وبلاگیسم(weblogism) (2)
نويسنده: مهدی غمامی
مفاهیم وبلاگی و بلاگیسم
بلاگر یا بلاگور (blogueur / blogger) به شخصی گفته می شود که دارای صفت ملکه ی بلاگ نویسی و به روز کردن صفحات و پست های وبلاگ بدون ورود به ترکیب تمام نظرات است .
بلاگ فیلد (blogfield) یا بلاگ اسفر (blogosphère) به فضایی گفته می شود که یک زنجیره ی همنام بلاگی بر روی آن قرار گرفته اند و بوسیله ی یک نرم افزار متحد پشتیبانی می شود . برای مثال بلاگفا (blogfa) یا میهن بلاگ یک بلاگ اسفر می باشند .
بلاگ یک وب سایت است که غالبا از تجمیع صفحات دسته بندی شده بر اساس زمان تشکیل می شود . هر صفحه ( که می توان به آن یادداشت (note)یا پست ((poste هم گفت ) اساسا ساختارمتنی دارد که البته بلاگر با استفاده از لینک ها (hyperliens) و هاست های دیگر به بلاگ خود عناصر صوتی – تصویری دیگری هم بیافزایند .برای هر یادداشت خوانندگان و مخاطبان می توانند نظر (comment) بنویسند. میز کاری هر بلاگ ( صفحه ی کنترل یا CMS /admin) از نظر امنیتی بوسیله ی سرویس دهنده ی هر زنجیره ی بلاگی با ارایه نام کاربری و کلمه عبور ( و هم چنین یک سری اطلاعات دیگر )حمایت می شود.
تنوع وبلاگی و تنوع پست های بلاگی آنقدر زیاد است که زبان جدیدی در حوزه ی وب در حال بوجود آمدن است .اگرچه این زبان نوپا است و فعلا قادر به همپایی با تحولات این عرصه نیست .مفاهیم زیر حاصل زایش این زبان جدید است :
* ولاگ (vlog):به بلا گهایی که در یک روال منظم و معمول شامل فیلم می باشند.
* لینکلاگ(linklog):به وبلا گهایی که غالب آنرا لینک و اتصال تشکیل می دهد.
* فتوبلاگ (photoblog):به وبلاگهایی که سوژه های اصلی آنها شامل عکس و تصویر می شوند ،اطلاق می گردد .
* تامببلاگ (tumbleblog): به بلاگ هایی که پست های کوتاه و همراه با صوت و تصویر (مدیا) دارند گفته می شود .
* آرت بلاگ (artblog) : به بلاگ هایی که قالب و محتوای هنری دارند و به نسبت از هنر تا متن ساده بیشتر استفاده می کنند.
* فلاگ (phlog) : بلاگ هایی که بر روی هاست جوفر پروتوکل (Gopher Protocol) قرار دارند و البته بسیار نادر می باشند.
* مبلاگ (moblog) :به بلاگ هایی گفته می شود که که توسط یک دستگاه همراه همانند دستگاه تلفن همراه یا پی دی ای (PDA) نوشته می شوند.
* اسلاگ یا اسبلاگ (Slog):به وبلاگ هایی که غالبا بطور غیر قانونی یا ناخواسته در جهت اسپمینگ (spamming) فعال هستند و درصد بسیاری از آنها تبلیغاتی و گاها ویروس یا هرزه نگاری اند.
* بلاگ های دیگری هم وجود دارند که از جهت سوژه های مورد بحثشان نامگذاری شده شده اند همانند : politicalblogs, travelblogs, fashionblogs,loveblog ,projectblogs, nicheblogs, legalblogs (blawgs) , dreamlogs.
