ریزش مو چیست؟
۹۰ درصد از موی پوست سر انسان در حال رشد است.هر فولیکول مو چرخه عمر خود را دارد که می تواند تحت تاثیر عواملی همچون سن، بیماری و مجموعه ای از عوامل مختلف دیگر قرار بگیرد.
این چرخه عمر به سه مرحله مختلف تقسیم می شود:
مرحله آناژن (مرحله رشد)
مرحله رشد مو فعال میشود و بین ۲ تا ۶ سال ادامه پیدا میکند.مرحله کاتاژن (مرحله میانی)
در این مرحله مو دیگر رشد نمیکند و خود را آماده جابجا شدن با موی جدید میکند و بین ۲ تا ۳ هفته نیز ادامه خواهد داشت.مرحله تلوژن (مرحله استراحت)
مرحله استراحت مو به مدت ۲ تا ۳ ماه است. در پایان این مرحله، مو ریزش کرده و موی جدید جایگزین آن و چرخه رشد مجددا تکرار میشود.انواع ریزش مو
ریزش مو یا طاسی انواع مختلفی دارد:طاسی اینولوشن (مرتبط با سن)
عارضه ای طبیعی است که در آن موی سر با بالا رفتن سن ضعیف و ضعیف تر می شود.فولیکول های موی بیشتری وارد مرحله استراحت میشوند و موهای باقیمانده کوتاه تر و تعدادشان کمتر خواهد شد.
طاسی آندروژنیک (مرتبط با ژنتیک)
عارضه ای ژنتیکی است که هم برای زنان و هم برای مردان رخ می دهد.مردان مبتلا به این عارضه که الگوی طاسی مردانه نیز نام دارد، از اوایل دوران نوجوانی به ریزش مو مبتلا می شوند.
مشخصه چنین وضعیتی، پس رفتن موی سر و ناپدید شدن آن از قسمت فرق سر و جلوی سر است.
زنان مبتلا به این عارضه که الگوی طاسی زنانه نیز نام دارد، تا چهل سالگی و یا دیرتر، هیچگونه ریزش موی محسوسی را تجربه نخواهند کرد.
آن ها کم پشت شدن مو را در تمام نواحی و ریزشی وسیع در فرق سر خود را حس خواهند کرد.
طاسی آریتا
به صورت ناگهانی رخ می دهد و باعث ریزش دسته ای مو در میان کودکان و جوانان می شود.این عارضه میتواند به طاسی کامل سر منجر شود اما در ۹۰ درصد موارد، موی سر پس از چند سال مجددا رشد خواهد کرد.
طاسی یونیورسالیس
عارضه ای که منجر به ریزش تمام موهای بدن از جمله ابرو، مژه و موهای اطراف آلت تناسلی می شود.اختلال مو کنی
این اختلال روانی که اغلب در کودکان دیده میشود باعث میشود فرد خودش موی خودش را بکَند.تلوژن افلوویوم
این عارضه عبارت است از کم پشت شدن موی سر که به واسطه تغییرات رخ داده در چرخه رشد مو رخ می دهد.تعداد زیادی از موها به مرحله استراحت ورود میکنند و در آنِ واحد باعث ریزش مو و کم پشت شدن متعاقب آن می شوند.
طاسی اسکارین
این عارضه منجر به ریزش دائمی مو می شود. ملتهب شدن موی سر بر اثر عوامل مختلفی چون آماس بافت همبند، فولیکولیتیس و آکنه و سایر عارضه های پوستی همچون لوپوس و لیکن پلان، اغلب به ایجاد زخم هایی ختم می شوند که توانایی مو در جهت احیای مجدد را از بین می برند. استفاده از اتوی موی خیلی داغ و بافتن و بستن محکم موها نیز منجر به ریزش دائمی مو میشود. 1دلایل ریزش مو
کمبود پروتئین
ماده تشکیل دهنده اصلی مو پروتئین است. بر همین اساس، کمبود پروتئین در بدن می تواند تا حدودی مسئول ضعف و ریزش مو باشد.هنگامی که با کمبود پروتئین مواجه هستید، بدن تلاش می کند ذخایر اندک باقی مانده از این ماده را حفظ کند، که این شرایط به توقف رشد و ضعف در مو منجر می شود.
توصیه
برای حفظ سلامت و کاهش ریزش مو مصرف مواد غذایی زیر را مد نظر قرار دهید:گوشت بدون چربی
دانه های خوراکی
مغزهای خوراکی
میوه های خشک شده
حبوبات
آووکادو
محصولات لبنی
تخم مرغ
استفاده بیش از اندازه از مواد شیمیایی
مواد آرایشی و بهداشتی شیمیایی به طور معمول برای بخشیدن ظاهری جدید به مو و حتی درمان خشکی و موخوره استفاده می شوند.مشکل این است که بسیاری از این محصولات حاوی مواد تشکیل دهنده مضر هستند.
