بررسي انواع مدل هاي آبشويي در دو منطقه جنوب شرق استان خوزستان
نويسنده:کامران محسني فر(*) ، ابراهيم پذيرا(**) ، پيام نجفي (***)
Evaluation of Different Types of Leaching Models in Two Pilots of south east khoozestan province
برطبق نظر ريو و همکاران در خاک هايي که بيش از حد شور مي باشند ، مي توان با کاربرد 30 سانتيمتر آب با کيفيت خوب ، عمقي معادل 30 سانتيمتر خاک را آبشويي و محيط مناسبي جهت رشد گياه فراهم آورد . بر اساس مطالعاتي که وي بر روي يک خاک لومي ـ رسي ـ سيلتي با متوسط هدايت الکتريکي عصاره اشباع بيش از 40 دسي زيمنس بر متر انجام داد ، فرمول تجربي زير را به منظور برآورد مقدار آب مورد نياز آبشويي ارائه کرده است . کاربرد اين فرمول در شرايطي است که میزان آب محاسبه شده به روش غرقابي دائم به خاک اعمال مي شود ( به نقل از محمدي ، 1370 )
ماکينگ ( Making ) پس از انجام مطالعاتي معادله ريو را به صورت زر تغيير داد و روي محور x ها و روي محور y ها قرار داد و اولين مدل را ارائه کرد ( به نقل از پذيرا ، پاييز ، 1367 ، 1369 ) .
(2)
روابط (1) و (2) بريا شرايط مشخص خاک و آب ارائه شده و ممکن است براي شرايط و مکان هاي مختلف کاربرد نداشته باشد و نياز به ضريب تصحيح داشته باشد . ارتفاع آب مورد نياز جهت آبشويي بستگي به خواص فيزيکي و شيمايي خاک ، کيفيت آب آبشويي و روش آبشويي دارد . بر طبق نظر درگني ( Dregne,1976 ) مقدار آب مورد نياز آبشويي با تجزيه هاي انجام شده روي خاک ، آب آبشويي و آب زهکشي در ارتباط مي باشند .
وان هورن نتايج متضادي را با کاربرد معادله (2) و حتي با همان بافت خاک ( لومي شني تا لومي سيلتي ) گزارش نموده است . اشکال اين مدل عدم توجه به شوري تعادلي ( ECe ) و رطوبت اوليه خاک مي باشد ( به نقل از حيدري ، 1373 )
ال . پي . روزوف فرمول تجربي زير را به منظور محاسبه مقدار آب آبشويي مورد نياز خاک هاي سولونچاک ارائه نمود ( به نقل از پذيرا ، 1367 ) .
(3)
در آن : مقدار آب آبشويي ، رطوبت خاک در حد ظرفيت مزرعه مقدار آب ذخيره شده در خاک قبل از آبشويي همه بر حسب متر مکعب در هکتار و n ضريب مي باشد ، که طبق پيشنهاد روزوف بين 5/0/ 2و تغيير مي کند . ضريب n ، با توجه به افزايش شوري خاک و نامناسب بودن خواص مکانيکي آن ، بزرگتر شده ، به تبعيت از آن مقدار آب مورد نياز آبشويي نيز افزايش مي يابد . ولوبيو ( V.R.Volobuev ) فرآيند آبشويي را به وسيله ي زير بيان نمود ( به نقل از حيدري ، 1373 ) .
(4)
که در آن : عمق آب مورد نياز آبشويي ، : مقدار آب مورد نياز جهت رسيدن رطوبت خاک به حد ظرفيت مزرعه ، : مقدار آب مورد نياز جهت رسيدن رطوبت خاک از ظرفيت زراعي به حد اشباع ، : مقدار آبي که پس از رسيدن به خاک به حد اشباع از آن عبور مي کند .
