فواید ومضرات دسر

دسر، وعده ایست که معمولاً در پایان یک وعده غذایی سرو می شود. اغلب دسرها شیرین هستند، اما گاهی مواد غذایی دیگری همچون انواع پنیر هم به عنوان دسر مصرف می گردد. در برخی کشورها، وعده جداگانه ای به نام دسر وجود ندارد، بلکه همراه با غذا، مخلوطی از شیرینی ها یا خوراک های شور را سر میز می گذارند.
سه‌شنبه، 8 مهر 1399
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: نیر زارع کابدول
موارد بیشتر برای شما
فواید ومضرات دسر
اکثر ایرانیان عادت کرده اند که بعد از صرف غذا از یک دسر شیرین بهره مند شوند اما باید بدانید خوردن دسرهای شیرین پس از غذا نه تنها مفید نیست بلکه به دلیل قند بالایی که دارد موجبات چاقی فرد را فراهم می آورد.
 
خوردن دسرهای شیرین مانند انواع کیک، شیرینی، ژله، بستنی و کرم کارامل بعد از غذا از نظر تغذیه‌ای نه تنها مزیتی ندارد بلکه چندان نیز توصیه نمی‌شود. در واقع این عادت، میل و علاقه‌ای است که انسان به غذاهای شیرین دارد و به این ترتیب عادت می‌کند تا بعد از غذا حتما یک خوراکی شیرین بخورد. این عادت چندان خوب نیست و بیشتر می‌تواند چاق‌کننده باشد.
 
به همین دلیل، این روش تنها به کسانی توصیه می‌شود که وزن کمی دارند و می‌خواهند به هر دلیل وزن اضافه کنند. البته تمایل به شیرینی را می‌توان با نوشیدن چای و دو حبه قند، یک عدد خرما، یک قاشق عسل، 2 تا 3 عدد کشمش یا یک قاشق مرباخوری مربا برطرف کرد. جالب است بدانید که این مواد غذایی بیشتر از 20 کیلوکالری انرژی ندارند در حالی که خوردن یک تکه کیک حداقل دو برابر مقدار یاد شده دارای کالری است.
 
اینکه گفته می‌شود چربی‌های بدن باید با قند هضم شوند و خوردن مواد قندی بعد از غذا سبب هضم چربی می‌شود، باور صحیحی نیست. درواقع، وقتی غذا می‌خوریم ترکیبات نشاسته‌ای و کربوهیدرات‌های موجود، قند لازم را تولید می‌کنند. در ضمن، بستنی، کرم کارامل و شیرینی‌های چرب بسیار پرکالری‌اند و اگر شخصی میل به خوردن شیرینی دارد، می‌تواند 2 حبه قند با چای یا یک قاشق مربا بخورد.
 
در میان دسرها ژله یکی از کم‌کالری‌ترین‌هاست که یک واحدش حدود 50 تا 60 کیلوکالری انرژی بیشتر ندارد. به همین دلیل اگر چند دسر برای انتخاب وجود داشت در صورت دیدن ژله، آن را انتخاب کنید. این موضوع طبیعی است که افراد بعد از خوردن غذا میل به شیرینی داشته باشند زیرا خوردن آنها سبب آزادسازی آندروفین در بدن می‌شود و آندروفین باعث بروز احساس شادی و شعف در انسان خواهد شد و بهترین دسری که می‌توانیم پیشنهاد کنیم، سالادی تهیه شده از میوه‌های فصل و تازه است.1


دسر ها بهترین منبع تأمین انرژی

با وجود آن که نمی ​توان گفت مواد قندی قسمت اصلی رژیم غذایی را تشکیل می​دهند، زیرا تا مدت ها می ​توان بدون کربوهیدرات​ها زندگی کرد؛ اما در رژیم غذایی ما حداقل باید نیمی از انرژی روزانه از کربوهیدرات ​ها تأمین گردد. مواد قندی مهمترین منبع انرژی در تغذیه انسان می​باشد. این مواد به دلیل تحریک ترشح انسولین، به سرعت هضم شده، انرژی تولید می​کنند و با تحریک ترشح آندورفین​ها سبب شادی می ​شوند. همچنین از آنجا که مغز برای انجام فعالیت​ های خود از انرژی حاصل از مواد قندی استفاده می​کند؛ به همین جهت در زمان افطار خوردن دسرهای شیرین و مواد قندی توصیه می​شود.


 آیا خوردن دسر بعد از غذا ضرورت دارد؟

کربوهیدرات ​ها برای اکسیداسیون کامل و صحیح چربی ها و پروتئین ​ها ضرورت دارند. ذخیره این مواد در بدن، انرژی آماده و فوری را در موارد نیاز در دسترس قرار می ​دهد و وجود آنها در شرایط استرس زا، موجب حفظ پروتئین ​های بدن می ​شود.
 
اما واقعیت آن است که بدن چندان احتیاجی به دسر بعد از غذا ندارد. این سوء تفاهمی بیش نیست که می ​گویند «اگر بعد از غذاهای چرب، شیرینی ​جات بخوریم از مضرات چربی غذا کاسته می ​شود.» این عادت یعنی مصرف شیرینی و دسر بعد از غذا، جزء ذائقه ما ایرانی ​ها محسوب می​ شود که البته بسیار لذت بخش است، اما تا امروز شواهد علمی در این باره به دست نیامده است.
 