در گذر زمان، استفاده بیش از اندازه از آنها موجب آسیب غیر قابل بازگشت به مو شده و در نهایت ریزش مو را به همراه دارد.
رنگ های مو، روش هایی که برای سفید کردن مو استفاده می شوند، و برخی شامپوها می توانند موجب ایجاد تغییر هم در مو و هم در پوست سر شوند.
چه کاری باید انجام داد؟
تا حد امکان از ماسک ها و محصولاتی استفاده کنید که از مواد تشکیل دهنده طبیعی تهیه شده اند.بیماری های تیروئید
پرکاری تیروئید و همچنین کم کاری تیروئید به واسطه تغییرات هورمونی که تیروئید زمینه ساز آنها است می توانند موجب ریزش مو شوند.این بیماری ها خود را در قالب تغییرات مختلف در بدن بروز می دهند. اگر به این تغییرات رسیدگی نشود، آنها می توانند پیامدهایی جدی و شدید را موجب شوند.
چه کاری باید انجام داد؟
اگر نسبت به این تغییرات مشکوک هستید، با پزشک خود برای انجام آزمایش خون به منظور اندازه گیری آثاری که تیروئید ممکن است روی هورمون های شما داشته باشد، مشورت کنید.عوامل ارثی و ریزش مو
گاهی اوقات، ریزش مو در نتیجه بیماری یا شرایطی خاص شکل نگرفته است.خبر بد دشوارتر بودن درمان در این موارد است، زیرا یک مساله ژنتیکی ممکن است زمینه ساز ریزش مو شده باشد.
اگر این گونه است، ریزش مو پس از 20 سالگی می تواند شرایط وخیم تری پیدا کند.
چه کاری باید انجام داد؟
با یک پزشک برای تشخیص این که آیا عامل ریزش مو ژنتیکی است و این که آیا چنین ژنی را به ارث برده اید مشورت کنید و درباره روش درمانی مناسب برای کاهش آن تصمیم گیری کنید.کم خونی
کم خونی می تواند در نتیجه کمبود آهن رخ دهد. این ماده معدنی در تولید گلبول های قرمز خون نقشی کلیدی ایفا می کند.ابتلا به کم خونی نشان دهنده عدم وجود هموگلوبین کافی در بدن است و بر همین اساس، انتقال اکسیژن از سلول ها به بدن با دشواری انجام می شود.
یکی از اثرات اصلی کم خونی ریزش مو است که در صورت درمان این شرایط، ریزش مو نیز بهبود می یابد.
چه کاری باید انجام داد؟
مصرف مواد غذایی سرشار از آهن را افزایش داده و روش درمانی ارائه شده توسط یک متخصص را دنبال کنید.سندرم تخمدان پلی کیستیک
برای زنان، برخی شرایط هورمونی وجود دارند که می توانند به ریزش مو منجر شوند.سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از آنها محسوب می شود که عدم تعادل شدید در سطوح هورمونی را موجب می شود.
این بیماری پوست سر و مو را نیز ضعیف می کند.
فرد مبتلا به این بیماری باید زیر نظر پزشک قرار داشته باشد، زیرا می تواند به ناباروری منجر شود.
چه کاری باید انجام داد؟
با یک پزشک درباره عدم تعادل هورمونی مشورت کنید.روش درمانی مناسب برای تقویت مو و به حداقل رساندن اثرات مخرب این بیماری را دریافت کنید.
استرس
استرس جسمانی و روانی یکی از دلایل شایع ریزش مو محسوب می شود.نادیده گرفتن اثرات آن آسان است، اما واکنش های تولید شده توسط بدن موجب مشکلات دیگر می شوند که نیازمند مراقبت بیشتر هستند. 2
راهکارهای برای جلوگیری از ریزش مو
شستشوی روزانه
شستن روزانه موها به دلیل سالم و تمیز نگه داشتن پوست سر میتواند از ریزش موی سر جلوگیری و به تقویت مو کمک کند.نکته ی اصلی که باید در شستشوی موی سر مدنظر قرار دهید این است که برای شستشوی روزانه، از بهترین شامپو برای ریزش مو استفاده کنید.
اجتناب از کشیدن بیش از حد مو
موی سر، انعطاف پذیر است؛ اما نتایج تحقیقات نشان میدهد که مو باید به اندازهای کشیده شود که به بافت آن آسیب نرساند.به عنوان مثال بافتهای ریز یا محکم، یا مدل دم اسبی، باعث کشیده شدن موها از ریشه شده و به مرور زمان باعث شل شدن پیوند بین مو و پوست سر میشوند.