کوودا رابطه زير را جهت آب مورد نياز آبشويي پيشنهاد نمود ( به نقل از حيدري ، 1373 ) :
(5) در آن y عمق آبشويي ( ميلي متر ) ، x ميانگين املاح محلول در نيمرخ خاک به عمق 3 متر ( بر حسب درصد وزني ) ضريبي که بستگي به شرايط مکانيکي خاک دارد و براي خاک هاي شني ، لوم و رسي به ترتيب 0/5 و 1 و 2 و ضريب مربوط به عمق آب زيرزميني ( متر ) و براي اعماق آب زيرزميني برابر 2 ـ 1/5 و 5 ـ 2 و 10 ـ 7 متر به ترتيب برابر 3 و 1/5 و 1 است . ضريب براي شوري آب زيرزميني در حد کم تا متوسط، زياد و خيلي زياد به ترتيب 1 و 2 و 3 مي باشد ( حيدري ، 1373 ) .
لافلر و شارما اعتقاد به مدل ريو داشتند و براي خاک هاي خودشان ضرايب معادله را حساب کردند و هدايت الکتريکي تعادلي و رطوبت اوليه خاک نيز توجه نمودند ( به نقل از پذيرا 1380 ) .
(6)
1 ـ شرايط غرقاب دائم :
(8)
2 ـ شرايط غرقاب متناوب :
(9)
موسسه ي خاک و آب در مکان هاي مختلف ، هدايت الکتريکي (EC ) و شرايط مختلف آب و هوايي فرمول زير را ارائه کرد ( پذيرا ، 1380 ) :
(10)
همچنين اين موسسه مدل پذيرا و کشاورز را به شکل زير ارائه نموده است ( پذيرا ، 1380 ) :
(11)
با وجود تنوع روابط ارائه شده هنوز نمي توان يک رابطه استاندارد براي مناطق مختلف ايران خصوصاً مناطق خشک و نيمه خشک منظور نمود . هدف از اين تحقيق ارائه مدلي است که بتوان از ان براي آبشويي مناطق جنوب شرق استان خوزستان با بالاترين دقت استفاده نمود . نتايج اين تحقيق ضمن استفاده در مناطق مورد مطالعه براي مناطق مشابه نيز قابل استفاده است .
با توجه به شکل 2 ملاحظه مي شود که در مورد هدايت الکتريکي 67/86 % املاح تا عمق 100 سانتيمتري شسته شده و تنها 32/13 % املاح اوليه در خاک باقي مانده است و در مورد درصد سديم تبادلي 96/84 % شسته شده و 04/15 % در خاک باقي مانده است .
شکل 2 نشان مي دهد که با افزايش عمق آب آبشويي درصد املاح و سديم باقي مانده در خاک کمتر خواهد بود و عمق 0 ـ 25 سانتي متري در زير بقيه منحني ها قرار گرفته است و به همين ترتيب براي اعماق بعدي به ترتيب زير هم قرار گرفته اند . دليل اين که منجني ها به صورت منظم بدون برخورد با هم کاهش پيدا کرده اند مي توان به يکنواخت بودن بافت خاک يا هموژن بودن خاک اشاره کرد .
همانطور که درشکل 2 ملاحظه مي شود در عمق 25 ـ 0 با اضافه کردن 25 سانتي متر آب بيش از 90 % املاح اوليه شسته شده اند و با اضافه کردن آب در تناوب هاي بعد افزايش زيادي در شستشوي املاح مشاهده نمي شود . به فرض براي عمق 100 ـ 0 با اضافه کردن 25 سانتي متر آب کمتر از 50 % املاح اوليه شسته شده در حالي که اضافه کردن 75 سانتي متر آب به اين عمق به ميزان 90 % املاح شستشو يافته است . بنابراين برای شستشوي املاح لازم است عمق مورد اصلاح را تعيين و به همان مقدار آب به خاک اضافه نمود ، زيرا در غير اين صورت اگر کمتر از عمق مورد اصلاح آب داده شود ، عمل شستشو کم است و مشکل شوري را به وجود خواهد آمد و اگر بيشتر از عمق مورد اصلاح استفاده شود ، باعث افزايش هزينه ، بدون کاهش چشمگير املاح مي گردد .
