17 بهمن 1388 / 21 صفر المظفر 1431 / 6 فوریه 2010

1) 17بهمن ماه سال1366هجري شمسي: استاد ابراهيم فخرايي محقق معاصركشورمان ديده ازجهان فروبست. فخرايي دررشت متولد شد. 16ساله بود كه براي ادامه تحصيل راهي تهران شد و دراوج نهضت جنگل به زادگاه خود بازگشت. فخرايي دراين ايام با ميرزا كوچك خان جنگلي آشنا شد و دراندك مدتي تصدي تحريرات ميرزا را به عهده گرفت. استا ابراهيم فخرايي دردوران نهضت جنگل همراه و يارميرزا كوچك خان بود و مدتي هم به وزارت عدليه وي درآمد. كتابهاي ارزنده‎اي چون «تاريخ
سه‌شنبه، 13 بهمن 1388
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
17 بهمن 1388 / 21 صفر المظفر 1431 / 6 فوریه 2010
17 بهمن 1388 / 21 صفر المظفر 1431 / 6 فوریه 2010
17 بهمن 1388 / 21 صفر المظفر 1431 / 6 فوریه 2010

1) 17بهمن ماه سال1366هجري شمسي: استاد ابراهيم فخرايي محقق معاصركشورمان ديده ازجهان فروبست. فخرايي دررشت متولد شد. 16ساله بود كه براي ادامه تحصيل راهي تهران شد و دراوج نهضت جنگل به زادگاه خود بازگشت. فخرايي دراين ايام با ميرزا كوچك خان جنگلي آشنا شد و دراندك مدتي تصدي تحريرات ميرزا را به عهده گرفت. استا ابراهيم فخرايي دردوران نهضت جنگل همراه و يارميرزا كوچك خان بود و مدتي هم به وزارت عدليه وي درآمد. كتابهاي ارزنده‎اي چون «تاريخ ايران، سردارجنگل و گيلان درجنبش مشروطيت» ازجمله آثاراستاد ابراهيم فخرايي بشمارمي‎روند.
17 بهمن 1388 / 21 صفر المظفر 1431 / 6 فوریه 2010 2) 17بهمن ماه سال1357هجري شمسي: درپي حكم حضرت امام خميني (رحمة الله علیه) مبني برانتخاب رياست دولت موقت، مردم تهران و ديگرشهرهاي ايران با برگزاركردن راهپيمايي‎هاي با شكوه حمايت خود را ازرئيس دولت موقت اعلام كردند. دراين روزدراكثرشهرستانها ازجمله اصفهان مردم انقلابي و مسلمان با اجتماع درخيابانها فرياد سرنگوني دولت بختياررا سردادند. ازنخستين ساعات بامداد 17بهمن كليه راهها و خيابانهاي منتهي به مجلس شوراي ملي تحت نظارت نيروي انتظامي قرارگرفته مجلس محاصره نظامي شده بود. مردم درخيابانهاي اطراف ميدان بهارستان تظاهرات كردند و شعارسرنگوني حكومت پهلوي و دولت بختياررا سردادند. ازديگررويدادهاي مهم اين روزخروج ژنرال هايزراز ايران بود. هايزرآخرين فرستاده كارتررئيس جمهوروقت اِمريكا به ايران يكماه بعد ازتوقف درتهران ايران را ترك كرد تا نتايج آخرين جاسوسي‎هاي خود را دراختياركارترقراردهد.