استفاده ی حداقلی از سشوار و اتوهای مو
برای جلوگیری از ریزش مو از عوارض صاف کردن مو با وسایل حرارتی غافل نشوید که باعث میشود تا فولیکولهای مو دهیدراته شده و موها آسیب پذیر شوند.سشوار و اتوهای صاف کننده یا فر کننده مو، به مرور زمان به موها آسیب خواهند زد.
کاهش استفاده از رنگ ها و مواد شیمیایی برای جلوگیری از ریزش مو
استفاده از مواد شیمیایی برای حالت دادن و رنگ کردن مو باعث آسیب های ناگهانی و غیر قابل برگشت به فولیکول های مو می شود.اگر نگران ریزش موهایتان هستید، بهتر است از صاف یا فر کردن دائمی مو، استفاده از رنگ، هایلایت و محصولات حاوی پراکسید اجتناب کنید.
استفاده از ماسک مو و بهترین شامپو برای ریزش مو
هدف از مصرف بهترین ماسک مو و شامپو، تمیز کردن موها از آلودگی و چربی اضافی است. اما بسیاری از مواد سازنده شامپو و ماسک موها بسیار قوی هستند.بنابراین پس از تنها یک بار استفاده، میتوانند چربی طبیعی و اسیدهای چرب که باعث تقویت و نرمی موها میشوند را از بین ببرند.
هنگام خرید محصولات به مواد تشکیل دهندهی آن دقت کرده و سعی کنید تهیه کنید که از مواد طبیعی ساخته شده باشد.
در صورتی که با مصرف یک نوع شامپو ریزش موهایتان بیشتر شد، سریعاً آن را عوض کنید.
استفاده از برس های نرم با الیاف طبیعی
استفاده از برس نرم با الیاف طبیعی باعث افزایش میزان مناسبی از سبوم (چربی) روی موهایتان میشود.پروتئینهای کراتین روی مو انباشته میشوند؛ بنابراین برس کشیدن به صورت آرام در یک جهت و از بالا به پایین، به صاف شدن و نرم شدن کوتیکول مو در سطح مولکولی کمک میکند. همچنین برس کشیدن مو به صورت مرتب باعث میشود هنگام حمام رفتن با حجم بالایی از ریزش مو مواجه نشوید.
روغن نارگیل
محققان بر این باورند که خواص روغن نارگیل از آسیب دیدگیهای ناشی از حالت دادن موها و تابش اشعه ی ماوراء بنفش جلوگیری می کند.اسید لوریک موجود در روغن نارگیل به پروتئین موجود در مو متصل شده و از شکنندگی مو جلوگیری می کند.
ماساژ پوست سر با روغن نارگیل منجر به بالا رفتن جریان خون در پوست سر شده و به رشد مجدد مو کمک می کند.
روغن زیتون
از روغن زیتون میتوان برای نرم کردن عمیق مو استفاده کرد. روغن زیتون، همچنین، از مو در برابر خشکی و شکنندگی محافظت می کند.روغن زیتون مادهای اصلی در رژیم غذایی مدیترانه ای است که میتواند به کاهش ریزش موی ژنتیکی کمک کند.
دو قاشق غذاخوری روغن زیتون به موهایتان بزنید و پس از ۳۰ دقیقه آن را بشویید.
رژیم غذایی مدیترانه ای
رژیمی مانند رژیم غذایی مدیترانه ای که حاوی سبزیجات خام و گیاهان تازه باشد، خطر آلوپسی آندروژنیک (طاسی با الگوی زنانه یا طاسی با الگوی مردانه) را کاهش داده یا شروع آن را به تأخیر می اندازد.مصرف سه روز در هفته از این غذاها از جمله جعفری، ریحان و سالاد سبزیجات برای این نوع ریزش مو نتیجه بخش خواهد بود.
ویتامین A
ویتامین A از رتینوئیدها است و میتواند میزان رشد مو را افزایش دهد.این ویتامین، همچنین، با تولید سبوم، پوست سر را سالمتر نگه داشته و به محافظت از موها کمک می کند.
بنابراین بشقابتان را با مواد سرشار از ویتامین A مانند سیب زمینی، فلفل شیرین و اسفناج پر کنید؛ هر چند این مواد تنها تعداد کمی از مواد غذایی حاوی ویتامین A هستند.
مولتی ویتامین
آهن، سلنیوم، زینک و ویتامینهای A، B، C، D، همگی برای رشد و نگهداری مو خصوصاً پروسهی بازسازی سلولی مهم هستند.شما می توانید مولتی ویتامین های مورد نیاز روزانه را از فروشگاه های مواد غذایی یا داروخانهها تهیه کنید یا از پزشکتان بخواهید آنها را برایتان تجویز کند.
ویتامین دی
میزان ویتامین D در بدن با آلوپسی بدون اسکار (جای زخم) در ارتباط است. رفع کمبود این ویتامین میتواند به رشد مجدد مو کمک کند.به همین دلیل مصرف ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ واحد ویتامین D در طول روز تحت نظر پزشک توصیه می شود.
بیوتین
بیوتین (ویتامین H یا B7) در ستتز اسید چرب در بدن دخالت دارد. این روند برای چرخه ی زندگی مو ضروری است.کمبود این ماده میتواند باعث ریزش مو شود. برای مصرف سه تا پنج میلی گرم بیوتین در روز، با پزشکتان مشورت کنید.
جینسنگ
جینسنگ حاوی مواد فیتوشیمیایی خاصی است که میزان رشد موهای سر را افزایش می دهد؛ هر چند مطالعات بیشتری برای تعیین میزان مصرف این ماده لازم است. به همین دلیل در مورد مصرف مکملهای جینسنگ با پزشکتان مشورت کرده یا در غیر این صورت از فرآوردههای موضعی که حاوی این ماده هستند، استفاده کنید.درمان های پزشکی ریزش مو
۱-لیزر درمانی
استفاده از لیزرهای کم قدرت میتواند به افزایش حجم مو برای مبتلایان به ریزش موی ژنتیکی و ریزش موی ناشی از شیمی درمانی کمک کند.این روش که به درمان با نور قرمز نیز معروف است، باعث تحریک سلولهای بنیادی اپیدرمی مو می شود.
شما می توانید دستگاه های لیزر خانگی را نیز تهیه کنید؛ زیرا برای گرفتن نتیجه ی بهتر ممکن است به استفاده زیاد از این دستگاه نیاز داشته باشید.
۲- پلاسمای غنی از پلاکت
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) به پوست سر، رشد مو را در قسمتهایی که دچار ریزش شدهاند، تحریک می کند.پلاکت ها از طریق دستگاه سانتریفیوژ از خون جدا شده و سپس به پوست سر تزریق می شوند.
۳- ماینوکسیدیل
ماینوکسیدیل دارویی بدون نسخه است که به گفتهی کلینیک مایو برای حدود دو سوم از زنانی که از آن استفاده کرده اند، موثر بوده است.محلول یا شامپو ماینوکسیدیل را هر روز روی پوست سرتان بمالید.
این دارو ممکن است عوارض جانبی مانند تحریک پوست سر و ایجاد آکنه داشته باشد.
عوارض جانبی دیگری که به ندرت رخ میدهد، تپش قلب و تاری دید است.
۴- فیناستراید
فیناستراید یک قرص تجویزی است که ممکن است به کند شدن ریزش مو کمک کرده و باعث رشد موی جدید شود.۵- فنیل افرین
فنیل افرین موضعی به دلیل خاصیت تحریک انقباض عضلات فولیکول ها، برای جلوگیری از ریزش موی ناشی از حالت دادن به مو کمک می کند.به عنوان مثال با استفاده از فنیل افرین، مو هنگام شانه شدن به راحتی کنده نمی شود.
نکته ی مهم در مورد این دارو این است که هنگام استفاده از آن باید بسیار احتیاط کرد.
سایر روش های جلوگیری از ریزش مو
آب پیاز
افرادی که به طاسی سکهای دچار میشوند، میتوانند پس از استعمال آب پیاز خام به مدت دوبار در روز شاهد رشد مجدد موهایشان باشند.دانشمندان معتقدند که این اثر جادویی در محتوای گوگرد پیاز نهفته است؛ اما مطالعات محدودی در این مورد انجام شده است.
ماساژ
همه ی ما می دانیم که ماساژ پوست سر احساس خوبی به همراه دارد. اما آیا این کار میتواند به رشد موها نیز کمک کند؟ شاید!بر اساس نتایج مطالعه ای که در سال ۲۰۱۶ انجام شده است، انجام چهار دقیقه ماساژ به صورت روزانه طی ۲۴ هفته می تواند تا حدودی برای رشد مو مفید باشد.
یوگا
اگر ریزش مو به دلیل استرس باشد، انجام یوگا می تواند به درمان آن کمک کند.بعضی از حرکت های یوگا می توانند اضطراب را تسکین داده و برای جلوگیری و کاهش ریزش مو موثر باشند.
این حرکت ها عبارتند از: حرکت سر با صورت رو به پایین، حرکت خم به جلو، حرکت شتر، حرکت ایستادن روی شانه ها، حرکت ماهی و زانو زدن. 3
پی نوشت:
1.rastineh.com
2.www.asriran.com
3.www.lafarrerr.com