شکل 2 بيانگر اين واقيعت است که همراه با کاربرد 75 سانتي متر آب آبياري به منظور شستشوي املاح ، شستشوي سديم نيز موازي با آن صورت مي گيرد و نياز به اضافه کردن مواد اصلاح کردن نخواهد داشت . با توجه به حدول 7 ، از 100 سانتي متر آب داده شده به خاک به عنوان آب آبياري به علت کمبود رطوبت تا عمق 100 سانتي متري ، به ميزان 8 سانتي متر عمق آب که عملا صرف شستشوي رطوبت کسر گردد ، تا آن مقدار آبي که باعث شستشوي املاح گرديده در محاسبات وارد شود .
هدايت الکتريکي تعادلي خاک برابر 1/3 به دست آمد به اين معني که با توجه به هدايت الکتريکي آب آبياري (25/20 ) ديگر نمي توان شوري خاک را از این مقدار کاهش داد . ( هدايت الکتريکي تعادلي خاک را 5/1 تا 2 برابر هدايت الکتريکي آب آبياري در نظر مي گيرند ) .
علت کم کردن هدايت الکتريکي تعادلي از هر کدام داده هاي مربوط و به دست آوردن عمق آب خالص به عمق آب ناخالص ، عموميت دادن به مدل به دست آمده و جدا کردن شرايط محيطي و رطوبت اوليه از آزمايش مي باشد .
نسبت به هدايت الکتريکي نهايي به هدايت الکتريکي اوليه خاک تا عمق 100 سانتي متري خاک به 12 % و در مورد سديم تبادلي نسبت به 23 % رسيده است . در مورد نسبت عمق خالص آب آبشويي ( آب آبشويي ) به عمق ناخالص آب آبشويي ( آب آبياري ) در عمق 100 سانتي متري پس از کاربرد 100 سانتيمتر آب آبياري به 92/0 رسيده است . همان طور که در جدول 8 ملاحظه مي شود پس از تست يازده مدل تجربي با برنامه SPSS در مورد هدايت الکتريکي ضرايب معادلات حساب شده و مدل معکوس باضريب همبستگي 92 % بالاترين همبستگي و مدل خطي با ضريب همبستگي 54 % کمترين همبستگي را داشته است . معادله معکوس با ضرايب حساب شده به صورت زير مي باشد .
(12)
در مورد درصد سديم تبادلي از يازده مدل تست شده مانند هدايت الکتريکي مدل معکوس بيشترين ضريب همبستگي ( 83 % ) و کمترين همبستگي مدل خطي 30 % مي باشد . معادله معکوس براي درصد سديم تبادلي با ضرايب حساب شده به صورت زير مي باشد .
(13)
براي منطقه دوم بدون اضافه کردن اسيد و همچنين با اضافه کردن اسيد مشابه آنچه که در مورد منطقه اول بيان گرديد محاسبات انجام شد نتايج به شرح زير مي باشد .
شکل 3 نشان مي دهد که در منطقه دوم بدون اضافه کردن اسيد ، در مورد هدايت الکتريکي 25/92 % املاح تا عمق 100 سانتيمتري شسته شده و تنها 75/7 % املاح اوليه در خاک باقي مانده است و در مورد درصد سديم تبادلي 42/83% شسته شده و 85/16 % در خاک باقي مانده است . در عمق 25 ـ 0 با اضافه کردن 25 سانتي متر آب بيش از 90 % املاح اوليه شسته شده اند و با اضافه کردن آب در تناوب هاي بعد افزايش زيادي در شستشوي املاح مشاهده نمي شود همچنين براي عمق 100 ـ 0 با اضافه کردن 25 سانتيمتر آب کمتر از 40 % املاح اوليه شسته شده در حالي که اضافه کردن 100 سانتي متر آب به اين عمق به میزان 90 % املاح شستشو يافته است .
در شکل 3 خطوط خط چين تغييرات درصد سديم و خط هاي ممتد مربوط به شوري مي باشد .
با توجه به اين نمودار ملاحظه مي شود که در کاربرد آب آبشويي به ميزان 25 سانتي متر اختلاف زيادي بين منحني هاي شستشوي املاح و سديم وجود دارد ولي در تناوب هاي بعدي و به خصوص 100 سانتي متري هماهنگي بيشتري از خود نشان مي دهند . در يک جمع بندي کاربرد 100 سانتيمتر آب به مظنور اصلاح 100 سانتي متر خاک شستشوي املاح همراه باسديم و هماهنگ با آن صورت گرفته و خطر سديمي شدن خاک وجود ندراد .