دسرها بین وعده​های غذایی خورده شوند

توصیه می شود دسرها حداقل یک ساعت بعد از غذا خورده شوند تا اثرات مفیدتری داشته باشند. البته این زمان، بسته به نوع دسری که می​خواهیم مصرف کنیم و شرایط جسمانی و وزنمان متفاوت است. توجه داشته باشید بهترین زمان خوردن دسرها، بین وعده​های غذایی است.2


دسرهای خانگی بهتر است

بهتر است که دسرها در خانه تهیه شوند، زیرا می توانید میزان قند، نمک و روغن موجود در آن را کنترل کنید. مثلا یک برش ۱۰۰ گرمی کیک ۴۰۰ کالری انرژی دارد، اما بعضی کیک​ ها مانند کیک ساده اسفنجی چون با روغن کمتری تهیه می شوند، مفیدترند. در ضمن، به شرطی که به فرم پخت کیک آسیبی نرسد، از انواع میوه ها، کشمش و مغزها هم بهره بگیرید.3


 دسرها سرشار از مواد مغذی هستند

کربوهیدرات‌ها از مواد مغذی لازم برای بدن هستند که در بسیاری از رژیم‌ها نادیده گرفته می‌شوند و همین دلیل باعث می‌شود که افراد تمایل زیادی به خوردن دسر داشته باشند. با اینکه دسرها بهترین جایگزین برای کربوهیدرات‌ها نیستند اما راه مناسبی برای نجات ذهن و جسم شما هستند.
پای کدو و شکلات تلخ جز دسرهایی هستند که سرشار از منبع غنی مواد غذایی مانند فیبر، ویتامین و آنتی اکسیدان لازم برای رژیم غذایی شما هستند.


 دسرها روحیه شما را تقویت و از شما فردی شادتر می‌سازند

آیا تا به حال بعد خوردن دسر مورد علاقه‌تان احساس کردید که چقدر حالتان بهتر شده و به سطح بالاتری از خوشحالی رسیده‌اید؟ این احساس کاملا واقعی است.

یکی از تحقیقات نشان داده مواد غذایی که به طور طبیعی دارای درصد زیادی از کربوهیدرات هستند، به مغز و بدن کمک می‌کند سرتونین در بدن ترشح کنند و باعث بالا رفتن سطح عواطف شوند.

هنگامی که شما دسر مورد علاقه‌تان را میل می‌کنید ذهن و بدن شما به شیوه‌های مثبت تغییر می‌کند. با کمک این فرآیند علمی از این به بعد می‌توانید با خیال راحت دسرهای مورد علاقه‌تان را میل کنید و از آن لذت ببرید. این یکی از کارهای مفیدی است که می‌توانید برای بدن خود انجام دهید.4


اگر عادت به خوردن دسر دارید به شما چند پیشنهاد داریم:

اول اینکه در میان دسرها، گروه میوه‌ها از بهترین‌شان هستند و توصیه می‌شود چند ساعت بعد از غذا خورده شوند تا اثرات مفیدتری داشته باشند.

به علاوه، می‌توان بعد ازغذا ازدسر‌های کم کالری مانند چند عدد کشمش، یک عدد انجیر خشک، یک عدد خرما و یا حتی یک قاشق
کوچک مربا استفاده کرد.

وقتی دسر‌ها را بعد از غذا می‌خورید، کالری اضافی را جذب بدن می‌کنید، چون دسر‌ها حتی در حالت سیری هم جذب می‌شوند.

توجه داشته باشید بهترین زمان خوردن دسر‌ها البته به مقدارکنترل شده، بین وعده‌های غذایی است. مثلاً درمهمانی‌ها که افراد تا حد اشباع شدن غذا خورده‌اند، با دیدن میز دسر‌های رنگارنگ بازهم وسوسه می‌شوند. در حقیقت نوعی اشتهای اختصاصی نسبت

به این دسر‌ها وجود دارد که اگر به طور مرتب خورده شود باعث آزار معده و اختلالات در دستگاه گوارش می‌شود.مساله دیگری که وجود دارد میل به جویدن غذا در هر وعده و ایجاد احساس سیری است. بودن مواد غذایی جامد مثل کشمش در این قبیل خوراکی ها، حس جویدن را ارضا می‌کند، بنابراین وجود کشمش و گردو از این نظر نیز درتهیه کیک و شیرینی‌ها و انواعدسر‌ها مورد توجه است.

درانت‌ها باید اضافه کنم شیرینی برای افرادی که اضافه وزن دارند یا دیابتی هستند، توصیه نمی‌شود.

در مورد بچه‌ها نیز زیاد خوردن دسر‌های شیرین مضر است، زیرا باعث خرابی دندان‌های‌شان می‌شود.

به طورکلی، درمورد خوردن شیرینی‌ها و دسر‌ها به حدی که وابسته نشوید، مصرف‌شان اشکالی ندارد.

این عادت یعنی مصرف شیرینی و دسربعد از غذا، جزو ذائقه ما ایرانی‌ها محسوب می‌شود که البته بسیار لذت بخش است، اما تا امروز شواهد علمی در اینباره به دست نیامده است. 5


پی نوشت:
1.www.samatak.com
2.www.jadidtarin.com
3.www.beytoote.com
4.www.kalleh.com
5.www.yjc.ir


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط