وزوز گوش چیست؟ دلایل و درمان وزوز گوش
وزوز گوش (tinnitus) مشکلی میباشد که در آن فرد صداهایی همچون وزوز، زنگ یا سایر صداها گه بنظر میرسد در منشاءشان گوش یا سر است، میشوند.وزوز گوش یکی از مشکلات شایع است و معمولا از هر ۵ نفر ۱ نفر به این مشکل دچار میباشند.
وزوز گوش خودش به تنهایی بیماری محسوب نمیشود، بلکه نشانه ابتلای افراد به سایر بیماری ها و مشکلات از جمله از دست دادن شنوایی وابسته به سن، آسیب دیدن گوش، جسم خارجی در گوش و مشکلات سیستم گردش خون باشد.
هرچند وزوز گوش آزاردهنده میباشد ولی معمولا نشانه یک مشکل جدی نمیباشد.
هرچند وزوز گوش با افزایش سن بدتر میشود، اما در اکثر افراد با انجام اقدامات درمانی میشود مشکل را بهبود بخشید.
درمان مشکلی که این بیماری نشانه آن است، معمولا موثر است. سایر روش های درمان شامل کاهش صدا و یا پوشاندن صدا میباشد.
وزوز گوش میتواند ذهنی و یا واقعی باشد، در نوع ذهنی فقط فرد قادر به شنیدن صدای وزوز بوده ولی در نوع عینی پزشک نیز هنگام معاینه ممکن است قادر به شنیدن صدا باشد.
دلایل وزوز گوش
مشکلات متفاوتی میتوانند باعث وزوز گوش و یا بدتر و بیشتر شدن صدا شوند، با اینحال دلیل قطعی بیماری هنوز کشف نشده است.دلایل معمولی که باعث ایجاد وزوز گوش، میشود، شامل:
کاهش و از دست دادن شنوایی مربوط به سن.
قرار گرفتن در معرض سر و صدای بلند، صداهای شدید و زیاد همچون صدای وسایل صنعتی و یا جنگی و همچنین سر و صدای بلند وسایل موسیقی که برای مدت طولانی با صدای بلند روشن باشند، باعث از دست دادن شنوایی فرد میشوند.
گرفتگی گوش با جرم ها و واکس گوش.
بعضی از انواع بیماری ها بخصوص بعضی از انواع بیماری های خونی.
بعضی از انواع دارو ها همچون آنتی بیوتیک ها، داروهای درمان سرطان، داروهای ضد افسردگی، آسپرین و …
چه کسانی دچار این مشکل میشوند؟
هر کسی ممکن است دچار این مشکل شود، اما افراد زیر در هطر بیشتری قرار دارند:افرادیکه بصورت طولانی مدت در برابر سر و صدای بلند قرار میگیرند.
افزایش سن نیز یکی دیگر از عوامل است و افراد مسن در خطر بیشتری هستند.
مردان بیشتر از زنان دچار این مشکل میشوند.
افراد سیگاری بیشتر از سایر افراد دچار این مشکل میشوند.
افرادیکه دچار بیماری های قلبی و عروقی هستند.
عوراض وزوز گوش
وزوز گوش، میتواند بر کیفیت زندگی تاثیر بگذارد، هرچند عوارض آن برروی افراد متفاوت است، اما شما ممکن است در صورت وزوز در گوش دچار مشکلاتی همچون خستگی، استرس، مشکلات خواب، مشکل در تمرکز، مشکلات حافظه، افسردگی، اضطراب و نگرانی گردد.این مشکل چگونه درمان میشود
اگر وزوز گوش، بدلیل مشکلی دیگر باشد، پزشک با درمان آن مشکل به بهبود وزوز در گوش هم کمک میکند و معمولا با درمان مشکل دیگر وزوز گوش، هم حل میشود. این درمان ها شامل خالی کردن واکس گوش، درمان مشکلات قلبی عروقی و یا تغییر دارویی باشد.البته در بیشتر مواقع دلیل اصلی وزوز در گوش پیدا نمیشود، در ابن شرابط پزشک از روش های دیگری استفاده میکند.
این روش ها شامل استفاده از ماشین های نویز سفید (White noise machines)، استفاده از سمعک و ماسک های صدا(چیزی شبیه سمعک که درون گوش قرار میگیرد) میشوند.
درمان خانگی این مشکل
برای خیلی از افراد اتخاذ روش های زیر میتواند به کاهش وزوز و یا افزایش تحمل این صداها کمک کند. این روش ها شامل:تا آنجا که میتوانید از عواملیکه باعث شروع وزوز در گوش در شما و یا افزایش شدت آن میشود، دوری کنید.
مثال های معمول این محرک ها شامل صداهای بلند، کافئین و نیکوتین میباشد.
استرس خود را مدیریت کنید، چراکه استرس میتواند باعث بدتر شدن وزوز گوش شود.
مصرف الکل را متوقف نمایید.
درمان این مشکل با طب جایگزین
هرچند شواهد کافی برای موثر بودن طب جایگزین یا سنتی، برای درمان وزوز گوش، وجود ندارد، اما موارد زیر ممکن است بتواند مفید باشد، این درمان ها شامل:استفاده از طب سوزنی
خواب هیپنوتیزمی
جینکو (Ginkgo biloba)
مکمل های حاوی روی
ویتامین های گروه ب
پیشگیری از این مشکل
بعضی از انواع وزوز در گوش، میتواند با روش هایی خاص پیشگیری شود.برای مثال عدم استفاده از گوش پاک کن یکی از این روش هاست، چراکه وقتی شما از گوش پاک کن استفاده میکنید، گوش پاک کن باعث فشرده شدن واکس گوش و فرو رفتن آن میشود، که این واکس های فشرده و فرو رفته در گذر زمان ممکن است باعث این مشکل شود.
بعلاوه وزوز گوش با استفاده از گوش گیر و پوشاننده های گوش هنگام کار های پر سروصدا و یا قرار گرفتن در مکان های شلوغ در پیشگیری از ابتلا به وزوز گوش، مفید میباشد. حفظ سلامت قلب و عروق هم یکی دیگر از راههای پیشگیری از ابتلا به این مشکل است.
راههای تشخیص وزوز گوش
اگر وزوز گوش شما دائمی است و یا اگر شنوایی خود را بر اثر این وزوز گوش از دست دادهاید و یا تعادل خود را از دست دادهاید، حتما به شنوایی شناس، پزشک متخصص گوش و حلق و بینی و متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.توجه داشته باشید که تمام افراد مبتلا به وزوز گوش باید تست شنوایی بدهند.
دیگر آزمایشهای لازم عبارتند از:
۱- پاسخهای شنوایی ساقه مغز (ABR)
۲- آزمایش کامپیوتری عصب شنوایی و مسیرهای شنوایی مغز
۳- سی تی اسکن و ام آر آی برای رد کردن تومور عصب شنوایی {2}
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر وزوز گوش باعث آزار و ناراحتی شما میشود به دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.وزوز گوشی که پس از عفونت دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی ایجاد شده باشد و به مدت یک هفته بهبود نیابد.
در موارد زیر سریعا به پزشک خود مراجعه نمایید:
وزوز گوش ناگهانی یا بدون علت مشهود اتفاق بیفتد.
وزوز گوش همراه با از دست دادن شنوایی یا سرگیجه باشد. {3}
پی نوشت:
1.www.rastineh.com
2.www.isna.ir
3.www.doctoreto.com