همان طور که در جدول 9 ملاحظه مي شود پس از تست يازده مدل تجربي با برنامه SPSS در مورد هدايت الکتريکي ضرايب معادلات حساب شده است و مدل معکوس با ضريب رگرسيون 80 % بالاترين همبستگي به دست آمده است و مدل خطي با ضريب همبستگي 29 % کمترين ضريب را داشته است . معادله معکوس با ضرايب حساب شده به صورت زير مي باشد .
(14) با توجه به جدول 10 در مورد درصد سديم تبادلي از يازده مدل تست شده مدل درجه سوم بيشترين ضريب همبستگي ( 94% ) مي باشد . معادله براي درصد سديم تبادلي به صورت زير مي باشد .
(15) در مورد نتايج به دست آمده براي منطقه دوم همراه با کاربرد اسيد بايد بيان نمود . در مورد هدايت الکتريکي مدل هاي معکوس ، مرکب ، لجستيک ، رشد و نمايي با ضريب رگرسيون 76% بالاترين همبستگي را داشته است و مدل اس با ضريب همبستگي 45 % کمترين ضريب را داشته است . معادلات باضرايب حساب شده به شکل زير مي باشند :
معکوس (16) مرکب (17) لجستيک (18) رشد (19) نمايي (20) در مورد درصد سديم تبادلي از يازده مدل تست شده مدل درجه سوم بيشترين ضريب همبستگي (88%) را نشان داده است که معادله به دست آمده به شکل زير است :
(21)
منابع :
باي بوردي ، م و کوهستان . ا . 1360 . خاک ، تشکيل و طبقه بندي ، دانشگاه تهران .
پذيرا ، ا . 1367 . روش عملي آبشويي متناوب خاک هاي رسوبي شور و قليا منطقه شاوور ـ استان خوزستان . موسسه تحقيقات خاک و آب . نشريه 2 ـ سال چهارم .
پذيرا . ا . 1369 . گزارش مطالعات اصلاح و بهسازي خاک و اراضي با تاکيد بر موارد فيزيک وشيميايي خاک هاي شور و قليا دشت هنديجان ـ استان خوزستان . تهران . کميته امور آب وزارت جهاد سازندگي .
پذيرا ، ا . 1380 . معضل گرايش کيفيت منابع توليد ( خاک و آب ) به شوري و سديمي شدن و آثار آن در کشاورزي . کميته ي امور آب وزارت جهاد سازندگي .
حيدري ، ن . 1373 . ارائه و کاربرد مدل ها و روابط نظري آبشويي املاح و توازن نمک در ارتباط با اصلاح و بهسازي خاک هاي شور و سديمي . موسسه تحقيقات مهندسي زراعي . گزارش پژوهشي . نشريه شماره 16 .
درويش ، م . 1384 . نگاهي اجمالي به بخش تحقيقات بيابان . گزارش پژوهشي نشريه شماره 28 .
محمدي ، ج . 1370 . مقايسه دو روش آبشويي از خاک هاي شور و قليا واقع در منطقه رودشت اصفهان . رشته کشاورزي . پايان نامه کارشناسي ارشد . دانشگاه صنعتي اصفهان .
DREGNE ,H.E.1976/Developments in soil science ,No.6.Soils of arid regions.Elsvier scientific
Publishing company .Amesterdam.237p.
GHASSEMI.f.Jakeman.A.and NIX .H.1991.Human induced salinization and the use of quantitative methods.Enviroment-Internationl.17(6):581-594.