3) رحلت آيت‏اللَّه العظمي "حاج‏آقا حسين طباطبايي قمي" از مدرسين حوزه علميه نجف و قم (1325 ش): آيت‏اللَّه حاج آقا حسين طباطبايي قمي در سال 1243ش (28 رجب سال 1282 ق) در شهر قم ديده به جهان گشود. ايشان تحصيلات ابتدايي خود را در يكي از مكتب‏خانه‏هاي قم شروع كرد و پس از آن، درس‏هاي مقدماتي از قبيل صرف و نحو و منطق را فراگرفت. حاج آقا حسين قمي پس از آن براي ادامه تحصيل راهي تهران شد و از استاداني همچون ميرزا ابوالحسن جلوه، شيخ فضل اللَّه نوري، ميرزا محمد حسن آشتياني، شيخ علي مدرس يزدي و ميرزا محمود قمي بهره برد. آيت اللَّه قمي سپس طي دو بار سفر به عتبات عاليات از محضر عالمان نامداري همچون: ميرزا محمد حسن شيرازي، ميرزا حبيب‏اللَّه رشتي، آخوند خراساني و علامه سيد محمدكاظم يزدي و آخوند ملاعلي نهاوندي استفاده كرد. وي همچنين تهذيبِ اخلاق را در محضر علامه سيد مرتضي كشميري و علم حديث را در محضر علامه ميرزا حسين نوري فراگرفت. ايشان ضمناً به حوزه درس ميرزا محمد تقي شيرازي رفت و عمده شاگردي خود را نزد وي به انجام رساند به طوري كه مورد توجه خاص استاد واقع شد و ميرزا، براي مرجعيت و تقليدِ بعد از خود، او را معين كرد. آيت اللَّه قمي پس از نزديك به بيست سال اقامت در نجف به مشهد بازگشت و حوزه درس خود را تشكيل داد و مرجعيت مردم را نيز عهده‏دار شد. وي در واقعه قيام خونين مسجد گوهرشاد مشهد در اعتراض به كشف حجاب اعتراض خود را مطرح ساخت كه به تبعيد ايشان به عراق انجاميد. ايشان از مراجع وارسته‏اي بود كه در مقاطع مختلف به‏خصوص در دوران خفقان رضاخاني به پا خاست و شجاعانه به ستيز با دشمن پرداخت و دخالت عملي در سياست را با حضور در صحنه‏هاي مختلف سياسي بخوبي نشان داد كه به حق مي‏توان او را "قامت قيام" ناميد. آيت اللَّه قمي از مشايخ حديث و اجتهادِ زمان خود بود كه بعد از شيخ الشريعه اصفهاني، رياست و زعامت شيعه به او منتهي شد. از ايشان آثار متعددي بر جاي مانده كه حاشيه بر عروةُالوثقي، حاشيه بر رساله ارث و نَفقات، مختصَرُ الاحكام، طريقُ النجاة، مناسك حج و... از آن جمله‏اند. اين فقيه عالي مقام و عالم نستوه سرانجام در هفدهم بهمن 1325 ش برابر با چهاردهم ربيع‏الاول 1366ق در هشتاد و دو سالگي رحلت كرد و پس از تشييعي باشكوه در صحن امام علي(ع) دفن گرديد.
17 بهمن 1388 / 21 صفر المظفر 1431 / 6 فوریه 2010 4) فرار "ژنرال هايزر" مستشار آمريكايي از ايران (1357 ش) : ژنرال هايزر فرستاده ويژه آمريكا، در چهاردهم دي ماه 1357 به منظور كمك به بقاي رژيم پهلوي و اعلام حمايت آمريكا از فرماندهان ارتش شاه و زمينه‏سازي كودتا عليه انقلاب اسلامي به تهران آمده بود. وي در سفرش به ايران، ارتش را به تحت كنترل گرفتن ايران تشويق نمود و از ارتش خواست تا از دولت بختيار حمايت كرده، نظم را مستقر كند. هايزر معتقد بود كه ارتش قدرت مهار تشنّجات را دارد اما در صورتي كه نيروهاي مذهبي طرفدار امام خميني قصد سرنگوني دولت را داشتند او كودتا را به اجرا مي‏گذاشت. اما ژنرال هايزر پس از يك ماه تلاش بيهوده و شكست در مأموريت خود به كشورش بازگشت.
5) راهپيمايي عظيم مردمي در حمايت از دولت موقت (1357 ش): در پي اعلام تشكيل دولت موقت انقلابي، راهپيمايي‏هاي وسيعي از سوي ميليون‏ها نفر از مردم مسلمان و انقلابي ايران براي پشتيباني و تأييد اين تصميم حضرت امام در شهرهاي مختلف برپا شد. در اين روز مردم مسلمان ايران با اجتماع در خيابان‏ها، همه، يك صدا خواستار بركناري دولت سرسپرده بختيار شدند. در اين راهپيمايي، تمام طبقات از جمله روحانيان، اصناف، كارگران، دانشجويان و زنان مشاركت داشتند و شعارهايي در تأييد اقدام امام داده شد. در پايان، طي قطعنامه‏اي به دولت غيرقانوني بختيار هشدار داده شد كه هر چه زودتر از رودررويي ملت كنار بروند.
