دلیل اینکه مطالعات دقیقی از اثرات میوه بلوط بر روی جنین و زنان در دوران بارداری و شیردهی صورت نگرفته، توصیه می شود که زنان باردار و شیرده از مصرف آن اجتناب کنند.نوزادان و کودکان
متخصصان توصیه می کنند که نوزادان و کودکان بهتر است از مصرف میوه بلوط خودداری کنند. {3}پی نوشت:
1.www.namnak.com
2.www.hi-nurse.com
3.www.coca.ir