چکيده :
کلمات کليدي :
آبشويي ، شوري زدايي ، سديم زدايي ، مواد اصلاح کننده ، خوزستانمقدمه :
برطبق نظر ريو و همکاران در خاک هايي که بيش از حد شور مي باشند ، مي توان با کاربرد 30 سانتيمتر آب با کيفيت خوب ، عمقي معادل 30 سانتيمتر خاک را آبشويي و محيط مناسبي جهت رشد گياه فراهم آورد . بر اساس مطالعاتي که وي بر روي يک خاک لومي ـ رسي ـ سيلتي با متوسط هدايت الکتريکي عصاره اشباع بيش از 40 دسي زيمنس بر متر انجام داد ، فرمول تجربي زير را به منظور برآورد مقدار آب مورد نياز آبشويي ارائه کرده است . کاربرد اين فرمول در شرايطي است که میزان آب محاسبه شده به روش غرقابي دائم به خاک اعمال مي شود ( به نقل از محمدي ، 1370 )
(1)
که در آن : Dw عمق آب کاربردي و Ds عمق خاک ( هر دو بر حسب سانتي متر ) به ترتيب ميانگين غلظت املاح در همان عمق از خاک قبل و پس از آبشويي مي باشد (پذيرا ، 1367 ) .ماکينگ ( Making ) پس از انجام مطالعاتي معادله ريو را به صورت زر تغيير داد و روي محور x ها و روي محور y ها قرار داد و اولين مدل را ارائه کرد ( به نقل از پذيرا ، پاييز ، 1367 ، 1369 ) .
(2)
روابط (1) و (2) بريا شرايط مشخص خاک و آب ارائه شده و ممکن است براي شرايط و مکان هاي مختلف کاربرد نداشته باشد و نياز به ضريب تصحيح داشته باشد . ارتفاع آب مورد نياز جهت آبشويي بستگي به خواص فيزيکي و شيمايي خاک ، کيفيت آب آبشويي و روش آبشويي دارد . بر طبق نظر درگني ( Dregne,1976 ) مقدار آب مورد نياز آبشويي با تجزيه هاي انجام شده روي خاک ، آب آبشويي و آب زهکشي در ارتباط مي باشند .
وان هورن نتايج متضادي را با کاربرد معادله (2) و حتي با همان بافت خاک ( لومي شني تا لومي سيلتي ) گزارش نموده است . اشکال اين مدل عدم توجه به شوري تعادلي ( ECe ) و رطوبت اوليه خاک مي باشد ( به نقل از حيدري ، 1373 )
ال . پي . روزوف فرمول تجربي زير را به منظور محاسبه مقدار آب آبشويي مورد نياز خاک هاي سولونچاک ارائه نمود ( به نقل از پذيرا ، 1367 ) .
(3)
در آن : مقدار آب آبشويي ، رطوبت خاک در حد ظرفيت مزرعه مقدار آب ذخيره شده در خاک قبل از آبشويي همه بر حسب متر مکعب در هکتار و n ضريب مي باشد ، که طبق پيشنهاد روزوف بين 5/0/ 2و تغيير مي کند . ضريب n ، با توجه به افزايش شوري خاک و نامناسب بودن خواص مکانيکي آن ، بزرگتر شده ، به تبعيت از آن مقدار آب مورد نياز آبشويي نيز افزايش مي يابد . ولوبيو ( V.R.Volobuev ) فرآيند آبشويي را به وسيله ي زير بيان نمود ( به نقل از حيدري ، 1373 ) .
(4)
که در آن : عمق آب مورد نياز آبشويي ، : مقدار آب مورد نياز جهت رسيدن رطوبت خاک به حد ظرفيت مزرعه ، : مقدار آب مورد نياز جهت رسيدن رطوبت خاک از ظرفيت زراعي به حد اشباع ، : مقدار آبي که پس از رسيدن به خاک به حد اشباع از آن عبور مي کند .
کوودا رابطه زير را جهت آب مورد نياز آبشويي پيشنهاد نمود ( به نقل از حيدري ، 1373 ) :
(5) در آن y عمق آبشويي ( ميلي متر ) ، x ميانگين املاح محلول در نيمرخ خاک به عمق 3 متر ( بر حسب درصد وزني ) ضريبي که بستگي به شرايط مکانيکي خاک دارد و براي خاک هاي شني ، لوم و رسي به ترتيب 0/5 و 1 و 2 و ضريب مربوط به عمق آب زيرزميني ( متر ) و براي اعماق آب زيرزميني برابر 2 ـ 1/5 و 5 ـ 2 و 10 ـ 7 متر به ترتيب برابر 3 و 1/5 و 1 است . ضريب براي شوري آب زيرزميني در حد کم تا متوسط، زياد و خيلي زياد به ترتيب 1 و 2 و 3 مي باشد ( حيدري ، 1373 ) .