17 بهمن 1388 / 21 صفر المظفر 1431 / 6 فوریه 2010 6) تشكيل مجمع تشخيص مصلحت نظام به امر امام خميني (1366 ش): پس از تشكيل مجلس شوراي اسلامي و شوراي نگهبان، مواردي به وجود آمد كه اين دو نهاد با هم اختلاف نظر پيدا مي‏كردند و در هر بار نظر حضرت امام را اعمال مي‏نمودند. سرانجام در اواسط بهمن 1366 از سوي رييس جمهور، رييس مجلس، رييس ديوان عالي كشور، نخست وزير و حاج احمد خميني نامه‏اي خطاب به امام نگاشته و از ايشان درخواست شد كه براي حل عملي مسائل، مرجعي را تعيين كرده كه باعث حل اختلاف مجلس با شوراي نگهبان گردد. حضرت امام نيز در 17 بهمن آن سال، فرمان تشكيل مجمع تشخيص مصلحت نظام مركب از اعضاي شوراي نگهبان، رؤساي سه قوه و... را صادر كردند. مشروعيت و قانوني بودن تصميمات مجمع تشخيص مصلحت نظام، تا قبل از بازنگري قانون اساسي در سال 1368، با توجه به اختيارات ولايت مطلقه فقيه كه قانون اساسي آن را به رسميت شناخته، قابل توجيه بود. ولي پس از بازنگري قانون اساسي، اين مجمع براي تشخيص در مواردي كه مصوبات مجلس توسط شوراي نگهبان بر خلاف موازين شرع و يا قانون اساسي تشخيص داده شود و از آن سو مجلس با درنظر گرفتن مصلحت نظام، نظر شوراي نگهبان را تأمين نكند؛ و همچنين مشاوره در اموري كه رهبري به آنان ارجاع مي‏دهد و ساير وظايفي كه در قانون ذكر شده است، به دستور مقام معظم رهبري تشكيل مي‏شود. اعضاي ثابت و متغير اين مجمع را مقام معظم رهبري تعيين مي‏نمايند.
7) عقب‏نشيني مفتضحانه نيروهاي نظامي آمريكا از خليج فارس در جريان جنگ تحميلي (1366 ش): دولت ريگان به دنبال رسوايي ايران گيت، به منظور باز يافتن اعتبار خود در ميان كشورهاي عرب، با درخواست حكّام منطقه جهت اعزام نيرو به خليج فارس به بهانه حفاظت از كشتيراني آزاد موافقت نمود. اين اقدام همچنين به خيال تحريك و تحت فشار قرار دادن ايران و منحرف ساختن تمركز و توجه ايران بر ادامه جنگ تا پيروزي نهايي طرح‏ريزي گرديد. علي رغم مخالفت‏هاي وسيع اغلب اعضاي كنگره و ساير محافل سياسي آمريكا با اقدام جنگ‏طلبانه اين كشور در خليج فارس، دولت ريگان با سماجت و تلاش‏هاي گسترده سياسي - تبليغاتي و برخورداري از حمايت و همكاري صهيونيست‏ها و عواملشان در آمريكا، پس از مدتي توانست تا حدود زيادي منتقدان را خاموش سازد. رسانه‏هاي آمريكايي نيز تا مدتي اغلب، حملات به كشتيراني منطقه را ناديده گرفته و بيشتر به موفقيت عمليات اسكورت آمريكا و عدم وقوع حمله عليه كشتي‏هاي آمريكايي پرداختند. اين رسانه‏ها غالباً آن چه را كه حملات قايق‏هاي توپ‏دار ايران به تانكرهاي متعلق به عربستان و كويت و تانكرهايي كه عازم اين منطقه هستند مي‏خوانند با آب و تاب خاص و با هدف معرفي ايران به عنوان يك نيروي تندرو و تهديدكننده جريان آزاد كشتيراني در خليج‏فارس منعكس مي‏كرد و به ندرت از حملات وسيع عراق عليه تانكرهاي نفتي بين‏المللي ياد مي‏كردند. نيروهاي نظامي آمريكا مانعي بر افزايش حملات به نفت‏كش‏ها نشد به طوري كه رسانه‏هاي آمريكا نيز به آن اعتراف كردند. در نهايت وحشت نيروهاي آمريكا از حملات انتحاري ايرانيان و مخارج سنگين حضور آنان در خليج فارس باعث عقب نشيني مفتضحانه آن‏ها در اين روز گرديد.