مفهوم بلاگ برای کاربران بلاگ و کاربری بلاگ ،مفهومی مبهم است همانطور که همه ی بلاگر به سادگی ایجاد و استفاده از آن ،آزادی موجود در فضای وبلاگ نویسی و ظرفیت برقراری ارتباط واقعی با مخاطب معترف هستند . به هر حال اکثر بلاگر ها از ارایه یک تعریف دقیق از اهداف خود طفره می روند .اغلب وبلاگ ها برای طرح ویژگی های شخصی و بیان نظرات و ایده های بلاگر ایجاد شده اند.
با اینکه بسیاری از مراجعه کنندگان بلاگ ها نسبت به مطالب هر بلاگ خاص هستند ولی دسترسی به هر بلاگی آزاد است همانطور که نوشتن مطالب در بلاگ آزاد است و هر بلاگ می تواند ویترینی از طرح مسایل نا شناخته و غیر واقع باشد.شاید هم مطلبی با یک معیار صحیح و با ملاک دیگر نادرست باشد. از همین رو بلاگ می تواند یک شبنامه ی بدون نام برای تروریست ها (منافقین و محاربان ) و هرزه نویسان باشد.
به جهت تنوع طبع اینترنتی و درغپردازی های وبلاگی ، خوانندگان تیپ(یک نوع خاص) بلاگ ها بسیار سریع تر از خوانندگان تیپ کتابها و مجلات تغییر می یابند . ودر واقع این سرعت تغییر مراجعیین بلاگ ها می تواند به مشهور شدن یک سری از بلاگ ها در مدت زمان کوتاه بینجامد.البته این تحولات و تغییرات می تواند بر روی بلاگر ها هم شدیدا موثر باشد.همچنین با وجود سیستم آر اس اس (RSS /Atom ) که مطالب( و نظرات) جدید و اخیر مندرج در وبلاگ را به اطلاع مشترک این سیستم می رسد.
بسیار از سیاستگذاران ( دولتی و یا خصوصی) عرصه ی اینترنت به وبلاگ ها نگاه ابزاری دارند برعکس بلاگر ها که وبلاگ را هدف می دانند ،زیرا وبلاگ ها در واقع ابزار های نهادینه سازی یک فرکانس مشخص از خواسته های آنها ست برای مثال دو موسسه ی دولتی L'Office québécois de la langue française (OQLF) در ایالت کبک کانادا و la Commission générale de terminologie et de néologie در فرانسه ،بیش از 5 میلیون یورو برای نهادینه سازی زبان فرانسه در محیط اینترنت سرمایه گذاری کرده اند . با این روش با تغییر پیج رنگ های مورد نظر در نتایج جستجو ،تکرار کلمات خواسته شده هم در اینترنت کنترل می شود . همچنین خانواده های بلاگهای غیر دولتی- سراسری (- mondial govermental – no n) در زمینه ی ضد جنگ (antiwar) و مبارزه با سیاست های جنگ طلبانه ی آمریکا که موفق ترین خانواده ی وبلاگی فرکانسی محسوب می شوند.
در ایران هم می توان به نمونه های آشنا ساخت بلاگ های موثر بر روی موتور های جستجو همانند بمب های گوگلی ( خلیج فارس ،پیامبر اکرم ،زندان زدایی، فیلم 300 و ... ) اشاره کرد که متاسفانه هیچ کدام از سوی دولت حمایت نشد و انگیزه های فردی در فضای اینترنتی موج های وبلاگی مذکور را به راه انداخت .و از این جهت میان کاربران ایرانی اینترنت به ویژه بلاگر های ایرانی که درصد بسیاری از آنها متعهد به ارزشهای انقلابی و اسلامی و یا حتی وطن پرستانه هستند با سیاستگذاران فضای اینترنت که نقششان منحصر به فیلتراسیون بخش اندکی از سایت های احتمالا مضر ( اخلاقی - سیاسی ) است تفاوت بسیاری از جهت درک تعاملات جدید اجتماعی و ابزارها ی نوین این حوزه از ارتباطات وجود دارد.
منبع: http://www.farhangnews.ir
/خ