لافلر و شارما اعتقاد به مدل ريو داشتند و براي خاک هاي خودشان ضرايب معادله را حساب کردند و هدايت الکتريکي تعادلي و رطوبت اوليه خاک نيز توجه نمودند ( به نقل از پذيرا 1380 ) .
(6)
عمق ناخالص آب ( آب آبياري بر حسب سانتي متر )
پذيرا و کاواچي در سال 1981 مدلي براي خاک هاي ايران ارائه کردند ، که براي قسمت مرکزي خوزستان مي باشد و مشابه مدل ريو است ( به نقل از پذيرا ، 1380 ) :
(7)
1 ـ شرايط غرقاب دائم :
(8)
2 ـ شرايط غرقاب متناوب :
(9)
موسسه ي خاک و آب در مکان هاي مختلف ، هدايت الکتريکي (EC ) و شرايط مختلف آب و هوايي فرمول زير را ارائه کرد ( پذيرا ، 1380 ) :
(10)
همچنين اين موسسه مدل پذيرا و کشاورز را به شکل زير ارائه نموده است ( پذيرا ، 1380 ) :
(11)
با وجود تنوع روابط ارائه شده هنوز نمي توان يک رابطه استاندارد براي مناطق مختلف ايران خصوصاً مناطق خشک و نيمه خشک منظور نمود . هدف از اين تحقيق ارائه مدلي است که بتوان از ان براي آبشويي مناطق جنوب شرق استان خوزستان با بالاترين دقت استفاده نمود . نتايج اين تحقيق ضمن استفاده در مناطق مورد مطالعه براي مناطق مشابه نيز قابل استفاده است .
مواد و روش ها :
نتايج و بحث :
با توجه به شکل 2 ملاحظه مي شود که در مورد هدايت الکتريکي 67/86 % املاح تا عمق 100 سانتيمتري شسته شده و تنها 32/13 % املاح اوليه در خاک باقي مانده است و در مورد درصد سديم تبادلي 96/84 % شسته شده و 04/15 % در خاک باقي مانده است .
شکل 2 نشان مي دهد که با افزايش عمق آب آبشويي درصد املاح و سديم باقي مانده در خاک کمتر خواهد بود و عمق 0 ـ 25 سانتي متري در زير بقيه منحني ها قرار گرفته است و به همين ترتيب براي اعماق بعدي به ترتيب زير هم قرار گرفته اند . دليل اين که منجني ها به صورت منظم بدون برخورد با هم کاهش پيدا کرده اند مي توان به يکنواخت بودن بافت خاک يا هموژن بودن خاک اشاره کرد .
همانطور که درشکل 2 ملاحظه مي شود در عمق 25 ـ 0 با اضافه کردن 25 سانتي متر آب بيش از 90 % املاح اوليه شسته شده اند و با اضافه کردن آب در تناوب هاي بعد افزايش زيادي در شستشوي املاح مشاهده نمي شود . به فرض براي عمق 100 ـ 0 با اضافه کردن 25 سانتي متر آب کمتر از 50 % املاح اوليه شسته شده در حالي که اضافه کردن 75 سانتي متر آب به اين عمق به ميزان 90 % املاح شستشو يافته است . بنابراين برای شستشوي املاح لازم است عمق مورد اصلاح را تعيين و به همان مقدار آب به خاک اضافه نمود ، زيرا در غير اين صورت اگر کمتر از عمق مورد اصلاح آب داده شود ، عمل شستشو کم است و مشکل شوري را به وجود خواهد آمد و اگر بيشتر از عمق مورد اصلاح استفاده شود ، باعث افزايش هزينه ، بدون کاهش چشمگير املاح مي گردد .