17 بهمن 1388 / 21 صفر المظفر 1431 / 6 فوریه 2010 8) روز خانواده
9) 21صفرسال1413هجري قمري: آيت الله حاج شيخ مهدي لاهيجاني پس ازعمري تلاش درراه احياي شريعت حقه جعفري دارفاني را وداع گفت. او درنجف متولد شد اما به اتفاق خانواده به لاهيجان مهاجرت كرد. آيت الله لاهيجاني تحصيلاتش را درنجف به پايان رساند. سپس به تحقيق و مطالعه پرداخت. بازگشت دوباره آيت الله لاهيجاني ازنجف به تهران با فعاليتهاي كمونيست ها، نيروهاي بيگانه و نهضتهاي ضد ديني درگيلان و مبارزه با حكومت پهلوي همزمان بود. با ورود ايشان مردم درمقابل تهاجم فكري- فرهنگي گسترده به اسلام و بنيادهاي اخلاقي مبارزه منسجم تري را ادامه دادند و ازرهنمودهاي اين روحاني گرانقدربهره مند شدند. آيت الله لاهيجاني درقيام 15خرداد 1342دستگيرشد. «اَلمُعادِله و حواشي برعُروةُ الوُثقي» ازآثارايشان بشمارمي روند.
10) 21صفرسال1051هجري قمري: شيخ بهايي دانشمند برجسته شيعه، نگارش كتاب« مِفتاحُ الفلاح» را به پايان رساند. اين اثرارزنده را نخستين با همداني تبريزي ازمحدثان شيعه زبان فارسي برگرداند و نام آداب عباسي را برآن نهاد. كتاب مفتاح الفلاح مشتمل بر6باب و درشرح اعمال و ادعيه مربوط به اوقات مختلف شبانه روزاست. مؤلف اين كتاب اوقات شبانه روز را به 6بخش تقسيم كرده است كه ازطلوع صبح يك روزتا طلوع روز بعد را شامل مي شود. ازاين اثرارزشمند نسخه هاي خطي دركتابخانه هاي ملي ايران، آستان قدس رضوي، مجلس شوراي اسلامي و مرعشي نجفي موجود است.
11) تولد سراج الدّين "ارمَوي" دانشمند منطق، فقيه و متكلم شهير (594 ق): ابوالثناء محمدبن ابي‏بكر بن احمد، معروف به سراج الدين ارمَوي (منسوب به اروميه) از علماي بزرگ معقول مي‏باشد و در منطق و كلام بسيار متبحر بود. وي در اين رشته‏ها، بي‏نظير و محل توجه صاحبان فن و فضلاء قرار داشت و كتب متعددي تدوين كرد كه البَيان، اللُّباب، مُختَصرُ الاربعين و مَصالحُ الانوار از آن جمله‏اند.
12) كشف جزاير "زلاند نو" در شرق استراليا (1642م): جزاير زِلاندِ نو در ششم فوريه سال 1642م به وسيله "آبل تاسمان" كاشف معروف هلندي كشف شد، ولي هلندي‏ها به علت دوري مسير، رغبتي به مهاجرت و سكونت در آن نشان ندادند. در سال 1769م كاشف و دريانورد معروف انگليسي به نام "جِيمزكوك" به اين سرزمين قدم نهاد و با گذشتن از تنگه ميان دو جزيره اصلي، آن را به نام خود، تنگه كوك ناميد. از اين زمان بود كه پاي ديگر انگليسي‏ها نيز به اين سرزمين باز شد و در سال 1841م، انگلستان رسماً زلاندنو را ضميمه قلمرو امپراتوري خود كرد. از اين تاريخ به بعد، سكنه بومي زلاندنو به مقاومت در برابر انگليسي‏ها پرداختند و جنگي سي ساله را با استعمارگران آغاز نمودند، تا اين كه انگلستان در سال 1907م به اين سرزمين استقلال اعطا كرد.
13) تولد خانم "ماركيز دولامبر" اديب فرانسوي (1647م): خانم آن ترز ماركيز دولامْبِر بانوي نويسنده فرانسوي در ششم فوريه 1647م به دنيا آمد. وي كه از چهره‏هاي برجسته ادبي در سده‏هاي 17 و 18 فرانسه به حساب مي‏آيد، يكي از بانيان اصلي محافل و كلوپ‏هاي ادبي نيز محسوب مي‏گردد. در اين مجالس عده زيادي از نويسندگان و هنرمندان اروپايي و به ويژه فرانسوي حضور مي‏يافتند ضمن آن كه خودِ خانم دولامبر نيز در ادبيات، صاحب ذوق بود و آثاري نيز به جاي گذاشته است. خانم ماركيز دولامبر سرانجام در 27 ژوئيه 1733م در 86 سالگي درگذشت.
14) كشف گاز كربنيك توسط "جوزف بلاك" شيمي‏دان انگليسي (1757م): پس از آزمايش‏هاي متعدد، در روز 5 فوريه 1757م گاز كربنيك كه تركيبي از اكسيژن و كربن است، توسط جوزف بلاك، شيمي‏دان و فيزيك‏دان انگليسي كشف شد. گاز كربنيك تركيبي از اكسيژن و كربن است. امّا امروزه در علوم و صنايع مختلف، موارد مصرف بسيار دارد.
15) تولد "رونالْدْ ريگان" چهلمين رئيس جمهور امريكا (1911م) (ر.ك: 6 ژوئن)
16) پايان كنفرانس محدود كردن تسليحات بين‏المللي در واشينگتن (1922م) (ر.ك: 13 فوريه)
17 بهمن 1388 / 21 صفر المظفر 1431 / 6 فوریه 2010 17) كشف سردترين نقطه جهان در سيبري (1936م) : سردترين نقطه كره زمين در ششم فوريه 1936م توسط يك هيأت علمي و پس از چهار سال تلاش و جستجو در نقاط سردسيرِ جهان، شناخته شد. اين گروه پس از تحقيقات بسيار، دريافتند كه سردترين ناحيه جهان، شهر ورخويانسك در منطقه سيبري واقع در شمال روسيه است. اين شهر تا پيش از فروپاشي شوروي و به ويژه در زمان تزارها تبعيدگاه محكومان سياسي اين كشور بود و داراي جمعيت بسيار كمي مي‏باشد. سرماي اين منطقه در زمستان به هفتاد درجه زير صفر مي‏رسد. لازم به ذكر است كه اين منطقه از مراكز داد و ستد خَز مي‏باشد و رشته كوه‏هاي ورخويانسك با ارتفاع 2500 متر داراي معادن زغال سنگ، نقره، قلع و روي است.
18) درگذشت "اميرعبدالكريم ريفي" سردار آزادي‏خواه مسلمان مراكش (1963م): عبدالكريم ريفي، رئيس‏قبيله ريف و از امراي مسلمانان شمال افريقا در 28 ژانويه سال 1882م در مراكش به دنيا آمد. بي‏عدالتي و استعمار اسپانيا در اين كشور، وي را به قيام عليه اين دولت برانگيخت و به مدت 14 سال رهبري قيام سكنه ريف و مراكشيان عليه اسپانيا و فرانسه را به عهده داشت. عاقبت قواي متحد اسپانيا و فرانسه حلقه محاصره دريايى و زميني را بر او تنگ كردند. در اين حال، عبدالكريم از ملت‏ها و دولت‏هاي مسلمان تقاضاي ياري نمود ولي هيچ كمكي از آنان نرسيد و سرانجام در سال 1926م مغلوب شد و تسليم فرانسويان گرديد. وي پس از مدتي به فرانسه منتقل شد و از آن پس به مدت بيش از 35 سال در تبعيد به سر برد. عبدالكريم ريفي در اواخر عمر به كشورش بازگشت و سرانجام در ششم فوريه 1963م در 81 سالگي درگذشت.




ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.