شکل 2 بيانگر اين واقيعت است که همراه با کاربرد 75 سانتي متر آب آبياري به منظور شستشوي املاح ، شستشوي سديم نيز موازي با آن صورت مي گيرد و نياز به اضافه کردن مواد اصلاح کردن نخواهد داشت . با توجه به حدول 7 ، از 100 سانتي متر آب داده شده به خاک به عنوان آب آبياري به علت کمبود رطوبت تا عمق 100 سانتي متري ، به ميزان 8 سانتي متر عمق آب که عملا صرف شستشوي رطوبت کسر گردد ، تا آن مقدار آبي که باعث شستشوي املاح گرديده در محاسبات وارد شود .
هدايت الکتريکي تعادلي خاک برابر 1/3 به دست آمد به اين معني که با توجه به هدايت الکتريکي آب آبياري (25/20 ) ديگر نمي توان شوري خاک را از این مقدار کاهش داد . ( هدايت الکتريکي تعادلي خاک را 5/1 تا 2 برابر هدايت الکتريکي آب آبياري در نظر مي گيرند ) .
علت کم کردن هدايت الکتريکي تعادلي از هر کدام داده هاي مربوط و به دست آوردن عمق آب خالص به عمق آب ناخالص ، عموميت دادن به مدل به دست آمده و جدا کردن شرايط محيطي و رطوبت اوليه از آزمايش مي باشد .
نسبت به هدايت الکتريکي نهايي به هدايت الکتريکي اوليه خاک تا عمق 100 سانتي متري خاک به 12 % و در مورد سديم تبادلي نسبت به 23 % رسيده است . در مورد نسبت عمق خالص آب آبشويي ( آب آبشويي ) به عمق ناخالص آب آبشويي ( آب آبياري ) در عمق 100 سانتي متري پس از کاربرد 100 سانتيمتر آب آبياري به 92/0 رسيده است . همان طور که در جدول 8 ملاحظه مي شود پس از تست يازده مدل تجربي با برنامه SPSS در مورد هدايت الکتريکي ضرايب معادلات حساب شده و مدل معکوس باضريب همبستگي 92 % بالاترين همبستگي و مدل خطي با ضريب همبستگي 54 % کمترين همبستگي را داشته است . معادله معکوس با ضرايب حساب شده به صورت زير مي باشد .
(12)
در مورد درصد سديم تبادلي از يازده مدل تست شده مانند هدايت الکتريکي مدل معکوس بيشترين ضريب همبستگي ( 83 % ) و کمترين همبستگي مدل خطي 30 % مي باشد . معادله معکوس براي درصد سديم تبادلي با ضرايب حساب شده به صورت زير مي باشد .
(13)
براي منطقه دوم بدون اضافه کردن اسيد و همچنين با اضافه کردن اسيد مشابه آنچه که در مورد منطقه اول بيان گرديد محاسبات انجام شد نتايج به شرح زير مي باشد .
شکل 3 نشان مي دهد که در منطقه دوم بدون اضافه کردن اسيد ، در مورد هدايت الکتريکي 25/92 % املاح تا عمق 100 سانتيمتري شسته شده و تنها 75/7 % املاح اوليه در خاک باقي مانده است و در مورد درصد سديم تبادلي 42/83% شسته شده و 85/16 % در خاک باقي مانده است . در عمق 25 ـ 0 با اضافه کردن 25 سانتي متر آب بيش از 90 % املاح اوليه شسته شده اند و با اضافه کردن آب در تناوب هاي بعد افزايش زيادي در شستشوي املاح مشاهده نمي شود همچنين براي عمق 100 ـ 0 با اضافه کردن 25 سانتيمتر آب کمتر از 40 % املاح اوليه شسته شده در حالي که اضافه کردن 100 سانتي متر آب به اين عمق به میزان 90 % املاح شستشو يافته است .
در شکل 3 خطوط خط چين تغييرات درصد سديم و خط هاي ممتد مربوط به شوري مي باشد .
با توجه به اين نمودار ملاحظه مي شود که در کاربرد آب آبشويي به ميزان 25 سانتي متر اختلاف زيادي بين منحني هاي شستشوي املاح و سديم وجود دارد ولي در تناوب هاي بعدي و به خصوص 100 سانتي متري هماهنگي بيشتري از خود نشان مي دهند . در يک جمع بندي کاربرد 100 سانتيمتر آب به مظنور اصلاح 100 سانتي متر خاک شستشوي املاح همراه باسديم و هماهنگ با آن صورت گرفته و خطر سديمي شدن خاک وجود ندراد .
همان طور که در جدول 9 ملاحظه مي شود پس از تست يازده مدل تجربي با برنامه SPSS در مورد هدايت الکتريکي ضرايب معادلات حساب شده است و مدل معکوس با ضريب رگرسيون 80 % بالاترين همبستگي به دست آمده است و مدل خطي با ضريب همبستگي 29 % کمترين ضريب را داشته است . معادله معکوس با ضرايب حساب شده به صورت زير مي باشد .
(14) با توجه به جدول 10 در مورد درصد سديم تبادلي از يازده مدل تست شده مدل درجه سوم بيشترين ضريب همبستگي ( 94% ) مي باشد . معادله براي درصد سديم تبادلي به صورت زير مي باشد .
(15) در مورد نتايج به دست آمده براي منطقه دوم همراه با کاربرد اسيد بايد بيان نمود . در مورد هدايت الکتريکي مدل هاي معکوس ، مرکب ، لجستيک ، رشد و نمايي با ضريب رگرسيون 76% بالاترين همبستگي را داشته است و مدل اس با ضريب همبستگي 45 % کمترين ضريب را داشته است . معادلات باضرايب حساب شده به شکل زير مي باشند :
معکوس (16) مرکب (17) لجستيک (18) رشد (19) نمايي (20) در مورد درصد سديم تبادلي از يازده مدل تست شده مدل درجه سوم بيشترين ضريب همبستگي (88%) را نشان داده است که معادله به دست آمده به شکل زير است :
(21)
در جدول 11 نتايج را به طور خلاصه نشان مي دهد .
نتيجه گيري
منابع :
باي بوردي ، م و کوهستان . ا . 1360 . خاک ، تشکيل و طبقه بندي ، دانشگاه تهران .
پذيرا ، ا . 1367 . روش عملي آبشويي متناوب خاک هاي رسوبي شور و قليا منطقه شاوور ـ استان خوزستان . موسسه تحقيقات خاک و آب . نشريه 2 ـ سال چهارم .
پذيرا . ا . 1369 . گزارش مطالعات اصلاح و بهسازي خاک و اراضي با تاکيد بر موارد فيزيک وشيميايي خاک هاي شور و قليا دشت هنديجان ـ استان خوزستان . تهران . کميته امور آب وزارت جهاد سازندگي .
پذيرا ، ا . 1380 . معضل گرايش کيفيت منابع توليد ( خاک و آب ) به شوري و سديمي شدن و آثار آن در کشاورزي . کميته ي امور آب وزارت جهاد سازندگي .
حيدري ، ن . 1373 . ارائه و کاربرد مدل ها و روابط نظري آبشويي املاح و توازن نمک در ارتباط با اصلاح و بهسازي خاک هاي شور و سديمي . موسسه تحقيقات مهندسي زراعي . گزارش پژوهشي . نشريه شماره 16 .
درويش ، م . 1384 . نگاهي اجمالي به بخش تحقيقات بيابان . گزارش پژوهشي نشريه شماره 28 .
محمدي ، ج . 1370 . مقايسه دو روش آبشويي از خاک هاي شور و قليا واقع در منطقه رودشت اصفهان . رشته کشاورزي . پايان نامه کارشناسي ارشد . دانشگاه صنعتي اصفهان .
DREGNE ,H.E.1976/Developments in soil science ,No.6.Soils of arid regions.Elsvier scientific
Publishing company .Amesterdam.237p.
GHASSEMI.f.Jakeman.A.and NIX .H.1991.Human induced salinization and the use of quantitative methods.Enviroment-Internationl.17(6):581-594.
پی نوشت ها :
*فارغ التحصيل کارشناسي ارشد ، رشته خاکشناسي واحد علوم و تحقيقات تهران ، دانشگاه آزاد اسلامي .
** استاد گروه خاکشناسي واحد علوم و تحقيقات تهران ، دانشگاه آزاد اسلامي .
***استاديار دانشکده کشاورزي دانشگاه آزاد اسلامي واحد خوراسگان.